*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

14 Δεκεμβρίου

Αλαλούμ στην Κομοτηνή για αστυνομικό έγγραφο αναζήτησης καθηγητών που ασχολούνται με τον όρο...«τουρκική μειονότητα»! Ανακοινώσεις απο ΔΠΘ και Αστυνομία!

14 Δεκεμβρίου
Αλαλούμ στη Θράκη για αστυνομικό έγγραφο αναζήτησης καθηγητών που ασχολούνται με τον όρο «τουρκική μειονότητα»
Αλαλούμ στη Θράκη, μεταξύ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, του Υπουργείου Παιδείας και της Ελληνικής Αστυνομίας, εξαιτίας μιας εισαγγελικής παραγγελίας που ζητούσε “τα πλήρη στοιχεία του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου, του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου «τουρκική» μειονότητα’». 
Η συγκεκριμένη παραγγελία προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργείου με αποτέλεσμα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (σ.σ. Ασφάλεια Ροδόπης) να «ανακαλέσει» τελικά το επίμαχο έγγραφο!
Τι είχε συμβεί; Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρόσφατη εκδήλωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου αναφέρθηκε ο όρος «τουρκική μειονότητα». Ακολούθησε καταγγελία κι έτσι η Ασφάλεια Κομοτηνής, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Ροδόπης, έκρινε σκόπιμο να ζητήσει εγγράφως από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας-μαζί με διευθύνσεις κατοικίας-του διδακτικού προσωπικού του Ιδρύματος του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο-πεδίο-ειδικότητα, σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου “τουρκική μειονότητα”.
Κατόπιν τούτου το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ζητάει διευκρινίσεις.
Η ανακοίνωση:
«To Υπουργείο βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές, προκειμένου να διευκρινιστούν λεπτομέρειες σε σχέση με το συγκεκριμένο έγγραφο, καθότι όπως είναι διατυπωμένο γεννά εύλογες αμφιβολίες.
Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. διαβεβαιώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι η συνταγματικά προστατευόμενη ακαδημαϊκή ελευθερία δεν απειλείται και θα προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση μόλις έχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις».
Αργότερα το βράδυ της Τετάρτης από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοινώθηκε ότι ανακαλείται το επίμαχο έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής και απεστάλη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης την 30 Νοεμβρίου 2017 και παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής διερεύνησης της υπόθεσης.
Ο λόγος της ανάκλησης αφορά στη διερεύνηση τυχόν παραλείψεων στη διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Για το συγκεκριμένο θέμα  υπήρχε μάλιστα και "αλληλογραφία" που εστάλη στα ΜΜΕ τόσο απο το ΔΠΘ όσο και απο την αστυνομία. 
Αναλυτικά διαβάστε τις δυο ανακοινώσεις:
ΔΠΘ: ΔΕΝ ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ «ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ»
Προς αποφυγή περαιτέρω παρερμηνεύσεων, διευκρινίζουμε ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης μέσω του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής ζήτησε την επιστημονική συνδρομή όσων εκ του διδακτικού προσωπικού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ειδικεύονται σε ζητήματα μειονοτήτων, με σκοπό την υποβοήθηση του έργου της.
Επισημαίνουμε, λοιπόν, ότι ουδείς εκ του διδακτικού προσωπικού του Ιδρύματός μας αναζητείται από το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής για υποτιθέμενη χρήση του όρου «τουρκική μειονότητα» όπως αφήνεται να εννοηθεί από σχετικό δημοσίευμα.
Ο Πρυτανεύων
Καθηγητής Σταύρος Τουλουπίδης    
ΑΝΑΚΑΛΕΙ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοινώνεται ότι ανακαλείται έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής και απεστάλη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης την 30 Νοεμβρίου 2017 και παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής διερεύνησης της υπόθεσης

Δείτε το επίμαχο έγγραφο που ανακλήθηκε
:



Share this

Related Posts

Previous
Next Post »