*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

06 Σεπτεμβρίου

Αλάτι & Πιπέρι Αλεύρι και Ζυμάρι σήμερα στο Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθη

06 Σεπτεμβρίου
10 χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό διοργανώνει 
ο Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής
Ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής γιορτάζει τα δέκα χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό και την παράδοση και προσκαλεί όλους μας στην επετειακή μουσικοχορευτική εκδήλωση «Σεργιάνι στην παράδοση» που διοργανώνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ-ΠΕ Ροδόπης, με τη συμμετοχή των παιδικών και των τμημάτων παραστάσεων παραδοσιακών χορών του Συλλόγου, στο θερινό Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 20:30.
Θα τιμηθεί για την προσφορά της η νέα γενιά της θρακιώτικης παράδοσης. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει επταμελής παραδοσιακή ορχήστρα με επικεφαλείς τους:  Βαγγέλη Παπαναστασίου, Μάνο Κουτσαγγελίδη, Νίκο Ζαπάρτα και Κώστα Μερετάκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Θρακιώτικη παραδοσιακή βραδιά  σήμερα στο Σπιτι Πολιτισμου της ΦΕΞ
Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ οργανώνει σήμερα Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00, (Σπιτι Πολιτισμου της ΦΕΞ) μια ξεχωριστή βραδιά γλεντιού, παρουσιάζοντας την υπέροχη παραδοσιακή μουσική της Θράκης, με τους μουσικούς: Ηρακλή Ψωμαδόπουλο – γκάιντα καβάλι - τραγούδι, Γιάννη Κουμή – γκάιντα καβάλι-τραγούδι, Μπεζιργιαννίδη  Δημήτρη – ακορντεόν, Τσάκο Αλέξανδρο – κρουστά.

Αλεύρι και Ζυμάρι σήμερα στο Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης
Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Γενισέας καλεί τα παιδιά να πειραματιστούν και να παρασκευάσουν εδέσματα με αλεύρι. Παράλληλα θα ενημερωθούν από την Κα Κυριακή Βασιλειάδου, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο για τα οφέλη της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής…
Είσοδος 3 ευρώ.
Ημέρα και ώρα εκδήλωσης: Παρασκευή, 6/9/2019 , ώρα 19:00
Χώρος εκδήλωσης: Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, Αυλή.

Στο 14ο αντάμωμα Ολυμπιαδιτών ο σύλλογος Ποντίων Σαπών
Το Σαββατοκύριακο 24 με 25 Αυγούστου ο σύλλογος Ποντίων Σαπών συμμετείχε στο 14ο Αντάμωμα Ολυμπιαδιτών, καλεσμένος του τοπικού Συλλόγου των Απανταχού Ολυμπιαδιτών «το Ματζικέρτ». Τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να ζήσουν την θερμή φιλοξενία των κατοίκων της Ολυμπιάδας και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με τους ανθρώπους. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι από τις 120 οικογένειες των Ποντίων προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στα Κασσιτερά το 1924 οι 30 περίπου κατάγονταν από τη Λίτσασα. Επίσης οι οικογένειες των Τσερτικίδη, (Κουλαξίδη), Χατζεϊπίδη, Χουρίδη και Χοταμανίδη που διέμεναν στις Σάπες. 
Ήταν ένα συναισθηματικά πλούσιο διήμερο που συνδύαζε την ιστορική μνήμη, την ζεστή φιλοξενία των κατοίκων, το γλέντι μέχρι πρωΐας αλλά και το δέσιμο των μακρινών συγγενών, που ανανέωσαν το ραντεβού για τις Σάπες μέσα στο Φθινόπωρο.

Τα παιδιά ζωγραφίζουν στην παλιά πόλη.
Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης -  στην αυλή με τα χαμάμ, να ζωγραφίσουν στην αυλή με τα χαμάμ. Φοράμε πρόχειρα ρούχα και ζωγραφίζουμε  στην αυλή με τα χαμάμ.
Το εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ οργανώνει κάθε χρόνο ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για μικρές ηλικίες, όπου με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, γνωρίζουν τον χώρο των εικαστικών τεχνών, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα μέσα. Στο τμήμα οι μικροί μας θα γνωρίσουν ακόμη την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής. Υπεύθυνη εργαστηρίου: Μαρκέτα Σπανού – πληροφορίες στο τηλ 25410 25421 
Οργάνωση:  ΦΕΞ
Εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΙΤΗ: 
Εκδηλώσεις μνήμης για την μικρασιατική καταστροφή
Στα πλαίσια των εορτασμών και των εκδηλώσεων μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη, με έδρα τον οικισμό Ροδίτη του Δήμου Κομοτηνής του Ν. Ροδόπης, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση στο ναό του Ροδίτη, στη μνήμη των πεσόντων Κιζδερβενιωτών, που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Τούρκων Κεμαλικών την 14η Σεπτεμβρίου 1920, ημέρα κατά την οποία κάηκε το χωριό Κίζδερβεντ, αλλά και όλων αυτών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προγονικές τους εστίες μετά τη μάχη και αφού φιλοξενήθηκαν στο ελληνικό στρατόπεδο της Κίου για δύο χρόνια, πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, στα πλαίσια της ανταλλαγής των πληθυσμών το 1922. Μέρος των προσφύγων Κιζδερβενιωτών, η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων, τους εγκατέστησε στο χωριό Ροδίτη.


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »