*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

30 Δεκεμβρίου

ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΒΔΗΡΩΝ Δεν τηρείται η νομιμότητα, δεν υπάρχει διαφάνεια!

30 Δεκεμβρίου
Επιστολή βόμβα των διευθυντών των Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΕΕΚ Γενισέας κατά του... «εκπαιδευτικού» Δημάρχου Αβδήρων Γιώργου Τσιτιρίδη

*Έντονη διαμαρτυρία! Αυτό που μέχρι τώρα έχουμε εισπράξει είναι η αδιαφορία, η παρελκυστική τακτική και η απαξίωση μας!
Επιστολή βόμβα των διευθυντών των Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΕΕΚ Γενισέας κατά του... «εκπαιδευτικού” Δημάρχου Αβδήρων Γιώργου Τσιτιρίδη!!! Τον καταγγέλουν ευθέως για μη τήρηση της νομιμότητας και της διαφάνειας στην Σχολική Επιτροπή Δήμου Αβδήρων και περιγράφουν μια «χαώδη» κατάσταση με την οποία δεν μπορούν να συμβιβαστούν και να συνεχίσουν!
Καθώς δεν περνάει πλέον μέρα που να μην καταγγέλλεται για κάτι ο Δήμαρχος Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδης το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι αυτήν την φορά διαμαρτύρονται για το «χάος» και την «αδιαφάνεια» της Σχολικής  Επιτροπής, συνάδελφοί του εκπαιδευτικοί και συγκεκριμένα οι διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Ξάνθης μεταξύ των οποίων και συνάδελφοί του που ανήκουν στον ίδιο κομματικό χώρο!
Φέρνουμε στη δημοσιότητα την επιστολή βόμβα των διευθυντών, την ίδια ώρα όλα δείχνουν ότι το 2016 προμηνύονται «θύελλες» για τα «έργα» του νυν Δημάρχου Αβδήρων κι ας έχει συμπληρώσει μόλις 16 μήνες!

ΙΔΟΥ ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΟΛΗ Η ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Ο «ΜΑΧΗΤΗΣ»
Ξάνθη 20/11/2015
Οι Διευθυντές/ριες των Σχολείων
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
του Δήμου Αβδήρων

Προς
-Δήμαρχο Αβδήρων
-Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αβδήρων (δια του προέδρου του)
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αν. Μακεδονίας- Θράκης

Κοινοποίηση
-Περιφερειακό Δ/ντη Π.Ε. & Δ.Ε. Αν. Μακεδονίας- Θράκης (δια της Δ.Δ.Ε. Ξάνθης)
-Αναπληρωτή Διευθυντή Δ/θμιας Εκπ/σης Ξάνθης
-Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δ/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Αβδήρων

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
το παρακάτω κείμενο υπογράφεται από τους διευθυντές/ριες των έξι Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Αβδήρων. Η επιστολή μας είναι συνέχεια της προηγούμενης (2/2/2015) την οποία σας απευθύναμε σχετικά με τη λειτουργία της Σχολικής Επιτροπής Δ/θμιας Εκπ/σης (Σχ. Επ.) του Δήμου Αβδήρων. Μ’ αυτήν θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι ουδέποτε ο Δήμος Αβδήρων εφάρμοσε, στο σύνολο της, την Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) 8440/24-2-2011 (ΦΕΚ 318/25-2-2011 τ. Β΄) του Υπ. Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και κατ’ επέκταση ούτε τη παρ. 2 του άρθ. 103 του ν. 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87 Α΄) η οποία ρυθμίζει θέματα «…σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών, την κατανομή των πιστώσεων, τον τρόπο και τη διαδικασία πραγματοποίησης, δικαιολόγησης και ελέγχου των πάσης φύσεως εσόδων και εξόδων, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια». Επίσης δεν διατίθενται στα σχολεία προέλευσης τους, τα μισθώματα των σχολικών κυλικείων όπως προβλέπεται (αρθ. 25 ΚΥΑ 64321/Δ4/2008, ΦΕΚ 1003/Β΄).
Η τωρινή οικονομική κατάσταση της Σχ. Επ., σύμφωνα με προφορική δήλωση της κας προέδρου της, εμφανίζει χρέη. Οι σχολικές μονάδες και τα συγκροτήματα δεν διαθέτουν καθόλου χρήματα διότι ουδέποτε κατανεμήθηκαν χρηματικά ποσά από τη Σχ. Επ. στα σχολεία. Επιπλέον, το ποσό μετρητών που διατηρούν οι διευθυντές για την αντιμετώπιση αμέσων αναγκών (παρ. 8β του αρθ. 3 της παραπάνω Υ.Α.) ήταν πάντοτε μηδέν (0) ευρώ.
Η τωρινή κατάσταση λειτουργίας της Σχ. Επ. χαρακτηρίζεται από την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ προέδρου και διευθυντών στο ζήτημα της πλήρους εφαρμογής των παραπάνω Υ.Α., την ελλιπή λειτουργία του Διοικητικού της Συμβουλίου (Δ.Σ.) αλλά και την παρελκυστική τακτική απέναντι στα αιτήματα των διευθυντών.
Τόσο η προηγούμενη νομοθεσία σχετικά με την κατανομή και διαχείριση των ποσών της κρατικής επιχορήγησης για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, όσο και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπουν πρωτεύοντα ρόλο για τους διευθυντές των σχολικών μονάδων αναγνωρίζοντας τη χρησιμότητα της γνώσης και της εμπειρίας τους. Η πλήρης εφαρμογή της παραπάνω Υ.Α. από τους περισσότερους δήμους, όπως ο Δήμος Ξάνθης, απέδειξε την αποτελεσματικότητα της και σήμερα κάθε σχολείο του Δήμου Ξάνθης διαθέτει αποθεματικό ανεξάρτητα από τη διαχείριση του κάθε διευθυντή. Αντίθετα, οι διευθυντές και διευθύντριες των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας δεν γνωρίζουμε τα ποσά που αναλογούν στα σχολεία μας, δεν διαθέτουμε το ποσό των μετρητών που προβλέπει ο νόμος, δεν γνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση της Σχ. Επ., δεν γνωρίζουμε, κάθε φορά που χρειάζεται να προμηθευτούμε κάτι για τα σχολεία μας, αν υπάρχει ή όχι το αντίστοιχο ποσό στο ταμείο της Σχ. Επ..
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αδυναμία μας να οργανώσουμε, εδώ και τέσσερα χρόνια, την οικονομική διαχείριση των σχολικών μονάδων. Αδυνατούμε να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις και να προϋπολογίσουμε προμήθειες, με συνέπεια την πλήρη αδράνεια. Δεν μπορούμε να θέσουμε στόχους σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, την αναβάθμιση του σχολικού περιβάλλοντος αλλά και τον προγραμματισμό δράσεων και δραστηριοτήτων. Όλα τα παραπάνω οδηγούν αντικειμενικά σε πλήρη αναποτελεσματικότητα της λειτουργίας της Σχ. Επ., στην υποβάθμιση των σχολικών μονάδων και του παραγόμενου έργου τους, καθώς και στην υποβάθμιση του επιστημονικού και επαγγελματικού κύρους των διευθυντών/ντριών.
Εμείς οι διευθυντές/ντριες των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αβδήρων προσπαθούμε επί πολλά χρόνια με τη συμμετοχή μας στη Σχ. Επ. και στην Επιτροπή Παιδείας να συνεισφέρουμε στη λειτουργία τους και στην αναβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας στον Δήμο μας. Λειτουργήσαμε πάντοτε με ομοφωνία και έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις, προφορικά και γραπτά, εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια συζήτησης για τα συγκεκριμένα ζητήματα και συναντηθήκαμε πολλές φορές με τους εκπροσώπους του Δήμου (κ. Δήμαρχο, Πρόεδρο Σχ. Επ) φροντίζοντας να βρισκόμαστε πάντοτε στο πλαίσιο του νόμου και της υπηρεσιακής δεοντολογίας. Αυτό που μέχρι τώρα έχουμε εισπράξει είναι η αδιαφορία, η παρελκυστική τακτική και η απαξίωση μας.
Παρά την, από μέρους μας, επίκληση της νομιμότητας, των υπουργικών αποφάσεων και τη εφαρμογής τους από την πλειονότητα των Δήμων, η τωρινή πρακτική δημιουργεί εμπόδια στην ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Θεωρούμε ότι η συνέχιση της συμμετοχής μας στη Σχ. Επ. και στην Επιτροπή Παιδείας δεν έχει πλέον νόημα αλλά «προσφέρει» τη συναίνεση μας σε πρακτικές και λειτουργίες αντίθετες με όσα από τη νομοθεσία και τις υπουργικές αποφάσεις προβλέπονται και παράλληλα μας υποβαθμίζει σε διακοσμητικά στοιχεία. Ως διευθυντές/ντριες δημοσίων σχολείων οφείλουμε να τηρούμε τους νόμους και να φροντίζουμε για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μας μονάδων.
Δεν ζητούμε τίποτε παραπάνω από την πλήρη εφαρμογή των νόμων που διέπουν την λειτουργία της Σχολικής Επιτροπή με έμφαση στην αποτελεσματική, νόμιμη και διαυγή οικονομική της διαχείριση. Επιθυμούμε μια δημιουργική συνεργασία προς όφελος της Δημόσιας Εκπαίδευσης και των μαθητών του Δήμου Αβδήρων.

Οι Διευθυντές
Ανταμπούφης Νικόλαος, Δ/ντης Λυκείου Αβδήρων
Κουτάκης Παναγιώτης, Δ/ντης Μουσικού Σχολείου Ξάνθης
Λαμπάκη Ολυμπία, Δ/ντρια Γυμνασίου Γενισέας
Νταουτίδης Χαράλαμπος, Δ/ντής Γυμνασίου Αβδήρων
Τάτσιου Ελένη, Δ/ντρια Γυμνασίου Πολυσίτου
Ψωμακέλης Κλεομένης *, Δ/ντής ΕΕΕΕΚ Γενισέας

Υπογραφή για την πρώτη και τελευταία παράγραφο του παραπάνω κειμένου , θεωρώντας ότι οι υπόλοιπες αναφορές εξαλείφονται με την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας. 

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »