*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

20 Ιουλίου

Νέες αυξήσεις φόρων για ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες

20 Ιουλίου


Ποια είναι τα μέτρα που καλείται να ψηφίσει την Τετάρτη η ελληνική Βουλή
Νέες... φορολογικές παγίδες κρύβει για χιλιάδες φορολογούμενους ο δεύτερος γύρος μέτρων που πρέπει να κατατεθεί και να ψηφιστεί από την ελληνική βουλής, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη Τετάρτη 22 του μηνός.
Το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων που έρχεται προς ψήφιση στη βουλή φέρνει νέες αυξήσεις φόρων για ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες.
Μετά το πρώτο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη με τη μορφή του κατεπείγοντος, με πυρετώδεις ρυθμούς ετοιμάζεται τώρα και το δεύτερο.
Ειδικότερα, η νέα δέσμη μέτρων που ζητούν οι δανειστές προβλέπει:
- ΕΝΦΙΑ
Ο φόρος διατηρείται για ακόμη δύο χρόνια, έως το 2016, με σαφή προϋπόθεση πως οποιαδήποτε αλλαγή λάβει χώρα στις αντικειμενικές αξίες, αυτή δεν θα διαταράσσει τον στόχο για άντληση εσόδων ύψους 2,650 δισ. ευρώ ανά έτος για τη διετία 2015 - 2016.
- Ενοίκια
Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια ως εξής:
α) Από το 11% στο 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ
β) Από το 33% στο 35% για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ
- Επίδομα θέρμανσης
Οι δανειστές έχουν προτείνει την κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης.
Ταυτόχρονα είναι πιθανή και η μείωση του ΕΦΚ (Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) του πετρελαίου που έχει εξισωθεί με εκείνον του πετρελαίου κίνησης.  
-Αγρότες
Σταδιακή κατάργηση των φοροαπαλλαγών των αγροτών, με ταυτόχρονα αύξηση φόρων.
Ο φορολογικός συντελεστής των αγροτών αυξάνεται από το 13% στο 26%, ενώ καταργείται η επιδότηση πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες.
-Ληξιπρόθεσμα
Οι δανειστές αξιώνουν την τροποποίηση των ρυθμίσεων του 2014 και 2015 για τις δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με στόχο να εξαιρεθούν όσοι δεν αποπληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες υποχρεώσεις υουε.
-Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας
Υιοθέτηση νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με στόχο την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας.
.....

Γράφει ο Μιχάλης Σπανίδης
46η Ολυμπιάδα Φυσικής
Αλήθειες Διαχρονικές:

Ζωή Τσαγκαλίδου και Φώτης Σιάμμενος
 
 
  
Στην εποχή της οχλαγωγίας και του φωνασκείν  στην Πόλη-Αγορά της Ξάνθης, με την εύκολη υιοθετημένη συνήθεια «ουρλιάζουμε για να ξεχωρίζουμε»,  όπου πολλοί και πολλές έχουν βρει στην υστερία, την γλώσσα της έκφρασής τους, μια αύρα ιερότητας προβάλλει με στοιχεία ρεαλισμού και ουτοπίας.
Ο μύθος της Ζωής και του Φώτη που ξεκινά τώρα να ξετυλίγεται, με όλη του την δύναμη και την ομορφιά,  μοιάζει να τα αψηφά όλα.
Με την φρεσκάδα και την δύναμη των νιάτων τους,  να αποτελούν εγγυήσεις για ένα αξιόλογο αύριο, ο μύθος τους προβάλει ως ένα παλίμψηστο προσδοκίας, συλλογικής και ατομικής.
Στην ανάγκη να πορευτούμε επιτέλους, με άλλα μυαλά,  μέσα στον μύθο τους
ιχνηλατώ τα ποιοτικά κέρδη της επερχόμενης υπεραξίας τους.
Η αφήγησή τους, μία ακόμη αμφισβήτηση του δεσποτισμού  λαθεμένων και λατρεμένων ψευδαισθήσεων.
Με εκτίμηση
Μιχάλης Σπανίδης
ΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ…..

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ:
1.Διάκριση Ελληνίδας Μαθήτριας στην Ολυμπιάδα Φυσικής 2015
Η απόφοιτη μαθήτρια λυκείου Ζωή Τσαγκαλίδου επέτυχε ως μέλος της Ελληνικής
Αποστολής διάκριση με Εύφημη Μνεία στην 46η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής που έγινε από 05 έως 12 Ιουλίου 2015 στην πόλη Mumbai της Ινδίας, μεταξύ 382 μαθητών από 84 χώρες από όλο τον κόσμο.
Η Ελληνίδα μαθήτρια καθώς και οι Έλληνες μαθητές που επέτυχαν ανάλογες διακρίσεις σε όλες τις τελευταίες Ολυμπιάδες ξεπερνούν τα όρια τόσο των γνωσιακών δυνατοτήτων τους (λόγω των ελλειμμάτων και της αποσπασματικότητας των αναλυτικών προγραμμάτων της χώρας μας) όσο και –κυρίως– των πειραματικών
δεξιοτήτων τους (λόγω της παντελούς απουσίας πραγματικής πειραματικής πρακτικής στο ελληνικό λύκειο).
Οι Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής είναι ιδιαίτερα απαιτητικές τόσο στην ευρύτητα και
δυσκολία των εξεταζόμενων θεωρητικών θεμάτων, όσο και στην εκτέλεση πραγματικών πειραματικών ασκήσεων σε σύνθετες διατάξεις και πολύπλοκες πειραματικές μετρήσεις, αλλά και στον περιορισμένο αριθμό των βραβευομένων με μετάλλια σε ένα περιβάλλον πολύ μεγάλου ανταγωνισμού των καλύτερων μαθητών στη Φυσική από όλο τον κόσμο.
Ο εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός των εφαρμοζόμενων αναλυτικών προγραμμάτων στη φυσική του λυκείου, καθώς και η συστηματική εφαρμογή πραγματικών πειραματικών πρακτικών (και) στο λύκειο, θα δώσουν την ευκαιρία στους Έλληνες μαθητές να διεκδικούν τη θέση που τους ανήκει στο διεθνή συναγωνισμό.
Οι συμμετοχές Ελλήνων μαθητών στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής, όπως και οι
Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Φυσικής, με τους οποίους επιλέγονται οι συμμετέχοντες
Έλληνες μαθητές στις Ολυμπιάδες κάθε χρόνο, οργανώνονται από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών με την αποκλειστική επιστημονική / εκπαιδευτική ευθύνη του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και –φέτος– με την χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση που κάλυψε όλα τα έξοδα της Ελληνικής Συμμετοχής στην Ινδία.
2. H 46η Διεθνής Ολυμπιάδα Φυσικής 2015 – Απολογισμός
Οι πέντε Έλληνες Μαθητές που συγκρότησαν –με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων
τους– την Ελληνική Ομάδα στη φετινή Ολυμπιάδα είναι:
1. Σιάμμενος Φώτιος, του Δημητρίου και της Λεμονιάς, 3ο ΓΕΛ Ξάνθης
2. Λυμπερόπουλος-Μπούνταλης Φίλιππος, του Θωμά και της Ευτυχίας, Κολλέγιο Αθηνών
3. Τσαγκαλίδου Ζωή, του Θεοδώρου και της Μαρίας, Λύκειο ΑΞΙΟΝ Ξάνθης
4. Παπαδόπουλος Μενέλαος, του Ανδρέα και της Αναστασίας, 4ο ΓΕΛ Λαμίας
5. Αντωνάτος Σπυρίδων, του Αλέξανδρου και της Ιωάννας, Κολλέγιο Αθηνών (ως
επιλαχών, αφού ο Τζωρτζακάκης Ανδρέας-Παναγιώτης, του Φραγκίσκου και της
Νεκταρίας, ΓΕΛ Μοιρών, έπρεπε να αντικατασταθεί την τελευταία εβδομάδα λόγω
αυτοκινητιστικού ατυχήματος)
Τους Έλληνες Μαθητές συνόδευσαν οι:
1. Γεώργιος Θεοφ. Καλκάνης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός
Υπεύθυνος των Πανελλήνιων Διαγωνισμών Φυσικής και των Ελληνικών Αποστολών
στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής,
2. Παναγιώτης Αθαν. Τσάκωνας, Δρ. Φυσικών Επιστημών / Εκπαιδευτικός, Συντονιστής
των Διαγωνισμών και Υπεύθυνος της Προετοιμασίας των μαθητών για τη συμμετοχή
τους στις Ολυμπιάδες,
3. Ουρανία Χρ. Γκικοπούλου, Δρ. Φυσικών Επιστημών και Γνωσιακής Επιστήμης /
Εκπαιδευτικός, Συντονίστρια των Διαγωνισμών και της Προετοιμασίας των μαθητών
για τη συμμετοχή τους στις Ολυμπιάδες.
Η Ελληνική Αποστολή συγκροτήθηκε και έλαβε μέρος στην Ολυμπιάδα με Υπουργική
Απόφαση (αρ. πρωτ. 106476/Η1 της 02/07/2015). Όλα τα έξοδα της Ελληνικής Αποστολής στην Ινδία κάλυψε με ευγενική του χορηγία το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση.
 
Σύλληψη (2) παράτυπων μεταναστών στον Έβρο.      
Στις 19-07-2015 και ώρα 05:20 στην αγροτική περιοχή Φυλάκτου    Έβρου, από Αστυνομικούς του Τ.Σ.Φ. Τυχερού, συνελήφθησαν (2) παράτυποι μετανάστες υπήκοοι Συρίας, προερχόμενοι από τα έναντι τουρκικά σύνορα.

Δεν θα γίνω εγώ ο νεκροθάφτης της ελπίδας, είπε κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής ο νέος υπουργός Εργασίας
«Η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε τακτική υποχώρησης, για να σώσει τη χώρα», ανέφερε ο νέος υπουργός Εργασίας στην τελετή παράδοσης-παραλαβής. Ακόμη ο κύριος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους δανειστές που από πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχει επικριθεί σαν μια νέα Βάρκιζα. «Η συμφωνία δεν είναι Βάρκιζα γιατί δεν παραδόθηκαν τα όπλα, δηλαδή η εξουσία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εξιχνίαση διάρρηξης οικίας στην Καβάλα

 Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 24χρονου ημεδαπού
Εξιχνιάστηκε, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, διάρρηξη οικίας, που διαπράχθηκε, το πρωί της 28-3-2012, στην πόλη της Καβάλας.
Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 24χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε, ο 24χρονος την 28-3-2012 το πρωί, διέρρηξε οικία στην Καβάλα και αφαίρεσε από το εσωτερικό της διάφορα χρυσαφικά – κοσμήματα και το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ.   
Σημειώνεται ότι ο δράστης έχει απασχολήσει επανειλημμένα  κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για κλοπές.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ

Reuters: Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που κόστισε 30 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα


Reuters: Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που κόστισε 30 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα

Για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετώπισε πρόβλημα στο να πάρει μια απόφαση. Στις 13 Ιουλίου, ο Eλληνας πρωθυπουργός και οι ηγέτες της Ευρώπης προσπάθησαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Κι όμως, την ίδια στιγμή που άπαντες βρίσκονταν πάνω από το κείμενο της συμφωνίας (Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ) και ετοιμάζονταν να υπογράψουν, ο Τσίπρας χρειάστηκε να εγκαταλείψει την αίθουσα για να ελέγξει τις λεπτομέρειες του σχεδίου με τους συναδέλφους του στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το Reuters κάνει μια αναδιάταξη των γεγονότων όχι απαραίτητα με τη χρονική σειρά που συνέβησαν, καθώς το ζητούμενο είναι να διαφανεί ο τρόπος που ο βασικός πρωταγωνιστής, ο Αλέξης Τσίπρας, διαχειρίστηκε τα θέματα, αναμετρήθηκε με τον ίσκιο του και τελικά κατέληξε σε αποφάσεις.
Σε εκείνη τη συνάντηση, όντως, ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε και αφού είχε περάσει μια ώρα ακόμη δεν είχε επιστέψει στο τραπέζι. Οι ξένοι ηγέτες μιλούσαν ανήσυχοι στα κινητά τους, ενώ η Πρόεδρος της Λιθουανίας και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας αποχώρησαν αγανακτισμένοι. Όταν, αργότερα, επέστρεψε ο Έλληνας πρωθυπουργός, έγινε αυτό που φοβούνταν οι ξένοι ηγέτες: τους είπε πως δεν μπορούσε να προχωρήσει δίχως την πλήρη υποστήριξη του κόμματός του. Έτσι, η διαδικασία έπρεπε να ξεκινήσει πάλι από την αρχή. Η αποτυχία εκείνης της διαπραγμάτευσης ενίσχυσε την αμφιβολία γύρω από την ικανότητα του Τσίπρα να ελέγξει το κόμμα του.

Το Reuters αναφέρει πως φίλοι και συνεργάτες του 40χρονου πρωθυπουργού σημειώνουν ότι η ήρεμη συμπεριφορά του διαψεύδεται από τον τρόπο που αγωνίζεται να ισορροπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα και τη δική του αριστερή ιδεολογία. Το τελευταίο διάστημα, δε, ολοένα και περισσότερο απευθύνεται σε μια μικρή ομάδα συμβούλων που τον βοηθούν να πάρει σημαντικές αποφάσεις.
Η στρατηγική του ήταν να ξεκινήσει τις συνομιλίες με τους εταίρους με σκοπό να τους φέρει σε εκείνο το σημείο που θα έκαναν μια σειρά από παραχωρήσεις. Τελικά, όμως, ήταν εκείνος που έκανε πίσω λόγω της κρίσης που επακολούθησε. Βρέθηκε να πιέζεται αρκετά από τους Γερμανούς που δεν έδειχναν καμία διάθεση να δώσουν κι άλλα χρήματα στην Ελλάδα, αλλά και από τα στελέχη του κόμματός του που αντιτάσσονταν στα μέτρα λιτότητας.

Η αναποφασιστικότητα και οι καθυστερήσεις κόστισαν στην Ελλάδα περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τα λόγια ενός ανώτερου αξιωματούχου της ΕΕ. 
«Η αδυναμία του Τσίπρα να καταλήξει σε μια συμφωνία στις αρχές Ιουλίου ανάγκασε τις τράπεζες να κλείσουν και να βυθιστεί η ελληνική οικονομία ακόμη περισσότερο. Έτσι, βρέθηκε με ένα τρίτο πακέτο ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που ζητούσε 53 δισ. ευρώ πριν από μερικές μόλις εβδομάδες».
Ο Τσίπρας, στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ (15 Ιουλίου), παραδέχθηκε πως έκανε λάθη και πως λήφθηκαν κάποιες κακές αποφάσεις, αλλά ότι ποτέ δεν είπε ψέματα. Ένας πρώην συνάδελφός του στον ΣΥΡΙΖΑ, που γνωρίζει ο Τσίπρας από τότε που ήταν έφηβος, δήλωσε: «Έχει κάνει άλματα στην πολιτική του ωρίμανση, αλλά οι αποφάσεις του είναι αποτέλεσμα των φόβων του. Ένας εξ αυτών είναι ότι θα γίνει ο πρωθυπουργός που οδήγησε την Ελλάδα έξω από το ευρώ. Φοβάται ότι θα διαλυθεί το κόμμα του, αλλά και ότι θα προδώσει την ιδεολογία του για την οποία έχει παλέψει από μικρός».

Το Reuters, στη συνέχεια, κάνει αναδρομή στην πολιτική καριέρα του Αλέξη Τσίπρα. Από τα μικρά του χρόνια και τα πρώτα διαβάσματά του (Μαρξ, βεβαίως), έως την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν βοήθειας του Αλέκου Αλαβάνου, που στη συνέχεια διαχώρισε τη θέση του από τον Τσίπρα.
Επίσης κάνει λόγο για το στενό κύκλο των συνεργατών του. Τους ανθρώπους, δηλαδή, που συμβουλεύεται πριν λάβει μια απόφαση. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται οι Νίκος Παππάς, ο Γιάνης Βαρουφάκης (μέχρι πρότινος), ο Αλέκος Φλαμπουράρης και φυσικά η συμβία του Μπέττυ Μπαζιάνα.
Αυτή η ομάδα ξεκίνησε να συζητάει το θέμα του δημοψηφίσματος από τον περασμένο Απρίλιο, με στόχο να χρησιμοποιηθεί το αποτέλεσμα ως διαπραγματευτικό όπλο έναντι των δανειστών. Στο μεταξύ, όμως, ο Τσίπρας είχε να διαχειριστεί δύο δεδομένα: το φόβο του χάους που προέβαλλε στους δανειστές και την επισφαλή ενότητα των 16 διαφορετικών ομάδων που συγκροτούν το κόμμα του – με κάποιες από αυτές να ζητούν επίμονα την επιστροφή στη δραχμή. Τότε, εκείνη την περίοδο, οι δανειστές αύξησαν την πίεσή τους προς τον Τσίπρα. Άνθρωποι που ήταν κοντά στις συζητήσεις αναφέρουν πως δύο φορές ο Τσίπρας δέχθηκε τους όρους της συμφωνίας, αρκεί να του έδιναν τη δυνατότητα να συμβουλευτεί τον Παππά και τον Βαρουφάκη. Και τις δύο φορές επέστρεψε με ένα κατηγορηματικό «όχι».

Για να καταλήξει το δράμα στην αγωνιώδη ψήφιση στη Βουλή που έδινε στον Τσίπρα το δικαίωμα να διαπραγματευτεί με τους δανειστές. Με αυτή την εντολή ο Έλληνας πρωθυπουργός πήγε στις Βρυξέλλες και ξεκίνησε μαραθώνιες συζητήσεις. Ήταν τόσο εξαντλημένος που κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του πρότειναν να ξεκουραστεί λίγο και να συνεχίσει μετά. Τελικά υπέγραψε, αλλά πίσω στην Αθήνα το κόμμα του είχε χωριστεί στα δύο: σε εκείνους που ήθελαν τη συμφωνία και στους άλλους που ζητούσαν σύγκρουση. Τώρα, με νέο υπουργικό συμβούλιο και αφού έχει δεχθεί τα πρώτα πλήγματα μέσα στο κόμμα του, μένει να αποδείξει ότι μπορεί να ισορροπεί δίχως να πέσει.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »