*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

13 Ιουλίου

Τσίπρας: Ο Ερντογάν μου έθεσε θέμα ανταλλαγής των 2 Ελλήνων με τους 8

13 Ιουλίου
Σε ένα κλίμα προφανώς βαρύ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να είναι εξαιρετικά προσεκτικός ως προς τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις του για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, η δίωρη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, δεν κατέληξε σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
«Δεν θα έλεγα ότι ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις. Διήρκεσε περίπου δύο ώρες και θίξαμε όλα τα θέματα. Εθεσα επιτακτικά το αίτημα της απελευθέρωσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών» τόνισε και πρόσθεσε: «Προφανώς ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα των «8» και τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματος αυτού. Κατέστησα σαφές ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη», είπε ο Πρωθυπουργός.
 Ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο ίδιος επανέλαβε στον κ. Ερντογάν ότι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας.
Ερωτηθείς για περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς και τα όσα είπε με τον Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Είμαι φειδωλός. Αλλά βγαίνω από τη συνάντηση πιο αισιόδοξος από όσο όταν μπήκα. Δεν ήταν εύκολη η συνάντηση γι’ αυτό κράτησε περίπου δύο ώρες». Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι «δεν μπήκε ευθέως θέμα ανταλλαγής», αλλά ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί κρίσιμη την έκδοση των «8», καθώς θεωρεί ότι μετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του. «Του έδωσα να καταλάβει -ελπίζω τουλάχιστον - ότι το ζήτημα των «8» δεν μπορεί να συσχετίζεται με τους «2». Αλλο θέμα είναι να ζητούν κάποιοι άσυλο και άλλο αυτό των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα. «Αλλωστε δε ζητάμε κάποια χάρη αλλά να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα – που δεν έχουν διαπράξει – να επιστρέψουν στις οικογένειές τους».
Συζήτησαν ακόμη Κυπριακό, προσφυγικό και την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας.
Για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο ο κ. Τσίπρας είπε: «Του υπενθύμισα όσα του είχα πει στην επίσκεψή του στην Αθήνα ότι είναι στο χέρι της Αγκυρας να γυρίσει σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οπως φαίνεται αυτό δεν έχει κατορθωθεί μέχρι σήμερα καθώς οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται και αντιμετωπίζονται αποφασιστικά. Του έδειξα στοιχεία και συμφωνήσαμε να κάνουμε προσπάθειες για να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο».
Το πιο δύσκολο σημείο με τον Ερντογάν
Ερωτηθείς ποιο ήταν το πιο δύσκολο σημείο στη "δύσκολη" όπως τη χαρακτήρισε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Αλ. Τσίπρας είπε πως αυτό ήταν το ζήτημα των δύο υποθέσεων που βρίσκονται σε δικαστικό δρόμο (2 Έλληνες στρατιωτικοί και 8 Τούρκοι αξιωματικοί), με τη διαφορά, όπως υπογράμμισε, ότι ο ένας δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ενώ ο άλλος έχει ολοκληρωθεί.
Από Γενάρη-Φλεβάρη θα συζητήσουμε με Καμμένο για τις Πρέσπες 
Ερωτηθείς σχετικά με τη διαφορά θέσεων με τον Π. Καμμένο για το ονοματολογικό, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι οι θέσεις και οι απόψεις είναι γνωστές, όπως και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης.
"Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική". Πρόσθεσε πως όταν τα καταφέρει με το καλό, κάποια στιγμή τον Γενάρη, Φλεβάρη, τότε θα κουβεντιάσουν με τον κυβερνητικό εταίρο "πώς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία" όπως προβλέπεται απ'τη συμφωνία.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »