*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

02 Ιανουαρίου

O φονιάς Άη Βασίλης του Γαβριήλ Χαρίτου

02 Ιανουαρίου
Μέσα από τα στάτους των Τούρκων χρηστών του twitter - ένα από τα ελάχιστα μέσα επικοινωνίας που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν λογοκρίνονται στη γειτονική χώρα - φαίνεται ότι μία σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν λυπάται όσους σκοτώθηκαν προχθες βράδυ στο Reina.






Η Πρωτοχρονιά του 2017 στην Κωνσταντινούπολη βάφτηκε με αίμα αθώων, και η Τουρκία έζησε ακόμα ένα ισχυρό τρομοκρατικό κτύπημα, που έρχεται να προστεθεί σε πλήθος άλλων πολύνεκρων επιθέσεων που σημειώθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του 2016.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, αυτή τη φορά, το ρόλο του φονιά έπαιξε ένας Άγιος Βασίλης, ο Baba Noel όπως λέγεται στα τουρκικά. Ενόσω γράφεται αυτό το κείμενο, ο δράστης αναζητείται ενώ το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, που στοίχισε τη ζωή 39 θαμώνων του πολυσύχναστου μπαρ Reina στις ακτές του Βοσπόρου.
Αν και τελικά, σύμφωνα με τις διωκτικές Αρχές, ο δράστης που έσπειρε τον θάνατο δεν είχε ντυθεί Άγιος Βασίλης, όπως είχε αρχικά γίνει γνωστό, εν τα μεταξύ το twitter πρόλαβε να γεμίσει με σχόλια Τούρκων χρηστών που χαρακτήριζαν «θεία δίκη» τον τραγικό χαμό των «αμαρτωλών θαμώνων» του κοσμοπολίτικου κλαμπ.
Μέσα από τα στάτους των Τούρκων χρηστών του twitter - ένα από τα ελάχιστα μέσα επικοινωνίας που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν λογοκρίνονται στη γειτονική χώρα - φαίνεται ότι μία σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν λυπάται όσους σκοτώθηκαν προχθες βράδυ στο Reina. Η συλλογιστική ήταν απλή: ο Θεός τιμώρησε όσους γιόρτασαν μία γιορτή που δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ. Κακώς κατανάλωναν αλκοόλ σε μία χώρα ισλαμική. Κακώς υπάρχουν μέρη όπου άνδρες και γυναίκες έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν μαζί, χωρίς απαραίτητα να συνδέονται με οικογενειακούς δεσμούς. Κακώς αποδέχονται εορταστικά σύμβολα των απίστων, όπως για παράδειγμα το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή τον Baba Noel.
Αντιθέτως, για το πρώτο θύμα της προχθεσινής επίθεσης, οι αντιδράσεις στο twitter ήταν τελείως διαφορετικές. Για τον αστυνομικό που βρισκόταν στην είσοδο του Reina, ο φτωχός μεροκαματιάρης, που εκείνο το βράδυ βγήκε από το σπίτι του για να εργασθεί και όχι για να γιορτάσει μία γιορτή που δεν θα έπρεπε. Γι' αυτόν - και μόνο γι' αυτόν - η λύπηση ήταν αμέριστη, χωρίς ενδοιασμούς και υποσημειώσεις.
Και αυτά γράφτηκαν στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πρωτοχρονιά του 2017.
Ακριβώς πριν από έξι χρόνια, έτυχε να βρίσκομαι στην Κωνσταντινούπολη για να γιορτάσω την Πρωτοχρονιά του 2011. Ήταν η εποχή που το blogging είχε μπει για τα καλά στη ζωή μου και το λάπτοπ μου αποτελούσε το πιο απαραίτητο gadget των διακοπών μου.
Μέσα στη γιορτινή ατμόσφαιρα του πεζόδρομου της İstiklal και στα γύρω σοκάκια, παρατηρούσα μικρά γκράφιτι με τον Baba Noel να χαμογελά. Ωστόσο, δίπλα από τη γνωστή γιορτινή φιγούρα, με την οποία εμείς στην «άπιστη Δύση» περάσαμε παρέα τα παιδικά μας χρόνια, φιγουράριζε η εξής ερώτηση:
«Τι Σχέση Έχουμε Εμείς Με Τον Άη Βασίλη;»
Και τότε ήταν η πρώτη φορά που συνειδητοποίησα πως το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή ο Άης Βασίλης των δικών μου παιδικών αναμνήσεων, ξαφνικά είχαν γίνει «θέμα» προς αντιπαράθεση στην Τουρκία του ΑΚΡ.
baba noel
«Τι σχέση έχει μ' εμάς ο Άης Βασίλης;»
Εκείνα τα μακρινά Χριστούγεννα του 2010, οι νουθεσίες προς τους «παραστρατημένους» Τούρκους μουσουλμάνους ήταν ήπιες. Από γραφιστικής απόψεως μάλιστα, θα μπορούσα να πω πως ήταν από συμπαθητικές έως χαριτωμένες.
Φέτος όμως, ακριβώς επτά χρόνια μετά, οι νουθεσίες μετατράπηκαν σε Θεία Δίκη.
Η ματωμένη Πρωτοχρονιά της Κωνσταντινούπολης του 2017 δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει. Και δεν φταίει για όλα ο Συριακός εμφύλιος, η αναθεωρητική πολιτική του Ερντογάν, οι Κούρδοι, ο νέο-οθωμανισμός του Νταβούτογλου.
Ακόμα και το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση - εν τέλει η «μαγιά» που προετοίμαζε τον άδικο χαμό τόσων αθώων ανθρώπων προϋπήρχε.

Η ισλαμική ηθική που αργά αλλά σταθερά καλλιεργείτο στην Τουρκία, τότε, παραμονές Χριστουγέννων του 2010 - εκφραζόταν με αθόρυβα και προσεκτικά στυλισαρισμένα γκράφιτι στα σοκάκια της τουριστικής Κωνσταντινούπολης.
Φέτος, επτά χρόνια μετά - το «ισλαμικώς ορθόν» επιβλήθηκε με σφαίρες. Και δυστυχώς, η Ματωμένη Πρωτοχρονιά του 2017 ήταν ζήτημα χρόνου να συμβεί.
Τα μηνύματα ήταν σαφή ήδη από τα Χριστούγεννα του 2010...
Διαβάστε το κείμενο που είχα αναρτήσει στο blog μου ΑλλούΚιΑλλού (alloukiallou.blogspot.com) στις 6 Ιανουαρίου 2011, πατώντας εδώ.
photo
«Είσαι Μουσουλμάνος. Μην το ξεχνάς! Μην γιορτάζεις τα Χριστούγεννα!»

*Όλες οι φωτογραφίες του κειμένου τραβήχτηκαν στην Κωνσταντινούπολη, στα τέλη Δεκεμβρίου 2010 (Photo Credits: Γαβριήλ Χαρίτος).

  Δικηγόρος, Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων, Ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »