ΤΟ ΘΕΜΑ

*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

29 Δεκεμβρίου

ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ o Πάνος Παπαδόπουλος με την Σπυράκη για το θέμα της ΣΕΚΑΠ! Εγώ είμαι ταξιδευτής δημοσιογράφος...Δεν πήρα δάνεια...

29 Δεκεμβρίου
«Άδειασαν» την επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας οι Δήμαρχοι Ξάνθης, Αβδήρων και Τοπείρου με ομόφωνα ψηφίσματά τους, ενώ ο Μητροπολίτης Ξάνθης μίλησε για συστράτευση όλων των φορέων για να μην κλείσει το εργοστάσιο

*Αλέξανδρος Κοντός: Έχει άδικο η κυρία Σπυράκη. Δεν γνώριζε ο Ιβάν το πρόστιμο των 38.2 εκατ. ευρώ όταν αγόρασε τη ΣΕΚΑΠ, όπως κι οι άλλοι ενδιαφερόμενοι! Πολύ αργά τα «θυμήθηκε» όλα το Τελωνείο Ξάνθης.

Την απόφαση να υποβάλλει παύση πληρωμών έλαβε η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, με θέμα τη λήψη έκτακτων μέτρων εξαιτίας της απορριπτικής απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής αναφορικά με το πρόστιμο των 38 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις του 2009, στο πλαίσιο των οποίων επιβλήθηκαν περιορισμοί στη δραστηριότητα της επιχείρησης από το αρμόδιο Τελωνείο.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση της Διοίκησης της ΣΕΚΑΠ, «ελήφθη η απόφαση για την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας - πληρωμών της εταιρείας».
Ακόμη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήδη από σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ όρισε ως νομικό - ειδικό σύμβουλό της, «για τον χειρισμό όλων των σχετικών θεμάτων με την διαδικασία της πτώχευσης, τον κ. Σεραφείμ Σωτηριάδη, ιδρυτή της δικηγορικής εταιρείας «Σεραφείμ Σωτηριάδης και Συνεργάτες Εταιρεία Δικηγόρων», με εξειδίκευση στα θέματα του πτωχευτικού δικαίου».
Τέλος, μία από τις πρώτες ενέργειες του διοικητικού συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ ήταν «ο ορισμός του κ. Σταύρου – Κωνσταντίνου Παπασπύρου του Χρυσοστόμου, ως νέου Γενικού Διευθυντή της ΣΕΚΑΠ, απόφαση για την οποία ενημερώθηκε και ενέκρινε ο κ. Σωτηριάδης».
Η ανακοίνωση της Διοίκησης της ΣΕΚΑΠ
Η ΣΕΚΑΠ αντιμετωπίζει θέμα πτώχευσης
«Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, με θέμα τη λήψη έκτακτων μέτρων εξαιτίας της απορριπτικής απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής αναφορικά με το πρόστιμο των 38 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις του 2009, στο πλαίσιο των οποίων επιβλήθηκαν περιορισμοί στη δραστηριότητα της επιχείρησης από το αρμόδιο Τελωνείο, ελήφθη η απόφαση για την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας - πληρωμών της εταιρείας.
Ήδη από σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ όρισε ως Νομικό-Ειδικό Σύμβουλο της εταιρείας, για τον χειρισμό όλων των σχετικών θεμάτων με την διαδικασία της πτώχευσης, τον κ. Σεραφείμ Σωτηριάδη, ιδρυτή της δικηγορικής εταιρείας «Σεραφείμ Σωτηριάδης και Συνεργάτες Εταιρεία Δικηγόρων», με εξειδίκευση στα θέματα του πτωχευτικού δικαίου.
Εκ των πρώτων ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠαποτέλεσε ο ορισμός του κ. Σταύρου – Κωνσταντίνου Παπασπύρου του Χρυσοστόμου, ως νέου Γενικού Διευθυντή της ΣΕΚΑΠ, απόφαση για την οποία ενημερώθηκε και ενέκρινε ο κ. Σωτηριάδης».
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Παρασκευή στις 11.30 το πρωί, εκδικάζονται στο Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής τα ασφαλιστικά μέτρα της ΣΕΚΑΠ για την απόφαση του Τελωνείου Ξάνθης από τα αποτέλεσμα των οποίων θα κριθεί και το μέλλον της εταιρείας.
Μάλιστα και οι 170 εργαζόμενοι της εταιρείας με πούλμαν θα βρεθούν στο Εφετείο Κομοτηνής, ενώ στο πλευρό τους θα έχουν και τον Δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο
ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΠΥΡΑΚΗ
Στο μεταξύ, μετωπική ήταν χθες το μεσημέρι η σύγκρουση του Πάνου Παπαδόπουλου στην εκπομπή ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ με την ευρωβουλευτή και εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη για το θέμα της ΣΕΚΑΠ.
Συγκεκριμένα η κυρία Μαρία Σπυράκη που ζήτησε να παρέμβει στην εκπομπή «Ανοιχτή γραμμή» του Xanthi channel και να μεταφέρει την επίσημη πρόταση του κόμματος, δήλωσε τα παρακάτω:
«Εμείς θεωρούμε ότι το πρόστιμο πρέπει να καταβληθεί και να μην διαγραφεί.
Εκτιμούμε ότι μπορεί να γίνει διακανονισμός ώστε και η εταιρεία να παραμείνει σε λειτουργία και οι εργαζόμενοι να έχουν την δουλειά τους και η επιχείρηση να μείνει ζωντανή. Κάθε άλλη συζήτηση ευχαρίστως να την κάνουμε. Αν ο αγοραστής της προς ιδιωτικοποίησης εταιρείας γνώριζε ή όχι την κατάσταση της, δεδομένου ότι ο αγοραστής έχει την  ευθύνη να διερευνήσει την κατάσταση της εταιρείας που αγοράζει και να δει εάν υπάρχουν σε εκκρεμότητα πρόστιμα ή όχι. Επίσης είναι γνωστό ότι τα βάρη της εταιρείας διαβιβάζονται στον αγοραστή με βάση και την σύμβαση, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση. Μιλάμε για το τι κάνουμε τώρα. Τώρα λοιπόν η Νέα Δημοκρατία προτείνει να έρθει σε συνεννόηση με τις αρχές η εταιρεία ώστε να καταβάλλει τμηματικά το πρόστιμο και όσο η εταιρεία αντέχει,  ώστε η εταιρεία να παραμείνει ζωντανή οι εργαζόμενοι να πάνε στις δουλειές τους αυτό να είναι προς το συμφέρον της περιοχής και ταυτοχρόνως να μη θίγεται το δημόσιο συμφέρον με τη διαγραφή προστίμου το οποίο στην πραγματικότητα αφαιρείται από τις τσέπες των ελλήνων φορολογουμένων και μοιράζεται συνολικά στις τσέπες των ελλήνων φορολογουμένων.  Και επαναλαμβάνω και θα ήθελα να κλείσω εδώ, ότι όταν κάποιος αγοράζει μία εταιρεία προφανώς εκ των πραγμάτων με βάση την έρευνα που γίνεται γνωρίζει τα βάρη τα οποία η εταιρεία φέρει και τα βάρη αυτά να ξέρετε ότι συνδιαμορφώνουν και το τελικό τίμημα, διαφορετικό τίμημα έχει μία εταιρεία όταν δεν έχει βάρη, διαφορετικό τίμημα έχει μία εταιρεία όταν έχει βάρη. Τότε το τίμημα της εταιρείας πέφτει. Είμαι λοιπόν σαφής και θα ήθελα εδώ να ολοκληρώσω εδώ την συζήτηση μας και σας ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου δώσατε να μιλήσω. Επανέρχομαι για να σας θυμίσω την πρόταση που καταθέτουμε που δεν είναι άλλη από το να προχωρήσει η εταιρεία σε συνεννόηση με τις αρχές σε διακανονισμό για την τμηματική καταβολή του προστίμου ώστε η εταιρεία να μείνει ζωντανή, οι εργαζόμενοι να πηγαίνουν στις δουλειές τους και κυρίως αυτό να γίνεται σε ένα πλαίσιο που δεν βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον και δεν διαγράφονται πρόστιμα. Επαναλαμβάνω ότι όταν ένας ιδιώτης αγοράζει μία εταιρεία αγοράζει και τα βάρη της".
ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ντρέπομαι που αγωνίστηκα και ψήφισα το κόμμα που λέγεται Νέα Δημοκρατία. Ντρέπομαι γιατί επί Αντώνη Σαμαρά έδωσα τη μάχη η ΣΕΚΑΠ που ίδρυσε ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής, να μην πέσει σε χέρια εταιρείας ξένων συμφερόντων την περίοδο εκείνη… Είναι δυνατόν να θέλετε να πληρώσει η ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη τις «αμαρτίες» που κληρονόμησε από τις γαλάζιες και πράσινες διοικήσεις; Είναι δυνατόν να νομιμοποιείται με την θέση σας αυτή ένα πρόστιμο της τάξης των 38.2 εκατ. ευρώ, όταν υπάρχει η ομόφωνη αθώωση των τότε διοικούντων και η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου να μην εναρμονίζεται καθόλου με τις αποφάσεις του Ποινικού δικαστηρίου;
Είναι δυνατόν να μην αφουγκράζεται καθόλου την κοινωνία η Νέα Δημοκρατία και να παίρνει τέτοιες θέσεις;
ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ: Καταλαβαίνω ότι θέλετε να παρουσιάσετε το μισό κομμάτι της υπόθεσης όμως τώρα βρισκόμαστε μπροστά στην εφαρμογή μιας απόφασης του Διοικητικού Εφετείου.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Για καθίστε καλά κυρία Σπυράκη… Εγώ δεν πήρα δάνεια...δεν είμαι ο YES MEN.. Ξέρετε τι σημαίνει  ταξιδευτής στα όνειρα; Ποια είστε εσείς που με προσβάλετε με αυτόν τον τρόπο; Μπορεί εγώ να μην εισπράττω 15.000 ευρώ τον μήνα αλλά ξέρετε τι σημαίνει ταξιδευτής; Ποια είστε εσείς που θα με κατηγορήσετε ότι λέω την μισή αλήθεια; Εγώ λέγομαι Πάνος Παπαδόπουλος και σας γνωρίζω ότι δώσαμε σκληρή μάχη για να πείσουμε τον Ιβάν Σαββίδη επί Αντώνη Σαμαρά να αγοράσει την ΣΕΚΑΠ και να μείνει σε Ελληνικά χέρια η εταιρεία και να μην την αγοράσει ο Τούρκος…Τι είναι αυτά που λέτε;
ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Παπαδόπουλε δεν αμφισβητώ την προσωπικότητα σας επαναλαμβάνω τη θέση μας που έχει να κάνει με το στοιχείο της λειτουργίας της εταιρείας με το στοιχείο του διακανονισμού με τις αρχές και κυρίως με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας χωρίς διαγραφή του προστίμου. Κατανοώ απόλυτα την θέση που βρίσκεστε αλλά πρέπει να έχουμε ειλικρίνεια στους πολίτες της Ξάνθης και στους εργαζόμενους.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνεστε τι μου λέτε κυρία Σπυράκη; Νομιμοποιείται ένα πρόστιμο που εκκρεμεί από το 2009 και είναι υπεύθυνη η τότε γαλάζια διοίκηση της εταιρείας που ωστόσο αθωώθηκε στο Ποινικό δικαστήριο;
Λειτουργείτε με εμπάθεια απέναντι στον Ιβάν Σαββίδη και τον έχετε στοχοποιήσει επειδή έκανε την πολιτική ανοησία να πει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ Πρωθυπουργός της χώρα.. Χωρίς να αφουγκράζεστε την κοινωνία και τι λέει ο κόσμος λέτε αυτά που λέτε…
ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεν έχει καμία σχέση όλο αυτό που αναφέρατε (σ.σ. για την εμπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Ιβάν Σαββίδη) στην ανάγκη να διατηρηθεί η εταιρεία ζωντανή με διευθέτηση και συνεννόηση με τις αρχές για την τμηματική καταβολή του προστίμου, δηλαδή με δόσεις, και συγχρόνως να διατηρηθεί ζωντανή ώστε να μπορεί να κρατήσει τους εργαζόμενους της, οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν στις δουλειές τους και η εταιρεία να κρατηθεί ζωντανή. Διαγραφές προστίμων τα οποία ήταν γνωστά η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να τα νομιμοποιήσει.    
ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνετε τα ίδια και τα ίδια… Δεν πέφτω στον πειρασμό να σας απαντήσω στο ίδιο ύφος… Οφείλατε πριν τοποθετείτε σήμερα να αφουγκραστείτε την κοινωνία της Θράκης και να πάρετε και την άποψη των εδώ στελεχών σας… Που το είδατε εσείς να τιμωρείτε ένας επιχειρηματίας που επενδύει στη Θράκη και θέλει να κρατήσει όρθια μια επιχείρηση που όταν την αγόρασε τα χρέη της προς το δημόσιο ήταν πάνω από 60 εκατ. ευρώ! Πως θα αντικρύσετε αυτόν τον κόσμο αν έρθετε ποτέ στην Ξάνθη; Τί είναι αυτά που λέτε; Τιμωρείτε την Ξάνθη επειδή έχετε εμπάθεια στο πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ… Ο ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ
Αμέσως μετά την εκπρόσωπο τύπου της Ν.Δ. στην εκπομπή Ανοιχτή γραμμή μίλησε ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός που ήταν απόλυτα ξεκάθαρος για το θέμα του προστίμου, διευκρινίζοντας τα παρακάτω:
«Το πρόστιμο των 38.2 εκατ. ευρώ που επιβάλλεται στην ΣΕΚΑΠ είναι πέρα για πέρα άδικο… Η κυρία Σπυράκη δεν γνωρίζει το θέμα. Ο Ιβάν Σαββίδης όταν αγόρασε τη ΣΕΚΑΠ το 2013 δεν γνώριζε για το θέμα του προστίμου όπως και οι άλλες εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Διότι έγινε διαγωνισμός. Συμμετείχαν 4 εταιρείες σε αυτόν. Σε καμιά δεν γνωστοποιήθηκε η ύπαρξη αυτού του προστίμου και ευθύνες σε αυτό έχει και το ΤΕΛΩΝΕΙΟ. Θυμήθηκε πέντε χρόνια μετά να επιβάλει το συγκεκριμένο πρόστιμο; Η ΣΕΚΑΠ πρέπει απρόσκοπτα να συνεχίσει την λειτουργία της προς όφελος και της Τοπικής αλλά και της Εθνικής Οικονομίας».
ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΞΑΝΘΗΣ 
ΚΑΙ ΔΗΜΟΥΣ ΞΑΝΘΗΣ, ΤΟΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΑΒΔΗΡΩΝ
Σημειώνεται ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, έντονες είναι οι αντιδράσεις τόσο των Δημάρχων Ξάνθης και εκπροσώπων των Φορέων της Ξάνθης που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία καθώς επίσης και του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη στο θέμα της ΣΕΚΑΠ.
Μάλιστα μετά τον Αλέξανδρο Κοντό και ο τελευταίος δεν δίστασε να διαφοροποιηθεί ανοιχτά με την τοποθέτηση της κυρίας Σπυράκη και την επίσημη γραμμή του κόμματος, τονίζοντας χαρακτηριστικά, «δεν ξέρω αν θα ξαναθέσω υποψηφιότητα, ωστόσο ως Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης και ως Κώστας Ζαγναφέρης η θέση μου είναι ανοιχτά στο πλευρό των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας. Είμαι ξεκάθαρος στο συγκεκριμένο θέμα…
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ:
Καλεί σε συστράτευση όλους τους φορείς για να μη κλείσει η ΣΕΚΑΠ
Η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα της Καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ Α.Ε. η οποία αποτελεί δημιούργημα το κορυφαίου συνδικαλιστή Αλέξανδρου Μπαλτατζή, έχει διαδραματίσει σπουδαίο και ιστορικό ρόλο τόσο στο συνεταιριστικό κίνημα, όσο και στην εθνική ανασυγκρότηση του ακριτικού μας τόπου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην τοπική μας κοινωνία καλεί σε συστράτευση όλων των τοπικών φορέων, ώστε να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της εταιρείας, το οποίο σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας δίνει δουλειά σε εκατόν ογδόντα οικογένειες της ακριτικής μας περιοχής.
Με γνώμονα το κοινό καλό, η τοπική μας Εκκλησία παροτρύνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συνεργαστούν ώστε να ασκήσουν κάθε νόμιμη επιρροή για τη συνέχεια της λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ Α.Ε.
Με ιδιαίτερο σεβασμό στις αποφάσεις της δικαιοσύνης, οφείλει, χάριν της αληθείας, να επισημάνει πως μία πιθανή αρνητική εξέλιξη στην αυριανή αίτηση ανακοπής που έχει υποβάλλει η εταιρεία προς το Εφετείο Κομοτηνής, θα έχει τεράστιο κοινωνικό κόστος και μπορεί να επιφέρει ακόμη και τραγικές συνέπειες στη ζωή των εργαζομένων και των οικογένειών τους.
Ελπίζουμε πως η έκκλησή μας αυτή να γίνει έστω και την τελευταία στιγμή δεκτή και η αυριανή ημέρα να είναι μία ημέρα χαράς και προοπτικής για την ΣΕΚΑΠ Α.Ε., της οποίας η λειτουργία έχει παράλληλα με την οικονομική και κορυφαία εθνική σπουδαιότητα.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος δηλώνει την προσωπική του συμπαράσταση στους εργαζομένους της εταιρείας και εύχεται κάθε επιτυχία στον καλό τους αγώνα.
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
Ο Λυκουρέζος στον Realfm 97,8 για την υπόθεση της ΣΕΚΑΠ
Τέλος σημειώνουμε ότι και ο  δικηγόρος της ΣΕΚΑΠ, Αλέξανδρος Λυκουρέζος μίλησε στον Realfm 97,8  με αφορμή την σημερινή εκδίκαση υπόθεσης στο διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκουρέζος, «καταλογίστηκε ένα πρόστιμο, φοροδασμολογικές επιβαρύνσεις, από το Τελωνείο Ξάνθης για μία πράξη λαθρεμπορίας που είχε διαπραχθεί, κατά την άποψη της κατηγορίας, το 2009, τέσσερα χρόνια πριν αγοράσει τη ΣΕΚΑΠ η εταιρία Donskoy, συμφερόντων Σαββίδη και για την οποία λαθρεμπορία ο τότε πρόεδρος και διευθυντής εξαγωγών της ΣΕΚΑΠ έχουν αμετάκλητα αθωωθεί και αυτό έχει πολύ σημασία.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »