Έντονη υπήρξε η αντιπαράθεση ανάμεσα στα μικρότερα κόμματα και την κυβέρνηση, σχετικά με την τροπολογία του ΚΚΕ, που αφορούσε την τακτοποίηση του προσωπικού των υπό εκκαθάριση συνεταιριστικών τραπεζών, στις ιδιωτικές τράπεζες που αναλαμβάνουν τα υγιή τους χαρτοφυλάκια.
Αποσύρθηκε τροπολογία με εντολή Παπαδήμου
Η τροπολογία είχε γίνει αρχικώς δεκτή εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, μαζί με τροπολογία του βουλευτή Δράμας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Αηδόνη, ο οποίος πρότεινε την απαλλαγή των εργαζομένων που ανέλαβαν να λειτουργήσουν προβληματικές επιχειρήσεις, από προσαυξήσεις επί ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το Δημόσιο. Αργότερα, η Άννα Διαμαντοπούλου διευκρίνισε πως οι τροπολογίες απορρίπτονται λόγω άρνησης του πρωθυπουργού.Λαμβάνοντας το λόγο μετά από διαμαρτυρίες των μικρότερων κομμάτων, ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Ξυνίδης, απέδωσε την άρνηση σε πάγια εντολή να μην γίνονται δεκτές τροπολογίες, άσχετες με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.
Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Μπατζελή, αμφισβήτησε ότι δόθηκε εντολή εκ μέρους του κου Παπαδήμου για την απόρριψη των τροπολογιών και ζήτησε να προσέλθει στην Ολομέλεια ο υπουργός Οικονομικών να παράσχει διευκρινίσεις. «Εφόσον μπορούσε να εφαρμοστεί, εμείς θα μπορούσαμε να την στηρίξουμε» ανέφερε για την τροπολογία του ΚΚΕ, ο Κώστας Μουσουρούλης (ΝΔ).
«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το εκπληκτικό επιχείρημα ότι δεν περνάνε τροπολογίες μη σχετικές με το νομοσχέδιο, την στιγμή που έχει ψηφιστεί τροπολογία 40 σελίδων του υπουργείου Παιδείας» ανέφερε ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ).
Κατόπιν διαμαρτυριών για την απουσία του Φίλιππου Σαχινίδη, ο υπουργός Οικονομικών προσήλθε εκ νέου στην συνεδρίαση, για να διευκρινίσει πως ο Λουκάς Παπαδήμος είχε δώσει εντολή να υιοθετούνται μονάχα τροπολογίες που σχετίζονται με επείγουσες ανάγκες, ή που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των υπουργείων πριν κλείσει η Βουλή. «Αυτή τη στιγμή, η συγκεκριμένη τροπολογία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» δήλωσε ο υπουργός.
Ο κ. Σαχινίδης, διευκρίνισε επίσης πως ο ίδιος απείχε επί μακρόν από την συνεδρίαση, επειδή εργάζεται εντατικά, «καθώς θέλουμε να δώσουμε μια απάντηση στο πρόβλημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος».
Αντιδράσεις από ΚΚΕ και ΛΑΟΣ
«Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση συμφωνούν, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα - εκτός και αν έχουμε πρωθυπουργό βασιλέα» απάντησε ο κ. Παφίλης, ενώ ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος (ΛΑΟΣ), χαρακτήρισε τα δύο κυβερνητικά κόμματα «Ηρακλειδείς του ψέματος»: «Δεν νομοθετεί ο πρωθυπουργός, αλλά η Βουλή - και η Βουλή έχει εκφραστεί» παρατήρησε.Κατά τα άλλα, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μουσουρούλης, απαντώντας στην δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου ότι «από τα 5,7 δισ. ευρώ που δόθηκαν σε μικρές επιχειρήσεις υπό μορφή εγγυήσεων κατά την περίοδο 2004-2011, τα 5,2 δισ. δόθηκαν το 2009, κάτι που θα ελεγχθεί», είπε για την υπουργό «να δει εάν υπήρξαν καταπτώσεις των εγγυήσεων αυτών, και πού».
«Εμείς είχαμε θέσει όρια και προϋποθέσεις. Συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή ως αντιπολίτευση, ζητούσαν να τα διευρύνουμε και να βάλουμε μέσα, ακόμα και τις ζημιογόνες επιχειρήσεις. Όταν ανέλαβε η κ. Κατσέλη το υπουργείο Οικονομίας, «πάγωσε» αμέσως προκήρυξη 500 εκ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είναι πάρα πολλά πράγματα που βγήκαν τώρα στην επιφάνεια και τα πληρώνουμε, γιατί το πρόβλημα της οικονομίας σήμερα, είναι η ασφυξία και η έλλειψη ρευστότητας» ανέφερε ο κος Μουσουρούλης.