*Η είσοδος θα είναι ελεύθερη καθημερινά για όλους από 3 έως και 6 Σεπτεμβρίου καθημερινά 17.00-22.00
Τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Έκθεσης Τοπικών Προϊόντων και Οικοτεχνίας που διοργανώνεται στο γήπεδο του ΑΟ Ξάνθης από το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Ξάνθης.
Τίτλος της Έκθεσης »Ξάνθης προϊόντα, χρώματα και αρώματα της
Ξάνθης».
*Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για
όλους από 3 έως και 6 Σεπτεμβρίου
καθημερινά 17.00-22.00
Αναλυτικότερα: Από τις 3 έως τις
6 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη η
Έκθεση Οικοτεχνίας και Τοπικών Προϊόντων, στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς
Πόλης.
Σκοπός της δράσης, είναι η
προβολή και ανάδειξη όλων των παραγόμενων τοπικών προϊόντων και η σύνδεση του
τουρισμού και της γεωργίας μέσω των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών και
ιδιαίτερων αγροτροφικών προϊόντων.
Παράλληλα, επιδιώκεται η
δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε πολλούς συνδεδεμένους με την τουριστική
δραστηριότητα παραγωγικούς κλάδους, ώστε να αποτελέσουν μια σίγουρη και σταθερή
δεξαμενή θέσεων εργασίας.
Επιπλέον σκοπός της έκθεσης,
είναι η προβολή της περιοχής στο εσωτερικό και εξωτερικό, δημιουργώντας φήμη
και αξιοπιστία με την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της.
Θα εκτεθούν 800 προϊόντα της περιοχής!
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Ξάνθης, τον κ. Στέλιο Μωραϊτη για πρώτη φορά συγκεντρώνονται και καταγράφονται 800 περίπου προϊόντα!...
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Ξάνθης, τον κ. Στέλιο Μωραϊτη για πρώτη φορά συγκεντρώνονται και καταγράφονται 800 περίπου προϊόντα!...
Πολλά από τα οποία τώρα πωλούνται από χέρι σε χέρι, χωρίς να
προβάλλονται και να αξιοποιούνται σωστά είναι μόνο η αρχή. Η καταγραφή τους
δίνει προστιθέμενη αξία, που ίσως δημιουργήσει επιπλέον θέσεις εργασίας που
είναι το ζητούμενο σήμερα. «Είμαστε πανέτοιμοι. Δεν ήταν καθόλου εύκολο γιατί
στις υπηρεσίες τα στοιχεία ήταν σκόρπια. Αναγκαστήκαμε να μιλήσουμε με ομάδες
παραγωγών. Να ενημερωθούμε, να δούμε τι μπορούμε να καταγράψουμε. Οκτώ μήνες
διήρκεσε αυτή η προσπάθεια. Ήταν μια καθημερινή, συστηματική εργασία, που
οδήγησε στην δημιουργία της πρώτης βάσης δεδομένων με τα προϊόντα της περιοχής.
Αυτή η βάση θα εμπλουτίζεται με τις καινοτόμες ιδέες των παραγωγών μας.» δήλωσε
ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης και επεσήμανε με έμφαση.
«Θεωρώ ότι δεν λείπει
από το Νομό Ξάνθης κι από τη Θράκη τίποτα απολύτως. Θεωρώ πως και σε όλη την
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουμε πλούτο μεγάλο. Μέλια, γλυκά,
μαρμελάδες, τυροκομικά, φρούτα, λαχανικά, κονσέρβες. Δεν λείπει απολύτως τίποτα..»
και με παραγωγούς ηλικίας 20 έως 80 χρονών!»
Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Ξάνθης και τον Πρόεδρό του, αυτό
που επιβάλλεται στην παρούσα φάση είναι να οργανωθούν όλοι σ’ αυτή τη βάση. Μόνο
τότε αυτός ο τιτάνιος πλούτος θα πάρει προστιθέμενη αξία, μόνο τότε θα γίνει το
brand name για την περιοχή μας. Ώστε αν έρχεται κάποιος και σήμερα παίρνει μόνο
καριόκα, θα μπορεί να παίρνει δεκάδες προϊόντα που θα έχουν την αξία και την
φήμη της καριόκας. Τα προϊόντα της Ξάνθης θα εκτίθενται σε ένα μεγάλο πωλητήριο
του Επιμελητηρίου και θα προβάλλονται καθημερινά μόλις πιστοποιηθούν.
«Στόχος μας είναι ο
πλούτος αυτός να βρίσκει θέση στα εστιατόρια, στα ξενοδοχεία, στις ταβέρνες και
σε όλα τα τουριστικά καταστήματα αρχικά στην Περιφέρεια και στην Βόρεια Ελλάδα.
Και γιατί όχι και στα νησιά και όλη τη χώρα…Στόχος να πωλούνται και να
σερβίρονται αυτά τα προϊόντα παντού και σε όλους.»
Σημειώνεται ότι η ανωτέρω δράση
λαμβάνει χώρα κατόπιν απόφασης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και
Θράκης, η οποία έχει ως στόχο τη δημιουργία και εγκαθίδρυση των βάσεων για την
ανάπτυξη συγκεκριμένων προϊόντων ειδικών μορφών τουρισμού, μεταξύ των οποίων
είναι και ο γαστρονομικός τουρισμός, μέσα από δράσεις όπως είναι τα Φεστιβάλ
γευσιγνωσίας και η παρουσίαση τοπικών προϊόντων σε ειδικές εκθέσεις και
διοργανώσεις.