*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

02 Μαΐου

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Πυρκαγιά Sunlight: Τρεις καθηγητές, εκφράζουν την ανησυχία τους! Επικίνδυνο το τετράπτυχο μόλυβδος-διοξίνες-φουράνια-υδροφθόριο

02 Μαΐου
Στους ενδεχόμενους κινδύνους από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε εργοστάσιο παρασκευής μπαταριών στην Ξάνθη αναφέρονται με δηλώσεις τους στον Ελεύθερο Τύπο τρεις καθηγητές, ενώ η ιδιοκτήτρια εταιρία καθησυχάζει επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή».
Ωστόσο τρεις καθηγητές που μίλησαν στον Ελεύθερο Τύπο εξέφρασαν την ανησυχία τους.
«Σίγουρα, δεν είναι καλή μια μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο παρασκευής μπαταριών», λένε χαρακτηριστικά και ζητούν διεξοδική έρευνα και μελέτη του φαινομένου.
Την άποψη ότι ανάλογα με τις συγκεντρώσεις των ουσιών από τις μπαταρίες στην ατμόσφαιρα θα φανούν και τυχόν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Βασίλειος Μακρόπουλος. Οπως είπε στον «Ε.Τ.», κινδυνεύουν άμεσα τόσο οι πυροσβέστες που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής όσο και οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών. «Πρέπει να γίνουν οι μετρήσεις για να δούμε τις συγκεντρώσεις, οι οποίες δεν ξέρουμε σε τι ποσότητα είναι. Ο πιο άμεσος κίνδυνος είναι στο αναπνευστικό σύστημα και κυρίως μια οξεία βλάβη που μπορεί να πάθει κανείς εισπνέοντας τόσο καπνό. Πρέπει να υπάρχει μια ολιστική αντιμετώπιση, να αποφύγουμε τον άμεσο κίνδυνο σε δύσπνοιες αλλά να δούμε και πού θα “κάτσει” όλος ο καπνός. Για παράδειγμα, εάν “κάτσει” σε καλλιέργειες, μπορεί μέσω της διατροφής να πάρουμε όλες τις επικίνδυνες ουσίες», ανέφερε.
Στο επικίνδυνο τετράπτυχο μόλυβδος-διοξίνες-φουράνια-υδροφθόριο αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο αν. καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Εφόσον επιβεβαιωθεί η διασπορά μολύβδου, αυτή είναι επικίνδυνη. Κανονικά, η παρουσία του θα πρέπει να είναι μηδενική στον αέρα. Από ένα τέτοιο εργοστάσιο υπάρχει πάντα ο κίνδυνος έκλυσης διοξινών και φουρανίων, που προκύπτουν από την καύση πλαστικού. Και, βέβαια, υπάρχει και το υδροφθόριο που είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο», είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε ότι σε ενδεχόμενο κίνδυνο έχει εκτεθεί όλη η έκταση που κάλυψε εναέρια ο μαύρος καπνός!
«Ο μόλυβδος έχει την ιδιότητα να προσκολλάται πάνω στα αποκαΐδια και τον καπνό και να “ταξιδεύει” μαζί τους σε μεγάλη απόσταση. Στη συνέχεια, πέφτει στο έδαφος και το νερό και τα μολύνει», είπε. Ακριβώς για αυτό, πρότεινε τη δειγματοληπτική αλλά στενή ιατρική παρακολούθηση των κατοίκων. «Μπορεί να μην προβλέπεται από τη νομοθεσία, αλλά τη θεωρώ απαραίτητη. Ανάλογα με την έκταση της μόλυνσης -η οποία μένει βέβαια να αποδειχθεί- θα πρέπει να υπάρξει και η στενή ετήσια ιατρική παρακολούθηση μερίδας των κατοίκων», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, καθηγητής Αλκης Μπάης, τόνισε ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μπαταριών μπορούν να δημιουργήσουν -σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες- χημικές αντιδράσεις που είναι βλαβερές για τον άνθρωπο. «Οπως και να έχει, θα πρέπει να γίνουν έρευνες», κατέληξε. Τις συγκεκριμένες έρευνες αναμένεται να πραγματοποιήσει το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο επικεφαλής του, καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης, είπε ότι έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία αέριος δειγματολήπτης προκειμένου να συγκεντρώσει δείγματα στην περιοχή των Κιμμερίων ενώ η καθηγήτρια του εργαστηρίου Ευγενία Λούπα τοποθέτησε και δεύτερο στην περιοχή όπου κατευθύνθηκε κυρίως το σύννεφο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.  Τέλος ένα μηχάνημα τοποθετήθηκε εντός του εργοστασίου σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή κυρίου Ραψομανίκη στο ΑΠΕ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, έως την Παρασκευή το απόγευμα το Εργαστήριο θα έχει ολοκληρώσει την ανάλυση των δειγμάτων και θα έχει αποτελέσματα για τη συγκέντρωση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα για 99 βαρέα μέταλλα τόσο στην επίμαχη περιοχή όσο και στην περιοχή της Ξάνθης. Πάντως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Τοπείρου Ξάνθης, Σάκης Λουκμακιάς, εμφανίστηκε ανήσυχος, σημειώνοντας ότι οι πρώτες μετρήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές κυρίως σε ό,τι αφορά το μόλυβδο που έχει εκλυθεί, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα, δηλώσεις που προσπάθησε ωστόσο να υποβαθμίσει μιλώντας στην «Ανοιχτή γραμμή» του Xanthi channel ο Δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »