*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

11 Δεκεμβρίου

Βαριές ποινές, για το πάρτι εκατομμυρίων στο ΔΠΘ

11 Δεκεμβρίου


15 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΤΟΝ Κ. ΤΑΝΗ
Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη εταιρίας υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ο οποίος είχε συνεργαστεί με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
*Στο άκουσμα της απόφασης ξέσπασε σε λυγμούς, ενώ επέστρεψε στις φυλακές Τρικάλων όπου και κρατείται τα τελευταία δύο χρόνια
Σε κάθειρξη 15 ετών για πλαστογραφία και απάτη με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας που υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια δραχμές καταδικάστηκε ο Κωνσταντίνος Τάνης. Είναι ο ιδιοκτήτης εταιρίας υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ο οποίος είχε συνεργαστεί με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Η απάτη αφορούσε προγράμματα που υλοποιήθηκαν από την εταιρία αξιοποίησης πανεπιστημιακής περιουσίας με συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. και του ελληνικού δημοσίου.  Η πολύκροτη δίκη ήταν το φινάλε μιας υπόθεσης που ταλάνισε επί χρόνια το ΔΠΘ με προσαγωγές πρυτάνεων και ακαδημαϊκών που τελικά αθωώθηκαν. Η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό και το Εφετείο Θράκης μείωσε την ποινή των 36 ετών, σε 15 χρόνια κάθειρξη χωρίς να δεχθεί ελαφρυντικό. 
Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στις φυλακές Τρικάλων όπου κρατείται εδώ και δύο χρόνια. Με την ανακοίνωση της ποινής από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, ο Κ. Τάνης  ξέσπασε σε λυγμούς δείχνοντας ιδιαίτερα συντετριμμένος γιατί του είχε δημιουργηθεί η πεποίθηση, ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί και θα πάψει η δίκη. Η εξέλιξη και η προοπτική παραμονής για 15 χρόνια στην φυλακή τον σόκαρε.

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Κ. ΤΑΝΗ
Στην απολογία του ο κ. Τάνης  ισχυρίστηκε ότι οι πράξεις τελέστηκαν από τον τότε πρύτανη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Γ. Χατζησάββα ο οποίος διαφεύγει μέχρι σήμερα της σύλληψης. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι στις 16 Δεκεμβρίου εκδικάζεται η υπόθεση με κατηγορούμενη την αδελφή του, Δήμητρα Βιτάσκου και τον Γ. Χατζησάββα για τα ίδια αδικήματα. Στο εφετείο της Θράκης η  εκδίκαση της υπόθεσης Κ. Τάνη διήρκησε συνολικά τρεις μέρες και ήταν μια «πολυτελής» ακροαματική διαδικασία. Από την αίθουσα του δικαστηρίου παρέλασαν δεκάδες μάρτυρες, καθηγητές πανεπιστημίου και εργαζόμενοι στο πρόγραμμα. Μίλησαν για την περίοδο του μεγάλου πάρτι στο ΔΠΘ και διαβεβαίωσαν τη πλαστογράφηση με τα τεράστια ποσά. Χρηματικά ποσά τα οποία με προσθήκη μηδενικών και άλλων επεμβάσεων πολλαπλασιάζονταν και τελικά  τα χρήματα κατέληγαν στην εταιρία του Κ. Τάνη.

ΠΟΙΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΑΝ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Η λέκτορας Νομικής Ισμήνη Στεργιαννίδου και ο καθηγητής της Νομικής Στέφανος Παύλου εκπροσώπησαν το ΔΠΘ στην πολύκροτη δίκη που ολοκληρώθηκε στο εφετείο της Θράκης.  Η υπόθεση αυτή ταλαιπώρησε επί χρόνια το ΔΠΘ, είπε στο «Χ», ο κ. Παύλου σημειώνοντας ότι η ολοκλήρωση της δίκης έφερε ανακούφιση. «Το 1994 ανακαλύφθηκαν σωρεία πλαστών παραστατικών. Ξεκίνησε μία δικαστική έρευνα της υπόθεσης, παραπέμφθηκαν πολλοί κατηγορούμενοι μεταξύ αυτών και πανεπιστημιακοί οι οποίοι σταδιακά δικάστηκαν και αθωώθηκαν. Ο κ. Τάνης φυγοδικούσε όλα αυτά τα χρόνια. Συνελήφθη πριν από δύο χρόνια και εισήχθη για να δικαστεί για τα αδικήματα της απάτης  σε βάρος της εταιρείας του δημοσίου. Ως κρατική εταιρεία αντιμετωπίστηκε όλη η υπόθεση στο πλαίσιο περί καταχραστών του δημοσίου, για πλαστογραφία, απάτη και απάτη σε βάρος των ευρωπαϊκών κοινοτήτων», ανέφερε ο καθηγητής.
Πέρσι εκδόθηκε η πρωτόδικη απόφαση που προέβλεπε ποινή κάθειρξης 36 ετών για τον Κωνσταντίνο Τάνη, κάτι που σήμαινε 25 χρόνια στη φυλακή. Επανήλθε σε δεύτερο βαθμό, εκδικάστηκε σε ένα διάστημα τριών συνεχόμενων ημερών και το δικαστήριο κατέληξε στην ίδια ακριβώς καταδικαστική απόφαση.  «Δηλαδή τον καταδίκασε για τα ίδια αδικήματα και του επέβαλλε συνολική ποινή κάθειρξης 15 ετών.  Η τελική κρίση του  Εφετείου Θράκης ήταν ένοχος όπως κατηγορούνταν αρχικά και του επέβαλλε την ποινή των 15 ετών».
Η πολύκροτη υπόθεση έχει και συνέχεια. Η κ. Στεργιαννίδου και ο κ. Παύλου θα επιστρέψουν την ερχόμενη εβδομάδα στα δικαστήρια, προκειμένου να αποδείξουν τη ζημία του πανεπιστημίου από την αδερφή του Κωνσταντίνου Τάνη αλλά και του διευθύνοντα συμβούλου της αμαρτωλής εταιρίας.
Η υπόθεση δικάζεται σε πρώτο βαθμό και ερήμην των δύο κατηγορουμένων καθώς μέχρι σήμερα παραμένουν ασύλληπτοι. Αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της απάτης.
Όλγα Τσιούλφα (Χρόνος Κομοτηνής)

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ… ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 1993
Λίγα λόγια για το ιστορικό της υπόθεσης και τον άνθρωπο-φάντασμα από το 1993, για τον οποίο στη πρωτόδικη δίκη ο Εισαγγελέας είχε προτείνει την καταδίκη σε τρεις εις ισόβια. αλλά λειτούργησε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, καθώς με μόφωνη η απόφαση του δικαστηρίου καταδικάστηκε με 38 χρόνια φυλακή για τις απάτες σε βάρος του πανεπιστημίου, του ελληνικού Δημοσίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Εθνικής Τράπεζας
Ο άνθρωπος - φάντασμα από το 1993 που ξέσπασε το σκάνδαλο της υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του πανεπιστημίου Θράκης με την εταιρία αξιοποίησης πανεπιστημιακής περιουσίας και την εταιρία του κατηγορουμένου Κων. Τάνη, λογοδότησε για πρώτη φορά στην ελληνική δικαιοσύνη αντιμετωπίζοντας πολλές κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες.  Είκοσι χρόνια μετά κι ενώ κόντευε να παραγραφεί το αδίκημα,  η σύλληψή του με ένταλμα της Ιντερπόλ στο εξωτερικό όπου ζούσε, τον έφερε στην χώρα μας, για να Η υπόθεση λοιπόν εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό και το Εφετείο Θράκης την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, μείωσε την ποινή των 36 ετών, σε 15 χρόνια κάθειρξη χωρίς να δεχθεί ελαφρυντικό. 
«Μ»

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »