*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

17 Απριλίου

«Πράσινο φως» από ΣτΕ για σπουδές μουσουλμάνων στη Θεολογική του ΑΠΘ

17 Απριλίου
Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επεξεργάστηκε δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων του υπουργείου Παιδείας, το ένα αφορά τις Μουσουλμανικές Σπουδές στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και το οποίο κρίθηκε νόμιμο, και το δεύτερο αφορά τη μετονομασία του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο κρίθηκε μη νόμιμο.
Ειδικότερα, το πρώτο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προβλέπει την ίδρυση εισαγωγικής κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.
Το ΣτΕ στην υπ' αριθμ. 85/2016 γνωμοδότησή του, αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συνοδεύουν το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, η ίδρυση της κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών «συναρτάται με τη διευκόλυνση των αποφοίτων των μουσουλμανικών ιεροσπουδαστηρίων της Θράκης να ολοκληρώσουν τις θεολογικές σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και με την ανάγκη ενός διαθρησκευτικού διαλόγου».
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν νόμιμο το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.
Παράλληλα, το δεύτερο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αφορά τη μετονομασία του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε Τμήμα «Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών», ενώ παράλληλα προβλέπει την ίδρυση δύο εισαγωγικών κατευθύνσεων: α) της Ρωσικής Γλωσσάς και Φιλολογίας και β) των Σλαβικών Σπουδών.
Το ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 84/2016 γνωμοδότησή του έκρινε μη νόμιμο το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, καθώς είναι σε απόκλιση από τη γνώμη της «Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση» (ΑΔΙΠ).
Όπως αναφέρεται στη γνωμοδότησή του ΣτΕ, η γνώμη της ΑΔΙΠ είναι ότι «δεν είναι δυνατόν στην παρούσα φάση να διατυπώσει θετική καταρχήν άποψη για τη μετονομασία του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών και καθορισμού εισαγωγικών κατευθύνσεων εάν δεν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις».
Οι προϋποθέσεις αυτές, μεταξύ των άλλων, είναι να καθοριστούν η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία, ο προσανατολισμός του προγράμματος σπουδών, η δομή και η οργάνωση αυτού, τα μαθησιακά αποτελέσματα και τα επιδιωκόμενα προσόντα (τα οποία πρέπει να είναι με τα διεθνώς αποδεκτά ακαδημαϊκά κριτήρια και πρότυπα), το διδακτικό προσωπικό που θα μπορούσε να συμβάλλει στη διδασκαλία, ο καθορισμός του γνωστικού αντικειμένου, κ.λπ.
Αλεξανδρούπολη: Εγκαινιάστηκε το πρώτο από τα έξι Open Mall σε όλη την Ελλάδα

Εγκαινιάστηκε στην Αλεξανδρούπολη η πιλοτική λειτουργία του πρώτου εκ των έξι συνολικά ανοιχτών κέντρων εμπορίου (Open Mall) που θα λειτουργήσουν στη χώρα.
Για ένα έργο αναπτυξιακού χαρακτήρα που μετεξελίσσει τον κεντρικό αστικό επιχειρηματικό ιστό της πόλης σε πρότυπο τεχνολογικό κέντρο εμπορίου, πολιτισμού και ψυχαγωγίας με απώτερο σκοπό όχι μόνο το εμπορικό κέρδος αλλά την ενίσχυση της ανταγωνιστικής ταυτότητας της ίδιας της Αλεξανδρούπολης, μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Χατζημιχαήλ.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος μίλησε για επίτευξη υλοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που  συνδέει το παραδοσιακό εμπόριο με το κατάστημα, το ηλεκτρονικό εμπόριο και την ψηφιακή βιτρίνα. «Ήδη έχουμε κάνει συμφωνία με συστημικές τράπεζες όπου θα μπορείτε να κάνετε τις συναλλαγές σας με πλαστικό χρήμα στο συνάλλαγμα στο νόμισμα του επισκέπτη της χώρας και τη διαφορά αυτή αγοράς πώλησης του συναλλάγματος να την επωφελείται η επιχείρηση και ο τόπος και όχι ο εκδότης της πιστωτικής κάρτας», ανακοίνωσε ο κ. Κορκίδης.
Ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε: «Η επιβίωση η δική μας περνάει μέσα από την προσπάθεια. Εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν έχουμε βοήθεια από κανένα. Αυτό το οποίο λοιπόν θέλουμε είναι να μη μας δημιουργούν εμπόδια. Δεν θέλουμε προστασία θέλουμε στήριξη της επιχειρηματικότητας, θέλουμε ένα φιλικό περιβάλλον. Προσπαθούμε να το δημιουργήσουμε μόνοι μας με πρωτοβουλίες τις οποίες παίρνουμε. Το εμπόριο έχει δείξει ότι παλεύει συνέχεια για να επιβιώσει και πραγματικά τα αποτελέσματα είναι δυσάρεστα. Τρεις στις δέκα επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο. Είμαστε ένας κλάδος που έχει πληγεί από την κρίση και από τα capital controls, περισσότερο από τους άλλους γιατί κάνουμε πολλές εισαγωγές. Είναι καιρός να σταματήσουν να μας δημιουργούν εμπόδια, να κλείσουν επιτέλους την αξιολόγηση για να μην κλείσουμε εμείς  απ’ την εξάντληση». 
Ψηφιακό πληροφοριακό σύστημα με τεχνολογία φυσικής κίνησης
Στο μεταξύ, από σήμερα, στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, λειτουργεί το κεντρικό ψηφιακό πληροφοριακό σύστημα με τεχνολογία φυσικής κίνησης (NEVMA). Οποιαδήποτε ώρα κάθε κάτοικος ή επισκέπτης της πόλης μπορεί να ενημερωθεί για τα καταστήματα, τις τρέχουσες προσφορές, τα μέσα μεταφοράς, τα τουριστικά σημεία ενδιαφέροντος με απλές κινήσεις των χεριών του.
Το σύστημα λειτουργεί σε διαδραστική οθόνη υψηλής ανάλυσης (4Κ) μεγαλύτερης των δύο τετραγωνικών μέτρων, χρησιμοποιεί την καινοτόμα τεχνολογία NEVMA Kinect.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »