*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

12 Ιανουαρίου

Π. Ταρενίδης - Α. Κοντός: ΤΟ 2016 ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΕΚΕ -Εξαγωγές καπνών σε 60 χώρες και προχωράμε!

12 Ιανουαρίου
Δόθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Σταυρούπολη, το καθιερωμένο γεύμα της ΣΕΚΕ στους καπνοπαραγωγούς της περιοχής
Το καθιερωμένο ετήσιο γεύμα στους καπνοπαραγωγούς της Ορεινής περιοχής της Σταυρούπολης που συνέβαλαν και συμβάλουν στην βιολογική καπνοκαλλιέργεια με αφορμή την υποδοχή του νέου χρόνου, έδωσε η ΣΕΚΕ το βράδυ της Παρασκευής σε ταβέρνα της Σταυρούπολης.
ΜΕ τον τρόπο αυτό η ΣΕΚΕ ήθελε από τη μια να τονώσει το ενδιαφέρον των κατοίκων για την βιολογική καπνοκαλλιέργεια στην περιοχή, αφού αυτή συμβάλει αποφασιστικά στο να έχουν ένα εισόδημα οι οικογένειες και να κρατήσουν ζωντανή όλη τη Σταυρούπολη κι από την άλλη να τους ευχαριστήσει για την σημαντική συμβολή τους στην επιτυχία της επένδυσης που πραγματοποίησε πριν λίγα χρόνια με στόχο την υψηλότερη ποιότητα του καπνού Βιρτζίνια, αλλά και την προβολή των καπνικών προϊόντων της ΣΕΚΕ σε όλο το κόσμο.
Την πολύ σημαντική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός από τον Πρόεδρο της ΣΕΚΕ Παναγιώτη Ταρενίδη και τον γεν. διευθυντή της εταιρείας και πρώην Υπουργό Αλέξανδρο Κοντό που δυνάμωσε το όραμα του Αλέξανδρου Μπαλτατζή και του Βασίλη Ιλατζή για την κορυφαία συνεταιριστική βιομηχανία επεξεργασίας καπνού στα Βαλκάνια, ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο αντιδήμαρχος Σταυρούπολης και καλλιεργητής καπνού Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής Γιώργος Ιγνατιάδης, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης Κώστας Χατζηελευθεριάδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Ευφραιμίδης, το μέλος της ΕΑΣ Ξάνθης Αντώνης Δαδαλιάρης και 60 περίπου καπνοπαραγωγοί της περιοχής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΑΡΕΝΙΔΗΣ: Η ΣΕΚΕ ΣΤΕΛΕΧΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ! ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΣΕΚΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
 «Κάθε χρόνο μετά τη λήξη της περιόδου, είθισται η ΣΕΚΕ να κάνει ένα τραπέζι σε όλους τους καπνοπαραγωγούς της περιοχής, στους εργαζόμενους που δούλεψαν στην επεξεργασία στο κέντρο που έχουμε εδώ στη Σταυρούπολη. Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που σήμερα ήταν εδώ. Θέλω να ευχηθώ σε αυτούς αλλά και σε όλο τον κόσμο Καλή Χρονιά. Η ΣΕΚΕ συνεχίζει, η ΣΕΚΕ έχει μία ιστορία 69 χρόνων Κοιτάξαμε μαζί με τον Γενικό Διευθυντή να δημιουργήσουμε αυτή τη μονάδα εδώ στην περιοχή και να δώσουμε μία νέα ζωή, μία ώθηση και να κρατήσουμε τον νέο κόσμο εδώ στην περιοχή. Είναι χαρά μας που ήρθαν όλοι εδώ, περίπου 70 άτομα, ώστε να πούμε τα χρόνια πολλά, να συζητήσουμε και να συνεχίσουμε τη νέα χρονιά με νέα προσπάθεια να αυξήσουμε την παραγωγή εδώ στην περιοχή μας, αφού πρόκειται για μία περιοχή που 100% των καπνών της γίνονται βιολογικά. Την περιοχή αυτή την επισκέπτονται πελάτες μας από την Κορέα, την Αμερική, την Ιαπωνία, την Ευρώπη. Αυτή η προσπάθεια θέλουμε ν α συνεχιστεί και να πετύχει».
«Το εύχομαι το 2016 να είναι η χρονιά της ΣΕΚΕ. Εμείς κάνουμε μεγάλη προσπάθεια. Η ΣΕΚΕ έχει στελεχωθεί με στελέχη από την αγορά, τεχνοκράτες. Έχουμε πάρει έναν που δούλευε 31 χρόνια στη Philip Morris και μας βοηθάει πάρα πολύ και έναν γεωπόνο 45 ετών που έχει τεράστια εμπειρία στα καπνά τα ελληνικά αλλά και σε όλα τα βαλκάνια και γνωρίζει την παγκόσμια αγορά πολύ καλά. Πίσω από όλα αυτά, θέλω αν ευχαριστήσω τον Γενικό Διευθυντή, τον Αλέκο Κοντό. Να πω σήμερα ότι η ψυχή της ΣΕΚΕ, είναι ο Αλέκος Κοντός και όλοι εμείς το Διοικητικό Συμβούλιο, περνάμε ομόφωνα όλες τις εισηγήσεις του Γενικού Διευθυντή για το καλό της ΣΕΚΕ. Και βλέπετε η ΣΕΚΕ, μεγαλώνει, αυξήσαμε τις αγορές κατά 50% από ότι τα προηγούμενα χρόνια και η ΣΕΚΕ βέβαια προχωράει μπροστά και πιστεύω τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη θα συνεχιστεί. Να δώσουμε δουλειά στον κόσμο στην Ξάνθη, στη Σταυρούπολη και όπου αλλού μπορούμε.»
-Πως πάνε οι νέες επενδύσεις στη Βουλγαρία και τα Σκόπια.
«Αγοράζουμε πολλά καπνά από τη Βουλγαρία και έχουμε κάνει συμβάσεις με παραγωγούς. Εκεί γίνεται μία προ-επεξεργασία, προ-διαλογή, αλλά θα δουλευτούν εδώ για να γίνουν τα χαρμάνια. Θα δώσουμε δουλειά, ένα μικρό μέρος στη Βουλγαρία και ένα μεγάλο μέρος εδώ στους Ξανθιώτες. Αυτή την προσπάθεια την ξεκινήσαμε εδώ και χρόνια. Αυτές οι προσπάθειες, δυναμώνουν τη ΣΕΚΕ, οργανώνουμε μια υποδομή που θα έχει όλα τα καπνά των Βαλκανίων. Βέβαια, η ΣΕΚΕ εκτός από τα ανατολικά καπνά, δουλεύει και τα Βιρτζίνια. Φέτος, οι αγορές μας ήταν στα 2,5 εκατ. κιλά, του χρόνου θέλω να πιστεύω ότι θα πάμε στα 3 και...»
-Τι περιμένετε κύριε Πρόεδρε από την νέα χρονιά;
«Περιμένω ότι το 2016 θα είναι για τη ΣΕΚΕ καλύτερο από ότι το 2015. Εύχομαι οι καιρικές συνθήκες να είναι καλύτερες, να είναι για να βγάζουμε ποιοτικά προϊόντα γιατί αυτά ζητάει η αγορά και βέβαια, δεν θέλουμε να έχει πολλές βροχές το καλοκαίρι όπως το 2014».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: ΕΞΑΓΟΥΜΕ ΚΑΠΝΑ ΣΕ 60 ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ!
 «Η χρονιά του 2-15 ήταν μία καλή χρονιά για τους παραγωγούς και τους καπνεργάτες της Σταυρούπολης. Οι αποδόσεις ήταν καλές, όπως και οι τιμές που έδωσε η ΣΕΚΕ. Το σημαντικό είναι ότι χρονιά με χρονιά, η παραγωγή μας αυξάνεται, περισσότερα στρέμματα καλλιεργούνται, μεγαλύτερες ποσότητες αγοράζονται από τη ΣΕΚΕ και αυξάνεται το εισόδημα στην περιοχή. Το 2016 πιστεύω θα είναι μία καλή χρονιά. Η ΣΕΚΕ υποστηρίζει πλήρως την προσπάθεια αυτή, με εξειδικευμένους γεωπόνους, με τεχνικό προσωπικό στα καπνά και πιστεύω ότι δίνει τη δυνατότητα και το εισόδημα της περιοχής να αυξηθεί αλλά και να έχει οξυγόνο η περιοχή, ώστε οι κάτοικοι α μείνουν και να βλέπουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία».
-Θα θέλαμε δυο λόγια για την επιστολή του νεαρού Κώστα Τολμίδη στην εφημερίδα μας. Του φοιτητή που διέκοψε τις σπουδές του γιατί η οικογένειά του δεν είχε να τον σπουδάσει και η βιολογική καπνοκαλλιέργεια στην περιοχή της Σταυρούπολης με την νέα επένδυση του έδωσαν την ευκαιρία να συνεχίσει τις σπουδές του στη Πρέβεζα…
«Ο Κώστας (Τολμίδης) είναι μία εξαιρετική περίπτωση θα έλεγα. Ένας άνθρωπος που όταν βλέπεις την προσπάθειά του, λες ότι αξίζει να παλεύεις, ότι αξίζει να δίνεις πραγματικά μάχη για την περιοχή, για την πατρίδα, για τη γενιά που έρχεται. Ο Κώστας ήρθε μαζί με τον Πρόεδρο στο γραφείο μου, αρχές του 2015 και μου είπε ότι αποφάσισε να γίνει καπνοπαραγωγός και χρειαζόταν κάποια ενίσχυση για να αγοράσει κάποιο τρακτέρ τότε. Το είπαμε «προχώρα» και ότι εμείς θα στηρίξουμε. Προχώρησε και καλλιέργησε περίπου 70-80 στρέμματα καπνά, τα πήγε καλά και εγώ συγκινήθηκα πολύ όταν με πήρε τον Οκτώβριο και μου είπε ότι θέλει μία μικρή προκαταβολή από τα χρήματα που θα έπαιρνε και όταν τον ρώτησα γιατί, μου είπε πως αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στα ΤΕΙ στην Πρέβεζα. Έγινε καπνοπαραγωγός και σπουδαστής ταυτόχρονα. Παράδειγμα προς μίμηση.»

-Δυο λόγια κύριε Υπουργέ, για την εξαγωγική προσπάθεια της ΣΕΚΕ
«Κάθε επιχείρηση προσπαθεί να διευρύνει τις πωλήσεις της, να κάνει νέους πελάτες. Εμείς εξάγουμε σε 60 χώρες και στόχος μας είναι μα διευρύνουμε τις πωλήσεις μας και σε νέες χώρες, να αναπτύξουμε περισσότερο τη βιολογική παραγωγή, να ενισχύσουμε τις δύο εταιρίες που έχουμε στη Βουλγαρία και στα Σκόπια. Εμείς αγοράζουμε καπνά στις χώρες αυτές, κάνουμε μία πρώτη μεταποίηση για να σωθούν τα καπνά και να έχουν καλή υγεία, αλλά η κύρια μεταποίηση γίνεται στην Ξάνθη και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το 2015 ολοκληρώθηκε μία επένδυση 2 εκατ. ευρώ που έγινε με πόρους της ΣΕΚΕ, χωρίς ενισχύσεις, χωρίς επιδοτήσεις.

Αλ. Κ. 

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »