*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

22 Μαρτίου

See Through Καλώς ήρθες Άνοιξη...! Οι ειδήσεις και τα σχόλια της ημέρεας με άλλο στυλ...!

22 Μαρτίου
Με υπέροχα τραγούδια και χορούς από το Παιδικό συγκρότημα Εβριτών Ν. Ξάνθης, Μουσικό σχολείο και Δήμος Ξάνθης υποδέχτηκαν χθες την Άνοιξη! Έστω και με μουντό καιρό…!
………………………………
ΑΚΟΥΣΟΝ! ΑΚΟΥΣΟΝ!
*Το 2018 οι παλαιοί πρόσκοποι της Ξάνθης εορτάζουν τα σαράντα χρόνια παρουσίας και προσφοράς στην Ξάνθη. Χθες (Τετάρτη) στις 7 το βράδυ οι Πρόσκοποι κάλεσα όλους όσους φόρεσαν έστω και για λίγο το προσκοπικό μαντίλι και τους φίλους τους, στην Προσκοπική Εστία (Χατζησταύρου 8) για να γιορτάσουνε τα σαράντα χρόνια παρουσίας και προσφοράς, πιστοί στο Προσκοπικό ρητό, «Μια φορά πρόσκοπος πάντα πρόσκοπος» και να θυμηθούνε ανέμελες προσκοπικές στιγμές της νεανικής τους  ζωής.
Και ανταποκρίθηκαν ουκ ολίγοι παλιοί και νεότεροι Πρόσκοποι!
……
*Να και κάτι διαφορετικό… Διαβάζω στο indexanthi: Πρώτη προβολή του απαγορευμένου στην Τουρκία ντοκιμαντέρ "Sur: Ax u Welat" ("όπου γης και πατρίς" – για τη Sur του Ντιγιάρμπακιρ) με τη συμμετοχή των δημιουργών, διοργανώνεται το απόγευμα (19.00) της Παρασκευής 23 Μαρτίου στη "Ρωγμή". (σ.σ. Στην Μιχαήλ Βόγδου απέναντι από τα δικαστήρια…).
……
*Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσει η πανεπιστημιακός Neşe Özgen και μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς Zana Kibar και Hicran Urun. Είναι μια ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης στον καταπιεζόμενο λαό του τουρκικού Κουρδιστάν (Bakur) και καταγγελίας της λογοκρισίας. Η προβολή απαγορεύτηκε και στις δυο προσπάθειες τον Δεκέμβρη του 2017 και τον Γενάρη του 2018.
……
*Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δασοπονίας, το τμήμα Πρασίνου του δήμου Ξάνθης (χθες Τετάρτη), στον προαύλιο χώρο του 5ου γυμνασίου Ξάνθης στις 10.30 πραγματοποιήθηκε δενδροφύτευση καλλωπιστικών δενδρυλλίων και θάμνων, μαζί με τους μαθητές του σχολείου. Παράλληλα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Ξάνθης διανεμήθηκαν  φυτάρια σε πολίτες στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 11.00 το πρωϊ.
…….
*Και κλείνω με το πρόγραμμα της ΦΕΞ για σήμερα και αύριο:
..σήμερα Πέμπτη 22 Μαρτίου (21.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: "Κάτι παίζει και τις Πέμπτες στο μουσείο". Προβολές ταινιών από την Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης
..αύριο Παρασκευή 23 Μαρτίου (20.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: "Νύχτα στο μουσείο". Διανυκτέρευση παιδιών εντός του μουσείου. Πληροφορίες-συμμετοχή: Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, Αντίκα 7, 671 32, Ξάνθη, τηλέφωνα 25410 25421 και 6937 120986. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις ημερομηνίες που έχουν απομείνει ελεύθερες.

Στον Σαββίδη το «Μεντιτερανέ» της Κέρκυρας
Στην τελική ευθεία για τη μεταβίβαση της έκτασης του πρώην Κλαμπ Μεντ στη Δασιά σε εταιρεία συμφερόντων Σαββίδη, έχουν μπει τα πράγματα τις τελευταίες ώρες.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο του ελέγχου των εγγράφων, λίγο πριν δηλαδή . την υπογραφή των συμβολαίων μεταβίβασης. Είναι καιρός τώρα που το ενδιαφέρον του Σαββίδη «έπαιζε» σε συζητήσεις πότε για εκτάσεις, πότε για ξενοδοχειακές μονάδες.

Μείωση των προστίμων του ΚΟΚ κατά 50% ανακοίνωσε ο Σπίρτζης, αλλά θα φανεί εκ του… αποτελέσματος!
Την μείωση των προστίμων του ΚΟΚ κατά 50% ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στην οποία συζητείται το νομοσχέδιο για τα ταξί και τις μεταφορές.
Ως τώρα το πρόστιμο που πληρωνόταν εντός 10 ημερών είχε μείωση 50%. Με την προϋπάρχουσα ρύθμιση στο νομοσχέδιο καταργείτο η μείωση για πληρωμή εντός 10ημέρου και το πρόστιμο μειωνόταν 40% που σημαίνει ότι ο παραβάτης θα πλήρωνε υψηλότερο πρόστιμο σε σχέση με σήμερα. Με την νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο Χρ. Σπίρτζης παραμένει στο ίδιο επίπεδο το πρόστιμο που πληρώνεται από τους παραβάτες.

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή στον Τούρκο που παραβίασε τα σύνορα
Ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, με αναστολή, και πρόστιμο 1.500 ευρώ επιβλήθηκε στον Τούρκο πολίτη που παραβίασε μεθυσμένος τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο.
Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη αν θα του επιτραπεί να επιστρέψει στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται πως τέσσερις Τούρκοι ξεκίνησαν να τρέχουν από το τουρκικό τελωνείο με κατεύθυνση τα ελληνικά σύνορα, έπεσαν πυροβολισμοί στην αέρα και τελικά ένα άτομο μπήκε στο ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ο Τούρκος πολίτης είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Θετικός ο απολογισμός της δράσης “Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα”
Για τρίτη συνεχομένη χρονιά ο πολιτιστικός σύλλογος «ΒΑΤΡΑΧΟΙ» διοργάνωσε τη δράση φιλανθρωπικού χαρακτήρα «ο Αι-Βασίλης άργησε μια μέρα».
Και αυτή τη φορά, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη και καταφέραμε να συγκεντρώσουμε περί τους 2 τόνους αγαθών πρώτης ανάγκης τα οποία έχουν παραδοθεί στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Ξάνθης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή συνεισφορά ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού είναι σχεδόν διπλάσια από την περσινή!
“Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι συνέδραμαν την προσπάθειά μας. Τους πολιτιστικούς συλλόγους, τα καταστήματα, τους χορηγούς επικοινωνίας, τα μέλη του συλλόγου αλλά πάνω απ’ όλα τους συμπολίτες μας που σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο στάθηκαν γενναιόδωροι απέναντι σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Ευχαριστούμε θερμά και ελπίζουμε και του χρόνου ο Αι-Βασίλης να αργήσει λίγο παραπάνω!” τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι Βάτραχοι.

Εκδήλωση του Σ.Ε.Κ.Ε. την Πέμπτη 22 Μαρτίου στην Ξάνθη
Εκδήλωση για τα εκατό χρόνια από την ίδρυση του Σ.Ε.Κ.Ε. με τίτλο "Οι επαναστατικές ρίζες της Αριστεράς" και ομιλητή το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Τάσο Αναστασιάδη, διοργανώνει το απόγευμα (19.00) της Πέμπτης 22 Μαρτίου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα.
Τα 100χρονα του Σ.Ε.Κ.Ε. που γιορτάζουμε φέτος δεν είναι μια απλή επέτειος. Είναι μια πολύτιμη κληρονομιά, ιδιαίτερα μέσα σε μια συγκυρία όπου η δεξιά και η ακροδεξιά επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα εθνικιστικής υστερίας απέναντι σε μια κυβέρνηση που δηλώνει της «πρώτη φορά Αριστεράς» αλλά διαχειρίζεται τις χειρότερες εξορμήσεις του ελληνικού καπιταλισμού.
Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (Σ.Ε.Κ.Ε.) ιδρύθηκε το 1918, τη χρονιά που τέλειωνε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, αλλά που η Ελλάδα βρισκόταν σε πόλεμο ήδη από το 1912 (πρώτα με τους βαλκανικούς πολέμους και ύστερα με την εμπλοκή της στο πλευρό της Αντ-αντ) και έμελλε να βρίσκεται σε πόλεμο για άλλα τέσσερα χρόνια μέχρι το τέλος της μικρασιατικής εκστρατείας το 1922. Εκείνος ο δεκαετής πόλεμος και η μαζική αντίσταση στις απέραντες θυσίες που απαιτούσε, σημάδεψε τη γέννηση του Σ.Ε.Κ.Ε. Χιλιάδες ήταν οι εργάτες και οι νέοι αγρότες που είχαν λιποτακτήσει από τον στρατό, καθώς οι πολεμικές εκστρατείες απλώνονταν από την Ήπειρο και τη Μακεδονία αρχικά, μέχρι την Ουκρανία, τη Σμύρνη και τα βάθη της Μικράς Ασίας στη συνέχεια. Ο διεθνισμός και ο «πόλεμος κατά του πολέμου» βρέθηκαν στην καρδιά της συγκρότησης του νέου τότε κόμματος και στην ηγεσία του αναδείχθηκαν μαχητές όπως ο Παντελής Πουλιόπουλος με πρωτοπόρα δράση μέσα στο αντιπολεμικό κίνημα.
Αυτές οι ρίζες της Αριστεράς είναι πολύτιμες σήμερα που τα κοινοβουλευτικά κόμματά της δυσκολεύονται να απαντήσουν στις σύγχρονες πολεμοκάπηλες εκστρατείες για το «όνομα της Μακεδονίας».

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΚΑΙ ΩΡΑ 8.30 μ.μ., ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ
Ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, εν όψει της εορτής του Πάσχα, διοργανώνουν ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 και ώρα 8.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Ξάνθης. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης.
Το πρόγραμμα που θα παρουσιασθεί αποτελείται από συνθέσεις της δυτικής εκκλησιαστικής μουσικής που αποδίδονται από μικτή χορωδία και ορχήστρα.  
Κορυφαίο γεγονός της εκδήλωσης αποτελεί η πρώτη πανελλήνια εκτέλεση του έργου Confitebor tibi, Domine, P.66 του Ιταλού συνθέτη Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736) για γυναικείες σολιστικές φωνές, μικτή πεντάφωνη χορωδία και ορχήστρα. Με το έργο του ο διεθνούς φήμης μουσουργός μελοποιεί τον Ψαλμό αρ. 110 του Δαυίδ (Θέλω εξυμνεί τον Κύριον).
Συμμετέχουν ως σολίστ οι μονωδοί Ριψιμέ Ντανιελιάν, Παναγιώτα Παρούση και Στέλλα Φωτοπούλου. Τη Μικτή Χορωδία και Ορχήστρα των συνεργαζόμενων για την εκδήλωση Ωδείων διευθύνει ο Θανάσης Τρικούπης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »