*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

19 Μαΐου

ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ! Ποιοι μηνύθηκαν, ποιους μπορεί να αγγίξει η Εισαγγελική έρευνα! Τι είπε ο δικηγόρος Στέργιος Γιαλάογλου.

19 Μαΐου
-Φωτογραφικός ο διαγωνισμός για τα κουνούπια, τι… «σκαρφίστηκαν» οι «εγκέφαλοι» για να τον πάρει ο «εκλεκτός» τους, τι  είπε ο δικηγόρος Στέργιος Γιαλάογλου στην "Ανοιχτή γραμμή"
-ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗΝ «ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΙΑΛΑΟΓΛΟΥ
*Το δημόσιο ζημίωσε χιλιάδες ευρώ! Εκτός από τα ποινικά δικαστήρια, προσφυγή και στο ΣτΕ κατέθεσε ο Δημήτρης Πρέντζας.
Στα ποινικά  δικαστήρια αλλά και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατέφυγε ο Δημήτρης Πρέντζας, ιδιοκτήτης μιας ατομικής επιχείρησης εκμετάλλευσης ελικοπτέρων με την επωνυμία Air1, που εδρεύει στον Πειραιά και είχε συμμετάσχει στους διαγωνισμού του έργου Καταπολέμηση κουνουπιών στις Περιφέρειες Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας που κατά μια σατανική σύμπτωση (;) πήγαν στον ίδιο ανάδοχο με μηδενική σχεδόν έκπτωση (2%) με αποτέλεσμα να προκληθεί και μεγάλη ζημία στο δημόσιο πολλών χιλιάδων ευρώ.
Ο κύριος Πρέντζας μιλάει για φωτογραφικούς διαγωνισμούς αφού σε δύο όρους φωτογραφίζεται καθαρά ο εργολάβος που πήρε τελικά και τους δυο διαγωνισμούς και αποκλείονται οι άλλοι ενδιαφερόμενοι, ενώ όροι που δεν υπήρχαν στους προηγούμενους διαγωνισμούς, προστέθηκαν στους νέους…
Αναλυτικότερα: Η μήνυση στρέφεται κατά του Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής Δημήτρη Πέτροβιτς και των Περιφερειακών συμβούλων της παράταξης Περιφερειακή Αναγέννηση, Ταταϊδη Σωτήριο, Ιωσηφίδη Αλέξανδρο και Κώστα Κινατζίδη, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα δεν ψήφισαν ο Περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μπούτος και όλη η αντιπολίτευση.
Παράλληλα όμως η μήνυση στρέφεται και κατά παντός υπευθύνου προκειμένου ο Εισαγγελέας Πλημ/κών Ροδόπης να διερευνήσει των καταμερισμό ευθυνών και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα.

ΤΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΕΝΤΖΑΣ
Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά του κ. Δημήτρη Πρέντζα, στα πλαίσια του από αέρος έργο καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Α.Μ.Θ, βάσει διακήρυξης της Π.Α.Μ.Θ. που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την χρονική περίοδο των ετών 2017 έως 2019, αποφάσισε ως ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης εκμετάλλευσης ελικοπτέρων, να διεκδικήσει το έργο στις Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης αλλά και Κεντρικής Μακεδονίας.
Με έκπληξη του όμως  διαπίστωσε ότι η διακήρυξη περιείχε συγκεκριμένους όρους που φωτογράφιζαν συγκεκριμένο υποψήφιο και κατ’ αποτέλεσμα δημιουργούσαν αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων αναδόχων με άμεση συνέπεια την βλάβη του δημοσίου συμφέροντος.
Αξιοσημείωτο, πρωτοφανές και παράδοξο είναι ότι το ποιοτικό χαρακτηριστικό της εμπειρίας σε αεροψεκασμούς φέρεται να συνδέεται με το αριθμητικό χαρακτηριστικό της ποσότητας των στρεμμάτων της διακήρυξης, δηλαδή η διακήρυξη επιτάσσει την απόδειξη εμπειρίας σε αεροψεκασμό προνυμφοκτονίας σε 286.000 στρέμματα και αεροψεκασμό ακμαιοκτονίας σε 300.000 στρέμματα. Όμως, κατά τα απαιτούμενα της διακήρυξης, αποκλείονται από αυτήν, οι υποψήφιοι ανάδοχοι που έχουν εμπειρία σε αεροψεκασμό εντός της προηγούμενης τριετίας, αλλά σε λιγότερα στρέμματα αυτών που επιτάσσει η διακήρυξη, καθώς και όσοι έχουν εμπειρία σε αεροψεκασμό περισσότερων στρεμμάτων από αυτών της διακήρυξης, πλην όμως δεν διαθέτουν εμπειρία εντός της προηγούμενης τριετίας.
Μάλιστα με το δεδομένο ότι οι μεγάλες εστίες συγκέντρωσης κουνουπιών στην Ελλάδα βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία (Σέρρες, Καβάλα, Έβρος), άρα ο εν λόγω όρος της διακήρυξης ουσιαστικά πριμοδοτεί (φωτογραφίζει) ίσως και κατ’ αποκλειστικότητα τους επιτυχόντες αναδόχους ή ανάδοχο της προηγούμενης τριετίας στο έργο καταπολέμησης κουνουπιών από αέρος των διακηρύξεων των δύο περιφερειών, της Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης των ετών από 2014 έως 2016, που είναι οι μοναδικές στην Ελλάδα, αυτής της έκτασης. Συνεπώς με δεδομένο ότι την προηγούμενη τριετία, τα έργα των δύο αυτών μεγαλύτερων περιφερειών, τα ανέλαβε ένας συγκεκριμένος υποψήφιος, γίνεται αμέσως κατανοητό ότι ο συγκεκριμένος όρος είναι τουλάχιστον ύποπτος, αφού μόνος ο συγκεκριμένος υποψήφιος πληρούσε αυτόν τον όρο.
Επιπλέον μόνο για φέτος, αυξήθηκε χωρίς λόγο το προαπαιτούμενο να κατέχει ο υποψήφιος ανάδοχος αντί δύο ελικόπτερα όπως προέβλεπαν οι προηγούμενες διακηρύξεις, τέσσερα (αλήθεια γιατί όχι πέντε ή έξι, ή δέκα;).
Όλως τυχαίως, πάλι μόνο ένας υποψήφιος είχε τέτοια επάρκεια (τεσσάρων ελικοπτέρων από δυο που ήταν στους προηγούμενους διαγωνισμούς)! Ο ίδιος που πήρε τα έργα σε Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Θράκη, στις δύο δηλαδή μεγάλες περιφέρειες της Ελλάδας τα τελευταία έξι χρόνια, που δημοπρατούν ανάλογα έργα.

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΙΑΛΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ «ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»
Ο εκδότης του «Μ» Πάνος Παπαδόπουλος επικοινώνησε χθες με τον γνωστό δικηγόρο Στέργιο Γιαλάογλου που χειρίζεται την συγκεκριμένη υπόθεση και διαβάστε τι δήλωσε ο τελευταίος στην εκπομπή «ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»
Στέργιος Γιαλάογλου: «Η υπόθεση αυτή αφορά τον συγκεκριμένο διαγωνισμό όπως είπατε που έχει να κάνει με την καταπολέμηση των κουνουπιών. Είναι  ένας διαγωνισμός όπου ο εντολέας μου συμμετείχε κάθε φορά ακολουθώντας όλες  τις διαδικασίες, φέτος όμως αυτός ο διαγωνισμός είχε μια ιδιαιτερότητα.
Μπήκαν μέσα κάποιοι όροι που δεν προϋπήρχαν στους προηγούμενους διαγωνισμούς, κι οποίοι διαγωνισμοί κρίθηκαν από εμένα τουλάχιστον ως νομικό αλλά κι από έναν κοινό νου ότι ήταν κάπως… «φωτογραφικοί»! Ο εντολέας μου άσκησε όλα τα δικαιώματα του προσφεύγοντας κατά της Οικονομικής Επιτροπής όσον αφορά τους όρους της διακήρυξης συζητώντας αυτοί να κριθούν παράνομοι και καταχρηστικοί, απερρίφθη η προσφυγή του, άσκησε όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα, προσέφυγε και με αίτηση ακυρώσεως κατά του κύρους του διαγωνισμού ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου εκκρεμεί ο προσδιορισμός της συζήτησης, ζητώντας να ακυρωθεί παντελώς η συγκεκριμένη διακήρυξη και τέλος αφού είδε ότι εξάντλησε όλα τα μέσα, φτάσαμε και στο τελευταίο στάδιο που ήταν η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών όπου εκεί επιβεβαιώθηκε πλέον ότι η προσφορά που δόθηκε ήταν θα έλεγα εξοργιστικά χαμηλή, απόδειξη του γεγονότος ότι ο οποίος ενδιαφερόμενος βλέποντας ότι οι όροι αυτής της διακήρυξης φωτογράφιζαν έναν μόνο, δεν υπήρχε λόγος να κάνει χαμηλή προσφορά, έκανε μια συμβολική προσφορά νομίζω συν- πλην 2% και πήρε το έργο! Για μας είναι αποδεδειγμένη η ζημία που υφίσταται το Δημόσιο, γιατί ένα τόσο μεγάλο έργο θα μπορούσε να πάρει μεγαλύτερες εκπτώσεις και γι’ αυτόν τον λόγο προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη ζητώντας να διερευνηθεί αν η αποτύπωση των συγκεκριμένων όρων έγινε με δόλο προκειμένου να ευνοηθεί συγκεκριμένος υποψήφιος. Αν πράγματι έχουμε δίκιο αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη. Κατά τα λοιπά είναι ένα θέμα το οποίο θα πάρει το δρόμο του και θα κριθεί από τα δικαστήρια και τα Διοικητικά και τα Ποινικά».
-Πάνος Παπαδόπουλος: Εσείς καταθέσατε μήνυση στα  Ποινικά Δικαστήρια ή καταφύγατε και στα Διοικητικά;
Στέργιος Γιαλάογλου: «Εμείς καταφύγαμε και στα Διοικητικά όπως σας είπα πριν και στο ΣτΕ προσφύγαμε με αίτηση ακυρώσεως και στην εισαγγελέα πλημμελειοδικών με συγκεκριμένη μηνυτήρια αναφορά κατά συγκεκριμένων προσώπων που εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση και θα διερευνηθεί η ευθύνη τους αν και κατά πόσο υφίσταται αναφορικά με τη ζημία που προκλήθη στο Ελληνικό Δημόσιο».
-Πάνος Παπαδόπουλος: Κε Γιαλάογλου υπήρχανε στις προηγούμενες διακηρύξεις αυτοί οι όροι; Πρέπει να έχει κάποιος 4 ελικόπτερα όχι 3 ή 5;
Στέργιος Γιαλάογλου: «Αυτό είπα! Δυο είναι οι συγκεκριμένοι πολύ ενοχλητικοί για μας όροι! Ο ένας ο συγκεκριμένος ήταν ότι έθετε για πρώτη φορά, δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια,  ως προϋπόθεση μια στρεμματική εμπειρία, περίπου 300.000 στρεμμάτων που να είχε δημιουργηθεί την προηγούμενη τριετία. Δηλαδή εγώ έπρεπε την προηγούμενη τριετία να έχω εκτελέσει τέτοιο έργο σε έκταση 300.000 στρεμμάτων για να μπορώ να είμαι υποψήφιος στο έργο. Συμπτωματικά όμως τέτοια στρεμματική επιφάνεια έχουν μόνο δύο Περιφέρειες! Η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη και η Κεντρική Μακεδονία. Και τις 2 αυτές τις Περιφέρειες την τελευταία τριετία τις έχει πάρει συγκεκριμένος εργολάβος ο οποίος και  τελικά πήρε  το έργο. Δηλαδή αυτή η προϋπηρεσία μπήκε μόνο και μόνο για να ευνοηθεί αυτός. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση! Γιατί να μπει τέτοια στρεμματική ικανότητα; Και το δεύτερο όπως είπατε ήταν ότι πρώτη φορά ζητήθηκαν 4 ελικόπτερα αντί για 2 την τελευταία στιγμή. Ούτε αυτό είναι κατανοητό. Δηλαδή γιατί όχι 6 ελικόπτερα, 8 ελικόπτερα γιατί όχι 10 ελικόπτερα; Γιατί 4; Γιατί 4 είχε ο συγκεκριμένος υποψήφιος;;; Ερώτημα κάνω τίποτε άλλο!».
-Πάνος Παπαδόπουλος: Το ύψος αυτών των 2 έργων το ένα είναι 7,2 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την Κεντρική, στην Κεντρική Μακεδονία έκανε κάποιος άλλος ένσταση, προσφυγή; Γνωρίζετε;
Στέργιος Γιαλάογλου: «Δεν το γνωρίζω! Πάντως επειδή κι εκεί ήμουν υποψήφιος και εκεί προσέφυγα για λογαριασμό του εντολέα μου χωρίς αποτέλεσμα. Κι εκεί λέει είχαν διατυπωθεί αντιρρήσεις από κάποια μέλη της Επιτροπής, αλλά και πάλι ότι κατά πλειοψηφία πέρασε το θέμα».
-Πάνος Παπαδόπουλος: Αν θα σας έλεγα κε Γιαλάογλου όμως ότι ζητάω την προϋπηρεσία και ότι θεωρώ ότι ο πελάτης σας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το έργο από την ώρα που δεν έχει να μας επιδείξει κάτι παρόμοιο. Αυτό θα μπορούσε να περάσει;
Στέργιος Γιαλάογλου: «Προσέξτε κάτι! Σας είπα κάτι, η προϋπηρεσία είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο! Είναι πολύ συμπτωματικό να βάζεις στρεμματική ικανότητα σ’ αυτόν τον διαγωνισμό, λαμβάνοντας δεδομένο εντός της προηγούμενης τριετίας. Γιατί όχι την προηγούμενη δεκαετία; Γιατί την προηγούμενη τριετία τα 2 μεγάλα έργα τα πήρε μόνο ένας υποψήφιος. Όταν λοιπόν βάζεις ως όρο την τελευταία τριετία να έχει ένας τέτοια στρεμματική εμπειρία, είναι σα να μου λες ότι μόνο ένας πρέπει να μπει υποψήφιος. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα! Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας!».
-Πάνος Παπαδόπουλος: Ποιος τους  έβαλε αυτούς τους δύο όρους κε Γιαλάογλου; Ξέρετε;
Στέργιος Γιαλάογλου: «Εγώ ξέρω αλλά δεν θέλω να ανακοινωθεί από τώρα. Θα το ψάξει η Δικαιοσύνη».
-Πάνος Παπαδόπουλος: Μπορεί δηλαδή να εμπλακούν και πολιτικά πρόσωπα πλην αυτών των μελών και των υπηρεσιακών οργάνων;
Στέργιος Γιαλάογλου: Δεν το γνωρίζω αυτό και δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ γι΄αυτό τώρα».

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »