*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

31 Μαΐου

Πως ασκείται η βία στην τρίτη ηλικία; Αρκεί μία επιστολή…

31 Μαΐου


Γράφει η Σουζάνα Ταστάνη

Δρ. Πολιτικός Μηχανικός
Στο διπλανό διαμέρισμα μένει ο παππούς Γιώργος, 81 ετών. Ήρθε στην Ελλάδα το 1994, παλιννοστούντας από την Γεωργία, σε ηλικία 62 ετών και  δούλεψε ως τσαγκάρης μέχρι τα 65, χωρίς να απαιτηθεί από αυτόν να ασφαλισθεί στο ΤΕΒΕ λόγω γήρατος.
Το κράτος του έδωσε την ευκαιρία να αγοράσει αυτό το μικρό σπίτι με άτοκο δάνειο, το οποίο αποπληρώνει μηνιαίως με δόση 150€ με την βοήθεια της σύνταξης ΟΓΑ των 315€ που λαμβάνει από τα 65 του χρόνια.
Έτσι έχει μάθει να επιβιώνει τα τελευταία 15 χρόνια, με 175€ το μήνα και ότι υλική βοήθεια του παρέχουν τα παιδιά του.
Όλα τα παραπάνω από προχθές ανατράπηκαν διότι ο ΟΓΑ αποφάσισε ότι όσοι παλιννοστούντες ήρθαν στην Ελλάδα μετά το 1994, μην έχοντας συμπληρώσει 20 έτη διαμονής στην Ελλάδα, δεν δικαιούνται να λαμβάνουν αυτή την μικρή σύνταξη από 01/01/2013.
Αυτή η απόφαση δεν λαμβάνει υπόψην κανένα ηλικιακό ή περιουσιακό κριτήριο: δεν αναρωτιέται το κράτος για το  κατάντημα ενός ανθρώπου στην δύση της ζωής του, ενδιαφέρεται μόνον για το κέρδος  που θα προκύψει από αυτήν την περικοπή με σκοπό να καλύψει το στόμα της αδηφάγας Τρόϊκα.
Ο παππούς Γιώργος από την ημέρα που έλαβε την κατάπτυστη επιστολή έχασε τον ύπνο του, παραμιλά μέσα στην νύχτα επαναλαμβάνοντας «τι θα κάνω τώρα ;»
Το κράτος του απαντά: «Βάσει της απόφασης θα ζήσεις (με ποιον τρόπο άραγε;) τα επόμενα τουλάχιστον δύο έτη χωρίς κανένα εισόδημα, και με την λήξη της  προθεσμίας θα υποβάλεις πάλι αίτημα συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ.
Μόλις βγει η απόφαση (πιθανή αναμονή για την απόφαση άλλους 6 μήνες) θα λάβεις και πάλι την σύνταξη των 315€».
Ο παππούς Γιώργος όμως έχει κλονιστεί ψυχικά και δεν ξέρω πως θα χωρέσει ο νους του μια προοπτική απόλυτης φτώχιας για τα επόμενα δύο και πλέον έτη. 
Αυτή λοιπόν είναι η κατάντια της Ελλάδας σήμερα απ’ όσους στο παρελθόν την κατασπάραξαν και όσους στο παρόν την διοικούν: να σπρώχνει στον θάνατο έναν γέροντα στην δύση της ζωής του για 315€.
Έλεος δεν υπάρχει;;;;

Souzana P. Tastani
(PhD Civil Engineering)
Lecturer-elect
Lab. of Building Materials
Civil Engineering Department
Democritus University of Thrace
#12 Vas. Sofias Street, 67100 Xanthi - Greece

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »