*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

11 Μαΐου

Χαμένοι στη Μετάφραση! Απόντες από το ψήφισμα για τους Έλληνες στρατιωτικούς και οι 10 μειονοτικοί σύμβουλοι!

11 Μαΐου
*Μόνο ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης τόλμησε να τους ρωτήσει face to face, «γιατί το κάνετε αυτό; Τι θέλετε να (από)δείξετε;»
*Και άνοιγμα Φώτη Καραλίδη στο…ΣΥΡΙΖΑ! Ζήτησε να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα η φράση, «συμφωνούμε με τις ενέργειες της Κυβέρνησης»!
Χαμένοι στη  Μετάφραση παρέμειναν οι μειονοτικοί Περιφερειακοί σύμβουλοι της ΑΜΘ προκαλώντας για μια ακόμη φορά την χώρα στην οποία ζουν και απολαμβάνουν περισσότερα δικαιώματα ακόμη κι από τους λεγόμενους… πλειονοτικούς! Όταν διαπίστωσαν στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου την Τετάρτη το απόγευμα ότι εκτός ημερήσιας διάταξης θα συζητούνταν και θα έβγαινε ψήφισμα για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς την …»έκαναν» κανονικά και προκλητικά! Μάλιστα στη συνεδρίαση κατά λάθος, παρέμειναν δυο μειονοτικοί Περιφερειακοί σύμβουλοι που όταν ωστόσο αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει (σ.σ. Ο ένας Περιφερειακός σύμβουλος Ξάνθης…), σηκώθηκαν και αποχώρησαν και αυτοί!!!  
Αξίζει να σημειωθεί πως και στην προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα ψηφίζονταν ως τελευταίο το συγκεκριμένο θέμα είχαν αποχωρήσει οι Μουσουλμάνοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι που ήταν παρόντες, οπότε δεν πάρθηκε απόφαση επειδή δεν υπήρχε πλειοψηφία.
Τελικά με ψήφους 19-12 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα που πρότεινε το Προεδρείο με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτη Καραλίδη να κάνει άνοιγμα στο… ΣΥΡΙΖΑ! Και να ζητάει  να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα η φράση, «συμφωνούμε με τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης», προκειμένου να υπάρχει ομοφωνία…! Για να συναντήσει όμως την άρνηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου και τελικά να περνάει το αρχικό ψήφισμα!
Μιλώντας πάντως χθες στην «Ανοιχτή γραμμή» του Xanthi channel ο επικεφαλής της παράταξης ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Φώτης Καραλίδης, διέψευσε ότι ενδιαφέρεται να πάρει το χρίσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου, υποστηρίζοντας ότι «έχει χάσει την μπάλα και δεν μπορεί να ελέγξει ούτε τους Περιφερειακούς του συμβούλους αφού ελάχιστοι ήταν παρόντες…Μάλιστα για να φτάσει 19 ψήφους η πρόταση του Προεδρείου (Ελένη), ψηφίστηκε από δυο Περιφερειακούς συμβούλους του δικού του συνδυασμού από τον  Έβρο και μια ψήφο από Περιφεριακό σύμβουλο της Χρυσής Αυγής.
ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΜΟΝΟ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΝΑΦΕΡΗΣ
Σημειώνεται ότι από τους παρόντες Περιφερειακούς συμβούλους μόνο ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης face to face είπε στους μεινοτικούς Περιφερειακούς συμβούλους «γιατί το κάνετε αυτό; Τι θέλετε να (από)δείξετε;», για να μην πάρει ωστόσο καμιά απάντηση…
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πάντως, ο κύριος  Ζαγναφέρης θα θέσει θέμα αποχώρησης των μειονοτικών Περιφερειακών συμβούλων της παράταξης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ στην πρώτη παραταξιακή.
Σημειώνουμε ότι απουσίασαν από την παράταξη του Χρήστου Μέτιου οι: ΚΑΤΡΑΝΤΖΗ ΜΟΥΣΤΑΦΑ, ΙΜΠΡΑΜ ΑΧΜΕΤ, ΧΟΥΣΕ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΙΣΜΑΗΛ, ΧΑΤΖΗΓΚΕΝΕ ΙΡΦΑΝ, ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΜΕΤΙΝ, ΜΟΥΛΤΑΖΑ ΤΑΡΚΑΝ ΜΟΥΛΤΑΖΑ, ΙΝΤΖΕ ΜΕΜΕΤ ΜΠΙΡΟΛ και από την «Κοινωνική Συμμαχία» του Φώτη Καραλίδη οι: ΚΟΤΖΑ ΜΟΥΜΙΝ ΡΙΤΒΑΝ, ΜΕΧΜΕΤ ΟΥΣΤΑ ΧΟΥΣΕΙΝ αλλά και ο ανεξάρτητος ΜΟΥΜΙΝ ΟΝΤΕΡ που εκλέχθηκε με την παράταξη της πλειοψηφίας.
Μετά την εξέλιξη αυτή, το θέμα της συζήτησης για τον Κλεισθένη Ι πέρασε σε δεύτερη μοίρα..! Ωστόσο πλην των Περιφερειακών συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά πέρασε από το σώμα ψήφισμα που εκφράζει την αντίθεσή του σε αυτόν, εκφράζοντας τις θέσεις που κατέθεσε και η Ένωση Περιφερειών.
Το ψήφισμα έχει έχει ως εξής:
Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, υπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και ΕΠ.ΟΠ. Δημήτριο Κούκλατζη, οι οποίοι, από την 1η Μαρτίου 2018, κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, καθώς και στις οικογένειές τους.
Η σύλληψη και η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία θέτει σε αμφισβήτηση τις συστηματικές προσπάθειες που κάνουν οι τοπικές μας κοινωνίες και στις δυο πλευρές των συνόρων τα τελευταία χρόνια για την καλλιέργεια και εμπέδωση σχέσεων φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας ανάπτυξης.
Ως κάτοικοι μιας διασυνοριακής Περιφέρειας, οι πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γνωρίζουμε καλά τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στο αίσθημα ασφάλειας, στην οικονομία και στην καθημερινότητά μας οι περίοδοι έντασης και καχυποψίας στις σχέσεις με τους γείτονές μας.
Βούληση της Διοίκησής μας είναι η Περιφέρειά μας να αποτελεί μια κοινωνία ανοιχτή, ασφαλή και εξωστρεφή. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε και οι σχέσεις με τους γείτονές μας να είναι φιλικές και παραγωγικές, κάτι που είναι προς όφελος όλων.
Περιμένουμε λοιπόν από την κυβέρνηση της Τουρκίας να δείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί το ίδιο και την καλούμε να απελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς μας.
Επιτρέποντας στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς να επιστρέψουν γρήγορα και με ασφάλεια στην πατρίδα μας, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα κάνει μια σημαντική κίνηση ώστε οι δύο λαοί να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.

ΤΙ ΨΗΦΙΣΕ Ο ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 
ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ
Αντωνιάδης - ναι
Εξακουστός - ναι
Μποταϊτης - ναι
Εφραιμίδης - ναι
Βενετίδης - ναι
Τερτσούδης - ναι
Γάκης - ναι
Γεωργιτσόπουλος - ναι
Ιωσηφίδης -ναι
Χουσέ Μουσταφά Ισμαήλ - αποχώρησε
Βουδούρης - ναι
Μπούτος - ναι
Κινατζίδης - ναι
Αλατζά - ναι
Λιθηρόπουλος - ναι
Τσολάκης - ναι
Καραλίδης - ναι με την προσθήκη "στηρίζουμε τις ενέργειες της κυβέρνησης"
Γρανάς - ναι με την προσθήκη
Τσαλδαρίδης - ναι με την προσθήκη
Γαλάνης - ναι
Ζημπίδης - ναι με την προσθήκη
Ορφανίδης - ναι με την προσθήκη
Τουρτούρης - ναι με την προσθήκη
Λασκαρίδης - ναι με την προσθήκη
Μαλτέζος - ναι με την προσθήκη
Χατζηθεοδωρίδης - ναι με την προσθήκη και την επιπλέον προσθήκη σύνταξης όλων των περιφερειακών συμβούλων με υπογραφές και επίδοση στον αντίστοιχο περιφερειάρχη της γείτονος
Γκανιάτσου - ναι με την προσθήκη
Κιτσόπουλος - ναι
Τρέλλης - παρών (δικαιολόγηση: οι χειρισμοί που κάνει το περιφερειακό συμβούλιο δεν είναι τέτοιοι που μπορούν να δώσουν λύση αλλά παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας)
Τραϊφόρος - ναι με την προσθήκη
Γεροστεργίου - ναι με την προσθήκη
Δημούδη - ναι
Καβαρατζής - ναι
Δεν παρέστησαν στην συνεδρίαση οι:
Σπύρος Τσιλιγκίρης, Ζάχαρη, Αμοιρίδης, Μοσχοφίδου*, Παπαδόπουλος*, Χειράκη*, Δαμιανίδης**, Ναθαναηλίδης***, Ιμπράμ Αχμέτ, Χατζηγκενέ Ιρφάν, Κατραντζή Μουσταφά, Μουσταφά Μετίν, Μουλταζά Ταρκάν, Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ, Κοτζά Μουμίν Ριτβάν, Μεχμέτ Ουστά Χουσεΐν****, Μουμίν Οντέρ.
* έστειλαν έγγραφο ότι δεν μπορούσαν να παραστούν
** εκτός Κομοτηνής
*** τηλεφώνησε στην πρόεδρο ότι δεν ήταν δυνατό να αλλάξει τη βάρδιά του
**** ενημέρωσε πως ήταν καθ' οδόν προς το νοσοκομείο για συγγενικό του πρόσωπο
Δήλωση προέδρου: υπήρχε και πρόβλημα με e-mail (επομένως μπορεί και άλλοι σύμβουλοι να είχαν αποστείλει σχετική ενημέρωση δικαιολογημένης απουσίας)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΤΙΟΣ: ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ 
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι
Ακολούθως έγινε συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ Πρόγραμμα “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι”».
Στην εισήγησή του, ο Περιφερειάρχης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το Σχέδιο Νόμου και επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «στην ουσία, το Σχέδιο Νόμου αφορά μόνο στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε απλή αναλογική και σε πολλές περιπτώσεις περιπλέκει τις διαδικασίες αντί να τις απλοποιεί.
Το Σχέδιο Νόμου δε λαμβάνει καθόλου υπόψη τις προτάσεις, που έχουν διατυπωθεί στα συνέδρια της ΕΝ.Π.Ε., με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β΄ βαθμού στην καθημερινή λειτουργία τους και να μην αντιμετωπίζονται τα κρίσιμα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης.
Κυρίως, δεν προωθείται η αποκέντρωση και η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό Κράτος προς την Αυτοδιοίκηση, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση των Περιφερειών και των Δήμων με προσωπικό, πόρους και νέες αρμοδιότητες.
Γενικά, το συγκεκριμένο Σχέδιο δε συμβάλλει σε καμία περίπτωση στην αποτελεσματική διοίκηση και στην ουσιαστική επίλυση των ζητημάτων της Αυτοδιοίκησης, παρά θέτει  κατ’ επίφαση μόνο θέματα δημοκρατίας.
Γι’ αυτό, σύμφωνα και με το ψήφισμα του κοινού Συνεδρίου ΕΝ.Π.Ε. – Κ.Ε.Δ.Ε. και τις αναλυτικές προτάσεις για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση τις οποίες κατέθεσε η ΕΝ.Π.Ε. στο Υπουργείο Εσωτερικών, καλούμε την κυβέρνηση να προσέλθει σε περαιτέρω ουσιαστικό διάλογο.»
Τις απόψεις και τις προτάσεις τους για το θέμα κατέθεσαν επίσης Αντιπεριφερειάρχες, οι επικεφαλής των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς και περιφερειακοί σύμβουλοι.
Η πλειοψηφία των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζήτησε την απόσυρση του  Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι».
ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΑΛΙΔΗΣ: 
ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»
Την θέση της εξέφρασε για το ίδιο θέμα και η παράταξη ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με επικεφαλής τον Φώτη Καραλίδη.
Ιδού αυτούσια όλη η τοποθέτηση:
Στο σχέδιο νόμου «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» που κατατέθηκε σε διαβούλευση, δυστυχώς εστιάζει κυρίως σε δύο (2) ζητήματα:
α) στον εκλογικό νόμο και τρόπο εκλογής των θεσμικών οργάνων και
β) στο χρόνο εκλογών και διάρκεια θητείας των οργάνων.
Δεν ασχολείται και δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης (έλλειψη πόρων, μέσων και προσωπικού).
Δεν εκχωρεί και δεν αποκεντρώνει αρμοδιότητες με αντίστοιχους πόρους.
Δεν προωθεί την «μετάβαση» από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.
Δεν είμαστε αντίθετοι στην αναλογική έκφραση της λαϊκής βούλησης στα θεσμικά όργανα, με διασφάλιση κυβερνησιμότητας. Πρέπει να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος ζύμωσης και συζήτησης για την μεταρρύθμιση αυτή.
Η «κουλτούρα» των συνεργασιών να προκύψει ως αναγκαιότητα της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και όχι ως επιβολή από την κυβέρνηση που θα οδηγήσει σε «υπόγειες συναλλαγές εξουσίας».
Επομένως ζητούμε αλλαγές επί της ουσίας και λειτουργίας των αυτοδιοικητικών θεσμών που θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα της όποιας μεταρρύθμισης.
Για την Κοινωνική Συμμαχία
Ο Επικεφαλής
Φώτης Καραλίδης

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »