*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

03 Αυγούστου

Τουρκικά ΜΜΕ: O Τσίπρας έκανε το χατίρι του Ερντογάν για τους μουφτήδες της Θράκης

03 Αυγούστου

«Ο Τσίπρας έκανε το χατίρι του Ερντογάν», γράφει ο Τύπος στην Τουρκία σχετικά με την είδηση για τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στην ελληνική Βουλή και προβλέπει την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των διορισμένων από την ελληνική κυβέρνηση μουφτήδων της Δυτικής Θράκης.
Τα τουρκικά ΜΜΕ, υποδεχόμενα θετικά τη ρύθμιση, αναπαράγουν τα ανάλογα σχόλια που έγιναν και στον ελληνικό Τύπο για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Η ρύθμιση που πέρασε από τη Βουλή ανάβει «πράσινο φως» στην εκλογή τους, κάτι που υποσχέθηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, στο θέμα της εκλογής μουφτή στη Δυτική Θράκη είχε αναφερθεί σε δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ένα από τα ζητήματα που συζήτησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαφοροποίηση της έως σήμερα πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα του μουφτή στη Δυτική Θράκη.
«Συζητήσαμε και το θέμα της Δυτικής Θράκης… Αν θέλει ο Θεός θα γίνει το θέμα του  εκλεγμένου Μουφτή (σ.σ. μέχρι τώρα διορίζεται), Ο Αλέξης Τσίπρας, μας λέει, ότι θα περάσουμε σε νέο σύστημα, θα καταργήσουμε τον διορισμό του Μουφτή. Ας πούμε πως στο θέμα αυτό άναψε ‘’πράσινο φως’’, όμως δεν μπορούμε να πούμε πως τελείωσε η δουλειά», είπε χαρακτηριστικά σε Τούρκους δημοσιογράφους.
Σημειώνεται δε, ότι ο θρησκευτικός ηγέτης των μουσουλμάνων της Θράκης ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας, και δεν εκλέγεται. Ως γνωστόν ο κ. Ερντογάν είχε ζητήσει δημοσίως κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα να αλλάξει ο τρόπος ανάδειξης μουφτή, ώστε αντί να διορίζεται από το ελληνικό κράτος, να εκλέγεται.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »