*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

01 Απριλίου

Μη χάσετε τον ΜΑΧΗΤΗ της Τετάρτης 1 Απριλίου-Έπιασε τελείως τον "πάτο" ο Νομός Ξάνθης στην ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ! Χειρότερα δεν γίνεται....

01 Απριλίου

Για τις 21 Απριλίου διεκόπη η δίκη για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου
 
Για τις 21 Απριλίου διεκόπη η δίκη για την υπόθεση της ανταλλαγής εκτάσεων του Δημοσίου και της Ι. Μ. Βατοπαιδίου, στο Εφετείο Αθηνών.
Στη χθεσινή ημέρα εκδίκασης, κατά την οποία ήταν προγραμματισμένη η έναρξη των μαρτυρικών καταθέσεων, το δικαστήριο ασχολήθηκε με την επίδραση των αποφάσεων των πολιτικών δικαστηρίων σε δίκες μεταξύ του Δημοσίου και της Ι. Μονής Βατοπαιδίου και επιφυλάχθηκε να εξετάσει το σχετικό ζήτημα.
Ειδικότερα, μετά τη δευτερολογία του Δημοσίου και των συνηγόρων υπεράσπισης, ιδίως της Αικ. Πελέκη και της Ιεράς Μονής, προέκυψε προβληματισμός στην έδρα ως προς το νόμιμο της παραστάσεως του Δημοσίου από τη θέση του πολιτικώς ενάγοντος. Οι συνήγοροι της Μονής εκτιμούν ότι οι συνολικά 18 αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων δικαιώνουν πλήρως τη Μονή στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης και όχι μόνον στο αστικό, στο οποίο ως προς τη νομιμότητα των ανταλλαγών δικαιώθηκε η Μονή, με εξαίρεση πέντε περιπτώσεις ακινήτων, όπου, «για τυπικούς λόγους, οι ανταλλαγές δεν ισχύουν, και όπου και πάλι τα δικαστήρια φαίνεται ότι αναγνωρίζουν άγνοια της Μονής για τα τυπικά αυτά ελαττώματα».
Από τους συνηγόρους της Μονής τονίστηκε ότι «όλες οι αστικές αποφάσεις απορρίπτουν αγωγές αποζημίωσης του Δημοσίου κατά της Μονής, με το σκεπτικό ότι οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι μοναχοί δεν συνιστούν παράνομες πράξεις».
Τέλος, η Ι. Μονή, δια των συνηγόρων της, ενέμεινε στην ένσταση της αποκλειστικής υπαιτιότητας του Δημοσίου (όχι αποβολής του, όπως ζητούν συνήγοροι άλλων κατηγορουμένων), για την όποια τυχόν ζημιά αυτό επικαλείται, δεδομένου ότι το 2008 του χορήγησε πληρεξουσιότητα να ανακτήσει τα ακίνητα και εκείνο αρνήθηκε.


ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Να φύγει ταμπέλα με το «Δεν ξεχνώ» ζήτησε Τούρκος πρόξενος από την Δήμαρχο Καβάλας κ.Τσανάκα! «Νιώθουν στενάχωρα» οι Τούρκοι επισκέπτες!
 

Να εξετάσει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της πινακίδας που απεικονίζει την αιματοβαμμένη Κύπρο και φέρει το μήνυμα «Δεν ξεχνώ» στα ελληνικά και τα τουρκικά, ζήτησε ο νέος γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αλί Ριζά Ακιντζί, από τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, στη διάρκεια εθιμοτυπικής επίσκεψής του στο δημαρχείο.
 Για το θέμα ενημέρωσε η Δ. Τσανάκα την Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι ο κ. Ακιντζί την παρακάλεσε να εξετάσει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της πινακίδας καθώς, όπως ισχυρίστηκε, οι Τούρκοι επισκέπτες -κυρίως από την Κωνσταντινούπολη- «νιώθουν στενάχωρα» αντικρίζοντάς την κατά την είσοδό τους στην πόλη.
Η δήμαρχος Καβάλας, όπως ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο, απάντησε στον ξένο διπλωμάτη ότι η ταμπέλα αυτή αναφέρεται σε ένα θλιβερό ιστορικό γεγονός και ότι οι Κύπριοι είναι αδέλφια των Ελλήνων και υποστηρίζουν πάντα κάθε δίκαιο αίτημά τους. Επίσης, τού τόνισε, ότι όλοι όσοι επισκέπτονται την Καβάλα πρέπει να γίνονται κοινωνοί αυτού του ιστορικού γεγονότος και ότι ένας λαός που ξεχνάει την ιστορία του δεν έχει μέλλον.
Η συγκεκριμένη πινακίδα βρίσκεται στην ανατολική είσοδο του Δήμου Καβάλας και τοποθετήθηκε εκεί πριν από χρόνια από τον Σύλλογο Κυπρίων Καβάλας-Δράμας, με τη συνδρομή του Δήμου Καβάλας. Ανάλογες ταμπέλες υπήρχαν μέχρι πρόσφατα στο επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» και στη δυτική είσοδο της πόλης. Οι δυο τελευταίες, όμως, απομακρύνθηκαν, λόγω φθοράς και δεν αντικαταστάθηκαν.
Η ταμπέλα, στην ανατολική είσοδο της πόλης, κατά το παρελθόν είχε υποστεί πολλούς βανδαλισμούς και καταστροφές από αγνώστους και όταν αποκαταστάθηκε, περιφράχθηκε.
Κωνσταντινούπολη: Υπέκυψε στα τραύματά του ο εισαγγελέας!

Υπέκυψε στα τραύματά του ο εισαγγελέας που κρατούσαν όμηρο επί ώρες μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C).
Τον θάνατο του εισαγγελέα ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του επίσημου λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Τον θάνατο του εισαγγελέα Μεμέτ Σελίμ Κιράζ επιβεβαίωσαν γιατροί. Ο εισαγγελέας «ήταν τραυματισμένος βαριά όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο... τον χάσαμε παρ' όλες τις προσπάθειές μας», ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.
Νωρίτερα νεκροί είχαν πέσει και δύο από τους απαγωγείς, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών σε κτήριο δικαστηρίων στην Κωνσταντινούπολη, όπου έλαβε χώρα η ομηρία.
Μετά τους πυροβολισμούς, δυνάμεις ασφαλείας ξεκίνησαν επιχείρηση διάσωσης, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Παράλληλα, μαρτυρίες έκαναν λόγο για καπνούς που έβγαιναν από το κτήριο, στον έκτο όροφο του οποίου λάμβανε χώρα η ομηρία.
Τα μέλη της ακροαριστερής ομάδας είχαν δημοσιοποιήσει φωτογραφία όπου απεικονιζόταν ο εισαγγελέας με ένα όπλο στο κεφάλι, ενώ απειλούσαν να τον σκοτώσουν αν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο της τουρκικής Hurriyet, πρόκειται για μέλη του Επαναστατικού Κόμματος - Μετώπου Λαϊκής Απελευθέρωσης (DHKP-C), με τον εισαγγελέα να ονομάζεται Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ.
Ο τελευταίος ήταν ο δικαστικός ο οποίος χειριζόταν την υπόθεση του θανάτου του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, στις συγκρούσεις γύρω από το πάρκο Γκεζί.
Ο Ελβάν έχασε τη μάχη για τη ζωή στις 11 Μαρτίου 2014, 269 ημέρες αφότου έπεσε σε κώμα λόγω δακρυγόνου που τον έπληξε στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που είχαν πυροδοτήσει τα σχέδια της τότε κυβέρνησης Ερντογάν για το Πάρκο Γκεζί, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.
Το DHKP-C απαιτεί ζωντανή ομολογία από τους αστυνομικούς που σκότωσαν τον Ελβάν, την απόδοση δικαιοσύνης στους αυτουργούς από «λαϊκό δικαστήριο», την απαλλαγή όσων κατηγορούνται για συμμετοχή στις πορείες που έγιναν ως ένδειξη αλληλεγγύης στο θύμα.
Η οργάνωση θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση τόσο από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από την Τουρκία.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »