*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

25 Νοεμβρίου

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ των 2 Ξανθιώτικων Κοινοπραξιών στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 κατά της Μεσόγειος Α.Ε.

25 Νοεμβρίου
*Δεν το βάζουν κάτω οι δυο Ξανθιώτικες Κοινοπραξίες και συνεχίζουν τον αγώνα τους για το έργο του ΧΥΤΑ Ξάνθης, μύδροι Στάμου Τριμίτζιου κατά του Δημάρχου Ξάνθης
*Η προσφυγή κατατέθηκε την Τρίτη 21/11/2017, αισιοδοξούν ότι θα δικαιωθούν
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το χθεσινό αποκλειστικό πρωτοσέλιδο του «Μαχητή» στην κοινή γνώμη αλλά και στις δυο κοινοπραξίες των εταιρειών της Ξάνθης για το θέμα του νέου ΧΥΤΑ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις του Στάμου Τριμίτζιου οι δυο κοινοπραξίες ευθύς αμέσως όταν έλαβαν γνώσει της απόρριψης της προσφυγής τους από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης έδωσαν αμέσως εντολή στους δικηγόρους τους και πέρασαν στην αντεπίθεση προσβάλλοντας την απόφαση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του ιδίου Νόμου που αποτελείται από δικαστές κι όχι αποκλειστικά και μόνο από υπηρεσιακούς παράγοντες, την Τρίτη 21/11/2017
Μάλιστα ο Στάμος Τριμίτζιος εξαπέλυσε νέους μύδρους κατά του  Δημάρχου Ξάνθης Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου θεωρώντας τον υπεύθυνο για την σε βάρος των Ξανθιώτικων κοινοπραξιών εξέλιξη, με αποτέλεσμα τα χρήματα που επρόκειτο να πέσουν στην αγορά της πόλης, τελικά να πέφτουν σε μια εταιρεία που απλά έχει βάλει ως στόχο να πάρει τους μισούς ΧΥΤΑ των Δήμων της Ελλάδας…
Έτσι πλέον η δημοπράτηση του έργου νέου ΧΥΤΑ Ξάνθης και πάλι δεν μπορεί να προχωρήσει και θα καθυστερήσει αρκετούς μήνες ακόμη…
ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ
Επειδή και χθες το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε αντικείμενο έντονης συζήτησης στην κοινή γνώμη, δημοσιεύουμε εκ νέου τους λόγους που επικαλείται η Αποκεντρωμένη για να απορρίψει την προσφυγή των δυο κοινοπραξιών της Ξάνθης.
Επειδή , σύμφωνα με την πάγια νομολογία, η διακήρυξη αποτελεί κανονιστική πράξη που διέπει τη δημοπρασία και δεσμεύει τόσο την επί του διαγωνισμού αρχή, όσο και τους διαγωνιζόμενους, η παράβαση όρων της διακήρυξης, που περιέχονται είτε στη διακήρυξη είτε στη συγγραφή υποχρεώσεων, οδηγεί σε απόλυτη ακυρότητα του αποτελέσματος του διαγωνισμού και της εγκριτικής πράξης αυτού.(ΣτΕ 98/1962, ΣτΕ1688/1954, ΣτΕ 1630/1630/1950. Εφ. Θες. 22/1964
Επειδή, στο άρθρο 24.2 της διακήρυξης ορίζεται ότι τα σχέδια και κάθε τεύχος της μελέτης θα πρέπει να είναι υπογεγραμμένα και σφραγισμένα επί ποινή αποκλεισμού από τους αντίστοιχους μελετητές.
Επειδή, τα σχέδια της Κ/Ξ ΜΕΔΟΥΣΑΣ ΑΕ - ΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.-ΚΟΣΥΝΘΟΣ Α.Ε έφεραν σκαναρισμένη υπογραφή και όχι πρωτότυπη, κρίνουμε τον πρώτο λόγο της προσφυγής ως αβάσιμο.
Ως προς τις υπόλοιπες αιτιάσεις των Κοινοπραξιών « Κ/Ξ ΜΕΔΟΥΣΑΣ ΑΕ - ΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.-ΚΟΣΥΝΘΟΣ Α.Ε » και «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. - ΔΗΜΗΤΡΕΙΟΣ Α.Ε. - ΖΕΥΞΗ Α.Τ.Ε » , που άπτονται τεχνικά ζητήματα,
Επειδή, αρμόδιο όργανο για να απορρίψει ή να κάνει αποδεκτή μια προσφορά αν η απόκλισή της από τις τεχνικές προδιαγραφές της διακήρυξης είναι ουσιώδης ή μη είναι η Δημαρχιακή Επιτροπή (Εκτελεστική Επιτροπή), κατόπιν εισήγησης της επιτροπής αξιολόγησης. Η απόφαση αυτή πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη για να μην είναι αυθαίρετη. Η ειδικότερη αιτιολόγηση ως προς το ουσιώδες ή μη της αποκλίσεως της προσφοράς από τις τεχνικές προδιαγραφές της διακήρυξης περιλαμβάνεται στη γνωμοδότηση της επιτροπής αξιολόγησης. Το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορεί να ελέγξει την πληρότητα της αιτιολογίας αυτής, όταν ασκεί προληπτικό έλεγχο δαπανών.(Ε.Σ. Τμήμα Δ’ πράξη 56/1998)
Επειδή, η επί τεχνικών ζητημάτων κρίση της Διοικήσεως καθίσταται ανέλεγκτη από το Δικαστήριο μόνον υπό την προϋπόθεση ότι είναι ειδικώς και πλήρως αιτιολογημένη, η φύση ορισμένης κρίσεως ως κατ’ αρχήν τεχνικής δεν απαλλάσσει τα αρμόδια όργανα του διαγωνισμού από την υποχρέωση ειδικής και πλήρους αιτιολογήσεώς της όταν η κρίση αυτή αμφισβητείται δια της προβολής, με την προσφυγή, ουσιωδών ισχυρισμών (ΣτΕ ΕΑ 1216/2006, Ε.Α. 1017/2005, ΣτΕ 177/1996, 122/1979).
Επειδή, για τον έλεγχο των διαλαμβανομένων των προσφυγών των κοινοπραξιών, «K/Ξ ΜΕΔΟΥΣΑΣ ΑΕ - ΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.-ΚΟΣΥΝΘΟΣ Α.Ε » και «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. - ΔΗΜΗΤΡΕΙΟΣ Α.Ε. - ΖΕΥΞΗ Α.Τ.Ε » απαιτείται κρίση επί τεχνικής φύσεως θεμάτων, για τα οποία απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις επιστήμης ή τέχνης, η οποία κρίση έχει ανατεθεί από το νόμο σε ειδικά όργανα (Επιτροπή Διαγωνισμού, άρθρο 22 παρ. 10 Ν. 3669/08), ενώ κατά τα ανωτέρω, κατά την εξέταση της ειδικής διοικητικής προσφυγής κατ’ άρθρο 227 του Ν. 3852/2010, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, δεν υποκαθιστά τα αρμόδια όργανα στην ουσιαστική εκτίμηση των πραγμάτων, ούτε ελέγχει την ορθότητα των τεχνικών κρίσεων και τις κρίσεις σκοπιμότητας αλλά περιορίζεται σε έλεγχο νομιμότητας της πράξεως αυτής, αναφορικά με την πληρότητα της σχετικής αιτιολογίας.
Επειδή, στην προκειμένη περίπτωση η από 09-06-2017 γνωμοδότηση της Επιτροπής Διαγωνισμού περιέχει ειδική και σαφή αιτιολογία για τους λόγους απόρριψης των αριθμ. πρωτ. 769 και 771/19-5-2017 ενστάσεων των κοινοπραξιών «K/Ξ ΜΕΔΟΥΣΑΣ ΑΕ - ΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.-ΚΟΣΥΝΘΟΣ Α.Ε » και «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. - ΔΗΜΗΤΡΕΙΟΣ Α.Ε. - ΖΕΥΞΗ Α.Τ.Ε» Επομένως, η ουσιαστική κρίση της Επιτροπής του Διαγωνισμού επί της αξιολόγησης της προσφοράς είναι τεχνική και ως τέτοια δεν δύναται να ελεγχθεί, ενώ γίνεται πλήρως αποδεκτή από την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου με την αριθμ. 39/2017 απόφασή της με την ίδια αιτιολογία.
Επειδή, εν κατακλείδι, οι αιτιάσεις των κοινοπραξιών«K/Ξ ΜΕΔΟΥΣΑΣ ΑΕ - ΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.- ΚΟΣΥΝΘΟΣ Α.Ε » και «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. - ΔΗΜΗΤΡΕΙΟΣ Α.Ε. - ΖΕΥΞΗ Α.Τ.Ε» κατά της συμμετοχής της εταιρείας με την επωνυμία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. είναι απορριπτέες ως απαράδεκτες διότι άπτονται τεχνικά ζητήματα για τα οποία έχει ειδικώς και επαρκώς γνωμοδοτήσει η Επιτροπή Διαγωνισμού και αποφασίσει επί αυτών η Εκτελεστική Επιτροπή, ενώ σε κάθε περίπτωση αρμόδια να εξετάσει τα σχετικά ανακύπτοντα ζητήματα είναι η αναθέτουσα αρχή, η οποία μέχρι την κατακύρωση του διαγωνισμού έχει τη δυνατότητα να επανεξετάσει τη νομιμότητα όλων των πράξεων.
Εν όψει των ανωτέρω
Αποφασίζουμε
Απορρίπτουμε τις κατατεθείσες προσφυγές των Κοινοπραξιών ΜΕΔΟΥΣΑ Α.Ε. – ΔΟΜΙΚΗ ΞΑΝΘΗΣ Α.Ε. – ΚΟΣΥΝΘΟΣ Α.Ε. και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. - ΔΗΜΗΤΡΕΙΟΣ Α.Ε. - ΖΕΥΞΗ Α.Τ.Ε κατά της υπ. αρ. 39/2017 απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης, για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας απόφασης.
Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »