23 Ιουνίου

Απίστευτο! Σκοτώθηκε ο ελικοπτεράς Δημήτρης Πρέντζας που έκανε την μηνυτήρια αναφορά κατά της Περιφέρειας ΑΜΘ για τα κουνούπια!

23 Ιουνίου

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Ο Δημήτρης Πρέντζας συνταξιούχος πιλότος της πολεμικής αεροπορίας  και ο άνθρωπος που είχε την εταιρεία ελικοπτέρων για τους ψεκασμούς των κουνουπιών και πρόσφατα κατέθεσε την μηνυτήρια αναφορά κατά του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου και Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας ΑΜΘ Δημήτρη Πέτροβιτς και των υπολοίπων μελών είναι ο ένας εκ των δυο νεκρών του ατυχήματος που έγινε στο Σχοινιά το πρωι και στοίχισε τη ζωή στον χειριστή και έναν φύλακα του κωπηλατοδρομίου. Τυχερός ένας νεαρός φοιτητής.
                                 ΧΤΥΠΗΣΕ ΠΡΩΤΑ ΣΕ ΚΑΛΩΔΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ
Αναλυτικότερα: Ο Δημήτρης Πρέντζας συνταξιούχος πιλότος της πολεμικής αεροπορίας  και ο Χριστόφορος Βουλγαρέλης ,φύλακας στο κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά είναι οι τα θύματα από την πτώση του ελικοπτέρου στον υδροβιότοπο του Σχοινιά αφού πρώτα χτύπησε σε καλώδια της ΔΕΗ.
Εκτός κινδύνου με κατάγματα  στα πλευρά και θλάσεις μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο ΚΑΤ ο τρίτος επιβαίνων στο ελικόπτερο, ο φοιτητής Ειρηναίος  Δημόπουλος.
Οι σοροί των δυο πρώτων  ανασύρθηκαν  από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου τους πυροσβέστες και με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ.
Ποιος είναι ο άτυχος χειριστής
Ο πιλότος Δημήτρης Πρέντζας  του ψεκαστικού ελικοπτέρου ήταν ένας έμπειρος χειριστής προερχόμενος από την Πολεμική Αεροπορία.
Το ελικόπτερο είχε μισθώσει η Περιφέρεια Αττικής και ανήκει σε εταιρεία που νοικιάζει εναέρια μέσα και για αεροψεκασμούς και μυοκτονίες.
Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππου, όταν ο χειριστής ολοκλήρωσε τον αεροψεκασμό πήρε μαζί του τον Ειρηναίο Δημόπουλο και τον Χριστόφορο Αλέξανδρο Βουλγαρέλη που είχαν εκφράσει την επιθυμία να πετάξουν με το ελικόπτερο.
Ο Χριστόφορος Βουλγαρέλης  ο φύλακας  του κωπηλατοδρομίου ανέβασε στο facebook το βίντεο από την πτήση που είχε τραγική κατάληξη για εκείνον και τον  χειριστή του ελικοπτέρου.
«Έλεγχος βάρδιας από ψηλά», έγραψε χαρακτηριστικά στη live μετάδοση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.
Ο άτυχος φύλακας του κωπηλατοδρομίου στο Σχινιά ήταν πατέρας ενός  μικρού παιδιού ασχολούνταν με το bodybuilding και μάλιστα το 2016 είχε κατακτήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Wabba World.
ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΗΝΥΣΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ ΚΑΙ 15 ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
Υπενθυμίζουμε στους αναγνώστες μας ότι  το τραγικό θύμα (Δημήτρης Πρέντζας) είχε καταθέσει αρχές Μάιου Μαΐου μήνυση κατά  15 συνολικά ατόμων της Περιφέρειας με δικηγόρο τον Στέργιο Γιαλάογλου για τον διαγωνισμό για τα κουνούπια. Μεταξύ αυτών που μηνύθηκαν ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο διευθυντής του υγιειονομικού κλπ ενώ η μήνυση στρέφεται και κατά παντός υπευθύνου (Χρήστου Μέτιου κλπ) που είχαν σχέση με τον διαγωνισμό.
Στην καταγγελία εκείνη ο Δημήτρης Πρέντζας αποκάλυπτε τα παρακάτω:
Στα πλαίσια του από αέρος έργο καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Α.Μ.Θ, βάσει διακήρυξης της Π.Α.Μ.Θ. που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την χρονική περίοδο των ετών 2017 έως 2019, αποφάσισα ως ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης εκμετάλλευσης ελικοπτέρων, να διεκδικήσω το έργο.
Με έκπληξη μου διαπίστωσα ότι η διακήρυξη περιείχε συγκεκριμένους όρους που φωτογράφιζαν συγκεκριμένο υποψήφιο και κατ’ αποτέλεσμα δημιουργούσαν αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων αναδόχων με άμεση συνέπεια την βλάβη του δημοσίου συμφέροντος.
Ειδικότερα  για πρώτη φορά όρος στην διακήρυξη που απαιτεί οι υποψήφιοι Ανάδοχοι να έχουν συγκεκριμένη εμπειρία σε αεροψεκασμούς με ελικόπτερα με χρονικά αλλά και ποσοτικά όρια για την απόδειξη της εμπειρίας κατά τρόπο που αποκλείει αδικαιολόγητα υποψηφίους αναδόχους και ευνοεί μόνο έναν. Αξιοσημείωτο, πρωτοφανές και παράδοξο είναι ότι το ποιοτικό χαρακτηριστικό της εμπειρίας σε αεροψεκασμούς φέρεται να συνδέεται με το αριθμητικό χαρακτηριστικό της ποσότητας των στρεμμάτων της διακήρυξης, δηλαδή η διακήρυξη επιτάσσει την απόδειξη εμπειρίας σε αεροψεκασμό προνυμφοκτονίας σε 286.000 στρέμματα και αεροψεκασμό ακμαιοκτονίας σε 300.000 στρέμματα. Όμως, κατά τα απαιτούμενα της διακήρυξης, αποκλείονται από αυτήν, οι υποψήφιοι ανάδοχοι που έχουν εμπειρία σε αεροψεκασμό εντός της προηγούμενης τριετίας, αλλά σε λιγότερα στρέμματα αυτών που επιτάσσει η διακήρυξη, καθώς και όσοι έχουν εμπειρία σε αεροψεκασμό περισσότερων στρεμμάτων από αυτών της διακήρυξης, πλην όμως δεν διαθέτουν εμπειρία εντός της προηγούμενης τριετίας.
Μάλιστα με το δεδομένο ότι οι μεγάλες εστίες συγκέντρωσης κουνουπιών στην Ελλάδα βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία (Σέρρες, Καβάλα, Έβρος), άρα ο εν λόγω όρος της διακήρυξης ουσιαστικά πριμοδοτεί (φωτογραφίζει) ίσως και κατ’ αποκλειστικότητα τους επιτυχόντες αναδόχους ή ανάδοχο της προηγούμενης τριετίας στο έργο καταπολέμησης κουνουπιών από αέρος των διακηρύξεων των δύο περιφερειών, της Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης των ετών από 2014 έως 2016, που είναι οι μοναδικές στην Ελλάδα, αυτής της έκτασης. Συνεπώς με δεδομένο ότι την προηγούμενη τριετία, τα έργα των δύο αυτών μεγαλύτερων περιφερειών, τα ανέλαβε ένας συγκεκριμένος υποψήφιος, γίνεται αμέσως κατανοητό ότι ο συγκεκριμένος όρος είναι τουλάχιστον ύποπτος, αφού μόνος ο συγκεκριμένος υποψήφιος πληρούσε αυτόν τον όρο. Θα ήθελα να επισημάνω ότι με την ανωτέρω ενδεικτικά αναφερόμενη προσθήκη (μεταξύ άλλων ομοίως αμφισβητήσιμων) και τον αποκλεισμό με συγκεκαλυμμένο και όχι επί τη βάσει ουσιαστικών κριτηρίων, υποψηφίων αναδόχων, κινδύνευε το εν λόγω έργο να κατακυρωθεί και να συνεχίσει να κατακυρώνεται σε μόνιμη βάση στο ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο «κατάφερε» να δημιουργήσει αυτήν την εμπειρία σε μεγάλη στρεμματική έκταση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις οικονομικές προσφορές των λοιπών υποψηφίων αναδόχων οι οποίες ουδέποτε θα φτάσουν στο στάδιο να ανοιχθούν, αφού οι εν λόγω υποψήφιοι θα έχουν αποκλεισθεί ήδη από το στάδιο της τεχνικής προσφοράς.
Επιπλέον μόνο για φέτος, αυξήθηκε χωρίς λόγο το προαπαιτούμενο να κατέχει ο υποψήφιος ανάδοχος αντί δύο ελικόπτερα όπως προέβλεπαν οι προηγούμενες διακηρύξεις, τέσσερα (αλήθεια γιατί όχι πέντε ή έξι, ή δέκα;).
Όλως τυχαίως, πάλι μόνο ένας υποψήφιος είχε τέτοια επάρκεια (τεσσάρων ελικοπτέρων)! Ο ίδιος που πήρε τα έργα σε Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Θράκη, στις δύο δηλαδή μεγάλες περιφέρειες της Ελλάδας τα τελευταία έξι χρόνια, που δημοπρατούν ανάλογα έργα. Γίνεται έτσι σαφέστατα αντιληπτό, ή τουλάχιστον δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες ότι παγιώνεται ατύπως η δημιουργία ενός τεχνητού μονοπωλίου, η οποία σαφώς και δεν ευνοεί τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και βάλλει κατά του λεγόμενου δημόσιου συμφέροντος. Στην τρέχουσα διακήρυξη, που το έργο χρηματοδοτείται από Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) της Περιφέρειας Α.Μ.Θ, προϋπολογισθείσας δαπάνης με Φ.Π.Α. 7.239.456,00 ευρώ, το γεγονός ότι εκ του τρόπου σύνταξης κι ερμηνείας των όρων της Διακήρυξης αποκλείονται παράνομα και καταχρηστικά (έναντι λίγων ή και ενός) υποψήφιοι Ανάδοχοι, προκάλεσε βλάβη στα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου αφού έτσι, αντί να πλειοδοτήσουν πολλοί, πλειοδοτεί ένας (ο μοναδικός στην Ελλάδα με αυτήν την στρεμματική εμπειρία) με αποτέλεσμα να διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο οι οικονομικές προσφορές και διαχρονικά να μην λαμβάνουν χώρα εκπτώσεις.
Το γεγονός αυτό καταστρατηγεί το μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης που θέτει η ίδια η διακήρυξη και είναι «Η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά (χαμηλότερη τιμή)». Το τελικό αποτέλεσμα ποιο ήταν; Μόνος ένας υποψήφιος έφθασε μέχρι το σημείο του ανοίγματος της οικονομικής προσφοράς, αφού μόνο αυτός πληρούσε αυτήν την προϋπόθεση και έδωσε έκπτωση ποσοστού 2 % (!) περίπου.
Συγχαρητήρια λοιπόν στους εμπνευστές αυτής της ιδέας! Νέα ήθη ή παλαιά σε επανάληψη; Το μήνυμα λοιπόν ελήφθη από εμάς και από όποιον άλλον επιθυμούσε να λάβει μέρος στον διαγωνισμό να μην χώνουμε την μύτη μας εκεί που δεν πρέπει.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »