*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

09 Δεκεμβρίου

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ. ΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟΠΕΙΡΟΥ Άκυρη από την Επιτροπή του άρθρου 152 η απόφαση της Αποκεντρωμένης!

09 Δεκεμβρίου
Θα γίνει η επένδυση της ΕΑΣ στο Δήμο Τοπείρου, στο «κενό» οι μεθοδεύσεις του Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και όσων πολεμούν την ανάπτυξη!

*Και να φανταστεί κανείς ότι κάποιοι είχαν χαρακτηρίσει ως…εκπρόθεσμη την προσφυγή, αγνοώντας τον ίδιο τον Νόμο!
Πριν αλέκτωρ λαλήσει και για την ακρίβεια, ένα μήνα και κάτι μέρες μετά το… "έγκυρο" και εμπαθές «δημοσίευμα» του γνωστού δημοσιογράφου-εργολάβου Γιάννη Σιδηρόπουλου για τον Δήμο Τοπείρου και τον Δήμαρχο Θωμά Μίχογλου, ήρθε η…δικαίωση!
Όχι φυσικά για τον πρώτο που ούτως ή άλλως…αυτοδιαψεύδεται από τα ίδια γεγονότα, αλλά για τον Δήμο Τοπείρου αφού όχι μόνο η προσφυγή που κατέθεσε κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης για την παραχώρηση της γνωστής έκτασης για την νέα επένδυση της ΕΑΣ Ξάνθης  ήταν ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΗ αλλά έγινε και… δεκτή και μάλιστα πανηγυρικά από την αρμόδια επιτροπή του άρθρου 152!!! 
Όπως είναι γνωστό στις 3 Νοεμβρίου 2016, ο Γ. Σιδηρόπουλος πανηγυρίζοντας δημοσίευσε τα παρακάτω:
«Η Αποκεντρωμένη ακύρωσε την παραχώρηση έκτασης στην ΕΑΣ Ξάνθης από τον Τόπειρο
Την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τοπείρου, με την οποία παραχωρεί για εκμίσθωση έκταση περίπου 50 στρεμμάτων στην ΕΑΣ Ξάνθης για την επέκταση των δραστηριοτήτων του διαλογητηρίου της στην περιοχή του Ορφανού, αποφάσισε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης.
Η αυτοτελής υπηρεσία Εποπτείας των ΟΤΑ σε απόφασή της στις 28 Σεπτεμβρίου ακυρώνει την απόφαση 74/2016 του Δήμου Τοπείρου για απευθείας εκμίσθωση της δημοτικής έκτασης στην ΕΑΣ διαπιστώνοντας μια σειρά από παραβάσεις των διατάξεων που ισχύουν.
Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν
Η Αποκεντρωμένη διαπιστώνει παράβαση του άρθρου 192, παρ 3, του Ν.3463/2006 καθώς η απευθείας εκμίσθωση αποσκοπεί στην περαιτέρω οικονομική εκμετάλλευση της έκτασης από την ΕΑΣ και όχι για την εξυπηρέτηση των μελών της ως συνεταιρισμού, όπως αναφέρει η απόφαση ακύρωσης. Επιπρόσθετα οι αρμόδιοι εντοπίζουν στο καταστατικό της ότι ασκεί πάσης φύσεως εμπορική δραστηριότητα η οποία συμπεριλαμβάνει πχ και την αγορά προϊόντων και παροχή υπηρεσιών σε αγρότες μη μέλη του συνεταιρισμού, όπως αναφέρεται και στο αιτιολογικό.
Επίσης διαπιστώνεται πλημμελής εφαρμογή του άρθρου 195 παρ. 1 και 2 του Ν.3463/2006, σύμφωνα με τον οποίο έπρεπε να προηγηθεί δημοπρασία για τη συγκεκριμένη έκταση εφόσον πρόκειται για αγροτεμάχιο.
Τέλος, ανάμεσα στους λόγους της ακύρωσης βρίσκεται το γεγονός ότι από την  αλληλογραφία με το Υπουργείο Γεωργίας δεν διαπιστώνεται αν η έκταση είναι καλλιεργήσιμη ή όχι παρά μόνο ο χαρακτηρισμός ως αγροτεμαχίου, κατά παράβαση του άρθρου 446 του ΠΔ της 14/7/1999 που προβλέπει ότι η εκμίσθωση γίνεται μόνο από προσδιορισμό της έκτασης και εφόσον ο σκοπός της μίσθωσης δεν έρχεται σε αντίθεση με  αυτή τη παραχώρηση.
Τι προβλέπει η απόφαση του Δήμου
Στην απόφασή του ο Δήμος Τοπείρου παραχωρεί δύο εκτάσεις 4,5 και 44 στρεμμάτων στο αγρόκτημα Ορφανού, όρισε τη διάρκεια της σύμβασης στα 25 χρόνια, όρισε μέλη στην επιτροπή για τον καθορισμό του τιμήματος και εξουσιοδότησε το Δήμαρχο για την υπογραφή των συμβολαίων.
Ο Δήμος Τοπείρου έχει το δικαίωμα προσφυγής στην Επιτροπή του άρθρου 152, την οποία είδε δρομολόγησε με τη διαδικασία του επείγοντος αλλά είναι άγνωστο αν θα είναι εμπρόθεσμη καθώς η προσφυγή προβλέπεται να γίνει εντός ενός μήνα από την έκδοση της απόφασης της Αποκεντρωμένης (δηλαδή μέχρι τις 28-10) ή τη γνωστοποίησή της στο Δήμο.
(Γ. Σιδηρόπουλος 2/11/2016)
ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ! ΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΜΑΛΙΣΤΑ
Ιδού λοιπόν πως κατέρρευσε για μια ακόμη φορά η «δημοσιογραφία» Σιδηρόπουλου πριν… αλέκτωρ με το ντοκουμέντο που δημοσιεύουμε:
ΠΡΑΚΤΙΚΟ 11ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ TΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 152 ΤΟΥ Ν.3463/06 (ΦΕΚ 298/05-09-2011) ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Η Επιτροπή αυτή, με μέλη τους : Αθανάσιο Θεοχάρη, Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Πρόεδρο και τον Γεώργιο Ουζουνίδη , Δημοτικό Σύμβουλο Αλεξανδρούπολης, τακτικό μέλος, που συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθμ. 11617/12-08-2011 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης (ΦΕΚ 298/05-09-2011 Τεύχος Υπαλλήλων Ειδικών Θέσεων και Οργάνων Διοίκησης) και τροποποιήθηκε με την υπ΄αρίθμ.16295/5-10-2016 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης(ΦΕΚ 575/25-10-2016 Τεύχος Υπαλλήλων Ειδικών Θέσεων και Οργάνων Διοίκησης ) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 152 παρ. 1 του Ν.3463/2006 “Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων”, συνεδρίασε μετά από την με αριθ. 209/29-11-2016 (ορθή επανάληψη 5-12-2016) νόμιμη πρόσκληση όλων των μελών, τακτικών και αναπληρωματικών, στα Γραφεία του Τμήματος Διοικητικού – Οικονομικού Ν.Ροδόπης της Διεύθυνσης Διοίκησης Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, Παρασίου 4, την 07-12-2016 ημέρα Τετάρτη και ώρα 09:30π.μ., παρουσία και του Γραμματέα της Επιτροπής Κων/νου Μπλέτσα , υπαλλήλου του Τμήματος Πληροφορικής Ν. Ροδόπης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης.
Tο τακτικό μέλος της Επιτροπής Γεώργιος Κυμπαρίδης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης (σχετική η με αριθμ.πρωτ. εισερχομένου της Ειδικής Επιτροπής 220/7-12-2016 δήλωση κωλύματος) και το αναπληρωματικό μέλος Νικόλαος Σπύρου (σχετική η με αριθμ.πρωτ. εισερχομένου της Ειδικής Επιτροπής 219/7-12-2016 δήλωση κωλύματος), μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης δεν προσήλθαν, λόγω κωλύματος, παρότι προσκλήθηκαν νομίμως και εμπροθέσμως.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε τη νόμιμη απαρτία αυτής, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και την εξέταση των θεμάτων, που περιλαμβάνονται στην από 07- 12-2016 ημερήσια διάταξη:
…..
ΘΕΜΑ 2ο. Προσφυγή του Δήμου Τοπείρου κατά της υπ΄αρίθμ 11497+ 10996 +9861/28-9-2016 απόφασης του Γ.Γ. της ΑΔΜΘ (Εισηγητής : Θεοχάρης Α.)
Eνώπιον της Επιτροπής, εμφανίστηκε ο Παύλος Καραβέλης νομικός σύμβουλος του Δήμου Τοπείρου, ο οποίος , αφού ανέπτυξε προφορικά τις απόψεις του , απεχώρησε.
Περαιτέρω, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 192 παρ. 3 “με απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου ή κοινοτικού συμβουλίου επιτρέπεται η απευθείας εκμίσθωση δημοτικών και κοινοτικών ακινήτων στο Δημόσιο, σε άλλους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ΑΔΑ: ΩΣΧΩΟΡ1Υ-0ΔΨ δικαίου και σε οργανισμούς και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, καθώς και σε συνεταιρισμούς για την ικανοποίηση των αναγκών τους”.
………
2. Εν προκειμένω, η προσβαλλόμενη απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, με το συγκεκριμένο περιεχόμενο, μη νόμιμη και ακυρωτέα παρίσταται και, τούτο, για τους ακολούθους λόγους:
Οι προς εκμίσθωση εκτάσεις, ζητήθηκαν από την Ε.Α.Σ. Ξάνθης, ως πρωτοβάθμιου αγροτικού συνεταιρισμού, για να καλύψουν μία σειρά από συγκεκριμένες ανάγκες της και προς όφελος των μελών της οργάνωσης, κυρίως, αλλά και ευρύτερα των αγροτών της περιοχής. Έτι, ειδικότερα, ζητήθηκε από το Δήμο Τοπείρου, εξετάζοντας το πιο πάνω σχετικό αίτημα, να εγκρίνει την απευθείας εκμίσθωση συγκεκριμένης έκτασης, προς επίτευξη των σκοπών της συνεταιριστικής οργάνωσης και δεν τέθηκε θέμα εκμίσθωσης αγροτικών εκτάσεων, για καλλιέργεια, όπου, είναι προφανές, ότι η σχετική διαδικασία θα έπρεπε να «υπακούσει» στις προβλέψεις του άρθρου 195 του Ν.3463/2006. Το αίτημα που υπέβαλε, προς τον εν λόγω Δήμο, η «Ε.Α.Σ. Ξάνθης», είχε ως νόμιμο έρεισμα τις διατάξεις του άρθρου 192 παρ. 3, σύμφωνα με τις οποίες, επιτρέπεται η απευθείας εκμίσθωση δημοτικών και κοινοτικών ακινήτων στο Δημόσιο, σε άλλους Ο.Τ.Α., σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και σε οργανισμούς και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, καθώς και σε συνεταιρισμούς για την ικανοποίηση των αναγκών τους, η σχετική, δε, απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου ή κοινοτικού συμβουλίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τοπείρου, νομίμως έκρινε, ότι το συγκεκριμένο αίτημα της «Ε.Α.Σ. Ξάνθης» πληρούσε τις απαιτήσεις του άρθρου 192 παρ. 3 του Ν.3463/2006, δεδομένου ότι: α) αφορά σε εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων, με την ευρεία έννοια, και όχι εκμίσθωση δημοτικών ακινήτων για αγροτική καλλιέργεια, που θα προϋπόθετε την διενέργεια δημοπρασίας, β) η εκμίσθωση θα πραγματοποιηθεί προς συνεταιρισμό, ήτοι προς έναν από τους φορείς προς τους οποίους, κατ΄εξαίρεση και σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 192 παρ. 3 επιτρέπεται η απευθείας εκμίσθωση, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει το ίδιο άρθρο (αυξημένη πλειοψηφία κ.λ.π.) και γ) η εκμίσθωση θα πραγματοποιηθεί για την ικανοποίηση των αναγκών του φορέα προς τον οποίο θα εκμισθωνόταν η έκταση, σύμφωνα με το άρθρο 192 παρ. 3.
Τα περί του αντιθέτου διαλαμβανόμενα στην προσβαλλόμενη απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, ως αβάσιμα ελέγχονται, το μεν, διότι, όπως βεβαιώνεται με το υπ. αριθμ. πρωτ. 21221/6-12-2016 έγγραφο της Δνσης Αγροτικών Υποθέσεων Α.Μ.Θ., που κοινοποιήθηκε στην παρούσα Επιτροπή και νομίμως λαμβάνεται υπόψιν, απ΄αυτή, τα επίμαχα αγροτεμάχια «….είναι ακαλλιέργητα και δεν είναι απαραίτητα για τις ανάγκες της τοπικής κτηνοτροφίας, διότι δεν δηλώνονται στις ενιαίες δηλώσεις του 2015 και 2016, ως βοσκότοποι», το δε, διότι, η επιδιωκόμενη, με την επίμαχη εκμίσθωση, επέκταση του υφισταμένου συσκευαστηρίου – διαλογητηρίου της «Ε.Α.Σ. Ξάνθης», προφανές και αυταπόδεικτο είναι, ότι συνιστά περίπτωση ικανοποίησης των αναγκών της εν λόγω Ένωσης.
Για τους πιο πάνω λόγους Εισηγούμαι την αποδοχή της προσφυγής του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΕΙΡΟΥ» Ν. ΞΑΝΘΗΣ, που εδρεύει στο Εύλαλο Ν. Ξάνθης και εκπροσωπείται νόμιμα κατά της υπ΄αρίθμ. 11497 + 10996 + 9861/28-9-2016 απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και την ακύρωση ταύτης.
H Επιτροπή, αφού άκουσε την εισήγηση, μελέτησε τα στοιχεία του σχηματισθέντος φακέλου, μετά από διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών και αφού σκέφθηκε κατά Νόμο, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ομόφωνα τα εξής:
Την αποδοχή της από 4-11-2016 προσφυγής του Δήμου Τοπείρου κατά της υπ΄αρίθμ 11497+10996+9861/28-9-2016 απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και την ακύρωση ταύτης, σύμφωνα με τις σκέψεις που εκτέθηκαν στην ανωτέρω εισήγηση, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης.
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 57/2016
Ο Γραμματέας
Κων/νος Μπλέτσας
ΠΕ Πληροφορικής
Ο Πρόεδρος
Αθανάσιος Θεοχάρης
Πάρεδρος του Ν.Σ.Κ.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »