*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

14 Φεβρουαρίου

Βούλγαροι, Τούρκοι, Ρουμάνοι ψάχνουν ακίνητα και εκτάσεις σε Καβάλα και Θάσο

14 Φεβρουαρίου

Βούλγαροι, Τούρκοι, Ρουμάνοι ψάχνουν ακίνητα και εκτάσεις σε Καβάλα και Θάσο

Επευτικό ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων, κτημάτων και αγροτεμαχίων τόσο στην Καβάλα, όσο και στη Θάσο, επιδεικνύουν Βούλγαροι, Τούρκοι αλλά και Ρουμάνοι επιχειρηματίες, παρότι οι κρούσεις τους για αγορές συχνά δεν καταλήγουν σε συμβόλαια, λόγω της απροθυμίας των κατοίκων στο νησί να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές.
Η στροφή πολλών Βούλγαρων επενδυτών στη χρηματοδότηση τουριστικών έργων στην περιοχή της Θάσου είναι ένα φαινόμενο που άρχισε να εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα πέρυσι το καλοκαίρι να εγκαινιαστεί και να λειτουργήσει στο νότιο μέρος του νησιού, στις Αλυκές, μια από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες βουλγαρικών συμφερόντων στο νησί. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη νέα τουριστική επένδυση, μικρότερης έκτασης, στην περιοχή της Χρυσής Αμμουδιάς, που θεωρείται μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας.



Ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, μιλώντας στο ΑΠΕ–ΜΠΕ, επιβεβαιώνει το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, που έχει εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια κυρίως από Βούλγαρους να επενδύσουν στο νησί, πλην όμως επισημαίνει ότι "αυτό το ενδιαφέρον δεν μεταφράζεται πάντα σε νούμερα, καθώς σε λίγες περιπτώσεις ολοκληρώνονται οι διαδικασίες πώλησης ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και τον ενδιαφερόμενο επενδυτή". "Οι κάτοικοι της Θάσου", σημειώνει ο δήμαρχος του νησιού, "δεν πουλούν εύκολα γη και γι’ αυτό παρόλη την κρίση δεν υπάρχει πτώση των τιμών. Αυτό φαίνεται ν’ αποτελεί μάλλον εμπόδιο για κάποιον που θέλει ν’ αγοράσει γη ή ακίνητο σε περιοχές του νησιού με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον".Ο κ. Χατζηεμμανουήλ πάντως σημειώνει με έμφαση ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα αποτελέσει βαρόμετρο για το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων και των ενοικιαζομένων δωματίων ήδη είναι πολύ αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. “Βρισκόμαστε στον Φλεβάρη”, υπογραμμίζει ο δήμαρχος "και ήδη οι κρατήσεις εκτινάχθηκαν στα ύψη. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι η Θάσος άγγιξε τα επίπεδα της Μυκόνου στις αφίξεις ξένων τουριστών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες λοιπόν νομίζω ότι κάθε επένδυση στο νησί είναι κερδοφόρα και έχει μεγάλη αξία».


Ο κτηματομεσίτης Ιορδάνης Αγγελιάδης, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά και στο νησί της Θάσου, επιβεβαιώνει τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει, σημειώνει όμως με έμφαση ότι «από τις δέκα ζητήσεις που θα υπάρξουν μόνο δυο θα γίνουν πράξεις αγοραπωλησίας. Το real estate παραμένει ακριβό στο νησί της Θάσου, γιατί παρά την κρίση οι τιμές δεν έχουν πέσει καθώς οι ντόπιοι κάτοικοι δεν είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν γη και οικόπεδα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές».
Καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς πάντως το νησί επισκέπτονται πολλοί Βούλγαροι αλλά και Γερμανοί επενδυτές, που αναζητούν γη για ν’ αγοράσουν και να επενδύσουν. Παρά το μεγάλο αριθμό πωλητηρίων που υπάρχουν, οι συμφωνίες είναι λιγοστές καθώς οι δύο πλευρές "δεν τα βρίσκουν" στην καταβολή του τιμήματος. Επιπλέον, ο κατακερματισμός των εκτάσεων γης εμποδίζει πολλούς μεγάλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στο νησί, δεδομένου ότι η κατασκευή μιας μεγάλης σύγχρονης τουριστικής-ξενοδοχειακής μονάδας επιβάλει μεγάλα οικόπεδα πολλών τετραγωνικών μέτρων, που δεν υπάρχουν διαθέσιμα και όταν εξασφαλιστούν έχουν υψηλό αγοραστικό κόστος.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι υπαρκτό και ιδιαίτερα αυξημένο το τελευταίο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον Άγγελο Αγγελίδη, υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της εταιρείας Remax Καβάλας, ο οποίος σημειώνει ότι «το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων, που θα επενδύσουν σε ακίνητα προέρχεται από τη Βουλγαρία, ενώ οι Ρουμάνοι και οι Τούρκοι δείχνουν επίσης ανάλογο ενδιαφέρον. Το μέσο επίπεδο της Βουλγαρίας έχει ανέβει πολύ. Δεν έρχονται πλέον μόνο οι πολύ πλούσιοι για ν’ αγοράσουν ένα σπίτι, αλλά και καθηγητές, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι».
«Οι Ρουμάνοι», συνεχίζει ο κ. Αγγελίδης και καταλήγει: «έχουν αγάπη για τη Θάσο την τελευταία διετία. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον στην κτηματαγορά υπάρχει από Τούρκους αγοραστές. Οι Τούρκοι λατρεύουν την Καβάλα, ενώ θέλουν να εκμεταλλευτούν και τον νόμο της λεγόμενης "χρυσής βίζας", δηλαδή της έκδοσης βίζας για πέντε χρόνια για όποιον έχει αγοράσει ακίνητο στη χώρα μας. Επίσης, αγορές στην Καβάλα και τη Θάσο κάνουν κατά καιρούς και αρκετοί Σέρβοι, ενώ σημαντικό είναι το ενδιαφέρον από Έλληνες του εξωτερικού, που θέλουν τις οικονομίες μιας ζωής να τις επενδύσουν στην αγορά μιας κατοικίας».

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »