*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

22 Σεπτεμβρίου

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΑΚΟΜΗ! Από την Καπνική Μιχαηλίδης οι καπνοπαραγωγοί του Εχίνου! Παρά τη δέσμευση Παππά τον Απρίλη 2017 στον Εχίνο

22 Σεπτεμβρίου
*ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ 3 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΞΑΝΗΣ
*Κατά την συνάντηση μαζί τους στον Εχίνο τον Απρίλιο του 2017 ο  Παππάς τους είχε υποσχεθεί ότι θα λυθεί το θέμα τους με νομοθετική ρύθμιση! Τι συνέβη και που "σκόνταψε" εκείνη η δέσμευση;
Απίστευτο κι όμως αληθινό. Σχεδόν συμπληρώνεται ένας χρόνος και δυστυχώς παραμένουν ακόμη απλήρωτοι οι καπνοπαραγωγοί της Ορεινής περιοχής του Εχίνου που έδωσαν τα καπνά τους στην Καπνική Μιχαηλίδης, αφού δυστυχώς παρά τις υποσχέσεις των βουλευτών και των αρμοδίων (σ.σ. Το θέμα είχε τεθεί από τους ίδιους και κατά την επίσκεψη του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ.Παππά σε καφενείο του Εχίνου), ενώ αδιαφορεί πλήρως και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης!
Υπενθυμίζουμε αυτούσιο τον διάλογο των καπνοπαραγωγών κατά την συνάντησή τους με τον Υπουργό στις 26/4/2017, συνάντηση κατά την οποία ο κύριος Παππάς τους υποσχέθηκε παρουσία και των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ για την επίλυση του καυτού προβλήματος!
«Καπνοπαραγωγοί: Έχουμε κύριε Υπουργέ μια εταιρεία που ονομάζεται Μιχαηλίδης εδώ στην ορεινή και στον κάμπο που αφορά την επιβίωση όλης της Θράκης.  Είναι μια πτώχευση που έχει γίνει, που έχει βάλει χέρι η τράπεζα. Σ’ αυτήν την περίπτωση αν μπορεί να επέμβει η κυβέρνηση τουλάχιστον να πληρωθούν οι παραγωγοί γιατί το θέμα είναι η επιβίωση των παιδιών που σπουδάζουν, που πληρώνουνε νοίκια αν μπορείτε να επέμβετε… Ο κόσμος είναι απλήρωτος κε υπουργέ μου. Η μόνη επιβίωση αυτού του λαού είναι η καλλιέργεια του καπνού. 5 μήνες το χρόνο δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τους φόρους του ούτε το ΕΛΓΑ του, ούτε τη ΔΕΗ του…. Δηλαδή του καθυστερούν το εισόδημα του. Και δεν ξέρουμε και αν τα πάρει ο κόσμος. Όλη η ορεινή περιοχή ανησυχεί τι θα γίνει με τα λεφτά μας. Δηλαδή να δουλεύεις όλο το χρόνο και να μην μπορείς να πάρεις τα λεφτά σου είναι μεγάλη υπόθεση. Ζητάμε την παρέμβαση σας».
Νίκος Παππάς: «Είναι ενήμερος και ο κος Αποστόλου».
Καπνοπαραγωγοί: Το θέμα είναι θα γίνει με την ομάδα των καπνοπαραγωγών. Είναι το θέμα με όλη την επικράτεια δεν είναι μόνο η Θράκη. Είναι ο Λαγκαδάς, είναι η Κατερίνη που έχει πάρει αυτά που πήρε τα καπνά και… Δεν έχει πληρωθεί καμία πόλη, ούτε η Δράμα ούτε η Ξάνθη, η Κομοτηνή δε τα έδωσε γιατί η σύμβαση που κάνουμε είναι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Αυτή δεν τα πούλησε. Αυτή Γλύτωσε. Οι υπόλοιποι που τα φόρτωσε ο Μιχαηλίδης, μόλις τα φόρτωσε,  δήλωσε πτώχευση!. Δεν πληρώνει. Δεν έβαλε εγγυητική επιστολή. Ενημερώθηκε ό κόσμος ότι δεν έβαλε εγγυητική και τελικά είναι στα δικαστήρια. Αυτός δίνει τα καπνά, λέει πουλήστε τα  ναι αλλά τρεις τράπεζες έχουν δεσμεύσει τα μισά καπνά. Δεν ξέρω αν μπορεί να επέμβει η κυβέρνηση, πάντως ο κάθε φτωχός καπνοπαραγωγός, περιμένει 1000 ευρώ; Και τα 1000 ευρώ να τα χάσει;
Νίκος Παππάς: «Απ’ όσο γνωρίζω θα έρθει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα λέει ότι όσοι παίρνουνε αγροτικά προϊόντα σε 2-3 μήνες θα πρέπει να έχουν αποπληρωθεί».
Καπνοπαραγωγοί: «Κι αυτά τα δίνουνε στη σύμβαση και τα γράφουνε αυτά. Ότι όποιος αγοράζει τον καπνό μου, στη σύμβαση γράφει, ότι μέσα στο μήνα θα πάρει τα λεφτά του μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017. Υπάρχει προθεσμία πληρωμής για τα καπνά. Λέει ότι μέσα σε 30 μέρες μπορείς να τα πάρεις τα λεφτά. Τέλος πάντων τα τοπικά προβλήματα είναι πολλά. Εδώ όλοι έχουμε από 2 από 5 στρέμματα καπνό.
Έχουμε 20 άτομα που διαγράφηκαν εντελώς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Και λέει ένας από αυτούς: «γιατί κε υπουργέ με διέγραψαν;» και λέει ο άλλος «γιατί το χωράφι σου είναι δασώδες». «Μα δεν είναι δασώδες ελάτε να το δείτε. Κάναμε αιτήσεις, κάναμε υπεύθυνες δηλώσεις προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΚΑΘΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ!!!!
Και ιδού χθες μια ακόμη ερώτηση κόμματος για τους απλήρωτους καπνοπαραγωγούς της Ξάνθης και μάλιστα αυτήν τη φορά από τη Χρυσή Αυγή.
ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΘΕΜΑ: "Απλήρωτοι παραγωγοί καπνού σε Ξάνθη και γενικότερα στην Θράκη"
Η ¨ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΕ" που είναι τέταρτη σε μέγεθος εταιρεία καπνού
σε ολόκληρο τον κόσμο έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους καλλιεργητές στην
Ξάνθη και στην Θράκη γενικότερα.
Αυτό επειδή σχετικά με τα καπνά που είχαν παραδοθεί από τους παραγωγούς στην Ξάνθη το πρόβλημα συνεχίζει να παραμένει μετέωρο καθώς ένα μέρος αυτών επεστράφη στους παραγωγούς, όχι όμως όλη η κυριότητα ή τα οφειλόμενα χρηματικά ποσά , καθώς εμπλέκονται στην υπόθεση και τράπεζες οδηγώντας τους καλλιεργητές σε οικονομικό αδιέξοδο.
Ομάδα Καπνοπαραγωγών είχε βέβαια προειδοποιήσει
τους καλλιεργητές να μην προχωρήσουν σε συναλλαγή χωρίς εγγυητικές,
ενώ ακόμη οι καλλιεργητές περιμένουν την εκτέλεση της δικαστικής
απόφασης υπέρ τους. Αξίζει να σημειωθεί πως η "Καπνική Μιχαηλίδης ΑΕ"
λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και νέκρωσης και παύσης των εξαγωγικών
της δραστηριοτήτων από τον Οκτώβριο του παρελθόντος έτους δεν πληρώνει
τους παραγωγούς της Ξάνθης και της Θράκης για ποσότητες καπνού που
έχει παραλάβει.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Mε ποιο τρόπο το υπουργείο θα επιλύσει το πρόβλημα που έχει οδηγήσει σε
απόγνωση εκατοντάδες καλλιεργητές στην Ξάνθη και γενικότερα στην
Θράκη;
Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2017
Ο ερωτών βουλευτής
Ιωάννης Λαγός
Βουλευτής  Β΄ Περιφέρειας Πειραιώς
-Πότε επιτέλους θα βρεθεί λύση; 

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »