22 Μαρτίου

Τουρκία: Ενταλμα σύλληψης κατά του Γκιουλέν -Και για τη δολοφονία Αρμένιου δημοσιογράφου

22 Μαρτίου

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν την Τρίτη ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία το 2007 του δημοσιογράφου αρμενικής καταγωγής Χραντ Ντινκ, μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.
Είναι η πρώτη φορά που η Αγκυρα αναφέρεται επίσημα σε μια σχέση μεταξύ της δολοφονίας αυτής, που συγκλόνισε τη χώρα, και του κινήματος του Γκιουλέν, τον οποίο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί τον «εγκέφαλο» του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.
Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ζήτησε τη σύλληψη του Γκιουλέν, όπως και πέντε επιπλέον προσώπων, μεταξύ αυτών του πρώην εισαγγελέα Ζεκερίγια Οζ, που θεωρείται ότι είναι «γκιουλενιστής», σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων δεν διευκρινίζει τα κίνητρα που οδήγησαν τις εισαγγελικές αρχές να λάβουν αυτήν την απόφαση, ούτε τα στοιχεία στα οποία βασίστηκαν.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ ζήτησε επιπλέον σήμερα από τον Αμερικανό ομόλογό του την απέλαση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ τους, όπως έγραψε η εφημερίδα Hürriyet.
Ο Χραντ Ντινκ δολοφονήθηκε την 19η Ιανουαρίου του 2007 με δύο σφαίρες στη μέση του δρόμου, μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας Agos.
Ο δράστης, Ογκούν Σαμάστ, ηλικίας 17 ετών τη στιγμή των γεγονότων, ομολόγησε τη δολοφονία και καταδικάστηκε σε κάθειρξη σχεδόν 23 ετών το 2011. Ωστόσο η ταυτότητα των προσώπων που ενδεχομένως του έδωσαν την εντολή συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας δημόσιας διαμάχη

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »