*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

06 Δεκεμβρίου

ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ! Εκδίδονται οι άλλοι τρεις από τους οκτώ Τούρκους που κατηγορούνται για απόπειρα πραξικοπήματος!

06 Δεκεμβρίου

Παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αποφάσισε την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου να εκδοθούν στην Τουρκία οι άλλοι τρεις από τους οκτώ Τούρκους που κατηγορούνται για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Πιο αναλυτικά: Με διαφορετική σύνθεση, το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσής τους, αν και χθες το συμβούλιο Εφετών είχε αρνηθεί την έκδοση των πρώτων τριών Τούρκων αξιωματικών.
Και οι 3 που θα υποβάλουν έφεση κατά της απόφασης έκδοσής τους, κρατούνται.
Η απόφαση για την έκδοσή τους στην Τουρκία αφορά τα αδικήματα της προσπάθειας κατάλυσης του πολιτεύματος, της απόπειρας παρακώλυσης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου και της λεηλασίας (αρπαγή ελικοπτέρου).
Δεν εκδίδονται για την απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου. Ενώπιον των δικαστών απηύθυναν και οι τρεις έκκληση να μην εκδοθούν, γιατί, όπως είπαν, δεν θα έχουν δίκαιη δίκη κι είναι άμεσος ο κίνδυνος να υποστούν απάνθρωπα και εξευτελιστικά βασανιστήρια.
Δεν είναι πραξικοπηματίες όπως είπαν, ενώ μετά τα γεγονότα του Ιουλίου οι σύζυγοί τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους και οι οικογένειές τους είναι όμηροι. Δεν τους επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση ούτε στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
«Σχεδόν βέβαιος ο βασανισμός ή ο θάνατός τους»
Η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη, εισηγήθηκε να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 3 υποστηρίζοντας πως «εάν εκδοθούν, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας -το θεωρώ σχεδόν βέβαιο- ότι θα βασανιστούν και θα υποστούν εξευτελιστική μεταχείριση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα τόνισε τον κίνδυνο επαναφοράς της θανατικής ποινής : «Το έχει πει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ». Η εισαγγελέας αναφέρθηκε ακόμη στους άγριους βασανισμούς στρατιωτικών που βρίσκονται ήδη στα χέρια των τουρκικών Αρχών ενώ «κάποιοι θανατωθήκαν επί τόπου».
Για τα στοιχεία των τουρκικών αρχών η εισαγγελέας τόνισε ότι είναι «εντελώς αόριστα καθώς δεν περιγράφουν ποια είναι ακριβώς η παράνομη δράση των εκζητουμένων. Θυμίζουν δημοσιογραφική περιγραφή κι όχι νομικό κείμενο».
Έφεση στην απόφαση του Συμβουλίου Εφετών (της Δευτέρας 5/12) για τη μη έκδοση των τριών Τούρκων πιλότων
Στο μεταξύ,  προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Αντώνιος Λιώγας άσκησε την Τρίτη το βράδυ έφεση κατά της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα των τουρκικών Αρχών για έκδοση τριών από τους συνολικά οκτώ στρατιωτικούς που έφθασαν στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου.
Μετά την άσκηση της έφεσης, η υπόθεση για τους τρεις για τους οποίους χθες εκδικάστηκε το τουρκικό αίτημα και απορρίφθηκε θα εισαχθεί εκ νέου προς κρίση στον Άρειο Πάγο (Β’ Τμήμα).
Βάσει όσων προβλέπει ο νόμος, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας οφείλει μέσα σε προθεσμία οκτώ ημερών να έχει αποφασίσει αμετάκλητα για την τύχη των τριών εκζητουμένων.
Σημειώνεται ότι την Δευτέρα το Συμβούλιο Εφετών ομόφωνα αποφάσισε να μην εκδοθούν στην Τουρκία, ενώ υπέρ της μη έκδοσής τους τάχθηκε και η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »