*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

20 Μαρτίου

Δεν είναι όλα… μαύρα! Οι Σαρακατσάνοι, ο Κατσαντώνης και ο Αλή Πασάς...

20 Μαρτίου
*Πολύ μου τα μπέρδεψε χθες ο Γιώργος Μπίκος (στην Ανοιχτή γραμμή), για τον Κατσαντώνη! Καθότι ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ν. Ξάνθης μπορεί να διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης και σε αυτήν να παρουσιάζει και θεατρικό έργο «Ο όρκος του Κατσαντώνη», στο διάλογο όμως που είχαμε, μάλλον είχε… άγνοια για τον Αγωνιστή Ήρωα, την πατρότητα του οποίου διεκδικούν και οι Ηπειρώτες, άσχετα αν οι Σαρακατσάνοι του έκαναν και άγαλμα, χώρια που ο αδελφός του είχε και το υποκοριστικό …Λεπενιώτης!
……
*Γιατί το γράφω αυτό; Μα γιατί κατά τον Γιώργο Μπίκο, ο Κατσαντώνης ουδέποτε συναντήθηκε με τον… Αλή Πασά!
Στο τεράστιο όμως θεατρικό έργο του Γιώργου Θεοτοκά  «Το Τίμημα της Λευτεριάς», ο Κατσαντώνης όχι μόνο συναντήθηκε με τον Αλή Πασά στο σαράι του μετά την προδοσία και την σύλληψή του, αλλά αυτή ήταν και η τελευταία του φορά, πριν οδηγηθεί σε μαρτυρικό θάνατο από τους δήμιους του, γιατί δεν μαρτυρούσε κατά τους ιστορικούς που είχε κρύψει τα…γρόσια του και κατ’ άλλους γιατί δεν τα βρήκε με τον Τουρκοαλβανό Ηγέτη!
….
*Επειδή λοιπόν το έργο  (Ό όρκος του Κατσαντώνη), θα σκηνοθετήσει ο Κώστας Λειβαδίτης, καλό είναι να του κάνει κι ένα μικρό φροντιστήριο του Προέδρου που κατά γενική ομολογία, πασχίζει και τρέχει για τον σύλλογο, όσο κανείς πρώην Πρόεδρος…!
……
*Και για την ιστορία… Αυτό το Σάββατο 24 Μαρτίου και στα πλαίσια και των 40 χρόνων, ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ν. Ξάνθης παρουσιάζει την πανηγυρική του εκδήλωση, χάρις και στην γενναία χορηγία του Σαρακατσάνου Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη στο Δημοτικό Αμφιθέατρο με είσοδο ελεύθερη για το κοινό… Χωρίς βέβαια γκεστ σταρ πρωταγωνιστή τον «-Βελη-τσέλιγκα» Μωραϊτη, ωστόσο θα πρόκειται αναμφισβήτητα για μια υπερπαραγωγή..!
……
*Κι ένα αυθεντικό από το χθεσινό διάλογό μου με τον Γιώργο Μπίκο…
-Πρόεδρε, οι Σαρακατσάνοι ή οι Βλάχοι έχουν καλύτερη και μεγαλύτερη πολιτιστική κουλτούρα;
-Καμία σχέση δεν έχουμε εμείς με τους Βλάχους! (με αποστροφή…).
-Και τότε πως είναι κολλητοί… Ζαγναφέρης και Στάμος Τριμίτζιος; (σ.σ. Και μετά, άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφας…).
(σ.σ. Η απάντηση από τον Πρόεδρο στα 41 χρόνια του συλλόγου… Του χρόνου δηλαδή που θα του ξανακάνω την ίδια ερώτηση…).
……
*Διαβάζω ότι πλατιά εξόρμηση σε εργασιακούς χώρους, χωριά, γειτονιές της Ξάνθης, θα πραγματοποιήσει την επόμενη βδομάδα η Κομματική Οργάνωση Ξάνθης του Κ.Κ.Ε. ενάντια στην προσπάθεια μετατροπής της Ξάνθης σε απέραντη φυτεία κάνναβης. «Αγωνιζόμαστε κόντρα στην προσπάθεια καλλιέργειας της ανοχής στη ναρκωκουλτούρα»! Τονίζουν στην σκληρή ανακοίνωσή τους…
……
*Εκεί λοιπόν που διαβάζοντας την ανακοίνωση σκεφτόμουν πάλι χαμός θα γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης… συνεχίζοντας την «ανάγνωση» τι μαθαίνω από τον πρώην υμνητή του Ξανθούλη (εκείνης της μονάδας Μαμούθ που θα έφερνε στη Ξάνθη ο Σωκράτης) και νυν υμνητή της Ινδικής Κάνναβης, Giannis Σιδηρόπουλος αλλά και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Στάθη Γιαννακίδη.
-Ότι «έχει ξεσπάσει πόλεμος συμφερόντων ενάντια στην κάνναβη κλπ»!
….
*Μάλιστα για να ενισχύσουν τη λογική τους αυτή, επικαλούνται και δημοσίευμα του περιοδικού cannabis news ισχυριζόμενοι ότι «με τον τρόπο που τα «συμφέροντα» αντιδρούν, «θα μπορούσαν να απομακρύνουν σοβαρές επενδύσεις στον τομέα, όπου εμπλέκεται και η Ξάνθη».
….
*Σύντροφοι του ΚΚΕ και κυρίως σύντροφε φαρμακοποιέ Χαράλαμπε Φωτιάδη, έχεις σκεφτεί κι αυτήν την παράμετρο;
-Ότι όπως αντιδράτε, υπάρχει σοβαρός πλέον κίνδυνος, να απομακρύνετε σοβαρές επενδύσεις κάνναβη από το Νομό Ξάνθης;
-Παρακαλώ μια απάντηση…
*Και το ερώτημα κρίσεως…

Η κυρία Σάσα Κιόρπε, είναι υπέρ ή κατά της Ινδικής κάνναβης; Διότι μόνο με μια πειστική της απάντηση (ως εκπαιδευτικού…), θα μπορούσα να έχω μια λυτρωτική απάντηση…

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »