*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

06 Απριλίου

Κινητή Μονάδα Αιμοληψίας χθες στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης!

06 Απριλίου


Με στόχο την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας, κυρίως σε παιδιά δημοτικού
Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης και Αιμοληψίας που ανήκει στην Περιφέρεια ΑΜΘ  και έχει δοθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης, με στόχο την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας, κυρίως σε παιδιά δημοτικού.
Πρόκειται για μία ενημέρωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας ΑΜΘ στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνοχής που προωθεί διασυνοριακές συνεργασίες , μία από τις οποίες είναι και αυτή με τη Βουλγαρία , που στοχεύει στο να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και ειδικά τα παιδιά και οι γονείς τους στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Η Περιφέρεια ΑΜΘ που φέρει την ευθύνη του εν λόγω προγράμματος  και ήρθε σε επαφή με υπεύθυνους της Πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης ,ανέλαβε να συντονίσει τη δράση αυτή οργανώνοντας τον τόπο και την ώρα της ενημέρωσης . Έτσι λοιπόν, περίπου στις 12 συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης 60 παιδιά από το 1ο δημοτικό στη Μητρόπολη Ξάνθης και από το 15ο και 20ο, δημοτικά σχολεία του Δροσερού Ξάνθης, μαζί με τους δασκάλους τους . Το κλίμα ήταν ευχάριστο με τα παιδιά να περιμένουν στη σειρά με πειθαρχία να εισχωρήσουν στην κινητή μονάδα ενημέρωσης και αιμοληψίας και να παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ενημέρωση  από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου ΑΜΘ.
Για τους στόχους του προγράμματος και την οργανωμένη αυτή δράση τις Περιφέρειες έκανε λόγο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Μ» ο κ. Δαμιανός Σταθάκης , εκπρόσωπος της Περιφέρειας στο πρόγραμμα «Προώθηση Εθελοντικής Αιμοδοσίας», τονίζοντας τα εξής: «Καλέσαμε τα σχολεία , ώστε να έρθουν τα παιδιά , να ενημερωθούν για την εθελοντική αιμοδοσία, να δούνε πώς είναι και να ευαισθητοποιηθούν. Θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η εθελοντική αιμοδοσία είναι μία πράξη αλληλεγγύης και αγάπης για τον συνάνθρωπο, δεν είναι επικίνδυνη, αλλά σώζει ΖΩΕΣ, χαρίζει ΖΩΗ».
Στη συνέχεια, ο κ. Φάνης Παπαδάκης, δάσκαλος στο 20ο δημοτικό σχολείο, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι όταν ενημέρωσαν τα παιδιά για τη δράση αυτή, εκείνα έδειξαν έντονο ενθουσιασμό, επεσήμανε τα εξής: «Αν και είναι μικρά για να προβούν σε εθελοντική αιμοδοσία,  η ενημέρωση είναι πολύ χρήσιμη γιατί όλα είναι θέματα παιδείας ενός ατόμου και κακά τα ψέματα , όλα ξεκινάνε από τα σχολεία, ώστε τα παιδιά στο μέλλον να γίνουν ευαισθητοποιημένοι πολίτες και να προσφέρουν εθελοντική αιμοδοσία».
Από την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία της Περιφέρειας ΑΜΘ με σκοπό την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας, δεν θα μπορούσε να λείπει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η Αγάπη», κ. Γιάννης Παπαχρόνης.
Ο κ. Παπαχρόνης προεδρεύει στον πρώτο σε προσφορά μονάδων αίματος σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα  και έτσι δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. «Τέτοιου είδους δράσεις μας βρίσκουν πάντα σύμφωνους και θα στηρίζουμε πάντα τέτοιες κινήσεις που συμβάλλουν στην προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας».
Τέλος, ο κ. Αναστάσιος Κοτακίδης, Πρόεδρος Συλλόγου Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου ΑΜΘ, δήλωσε ικανοποιημένος με την προσέλευση και το ενδιαφέρον των παιδιών , ενώ επεσήμανε: « Επιμένουμε πολύ στην ενημέρωση της εθελοντικής αιμοδοσίας που είναι πολύ σημαντική και καθόλου επικίνδυνη και τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται από μικρή ηλικία. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο στα παιδιά ότι δίνουμε αίμα για τον άγνωστο πάσχοντα ασθενή, χωρίς να περιμένουμε ούτε ένα ευχαριστώ γιατί έτσι μπορούμε να του σώσουμε ακόμα και τη ζωή. Ακόμα και σε φιλανθρωπικές δράσεις, δίνουμε ένα ευρώ και μετά το ξεχνάμε. Το αίμα όμως που δίνουμε δύο φορές το χρόνο εθελοντικά είναι που κρατάει μία κοινωνία ενωμένη, δεμένη και υγιή.  Το σημαντικότερο όλων στην εθελοντική αιμοδοσία είναι ότι ο άνθρωπος δίνει αίμα στον συνάνθρωπο.»
Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και η εν λόγω δράση στέφθηκε με επιτυχία.


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »