*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

01 Αυγούστου

...τεράστιος κίνδυνος να γίνονται αναθέσεις, συμβάσεις και έργα εν κρυπτώ και μακριά από την δημοσιότητα!

01 Αυγούστου
Το τέλος της διαφάνειας η κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης προκηρύξεων για έργα στον ημερήσιο τύπο!
Τον τεράστιο κίνδυνο να γίνονται αναθέσεις, συμβάσεις και έργα εν κρυπτώ και μακριά από την δημοσιότητα που εξασφαλίζει την διαφάνεια των διαδικασιών, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Περιφερειακών Εφημερίδων Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος. Το νομοσχέδιο του οποίου το άρθρο 152 αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες προβλέπει την κατάργηση της υποχρέωσης του αναδόχου δημοσίευσης προκηρύξεων για έργα στον ημερήσιο τύπο κάτι που ουσιαστικά βάζει φωτιά στα θεμέλια της περίφημης διαφάνειας που προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια όπως τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης. Σε δεύτερο πλάνο έρχεται δε, η οικονομική καταστροφή εκατοντάδων έντυπων μέσων που το 2009 αναγκάστηκαν από το νόμο να συμμορφωθούν με συγκεκριμένες οδηγίες όπως πρόσληψη μονίμου προσωπικού, η υποχρέωση συγκεκριμένων εκδόσεων όλο το χρόνο παρά την άνοδο στη τιμή του χαρτιού και των τσίγκων, η παύση της ατέλειας στα ταχυδρομικά έξοδα, στα τηλέφωνα κλπ ώστε να φιλοξενούν τις προκηρύξεις και πιθανή διακοπή αυτής της χρηματοδότησης θα σημάνει το τέλος των έντυπων μέσων και θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.
Καταργείται η υποχρέωση δημοσίευσης προκηρύξεων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο!;
Πιο αναλυτικά: Σεισμό στα θεμέλια του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου αναμένεται να προκαλέσει η πιθανή ψήφιση του άρθρου 152 του νόμου «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις» με την οποία ουσιαστικά καταργείται η υποχρέωση των Δήμων να δημοσιεύουν προκηρύξεις έργων στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο. Αυτό θα προκαλέσει πρωτοφανή οικονομική αιμορραγία στον τύπο σε τέτοιο σημείο που δεν θα αντέξουν πολλές εφημερίδες και θα βάλουν λουκέτο αφήνοντας ανέργους χιλιάδες εργαζομένους καθώς σύμφωνα με εκδότες σήμερα με την δύσκολη οικονομική συγκυρία τα έσοδα από προκηρύξεις φτάνανε ακόμη και το 60 με 70% των συνολικών εσόδων!
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου «αντίστοιχα καταργούνται οι υποχρεώσεις δημοσίευσης στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Παρά ταύτα, παραμένει δυνατή κατά την κρίση της αναθέτουσας αρχής/αναθέτοντα φορέα η επιπλέον δημοσίευση με κάθε πρόσφορο μέσο σε οποιοδήποτε άλλο έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο, υπό τον όρο ότι οι δημοσιεύσεις αυτές έπονται χρονικά της δημοσίευσης στο ΚΗΜΔΗΣ» ενώ αποτρεπτικός παράγοντας για τις δημοσιεύσεις θα αποτελεί πλέον η επισήμανση ότι «Στην περίπτωση αυτή η αναθέτουσα αρχή/φορέας επιβαρύνονται με τις δαπάνες δημοσίευσης». Παρακάτω στο αιτιολογικό αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Η μείωση των υποχρεώσεων πολλαπλών δημοσιεύσεων αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του κόστους των συναλλαγών και της οικονομικής επιβάρυνσης, την οποία επωμιζόταν έως τώρα ο ανάδοχος, καθιστώντας την πρόσβαση στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων πιο ελκυστική, ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης παρατυπιών από τη μη τήρηση όλων των διατυπώσεων δημοσιότητας.»
Όλο το κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης έχει ως εξής:
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
«Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις»
Με το άρθρο 152 θεσμοθετείται το Κ.Η.Μ.ΔΗ.Σ. ως υποχρεωτικό σημείο δημοσιότητας όλων των προκηρύξεων και διακηρύξεων δημοσίων συμβάσεων σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον θεσπίζεται η υποχρέωση ανάρτησης των προκηρύξεων και διακηρύξεων στην ιστοσελίδα της αναθέτουσας αρχής/φορέα, εφόσον διαθέτουν, και αντίστοιχα καταργούνται οι υποχρεώσεις δημοσίευσης στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Παρά ταύτα, παραμένει δυνατή κατά την κρίση της αναθέτουσας αρχής/αναθέτοντα φορέα η επιπλέον δημοσίευση με κάθε πρόσφορο μέσο σε οποιοδήποτε άλλο έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο, υπό τον όρο ότι οι δημοσιεύσεις αυτές έπονται χρονικά της δημοσίευσης στο ΚΗΜΔΗΣ και δεν περιλαμβάνουν πληροφορίες διαφορετικές από εκείνες που περιέχονται στις προκηρύξεις και διακηρύξεις που δημοσιεύονται στο ΚΗΜΔΗΣ. Στην περίπτωση αυτή η αναθέτουσα αρχή/φορέας επιβαρύνονται με τις δαπάνες δημοσίευσης. Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι παραμένει υποχρεωτική η δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα Ευρωπαϊκής Ένωσης των συμβάσεων που υπερβαίνουν τα κατώτατα χρηματικά όρια εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου.
Η μείωση των υποχρεώσεων πολλαπλών δημοσιεύσεων αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του κόστους των συναλλαγών και της οικονομικής επιβάρυνσης, την οποία επωμιζόταν έως τώρα ο ανάδοχος, καθιστώντας την πρόσβαση στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων πιο ελκυστική, ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης παρατυπιών από τη μη τήρηση όλων των διατυπώσεων δημοσιότητας. Επιπλέον, η δημιουργία μίας ενιαίας διαδικτυακής πύλης όπου θα καταχωρίζονται όλες οι διακηρύξεις, οι προκηρύξεις και οι συμβάσεις θα διασφαλίσει την αναγκαία δημοσιότητα και διαφάνεια, αποτελώντας ταυτόχρονα το βέλτιστο εργαλείο ενημέρωσης της αγοράς και αναζήτησης επιχειρηματικών ευκαιριών που προσφέρονται στον δημόσιο τομέα. Τέλος, η χρήση ενός ενιαίου συστήματος δημοσιότητας των δημοσίων συμβάσεων θα συμβάλει στη δημιουργία μιας ενιαίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων των δημόσιων συμβάσεων και θα χρησιμεύσει ως το βασικό μέσο για την εξαγωγή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »