*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

03 Μαΐου

Αποτίμηση ζημιών μετά την πυρκαγιά στο εργοστάσιο μπαταριών στην Ξάνθη-Θωμάς Μίχογλου: Σε 2-3 μήνες θα είναι όλα όπως πριν!

03 Μαΐου
Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διεξαχθεί έλεγχος από την εταιρεία Συστήματα Sunlight ABEE προκειμένου να γίνει αποτίμηση των ζημιών που έχουν προκληθεί από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές, 1η Μαΐου, σε τμήμα του εργοστασίου της στην Ξάνθη σύμφωνα με (η 2η κατά σειρά) επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας που κάνοντας την πρώτη αποτίμηση ζημιών μετά την πυρκαγιά.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ SUNLIGHT
Όπως ήδη αναφέραμε στο maxitisthrakis.blogspot.gr, η πρώτη επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς, ανέφερε τα παρακάτω:
 «Σήμερα, 1η Μαΐου, λίγο πριν τη 1.00 το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο εργοστάσιο μπαταριών της ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT στο Όλβιο Ξάνθης. Εφαρμόζοντας απόλυτα το σύστημα εκτάκτων αναγκών και τηρώντας τις διαδικασίες ασφαλείας, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές, και όλοι οι εργαζόμενοι είναι απόλυτα ασφαλείς και καλά στην υγεία τους.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία ήδη έχει τεθεί υπό έλεγχο. Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή. Η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές.
Εφόσον παραστεί ανάγκη η εταιρεία θα εκδώσει νέα ανακοίνωση».

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΑΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ
Στις 18.00 την Τρίτης της ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ συνεδρίασαν οι Φορείς και αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους, να κλείσουν τα σχολεία σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων, αλλά και να παρθούν μέτρα από τους ίδιους τους πολίτες με αποτέλεσμα να υπάρχουν ωστόσο έντονες διαμαρτυρίες από τον Πρόεδρο του Διδασκαλικού συλλόγου Ξάνθης κ.Ντούμο γιατί δεν έκλεισαν τα σχολεία και Στη πόλη προληπτικά, που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από τον οικισμό του Ευμοίρου.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης ωστόσο μίλησε για απόφαση που λήφθηκε από όλους τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη των Φορέων, ωστόσο ο ίδιος είναι αυτός που υπογράφει την ανακοίνωση του δελτίου τύπου και άρα ανέλαβε και όλη την ευθύνη!

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΦΟΡΑ
Το πρωί της Δευτέρας ο Όμιλος ΟΛΥΜΠΙΑ έβγαλε ωστόσο και δεύτερη ανακοίνωση για την πυρκαγιά τονίζοντας σε αυτήν ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε η παραγωγική της δραστηριότητα να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν, για τη συνέχιση της εξυπηρέτησης των ανά τον κόσμο πελατών της. Μάλιστα ο Δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου ισχυρίστηκε ότι «ο διευθυντής του εργοστασίου Χρήστος Καρτάλης τον  διαβεβαίωσε ότι, μέσα σε 2-3 μήνες θα λειτουργούν κανονικά όλοι οι χώροι που κάηκαν από την φωτιά»!!! (σ.σ. Δηλαδή το αργότερο έως τις 2/8/2018!!!).
Ιδού και ανακοίνωση Ομίλου Olympia για τη Συστήματα Sunlight
Σε συνέχεια της φωτιάς που ξέσπασε την 1η Μαΐου σε τμήμα του εργοστασίου της ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT, στο Νέο Όλβιο Ξάνθης,  το Διοικητικό Συμβούλιο της Olympia ενημερώνει ότι:
Η Διοίκηση της SUNLIGHT βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και τους φορείς της περιοχής από την πρώτη στιγμή, και όλοι οι εργαζόμενοι είναι απόλυτα ασφαλείς.
Η Διοίκηση της εταιρίας θα προχωρήσει άμεσα στην πλήρη εκτίμηση της κατάστασης και των ζημιών που προκάλεσε η φωτιά σε τμήμα του εργοστασίου, με στόχο την ταχύτερη δυνατή αποκατάστασή τους. Δεσμεύεται δε, ότι η παραγωγική δραστηριότητα  θα επανέλθει το συντομότερο δυνατόν για τη συνέχιση της εξυπηρέτησης των ανά τον κόσμο πελατών της. Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης των ζημιών, θα διατηρηθούν στο ακέραιο όλες οι θέσεις εργασίας. Επιπλέον η εταιρία με δική της πρωτοβουλία προχώρησε σε συνεργασία με εξειδικευμένη Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική  εταιρεία για την άμεση διενέργεια πρόσθετων περιβαλλοντικών ελέγχων και μετρήσεων στην περιοχή του εργοστασίου, επιπρόσθετα των προληπτικών ελέγχων που διενεργούν οι αρμόδιοι φορείς.
Ο κ. Γιάννης Καραγιάννης, Πρόεδρος του Ομίλου Olympia δήλωσε σχετικά «Είμαστε πολύ περήφανοι για το εργοστάσιό μας που με τη συστηματική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία 20 χρόνια, αποτελεί το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και εξάγει σε όλο τον κόσμο. Παρά το χθεσινό δυσάρεστο συμβάν θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα διατηρήσουμε ακέραιες όλες τις θέσεις εργασίας, θα αποκαταστήσουμε ταχύτατα τις ζημίες στο τμήμα του εργοστασίου που έχει πληγεί και θα το κάνουμε ακόμα καλύτερο από πριν. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε συστηματικά με τις τοπικές αρχές για οτιδήποτε χρειαστεί».
Μιλώντας στην ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ο Δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου ισχυρίστηκε ότι μέσα σε 2-3 μήνες, το τμήμα που κάηκε θα κατασκευαστεί εκ νέου, όπως τον διαβεβαίωσε ο διευθυντής του εργοστασίου κύριος Καρτάλης, ενώ εργαζόμενος της SUNLIGHT υπερασπίστηκε με φανατισμό την εταιρεία.

ΚΑΙ 3η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Επίσης εξεδόθη και 3η ανακοίνωση της εταιρείας που αφορούσε αυτήν τη φορά το χρηματιστήριο και ανέφερε τα παρακάτω:
«Η Εταιρεία Συστήματα Sunlight ABEE, μέλος του Ομίλου Olympia, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε τμήμα του εργοστασίου της στην Ξάνθη, την 1 η  Μαΐου, θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην αποτίμηση της κατάστασης και των ζημιών που έχουν προκληθεί.
Η Εταιρεία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η παραγωγική της δραστηριότητα να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν, για τη συνέχιση της εξυπηρέτησης των ανά τον κόσμο πελατών της».

ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ «ΜΑΧΗΤΗ»
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤ/ΛΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Χ.Β.Ε.): Στην SUNLIGHT δεν ήταν τίποτα υπέροχο.
Η πρώτη Μάη, ημέρα απεργίας και μνήμης αποδείχθηκε σωτήρια για τους περίπου 600 εργαζόμενους στο εργοστάσιο SUNLIGHT (Γερμανός) στην Ξάνθη.
Η φωτιά που ξέσπασε κατά το μεσημέρι της πρώτης Μαΐου, όπως λέγεται από ηλεκτροπληξία, βρήκε τους εργαζόμενους μακριά από το εργοστάσιο.
Πολλές φορές, ως Ομοσπονδία έχουμε αναφερθεί σε ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να υπάρχουν στις χημικές βιομηχανίες.
Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στις δύσκολες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στους χώρους δουλειάς, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη προστασία των εργαζομένων από τις χημικές ουσίες που καθημερινά έρχονται σε επαφή.
Πολλές φορές έχουμε επισημάνει ότι είναι επιεικώς απαράδεκτο να υπάρχει τόση μεγάλη ευαισθητοποίηση του συστήματος REACH για την προστασία του περιβάλλοντος και να υπάρχει απόλυτη αδιαφορία από την Πολιτεία για τους εργαζόμενους που παράγουν τις χημικές ουσίες και τις διαχειρίζονται.
Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί ότι στη χώρα μας δυστυχώς δεν υπάρχει Εθνικό Πλαίσιο για την εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου.
Ξεκάθαρο για όλους θα πρέπει να είναι ότι το ανθυγιεινό του επαγγέλματος στις χημικές βιομηχανίες δεν συγκρίνεται με άλλους χώρους εργασίας.
Δυστυχώς όμως αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία ως εργαζόμενοι μιας άγνωστης κατηγορίας.
Στην SUNLIGHT δεν ήταν τίποτα υπέροχο.
Δεν υπάρχει Σωματείο γιατί διώκονται ακόμη και οι σκέψεις ίδρυσής του.
Δεν καλύπτονται από καμία Συλλογική Σύμβαση και ο εργοδότης καθορίζει την ατομική σύμβαση του εργαζόμενου με βάση τους μνημονιακούς μισθούς.
Δεν υπάρχει ανθυγιεινό επίδομα παρά τις άκρως επικίνδυνες εργασίες.
Δεν υπάρχουν ΒΑΕ.
Το 2011 με Υπουργική Απόφαση, ο ανεκδιήγητος τότε Υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης αφαίρεσε κλάδους και θέσεις εργασίας της χημικής βιομηχανίας από τα ΒΑΕ καταδικάζοντας χιλιάδες εργαζόμενους να είναι αβέβαιοι εάν προλάβουν να συνταξιοδοτηθούν.
Ποτέ η Πολιτεία δεν έκανε πραγματικά επιστημονική μελέτη παίρνοντας δεδομένα από τους χώρους εργασίας για να αποφασίσει ποιοί εργαζόμενοι δικαιούνται ΒΑΕ.
Ποτέ καμία Κυβέρνηση, κανένα Υπουργείο Εργασίας δεν έλαβε υπόψη του τις προτάσεις ούτε των επιστημονικών φορέων, όπως είναι η Ένωση Ελλήνων Χημικών και της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος.
Ως Ομοσπονδία καλούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους που πρέπει, ώστε οι εργαζόμενοι να μη διακυβεύουν τη ζωή τους για ένα μεροκάματο.
Καλούμε την Κυβέρνηση να διασφαλίσει σε όλους τους τομείς τους εργαζόμενους ώστε να μην πληρώσουν αυτοί τις ευθύνες του εργοδότη.
Επιτέλους το Υπουργείο Εργασίας έχει ευθύνη να συνεργαστεί με την Ομοσπονδία και τους επιστημονικούς φορείς ώστε οι εργαζόμενοι στους κλάδους της χημικής βιομηχανίας να δικαιούνται τα αυτονόητα :
-Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής που πραγματικά θα ελέγχονται από τα αρμόδια όργανα.
-ΒΑΕ για όλους, γιατί οι εργασίες τους συνδέονται με το προσδόκιμο ζωής.
-Θεσπισμένο ανθυγιεινό επίδομα, γιατί όσα μέτρα και αν παρθούν ποτέ οι χώροι της χημικής βιομηχανίας δεν θα πάψουν να είναι και ανθυγιεινοί και επικίνδυνοι.
Η Ομοσπονδία μας δεν θα πάψει να παλεύει και να αναδεικνύει τα κακώς κείμενα που η Πολιτεία, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας κλείνουν τα μάτια.
Στηρίζουμε τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Ευτυχώς που αυτή τη φορά η τύχη ήταν με το μέρος των εργαζομένων.
ΑΘΗΝΑ 2/5/2018
Γραμματεία Τύπου Ο.Ε.Χ.Β.Ε.

Το ΚΚΕ Ξάνθης για την φωτιά στη SUNLIGHT
Η Τ.Ε. Ξάνθης του ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργαζομένους της SUNLIGHT, οι θέσεις εργασίας των οποίων πρέπει σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστούν, χωρίς βλαπτική μεταβολή σε εργασιακές σχέσεις και μισθούς. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει όταν η επιτυχία της εταιρείας και η κερδοφορία της που αναφέρεται στον τοπικό τύπο έχουν χτιστεί πάνω στην εντατικοποιημένη εργασία τους σε δύσκολες συνθήκες, στις περικοπές μισθών την περίοδο της κρίσης, στις νέες προσλήψεις με βάση την ΕΓΣΕΕ των 586 και 511 ευρώ,
Ταυτόχρονα εύλογη είναι η ανησυχία των κατοίκων της Ξάνθης σε σχέση με τις επιπτώσεις της φωτιάς λόγω της φύσης των υλικών που χρησιμοποιούνται στο εργοστάσιο. Τα προληπτικά μέτρα μέχρι να βγούνε οι πρώτες μετρήσεις πρέπει να ισχύσουν και για τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο. Η δημόσια υγεία πρέπει να διασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους, το οποίο πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να αποζημιώσει τυχόν ζημιές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.
Κλιμάκια της ΚΟΞ του ΚΚΕ βρέθηκαν στο χώρο του εργοστασίου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στην απογευματινή σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια. Χαιρετίζουμε τους άντρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής που κυριολεκτικά με αυταπάρνηση ρίχτηκαν στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον πυροσβέστη και τον εργαζόμενο που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.
Τ.Ε. Ξάνθης του ΚΚΕ

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΞΑΝΘΗΣ: ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ «ΓΕΡΜΑΝΟΣ – SUNLIGHT» ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθήσαμε την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο εργοστάσιο μπαταριών "Γερμανός-Sunlight" στην περιοχή του Ολβίου. Ιδιαίτερα, λόγω του πυκνού καπνού που δημιουργήθηκε και εξαπλώθηκε σε μία τεράστια έκταση του Νομού Ξάνθης.
Η επικινδυνότητα των φλεγόμενων υλικών, προκάλεσε την κινητοποίηση των αρχών, και την λήψη προληπτικών μέτρων στους οικισμούς σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από την περιοχή του εργοστασίου.
Η ανασφάλεια που προκαλείται σε αρχές και κοινωνία είναι έντονη, λόγω της τοξικότητας των υλικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των μπαταριών και των άλλων προϊόντων της Sunlight. Η έκτακτη σύσκεψη της Περιφέρειας και η επιφυλακή που βρίσκονται καθηγητές του ΔΠΘ με τις μετρήσεις τους, αποδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Μεταξύ των πληροφοριών από όσους γνωρίζουν την παραγωγική λειτουργία του εργοστασίου, την καταστροφή που έχει συμβεί, τις μαρτυρίες κατοίκων σε διάφορες περιοχές του νομού, όπως και στην ίδια την πόλη της Ξάνθης, στους προβληματισμούς που εκφράζουν δημοσίως αιρετοί εκπρόσωποι των Δήμων και στις μέχρι τώρα καθησυχαστικές ανακοινώσεις της εταιρίας και των Αρχών υπάρχει μεγάλη διάσταση. Μέσα σε αυτήν τη δίνη γεγονότων, γεννιούνται κάποια ερωτήματα στους πολίτες της περιοχής:
Πρώτο και κύριο είναι το εάν τα αίτια του βραχυκυκλώματος προκλήθηκαν από απροσεξία ή ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Έπειτα είναι οι περιβαλλοντικές και ανθρώπινες μακρόχρονες επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν λόγω της σύστασης του καπνού. Πόσο επιβλαβείς είναι για την δημόσια υγεία και αυτήν του οικοσυστήματος; Τα πορίσματα από τις επιστημονικές μετρήσεις θα βγούνε την Παρασκευή. Τι θα γίνει, εάν είναι ανησυχητικά; Καλό θα ήταν, οι αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν σε μία πλήρη και αναλυτική παράθεση των γεγονότων και των επιπτώσεών τους, καθώς και σε σαφείς οδηγίες για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν.
Είναι θετικό ότι η εταιρία διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι δεν θα χάσουν την εργασία τους και τις μηνιαίες αποδοχές τους. Όμως, πώς είναι δυνατόν να μην υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις, όταν διαφαίνεται απίθανο έως αδύνατον να ανταποκριθεί η εταιρία στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει λόγω αθέτησης των παραγγελιών;

Από το Γραφείο Τύπου ΛΑΕ Ξάνθης

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »