*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

25 Αυγούστου

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ: Στέλνουν επιστολή στον Έφορο, δεν συμμετέχουμε και αποχωρούμε από τις Γιορτές Π. Πόλης!

25 Αυγούστου
 
 
 
 
Νίκος Τσάβας: Κάποιοι έχουν βάλει στόχο το Καρναβάλι της Ξάνθης και  τις Γιορτές Π. Πόλης με την βοήθεια κάποιων τοπικών ΜΜΕ
Για πρώτη φορά εμφανίστηκαν οι Πολιτιστικοί και Καρναβαλικοί σύλλογοι της Ξάνθης τόσο ενωμένοι αλλά και τόσοι πολυάριθμοι και δυναμικοί, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την συμπεριφορά του νέου εφόρου Ξάνθης, εκφράζοντας δημόσια μάλιστα και την πεποίθηση ότι μολονότι το Υπουργείο Οικονομικών εδώ και 1.5 χρόνο απάντησε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη ερμηνεία για τις δραστηριότητες των συλλόγων και αφήνει στη κρίση του να διαχειριστεί το συγκεκριμένου θέμα, αυτός τους αντιμετωπίζει ως...επιχειρηματίες, μη κατανοώντας προφανώς τον σημαντικό ρόλο που που παίζουν οι Γιορτές Π. Πόλης για τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό. 
Οι σύλλογοι που είχαν στο πλευρό τους, τόσο το Επιμελητήριο Θράκης, όσο και τον Εμπορικό σύλλογο Ξάνθης, τον Σύλλογο καφέ μπαρ, ταβερνών αλλά και την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, στράφηκαν ευθέως κατά του νέου εφόρου Ξάνθης λέγοντας ότι τους «αντιμετωπίζει σαν επιχειρηματίες, κάτι που δεν ισχύειμ αφού πρόκειται για εθελοντική εργασία…», ενώ αναφέρθηκαν σε παρόμοιες εκδηλώσεις άλλων Νομών, όπου οι σύλλογοι όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν την πολεμική της πολιτείας, αλλά τυγχάνουν και της στήριξής τους, καθώς αυτοί αποτελούν τη ΨΥΧΗ των συγκεκριμένων θεσμικών εκδηλώσεων, όπως είναι οι Γιορτές Π. Πόλης και το Καρναβάλι. 
Μάλιστα έντονη κριτική ασκήθηκε και στους δήθεν "υψηλούς τζίρους" και σκόπιμα διοχετεύτηκαν απο κάποιους, ενώ σε κάποιες φάσεις ανέβηκαν και οι τόνοι για κάποια ΜΜΕ και πολιτικάντηδες...
Τελικά με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση των παρόντων 40 συλλόγων και παράλληλα με την συμπαράσταση των παρακάτω φορέων που την υπογράφουν, ήτοι:
1.ΕΒΕ  Ξάνθης
2.Εμπορικός σύλλογος Ξάνθης
3.Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ν. Ξάνθης
4.Σωματεία καφέ μπαρ
Αποφασίστηκε να αποσταλεί επιστολή με την οποία θα αντικρούουν τους ισχυρισμούς του νέου Εφόρου Ξάνθης.
Η επιστολή μάλιστα θα αποσταλεί στους:
1.Δήμαρχο Ξάνθης και Δημοτικό συμβούλιο
2.Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης και Περιφερειακό συμβούλιο
3.Βουλευτές Νομού Ξάνθης.
Και θα ζητείται η άμεση παρέμβασή τους. 
ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Π. ΠΟΛΗΣ!
 
Με την επιστολή αυτή οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι θα δηλώνουν ξεκάθαρα προς πάσα κατεύθυνση ότι αν συνεχιστεί η άδικη αντιμετώπιση των συλλόγων της Ξάνθης από τον έφορο,  δεν θα κατέβουν στις Γιορτές παλαιάς πόλης 2016.
«Δεν θέλουμε να παρανομήσουμε, αλλά και δεν μπορούν να μας αντιμετωπίζουν ως επαγγελματίες, ενώ όλοι μας προσφέρουμε εθελοντικά τις υπηρεσίες μας...Εμείς κάναμε ελκυστικό τον θεσμό και την πόλη σε χιλιάδες επισκέπτες, χάρις σε μας η Ξάνθη έγινε ακόμη πιο γνωστή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο το κόσμο», τονίστηκε χαρακτηριστικά.
Στην συνεδρίαση της Οργανωτικής σύλλογοι μάλιστα καυτηριάσανε την στάση συγκεκριμένων ΜΜΕ για την προκατειλημμένη στάση τους και καλούν όλα υπόλοιπα μέσα να στηρίξουν την προσπάθεια τους γιατί -όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε- κάποιοι πάνε να διαλύσουν τους κορυφαίους θεσμούς της πόλης, δηλαδή τις Γιορτές Π. Πόλης και το Ξανθιώτικο Καρναβάλι! 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που τόσος μεγάλος αριθμός συλλόγων, ακόμη και αυτών που δεν συμμετέχουν στις γιορτές Π πόλης υπογράφουν ένα κοινό κείμενο που ενδεχομένως και σήμερα Πέμπτη να αποσταλεί στους αρμοδίους με ιδιαίτερα καυστική κριτική στο πρόσωπο του Εφόρου. .
Από την πλευρά του το Κέντρο πολιτισμού Δήμου Ξάνθης στηρίζει την απόφαση των συλλόγων όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Πασχάλης Λύρατζης -ο Δήμαρχος απουσίαζε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ- ο οποίος μάλιστα εξουσιοδοτήθηκε να κάνει εκ νέου συνάντηση με τον Έφορο Ξάνθης, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο θέμα. Οι σύλλογοι πάντως είναι αποφασισμένοι να μη συμμετάσχουν στις φετινές Γιορτές Π. Πόλης, αν η στάση του εφόρου συνεχίσει να είναι εχθρική απέναντί τους όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά απο πολλούς εκπροσώπους. 
Μάλιστα στην Οργανωτική Επιτροπή αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι, «παρόμοιες απαλλαγές δόθηκαν στη ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ στην Αλεξανδρούπολη» χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς.
Επίσης σύλλογοι διατύπωσαν την άποψη πως επί τόσα χρόνια δεν ίσχυαν οι Νόμοι που επικαλείται τώρα ο Έφορος Ξάνθης;
-Πως δίνονταν οι απαλλαγές από την ίδια υπηρεσία χωρίς περιορισμούς και με τους ίδιους υπαλλήλους; 
-Τι ακριβώς άλλαξε; 
-Στη Καβάλα από όπου κατάγεται ο νυν Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ.Αλεξιάδης, ή στις Γιορτές της Δράμας τα Χριστούγεννα, γιατί η συμπεριφορά της Πολιτείας είναι τελείως διαφορετική απέναντι στους Πολιτιστικούς συλλόγους; 
-Γιατί η ίδια αυστηρότητα δεν εξαντλήθηκε και σε άλλους θεσμούς άλλων πόλεων π.χ της Κρήτης κλπ
«Αν δεν γίνουν οι Γιορτές Π. Πόλης, τότε χάνει σοβαρά έσοδα και το κράτους, χάνουν έσοδα και οι επιχειρηματίες της περιοχής κι αν σβήσει και το καρναβάλι, τότε τι θα μείνει στη Ξάνθη;», ειπώθηκε χαρακτηριστικά απο εκπροσώπους των συλλόγων, ενώ ο Νίκος Τσάβας παρατήρησε με σημασία:
«Κάποιοι έβαλαν στόχο τις εκδηλώσεις της Ξάνθης, το Καρναβάλι και τις Γιορτές Πόλης έχοντας ως συμπαραστάτες και τοπικά ΜΜΕ..Φάνη αυτό», ενώ οι εκπρόσωποι των συλλόγων έφυγαν ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τις εξελίξεις αυτές…
Η συνέχεια κατά πάσα πιθανότητα σήμερα... 
 
 
 
 
 

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »