*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

19 Μαΐου

ΠΩΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ Ζάχαρης Ξάνθης, χωρίς... ζαχαρότευτλα;

19 Μαΐου


Στο εργοστάσιο της ΕΒΖ ο Σ. Γιαννακίδης με εργαζόμενους της Βιομηχανίας που... δεν πείστηκαν από τον Π. Σγουρίδη!

*ΧΑΤΖΗΚΑΤΣΟΥΠΗΣ: «ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΖΑΧΑΡΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΩΣ «ΠΑΚΕΤΑΔΙΚΟ»
Είναι πραγματικά να «τρελαίνεσαι» με τον λαϊκισμό και την «πολιτική» μπούρδα που ακούγεται τελευταία στα πολιτικά γίγνεσθαι του τόπου μας και μάλιστα από νέα πρόσωπα που εκφράζουν υποτίθεται και την ελπίδα...
Ο λόγος για το εργοστάσιο Ζάχαρης Ξάνθης που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα τα τελευταία τουλάχιστον 10-15 χρόνια, αφού με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα στοιχίζει τρεις φορές πιο ΑΚΡΙΒΑ με το να κάνει εισαγωγή ζάχαρης η χώρα μας από την Κίνα ή τις λοιπές χώρες της  Ασίας...
Από το 2006 λοιπόν φώναζε κι έλεγε μέσα στη Βουλή των Ελλήνων ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός ότι «η μοναδική λύση σωτηρίας του εργοστασίου θα ήταν η μετατροπή του σε εργοστάσιο βιοαιθανόλης»!!! Κάτι που δυστυχώς όχι μόνο δεν «περπάτησε» από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με Υπουργό τον Σκανδαλίδη, αλλά και ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ η χώρα μας που δεν το έπραξε!!!

Η ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΖΑΧΑΡΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά και συγχρόνως τραγικά, αφού:
1. Οι παραγωγοί των ζαχαρότευτλων έχουν να πληρωθούν την παραγωγή εδώ και τρία χρόνια!
2. Η καλλιέργεια και παραγωγή ζαχαρότευτλων στην Ελλάδα, είναι ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ για να «συντηρήσει» πέντε εργοστάσια και γι’ αυτό τα δύο έπρεπε να μετατραπούν σε εργοστάσιο βιοαιθανόλης!
3. Λόγοι καθαρά ΕΘΝΙΚΟΙ είναι αυτοί που επιβάλουν την λειτουργία του Εργοστασίου Ζάχαρης στην Ορεστιάδα!
4. Όλα αυτά τα είπε καθαρά και σταράτα στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης στην οποία όμως κανείς εκ των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης (ή κομματικό στέλεχος) δεν παρέστη!

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ 5 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΖΑΧΑΡΗΣ
Ποια ήταν ωστόσο οι θέση των εργαζομένων στο Xanthi channel την περασμένη Παρασκευή: «Το εργοστάσιο ζάχαρης  της Ξάνθης μπορεί να λειτουργήσει τουλάχιστον ως «πακετάδικο», αφού τα δύο σχετικά τμήματα βρίσκονται ακόμη σε πολύ καλή κατάσταση», όπως δήλωσε στην εκπομπή ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ με τον Τένη Καμαρίδη το μεσημέρι της Παρασκευής , ο πρώην Πρόεδρος Εργαζομένων ζάχαρης Ξάνθης κ. Δημήτρης Κατζηκατσούπης .
Ο πρώην Πρόεδρος, πρόσθεσε, «ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να συντρέχουν οικονομικοί λόγοι αλλά να ληφθεί και πολιτική απόφαση. Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται προς το παρόν».
-Καλά τα είπε ο πρώην Πρόεδρος, αλλά ξέχασε να πει το ουσιαστικότερο...
-Το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ και ποια είναι αυτήν την στιγμή η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ της ΕΒΖ!!!

ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΨΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ 5 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ....
Σύμφωνα λοιπόν με τον όψιμο ΣΥΡΙΖΑίο Γ. Σιδηρόπουλο...
«Αυτοψία στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης πραγματοποίησε το Σάββατο ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Γιαννακίδης.
Η επίσκεψη στο χώρο, ο οποίος φυλάσσεται από security, ήταν μάλλον αιφνιδιαστική και είχε σαν στόχο να διερευνηθεί η κατάσταση του παλιού εργοστασίου και ο εξοπλισμός που έχει απομείνει. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνοδευόταν από το Γραμματέα της ΝΕ Γιώργος Χατζηθεοδώρου, το μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Γρηγόρη Στογιαννίδη και εργαζόμενους.
Μετά την πρόσφατη τοποθέτηση του Διοικητή της ΕΒΖ για την κατάσταση του εργοστασίου και την δυσκολία επιστροφής των εργαζομένων της Ξάνθης η επίσκεψη κρίθηκε αναγκαία πριν επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις των βουλευτών με τη διοίκηση της Βιομηχανίας Ζάχαρης για την τύχη των εργαζομένων και του – εγκαταλειμμένου- εργοστασίου»
-Τι δεν αναφέρει το ρεπορτάζ. Ότι οι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει όλοι κι όλοι, είναι μόλις...5 στον αριθμό και μπορεί πράγματι να «ταλαιπωρούνται» με την μετάθεσή τους στο Πλατύ Ημαθίας, δεν είναι όμως οι μόνοι υπάλληλοι που δεν βρίσκονται κοντά στα σπίτια τους...
Αυτό που δεν μπορεί να γίνει με τίποτα, το να λειτουργήσει έστω και ως... «πακετάδικο» το εργοστάσιο διότι μιλάμε για μια ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ που ήδη την πληρώνει ο λαός και χρωστάει πολλά εκατομμύρια! Και το χειρότερο; Δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον ούτε από υποψήφιους επενδυτές μολονότι προκηρύχθηκαν 3-4 διεθνείς διαγωνισμοί για να πωληθεί από το Ελληνκό δημόσιο!

ΠΩΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΖΑΧΑΡΗΣ ΞΑΝΘΗΣ, ΧΩΡΙΣ... ΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΑ;
Ποια είναι λοιπόν η μια και μοναδική αλήθεια όσον αφορά το εργοστάσιο Ζάχαρης Ξάνθης.
1. Αυτή η ιστορία ανήκει οριστικά στο ΠΑΡΕΛΘΟΝ! Το οποίο ήταν κάποτε κερδοφόρο και χρυσό, αφού η Ξάνθη ΖΟΥΣΕ από αυτό το εργοστάσιο, αλλά τέλος! Όλα άλλωστε τελειώνουμε κάποτε...Ακόμη και τα πιο όμορφα πράγματα!
2. Ξεχάστε τα εργοστάσια Ζάχαρης τόσο  στη Ξάνθη, όσο και στις Σέρρες αλλά και στην ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ, για τον απλούστατο λόγο, ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΑ δεν υπάρχουν και εργοστάσια!!!
3. Όταν λοιπόν δεν υπάρχει ΠΑΡΑΓΩΓΗ ενός προϊόντος, πώς να λειτουργήσει... ΠΑΚΕΤΑΔΙΚΟ; Με ζάχαρη... εισαγωγής από την... Κίνα και την Ινδία;
4. Το ίδιο ακριβώς είχε γίνει και με το εργοστάσιο ντοματοπαραγωγής στη ΣΕΒΑΘ! Όταν η σάλτσα που παράγονταν κόστιζε... 3 και 4 φορές περισσότερο από την εισαγωγή ντοματοπολτού στη χώρα μας και ΠΛΗΡΩΝΕ  συνεχώς το κράτος την ζημιά, πως θα μπορούσε να συνεχίσει την λειτουργία του; Κι όταν ακόμη και για λίγες απολύσεις λίγων εργαζομένων, οι συνδικαλιστές έβγαιναν στους δρόμους;

5. Πρώτα λοιπόν ας βρεθούν ΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΑ να λειτουργήσει τουλάχιστον τα 3 από τα 5 εργοστάσια (σ.σ. διότι όπως είπε και ο κύριος Σγουρίδης, το εργοστάσιο Ορεστιάδας το διατηρούν εν ζωή λόγω ακριτικής περιοχής και για κανέναν άλλον λόγο...) και μετά συζητιούνται όλα τα υπόλοιπα!
6. Κι ένα τελευταίο. Οι συνδικαλιστές-εργαζόμενοι, μπορούν να λένε και να υποστηρίζουν ότι θέλουν, διότι αυτό το... «επάγγελμα» ασκούσαν και ασκούν. Ο νεαρός βουλευτής όμως του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Στάθης Γιαννακίδης που είναι ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ του ΔΠΘ είναι δυνατόν σε οποιαδήποτε πολιτική στάση λαϊκισμού να μην «σκέφτεται» και ολίγον εις την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ;
«Μ»

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »