15 Ιουλίου

ΝΟΜΟΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑ Υπέρ της αμαρτωλής ΑΕΠΙ η Κονιόρδου ως γνήσια… τραγωδός καταγγέλλει ο Μωραϊτης

15 Ιουλίου
*Κατά πλειοψηφία πέρασε ο Νόμος για τα Πνευματικά δικαιώματα, σκληρή επίθεση από αντιπολίτευση αλλά και από τα Επιμελητήρια
*Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα –Για ΝΟΜΟ ΤΡΑΓΩΔΙΑ μιλάνε Επιμελητήρια
Με πολλές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και από την Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, ψηφίστηκε την Πέμπτη το βράδυ το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.
Εξαιρούνται τα smart phone και τα κινητά από την αμοιβή που κατανέμεται στους πνευματικούς δημιουργούς ενώ σε ό,τι αφορά στα tablets και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η αμοιβή ορίζεται στο 2% της αξίας τους, σύμφωνα με τις αλλαγές που προκάλεσε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, στο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, ενώ δεν έλαβε υπόψη καθόλου τις προτάσεις των Επιμελητηρίων, με αποτέλεσμα  να προκαλέσει την έκρηξη του εισηγητή και Προέδρου ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιου Μωραίτη που μιλώντας χθες στην εκπομπή «Ανοιχτή γραμμή» του Xanthi channel μίλησε για «ΝΟΜΟ ΤΡΑΓΩΔΙΑ» που επέβαλε η τραγωδός κυρία Κονιόρδου!!!).
Όπως δικαιολογήθηκε  η υπουργός Πολιτισμού, προχώρησε σε νομοτεχνικές βελτιώσεις και απέσυρε από το νομοσχέδιο το επίμαχο άρθρο 67 με το οποίο προέβλεπε την μη έκδοση υπουργικής απόφασης σε περίπτωση υλοποίησης έργου σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, με συμβαλλόμενο μέρος το υπουργείο Πολιτισμού.
Στο επίκεντρο ωστόσο της συζήτησης, βρέθηκε το πόρισμα για την ΑΕΠΙ με την υπουργό να κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δε διέταξαν ποτέ διαχειριστικό έλεγχο και να αναφέρει ότι μπαίνει πλέον τάξη στο τοπίο υπέρ των δικαιωμάτων των δημιουργών, ωστόσο στην πραγματικότητα το Νομοσχέδιο νομιμοποιεί πλήρως την ΑΕΠΙ κι είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να ψηφιστεί!!!
Μάλιστα ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραϊτης εξείρε τους πρώην Υπουργούς Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Μπαλτά και Ξυδάκη, λέγοντας ότι η κυρία Κονιόδου ευνόησε την «ληστρική οικογένεια» που διαχειρίζεται την ΑΕΠΙ και αποκάλυψε ότι θα προσβάλουν τον Νόμο που είναι διάτρητος γιατί αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, στο ΣτΕ!!! 
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Ένωσης Κεντρώων, καταψήφισαν την αρχή του νομοσχεδίου ασκώντας σφοδρή κριτική τόσο για την επιλογή της κυβέρνησης να το εισάγει ως επείγον, με αποτέλεσμα να μην τεθεί σε διαβούλευση, όσο και καταλογίζοντάς της ότι έφερε ένα νομοθετικό τερατούργημα.
Κεφαλογιάννη: Ακατανόητο νομοθετικό τερατούργημα
Μετωπική επίθεση στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού εξαπέλυσε από την Ολομέλεια της Βουλής, όπου και συζητήθηκε το σχέδιο νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα και την ΑΕΠΙ, η βουλευτής Α' Αθήνας και τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.
Σε συνέχεια της δριμείας κριτικής όλων σχεδόν των εκπροσώπων δημιουργών και χρηστών, κατά τη διάρκεια της ακρόασής τους στην Επιτροπή, η κ. Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε ως «νομοθετικό τερατούργημα το κυβερνητικό σχέδιο» ενώ έθεσε μία σειρά από κρίσιμα, αμείλικτα ερωτήματα προς την κ. Λυδία Κονιόρδου, τα οποία και έμειναν αναπάντητα.
«Πώς ένα νομοσχέδιο που έχει δοθεί στη διαβούλευση από τον Δεκέμβριο του 2015, χρειάζεται 3 υπουργούς πολιτισμού και τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να καταλήξει εδώ που κατέληξε;
Πως ένα νομοσχέδιο που έχει περάσει με επιτυχία από τη διαβούλευση, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ενδιαφερόμενων τελικά αποσύρεται, εξαφανίζεται, μεταλλάσσεται σε κάτι διαφορετικό και μας παρουσιάζεται σήμερα ως ένα ακατανόητο νομοθετικό τερατούργημα;» επεσήμανε η κ. Κεφαλογιάννη.
Η τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. κάλεσε, μέχρι και την τελευταία στιγμή, την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να λάβει υπόψιν τα επιχειρήματα των δημιουργών, επεσήμανε τους κινδύνους για την ελληνική πολιτιστική δημιουργία και προειδοποίησε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης οδηγούν σε μείζονα κρίση στο χώρο των δικαιωμάτων:
«Είχατε την ευκαιρία να μην προχωρήσετε στην ψήφιση αυτού του τερατουργήματος, να προστατέψετε τους χιλιάδες δημιουργούς και χρήστες, να βάλετε τις βάσεις για έναν αναγκαίο εκσυγχρονισμό που θα υπηρετούσε τα δικαιώματα των ενδιαφερομένων και το δημόσιο συμφέρον. Είχατε την ευκαιρία να προχωρήσετε σε μια ουσιαστική και οριστική κάθαρση μιας ιδιαίτερα δυσάρεστης ιστορίας.
Η ευκαιρία όμως χάθηκε».
Κλείνοντας, την τοποθέτησή της η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και, συνολικά, η κυβέρνηση αναλαμβάνουν την ευθύνη για όσα θα ακολουθήσουν:
«Με την ολοκλήρωση της σημερινής συζήτησης και την ψήφιση του νομοσχεδίου, αναλαμβάνετε μια ιδιαίτερα μεγάλη ευθύνη. Απέναντι στους Έλληνες δημιουργούς, καλλιτέχνες, συγγραφείς, διανοούμενους, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Μια ευθύνη που έχει να κάνει με το παρόν και το μέλλον αυτών των ανθρώπων.
Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών ειδήσεων, αλλά πολύ φοβάμαι ότι τα προβλήματα είναι μπροστά μας. Σύντομα κινδυνεύετε να κληθείτε να διαχειριστείτε μια μεγάλη κρίση στον χώρο των δικαιωμάτων. Αν όχι εσείς προσωπικά, κάποιος άλλος».

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »