*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

02 Ιουνίου

Τούρκος Υφυπουργός παρουσία Ζεϊμπέκ και Καπζά: Θλιβόμαστε για την κατάσταση των Μουφτειών και σχολείων της Τουρκικής Μειονότητας!

02 Ιουνίου
Διαβάστε πως περιέγραψε  ο Τουρκόφωνος τύπος της Θράκης την προ ολίγων ημερών ιδιωτική επίσκεψη Τούρκου Υφυπουργού στην περιοχή μας. Η μετάφραση είναι απο τα "Τουρκικά Νέα", ενώ κατά την επίσκεψή του στη Ξάνθη, μεταξύ των επίσημων συνομιλητών του πλην του "Ψευτομουφτή" Ξάνθης κ.Μετέ, ήταν και οι Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, βουλευτής Ξάνθης και Καπζά Τζεμήλ, Δήμαρχος Μύκης. Στο φωτογραφία η Ξάνθη με την τουρκική ονομασία της και η ελληνική σημαία κρυμένη απο την Τουρκική....
 O υφυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Γιλντίζ αγκαλιάστηκε από ομογενείς στην Ξάνθη

O υφυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Γιλντίζ, ανέφερε πως δεν υπάρχουν θέματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας τα οποία δεν μπορούν να λυθούν και είπε πως ¨Εάν τα αντιμετωπίσουμε με καλή βούληση και κοινή λογική δεν υπάρχει θέμα το οποίο να μην μπορεί να επιλυθεί¨.
Ο Γιλντίζ στην δεύτερη μέρα της επίσκεψης του στην δυτική Θράκη, έκανε περιοδεία σε Καβάλα και Ξάνθη.
Ο Γιλντίζ επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και εκλεγμένο μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, όπως και τουρκικούς φορείς και οργανώσεις στην πόλη και μετείχε στο ιφτάρ που οργάνωσε η Τουρκική Ένωση Ξάνθης.
Μετά από την συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Μέτε, μετέβη στο τζαμί Τσινάρ όπου έκανε το μεσημεριανό του ναμάζι και μετά μίλησε στους ομογενείς εκεί και έβγαλε φωτογραφίες μαζί τους.
Ακολούθως ο υπουργός Γιλντίζ μετέβη στο μειονοτικό γυμνάσιο-λύκειο Ξάνθης Μουζαφέρ Σαλίχογλου, όπου ενημερώθηκε σχετικά με αυτό από την διεύθυνση του σχολείου. Ο Γιλντίζ είπε πως ¨Εμείς στην Τουρκία για την ελληνική μειονότητα πράξαμε και πράττουμε ότι μπορούμε για την επισκευή των σχολείων της όπως και για να επωφεληθούν από σχετικά δικαιώματα. Υπό αυτή την έννοια, πιστεύουμε πως οι αξιωματούχοι της Ελλάδας θα κάνουν τα ίδια βήματα προς την τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης.¨
Αργότερα ο Γιλντίζ επισκέφτηκε την ΤΕΞ και εκεί στην ομιλία που έκανε προς τους ομογενείς, ανέφερε πως με θαυμασμό αντιμετωπίζει τον αγώνα που δίνει η μειονοτική κοινότητα για την διατήρηση της ταυτότητας της.  Ο Γιλντίζ περιέγραψε πως στο διάστημα των καθηκόντων του πέρασε από πολλά μέρη στα Βαλκάνια, αλλά όταν ήρθε στην Δυτική Θράκη και είδε τα προβλήματα ένοιωσε θλίψη.
Είπε: ¨Αυτό που είδα εγώ εδώ είναι πως η Ελλάδα είναι μια ωραία πατρίδα. Η Δυτική Θράκη είναι μια ειδική περιοχή για τον τουρκισμό. Αλλά όταν έρχεται κάποιος σε αυτή την περιοχή φυσικά και θλίβεται. Θλιβόμαστε λίγο για την κατάσταση των μουφτειών μας και των σχολείων μας. Αλλά χαιρόμαστε βλέποντας το πόσο δεμένοι είναι οι ομογενείς τους με την γλώσσα και την θρησκεία τους¨.
Ο Αχμέτ Γιλντίζ είπε πως ποτέ δεν επιθυμούν τα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θέματα να έχουν αρνητική επίδραση στους ομογενείς και στην μειονότητα και συνέχισε λέγοντας:
¨Βλέπουμε όμως πως αυτό γίνεται και σε εμάς πέφτει αυτό να το βελτιώσουμε. Ετσι το κράτος μας όπως παρακολουθείτε τον τελευταίο καιρό καταγράφει θετικές εξελίξεις σχετικά με την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία. Εμείς είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Ελπίζουμε πως και η Ελλάδα θα ακολουθήσει την ίδια κατεύθυνση. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μας είχε πει πως θα ασχολούνταν με τα θέματα εδώ.
……………..
Ο τουρκικός κόσμος είναι ένας ισχυρός κόσμος. Είναι ένας κόσμος που είτε ως κοινότητες είτε ως μειονότητες είτε ως κράτη υπάρχει από την Μογγολία έως την Βιέννη. Ο Τούρκος όπου βρίσκεται είναι παντού Τούρκος. Αυτό μακάρι να αποτυπωθεί και νομικά¨.
………………
http://milletgazetesi.gr/view.php?id=7438
29/5/2017


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »