*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

28 Μαρτίου

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Μάστιγα για την ελληνική οικονομία & κοινωνία το λαθρεμπόριο καπνού!

28 Μαρτίου


Ημερίδα για το παράνομο εμπόριο καπνού και τσιγάρων στη Λάρισα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την καπνοβιομηχανία Παπαστράτος

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΙΛΑΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ!
*Έγκλημα ωστόσο θα είναι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις φόρων στα καπνικά! Ευνοούν μόνο τους λαθρέμπορους και στερούν σημαντικά έσοδα από το κράτος! Τα στοιχεία μιλάνε μόνα τους!
Ο Βουλευτής Ξάνθης και Γενικός Διευθυντής της ΣΕΚΕ Α.Ε. κ. Αλέξανδρος Κοντός πήρε μέρος σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος με θέμα το παράνομο εμπόριο καπνού και τσιγάρων.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κοντός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η παράνομη διακίνηση καπνού και τσιγάρων έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Όπως ανέφερε, οι απώλειες εσόδων για την εθνική οικονομία ανέρχονται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ σε μεγάλο βαθμό πλήττεται και το εισόδημα των Ελλήνων καπνοπαραγωγών από καπνά που παράγονται με προορισμό το παράνομο εμπόριο. Επιπρόσθετα, άμεσα θίγεται και το καταναλωτικό κοινό, δεδομένου ότι εκτίθεται - χωρίς καμία προστασία - στους πολλαπλούς κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία του η χωρίς κανένα φυτοϋγειονομικό έλεγχο παραγωγή και κατασκευή των παράνομων καπνικών προϊόντων.
Αναφερόμενος στα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπισθεί το μείζον αυτό πρόβλημα, ο κ. Κοντός πρότεινε τη δημιουργία ενός διυπουργικού οργάνου με αποκλειστικό σκοπό την αντιμετώπιση του λαθραίου εμπορίου καπνικών προϊόντων, την αυστηροποίηση των ποινών για όσους μετέχουν στο παράνομο κύκλωμα και την συντονισμένη κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων (περιπτερούχοι, καπνοπαραγωγοί, μεταποιητικές εταιρίες, τσιγαρετοβιομηχανία) στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΠΝΙΚΑ ΕΥΝΟΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΥΣ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Στο μεταξύ ο Αλέξανδρος Κοντός, αναφερόμενος στο σχέδιο της Κυβέρνησης για την αύξηση των φόρων στα τσιγάρα, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του τονίζοντας με έμφαση ότι «θα έχει τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα στην ελληνική αγορά», 
υποστηρίζοντας πως η αύξηση των φόρων θα έχει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Η κατάσταση, είναι ήδη ασφυκτική, καθώς η κατανάλωση την περίοδο 2009-2013 έχει υποχωρήσει κατά 36% σε όγκο και 52% σε αξία, ενώ οι πωλήσεις στο λαθρεμπόριο από 5% ήδη φθάνουν στο 22% της συνολικής αγοράς καπνικών, αφού οι απανωτές αυξήσεις οδηγούν τους Έλληνες καπνιστές καταναλωτές στο να επιζητούν φτηνά τσιγάρα στο λαθρεμπόριο.
Σήμερα η συνολική φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα πλησιάζει το 86% τη μέσης λιανικής τιμής, ενώ στο λεπτοκομμένο καπνό (στριφτά τσιγάρα) ξεπερνά το 92%!!! 
Ενδεικτικό της απώλειας εσόδων για την ελληνική οικονομία από τους συνεχείς φόρους στα καπνικά είναι οι τιμές όπως διαμορφώθηκαν μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, το 2013 διαμορφώθηκαν σε περίπου 3,2 δισ. ευρώ από 3,4 δισ. ευρώ το 2012 και 3,8 δισ. ευρώ το 2011, δηλαδή ήδη μια τεράστια απώλεια των εσόδων που αναμένεται να αυξηθεί ακόμη  περισσότερο για το 2014 και οι απώλειες αυτές να αγγίξουν το 1 δις.
Ενδεικτικοί και η  έρευνα του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε πρόσφατα, για το διάστημα 2009-2013, καθώς οι διαφυγόντες φόροι από τα καπνικά ξεπέρασαν τα 2 δισ., ενώ για το 2014 εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 700 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια από το λαθρεμπόριο!!!

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »