*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

21 Απριλίου

Δικαίωση Τουλουπίδη: Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης Γαβρόγλου που είχε καταθέσει ο Καραμπίνης.

21 Απριλίου
Απόλυτη δικαίωση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου σχετικά με την ενέργειά του να παύσει από τα καθήκοντά του τον πρώην πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθ. Καραμπίνη, αποτελεί η νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (84/2018) το οποίο απέρριψε την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του υπουργού σύμφωνα με  την «Εφημερίδα των Συντακτών».
Κατά συνέπεια εξακολουθεί να εκτελεί καθήκοντα πρύτανη ο Σταύρος Τουλουπίδης μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ στις 22 Μαΐου έχουν οριστεί οι πρυτανικές εκλογές στο ΔΠΘ, στις οποίες δεν μπορεί να συμμετάσχει ως υποψήφιος ο Αθ. Καραμπίνης καθώς έχει υπερβεί τον ανώτατο αριθμό θητειών.
Επιπλέον, εναντίον του εκκρεμεί η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών ΔΕΠ για τα σοβαρά παραπτώματα που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» και πιστοποιήθηκαν από το άκρως επιβαρυντικό πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ συνεδρίασε για την υπόθεση στις 29 Μαρτίου 2018, με προεδρεύουσα την Αικ. Σακελλαροπούλου, πάρεδρο τον Ι. Παπαγιάννη και γραμματέα την Ε. Κρασάκη.
Αφού μελέτησε τα σχετικά έγγραφα, απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του αιτούντος Καραμπίνη, ο οποίος τέθηκε σε αποχή μόνο από τα διοικητικά καθήκοντα του πρύτανη, χωρίς να θίγεται οποιοδήποτε άλλο δικαίωμά του.
Επιπλέον, σύμφωνα με το σκεπτικό, στη συγκεκριμένη περίπτωση συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι κωλύουν τη χορήγηση της ζητούμενης αναστολής καθώς, όπως τόνισε και το υπουργείο Παιδείας, η παύση του Καραμπίνη σκοπεύει «στη διαφύλαξη του κύρους του ΔΠΘ που κλονίσθηκε από το περιεχόμενο των συγκεκριμένων παραπτωμάτων».
Η επιτροπή του ΣτΕ δέχθηκε πως βάσει του πορίσματος του ΣΕΕΔΔ «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι η διοίκηση του ΔΠΘ και ειδικότερα ο πρύτανης στον πολύ ευαίσθητο τομέα των δημόσιων συμβάσεων και ιδίως σε μια περίοδο σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης δεν τήρησε τη δημοσιονομική νομιμότητα».
Η απόφαση του ΣτΕ υπενθυμίζει όλο το ιστορικό των επίμαχων συμβάσεων σίτισης των φοιτητών του Πανεπιστημίου και τις σχέσεις του διαχρονικού εργολάβου με συγγενικά πρόσωπα του πρύτανη Καραμπίνη αλλά και του πρώην πρύτανη Σιμόπουλου σε εξωπανεπιστημιακές εταιρείες φωτοβολταϊκών.
Οταν... πανηγύριζε
Υπενθυμίζεται πως ο Αθ. Καραμπίνης στις αρχές Μαρτίου είχε βιαστεί να εκδώσει πανηγυρικές ανακοινώσεις μιλώντας για δικαίωσή του από το ΣτΕ.
Ωστόσο η εξέλιξη δεν τον δικαίωσε, καθώς το ΣτΕ τότε δεν εξέτασε την ουσία των κατηγοριών για τα πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά αποφάνθηκε πως δεν υπήρχε επαρκής νομική αιτιολόγηση της απόφασης Γαβρόγλου.
Ακολουθώντας την απόφαση του ΣτΕ, το υπουργείο εξέδωσε νέα απόφαση με την απαραίτητη αιτιολογία για να δικαιωθεί πριν από λίγες μέρες στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.
Καταπέλτης όμως για τον Αθ. Καραμπίνη αλλά και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών του ΔΠΘ ήταν και το εμπεριστατωμένο πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο διερεύνησε όλες τις καταγγελίες του πρώην πρύτανη σχετικά με τη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων του ΕΛΚΕ στο ΔΠΘ από τον καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και πρώην μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος, Β. Τσαουσίδη.
Ο τελευταίος δικαιώθηκε πανηγυρικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο για όλες τις υποθέσεις για τις οποίες τον είχε κατηγορήσει ο Αθ. Καραμπίνης.
Μάλιστα, σύμφωνα με την πολυσέλιδη πορισματική έκθεση, όχι μόνο απορρίπτονται όλες οι κατηγορίες, όχι μόνο δεν υπάρχουν οικονομικές ατασθαλίες, αλλά υπογραμμίζεται πως το κύρος του Δημοκριτείου έχει αναβαθμιστεί, καθώς το ερευνητικό έργο της ομάδας του καθηγητή Τσαουσίδη, η οποία έχει συνεργαστεί και με τη NASA, αναγνωρίζεται διεθνώς.
Υστερα και από αυτό το πόρισμα, το πρωτοφανές για τα ακαδημαϊκά δεδομένα κλίμα εκφοβισμού που φαίνεται ότι είχε εγκαθιδρυθεί στο ΔΠΘ («Εφ.Συν.», «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» στο Δημοκρίτειο Θράκης, 15.10.2016) δείχνει πιο μακρινό πια.
efsyn.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »