*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

27 Μαρτίου

Αλάτι & Πιπέρι Οι Γ' Χαιρετισμοί στον Ι. Ν. Αγίου Γλαύκης-Όλα τα καλλιτεχνικά

27 Μαρτίου
Ο Θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» παρουσιάζει 
το Σάββατο 30/3 στο ΙΘΤΠ την επίκαιρη κωμωδία του θεάτρου σκιών 
με τίτλο «Οι Δημοτικές Εκλογές».
Ο Θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» και ο παραμυθάς-ποιητής Δημήτρης Αβούρης παρουσιάζουν μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους.
Παραδοσιακά παραμύθια και παραδοσιακό θέατρο σκιών συναντιούνται στην Καπναποθήκη «Π» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης τo Σάββατο 30  Μαρτίου στις 17:30 και στις 19:30.
Ο Θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» παρουσιάζει την επίκαιρη κωμωδία του θεάτρου σκιών με τίτλο «Οι Δημοτικές Εκλογές».
Ακολουθεί αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από τον Δημήτρη Αβούρη, ιδρυτή της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού.
Γενική Είσοδος: 5 €.

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου η Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών 
στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου ΓΛΑΥΚΗΣ
Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια της Ξάνθης 2019», θα τελεστεί η Ακολουθία των Γ’ Χαιρετισμών στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου ΓΛΑΥΚΗΣ, μέσα στο Στρδο «Υπτγου Δημητρίου ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ», με μέριμνα του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης. Θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμων. Οι επιθυμούντες, δύνανται να κινηθούν (δωρεάν), με 2 μισθωμένα λεωφορεία, από το ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΞΑΝΘΗΣ και το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ξάνθης. Θέση – ώρα αναχώρησης λεωφορείων: Έμπροσθεν ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ αγοράς (40 Εκκλησιών). 16:00: ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ (καμία αναμονή).
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, μέχρι 28 Μαρ.(13:00), όπως παρακάτω:
Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης: στα τηλέφωνα 2541028188 και 6974586742, για τα μέλη του. Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης στα τηλέφωνα: 6978397793 και 6974194751, για τα μέλη και «φίλους» του Παραρτήματος. «Ανάδοχοι» Σύλλογοι: στα τηλέφωνα των Συλλόγων τους.

Προσκυνηματική εκδρομή για την Τρίτη Ηλικία, 
από την Ένωση Κυριών Δράμας
Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019, ωφελούμενοι του προγράμματος «Μέριμνα για την Τρίτη Ηλικία» της Ένωσης Κυριών Δράμας επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου, στη Νικήσιανη Καβάλας.
Με αφορμή τους Β’ Χαιρετισμούς, τα στελέχη του προγράμματος συνόδευσαν τους ηλικιωμένους στο ζεστό εκκλησάκι, κι αφού οι μοναχές τους καλωσόρισαν και τους μίλησαν για την ιστορία του Μοναστηριού, ακολούθησαν οι Χαιρετισμοί.
Τέλος, οι μοναχές προσέφεραν στους ωφελούμενους νηστίσιμα κεράσματα πριν την αναχώρησή τους, ανταλλάσοντας ευχές σε ένα ιδιαίτερα ζεστό κλίμα.

«Η Παράξενη παρέα του Ορφέα» στο 1ο μειονοτικό 
δημοτικό σχολείο Κομοτηνής
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου ο σύλλογος εκπαιδευτικών του 1ου μειονοτικού σχολείου Κομοτηνής σε συνεργασία με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, πραγματοποιούν βιβλιοπαρουσίαση. Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει την Δευτέρα 1 Απριλίου στις 10 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου με την συμμετοχή μαθητών της Α' και Β' τάξης. Παρουσιάζεται το βιβλίο "Η παράξενη παρέα του Ορφέα" του δημοσιογράφου Βασίλη Κάργα σε εικονογράφηση Παναγιώτα Καρτσακάλη. Την διαδραστική αφήγηση και το θεατρικό παιχνίδι θα κάνει η ηθοποιός Μαρία Παπαδοπούλου. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Κύκλοι» 
της Βασιλικής Κοντογιάννη στην Αλεξανδρούπολη
Η ποιητική συλλογή "Κύκλοι" της Βασιλικής Κοντογιάννη παρουσιάζεται στο καφε-βιβλιοπωλείο ΚΑΦΚΑ, στην Αλεξανδρούπολη.
Την Τετάρτη 27 Μαρτίου, στις 8:00 μ.μ. στο καφε-βιβλιοπωλείο ΚΑΦΚΑ (Εμπορίου 41, Αλεξανδρούπολη) θα παρουσιαστεί η ποιητική συλλογή «Κύκλοι» της Βασιλικής Κοντογιάννη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Γκοβόστη.
Θα προλογίσουν η Δήμητρα Ευαγγέλου, Ποιήτρια και αν. Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΔΠΘ και ο Κώστας Παπαγιάννης, Καθηγητής ξένων γλωσσών.
Η Βασιλική Κοντογιάννη είναι καθηγήτρια φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του ΔΠΘ και διδάσκει λογοτεχνία.

Σήμερα υπογράφεται στην Κομοτηνή η συνεργασία του ΔΠΘ 
με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Λεξικογραφίας Euralex
Στην επισφράγιση της συνεργασίας τους θα προχωρήσουν την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 και ώρα 12:00, στην αίθουσα του Πρυτανικού Συμβουλίου, στο κτίριο Διοίκησης στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Λεξικογραφίας Euralex προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες για το Διεθνές Συνέδριο  που θα πραγματοποιηθεί από το Δ.Π.Θ. το Σεπτέμβριο του 2020 στην Αλεξανδρούπολη.
Η Euralex είναι η ευρωπαϊκή, επιστημονική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα  εταιρεία λεξικογραφίας και ο μοναδικός θεσπισμένος φορέας που αφορά στη λεξικογραφία, δηλαδή στην επιστήμη η οποία ασχολείται θεωρητικά και εμπειρικά με τη δημιουργία λεξικών. Τα συνέδρια της Euralex, αποτελούν αφορμή συγκέντρωσης ερευνητών, ακαδημαϊκών, αλλά στελεχών εταιρειών και εκδοτικών οίκων λεξικών, ανά δύο χρόνια, με στόχο την παρουσίαση όλων των νέων ερευνητικών δεδομένων στον χώρο της λεξικογραφίας.
Από την πλευρά της Euralex  για την υπογραφή της συμφωνίας θα παραβρεθεί ο Πρόεδρος της εταιρείας Gilles-Maurice de Schryver, Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Γάνδης  καθώς και του Πανεπιστημίου της Πραιτώριας.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »