*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

12 Φεβρουαρίου

Ζητήματα διαχείρισης εσόδων - Μια οφειλόμενη πρώτη απάντηση στον φέρελπι κ.Βασιλειάδη

12 Φεβρουαρίου
 
..Επειδή δεν είναι σωστό να μην απαντήσει κάποιος στον φέρελπι κ. Βασιλειάδη και στον τομέα της διαχείρισης των εσόδων που η ΕΠΟ είχε στο διάστημα 2004 - 2016 από το ποδόσφαιρο, ας επιχειρήσουμε μια συνοπτική ανάλογη με σεβασμό στην παντελή άγνοιά του.
α. Η ΕΠΟ, όπως και κάθε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, διαχειρίστηκε τα έσοδά της (επαναλαμβάνουμε θα μπορούσαν να ήταν πολύ περισσότερα αν εξαιρετικά σημαντικές προτάσεις δεν προσέκρουαν στη λογική της βλαχοπροεδρίας μερικών) με βάση τα δεδομένα της ιδιωτικής οικονομίας, μακριά από κάθε κρατικίστικη λογική, όπως η αγορά επιτάσσει και όπως οι ανάγκες οργάνωσης και λειτουργίας της επιβάλλουν. Στη διαχείριση αυτή, την απόλυτα συμβατή με την φύση των εσόδων αλλά και της ανεξάρτητης από κάθε κρατική συμμετοχή (όπως το ίδιο το κράτος αποφάσισε) λειτουργίας της δεν έχει παρουσιαστεί, έως σήμερα, καμία, απολύτως, περίπτωση ιδιοποίησης από μέλος της διοίκησης ή οποιονδήποτε άλλον έστω και ενός ευρώ από τα έσοδα της Ομοσπονδίας.
β. Η μισθοδοσία των υπαλλήλων της, ως ποσοστό (αλλά και σε απόλυτους αριθμούς) του συνολικού κόστους λειτουργίας της δεν ξεπέρασε ποτέ και σε καμία περίπτωση τα φυσιολογικά όρια μιας ιδιωτικής εταιρείας. Μάλιστα από το έτος 2011 (ίσως και νωρίτερα) και έως σήμερα βαίνει κάθε χρόνο μειούμενη, όπως ακριβώς και ο αριθμός των υπαλλήλων. Στη μείωση αυτή του συνολικού κόστους της μισθοδοσίας συνέβαλε αποφασιστικά και η συμφωνία διοίκησης- υπαλλήλων (όλων περιλαμβανομένων) για περικοπές στην μηνιαία αποζημίωσή τους ύψους πάνω από είκοσι τοις εκατό συνολικά, λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης.
γ. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η ΕΠΟ συντήρησε, μόνη αυτή χωρίς καμία έξωθεν βοήθεια, σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο   
 α. τα λειτουργικά έξοδα των Ενώσεων- Μελών της ( οι οποίες ακόμη περιμένουν τα είκοσι ευρώ για την  κάθε μια που είχε υποσχεθεί καταχαρούμενος ο κ. Κοντονής και γέλασε το παρδαλό κατσίκι), 
β.  δώδεκα, σε ετήσια βάση, εθνικές ομάδες ( προ-Παίδων, Παίδων, προ- Νέων, Νέων, Ελπίδων, Ανδρών, Κορασίδων, Νεανίδων, Γυναικών, Ποδοσφαίρου Σάλας Ανδρών και Ελπίδων, Ποδοσφαίρου Άμμου), πανελλήνια πρωταθλήματα προεπιλογής εθνικών ομάδων Παίδων και Νέων, 
γ. αγωνιστικές δραστηριότητες των εθνικών ομάδων, προπονήσεις, διεθνή τουρνουά και μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων το κόστος των οποίων ανέλαβε εξ ολοκλήρου η ίδια, απόντος κάθε υπουργού, βουλευτή και άλλων "σωτήρων του έθνους".
δ. Κατασκεύασε, αναλαμβάνοντας αποκλειστικά η ίδια το κόστος, τριάντα αθλητικά κέντρα σε Ενώσεις - Μέλη της που περιελάμβαναν γήπεδο 11Χ11 διαστάσεων FIFA με τεχνητό χλοοτάπητα, γήπεδο 5Χ5, πλήρη αποδυτήρια για τέσσερις ομάδες, χώρους γραφείων, εξέδρες, ηλεκτροφωτισμό, περίφραξη και, σε κάποιες περιπτώσεις, οδικές διευθετήσεις, Είναι απόλυτο ψέμα ότι τα γήπεδα αυτά έγιναν από λεφτά της FIFA και της  UEFA. Όποιος του το είπε του κ. Βασιλειάδη να το αναφέρει του είπε ψέμματα και τον εξέθεσε ανεπανόρθωτα.
Θέλετε και άλλα; Υπάρχουν και μάλιστα πολλά και σημαντικά. Αν χρειαστεί μπορεί να γίνει μια ολοκληρωμένη καταγραφή. Το σοβαρότερο; Όλες αυτές οι καταβολές εγκρίθηκαν από τις ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων - μελών της με ομοφωνίες ή τεράστιες πλειοψηφίες του 90%, μέσα σε κλίμα αποθέωσης.
Ακόμη και οι περιπτώσεις που προέκυψαν λανθασμένες ή μη παραδεκτές οικονομικές συναλλαγές ανήκουν στη σφαίρα της σύμβασης μεταξύ ιδιωτών, για την τύχη της οποίας λόγο έχουν τα μέλη της Ομοσπονδίας και κανένας άλλος. Ειδικά μάλιστα όταν αυτός δεν έχει προσφέρει στην ΕΠΟ ούτε ένα ευρώ. 
Αλήθεια, σε ποια αστική δημοκρατία δυτικού τύπου μια διαφορά μεταξύ εταιρειών ( νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου) αποτελεί πεδίο παρέμβασης του σκληρού πυρήνα του κράτους με την εμπλοκή της δικαιοσύνης στις εξελίξεις χωρίς κανείς από τους ενδιαφερόμενους φορείς να έχει καταγγείλει το παραμικρό ή να έχει προβεί σε νομικές κινήσεις;
Γνωρίζει ο δικηγόρος κ. Βασιλειάδης να αναφέρει ανάλογη περίπτωση;
Βάιος Μπαλάφας-ΣΦΥΡΙΓΜΑΤΑ

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »