10 Ιουνίου

Εξηγήσεις από Τόσκα ζητούν Χρ. Καραγιαννίδης και 24 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για τις επαναπροωθήσεις Τούρκων στον Έβρο, στον Ερντογάν!

10 Ιουνίου

*Κανείς απο  τους 3 βουλευτές της Ξάνθης δεν υπογράφει την ερώτηση των 25 βουλευτών! Προφανώς για να μην "ενοχλήσουν" τον Χουσειν Ζεϊμπέκ...Ευτυχώς υπάρχει όμως ο Χρήστος Καραγιαννίδης της Δράμας!
Το θέμα των καταγγελιών για επαναπροώθηση Τούρκων πολιτών από τον Εβρο στην Τουρκία, κάτω από περίεργες μάλιστα συνθήκες, φέρνουν στη Βουλή 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα ζητούν εξηγήσεις.
Η ερώτηση απευθύνεται επίσης στους υπουργούς Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οι 25 επισημαίνουν ότι: «Σύμφωνα με δημόσιες και επώνυμες καταγγελίες στις οποίες προέβη η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται άτυπες επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών από την Ελλάδα στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, οι οποίες απασχόλησαν τον ελληνικό αλλά και τον διεθνή τύπο, οι επαναπροωθήσεις που πραγματοποιήθηκαν αφορούν Τούρκους πολίτες που είχαν ζητήσει διεθνή προστασία από τις αρχές της χώρας μας». Και συνεχίζουν: «Με βάση τα όσα επωνύμως καταγγέλλονται, οι αιτούντες διεθνή προστασία παραδόθηκαν από την Αστυνομία σε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων, οι οποίοι με τη σειρά τους εγκατέλειψαν κοντά σε τουρκικό φυλάκιο τους κυριολεκτικά απαχθέντες Τούρκους πολίτες, στους οποίους είχαν δέσει τα χέρια και τους οποίους ουδέποτε πληροφόρησαν για τον προορισμό και την ακολουθούμενη διαδικασία. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν και μια οικογένεια με μικρά παιδιά, καθώς και ένας δημοσιογράφος, ο οποίος βρίσκεται ήδη κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές»
Και προσθέτουν οι 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι γνωστό ότι αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο η επαναπροώθηση προσώπων, ιδίως δε όταν διώκονται ως αντιφρονούντες στη χώρα τους και οι οποίοι πιθανολογείται σοβαρά ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Είναι δε πρόσφατες ακόμη οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων, με την οποία κρίθηκε ότι τυχόν έκδοσή τους θα συνιστούσε κίνδυνο για «απάνθρωπη, ανηλεή και ανάλγητη μεταχείριση», κατά παράβαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί απαγόρευσης βασανιστηρίων».
Στην ερώτηση τονίζουν ακόμη ότι το ζήτημα έχει ήδη λάβει ευρωπαϊκές διαστάσεις μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ και την επιστολή του προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο καθώς και τις δηλώσεις του Νίλς Μούζνιεκς, Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (μεταξύ αυτών και οι διατελέσαντες υπουργοί και υφυπουργοί Φίλης, Χριστοδουλοπούλου, Αναγνωστοπούλου, Ξυδάκης, Κουράκης) ρωτούν τους υπουργούς εάν «έχουν λάβει υπόψη τους τις ανωτέρω καταγγελίες και έχουν προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για τη διερεύνηση των ανωτέρω σοβαρών καταγγελιών; Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την προστασία των αιτούντων άσυλο Τούρκων πολιτών και τη συμμόρφωση της χώρας με τις διεθνείς δεσμεύσεις της στο επίπεδο της προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων;»
Την ερώτηση υπογράφουν οι:
Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)
Ακριώτης Γιώργος
Αναγνωστοπούλου Σία
Γκαρά Αναστασία
Δουζίνας Κώστας
Θελερίτη Μαρία
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καρακώστα Εύη
Καστόρης Αστέριος
Κουράκης Τάσος
Κυρίτσης Γιώργος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μορφίδης Κων/νος
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Μπαλτάς Αριστείδης
Ξυδάκης Νίκος
Πάλλης Γιώργος
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη
Φίλης Νίκος
Χριστοδουλοπούλου Τασία
Ψυχογιός Γεώργιος
Να υπενθυμίσουμε ότι για το ίδιο θέμα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είχε προαναγγείλει την κατάθεση πλήρους φακέλου στην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »