*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

06 Μαρτίου

Οι «Πολίτες Διαφάνειας Ν. Ξάνθης» καταγγέλλουν τις «Αυθαίρετες αμμοληψίες στον ποταμό ΚΟΣΥΝΘΟ με διακήρυξη από τον Δήμο Ξάνθης»

06 Μαρτίου
Με καταγγελία τους προς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημοσίας Διοίκησης
Οι «Πολίτες Διαφάνειας Ν. Ξάνθης», με καταγγελία τους προς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημοσίας Διοίκησης, καταγγέλλουν τις «Αυθαίρετες αμμοληψίες στον ποταμό ΚΟΣΥΝΘΟ με διακήρυξη από τον Δήμο Ξάνθης» αναφέροντας τα παρακάτω:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Προς: Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημοσίας Διοίκησης.
Από: «Πολίτες Διαφάνειας Ν. Ξάνθης»
Θέμα: Αυθαίρετες αμμοληψίες στον ποταμό ΚΟΣΥΝΘΟ με διακήρυξη από τον Δήμο Ξάνθης.

Στις 23/02/2012 με αριθ. πρωτ. 10189 ο Δήμος Ξάνθης δημοσίευσε σε τοπικό τύπο Περιληπτική Διακήρυξη Εκμίσθωσης Ακινήτου που αφορά δημοπρασία για εκμίσθωση χώρου αμμοληψίας από την κοίτη του ποταμού ΚΟΣΥΝΘΟΣ συνολικού εμβαδού 224 677, 20 κυβικά μέτρα επί των οποίων η συνολική ποσότητα αμμοληψίας είναι 224 677,20 κυβικά μέτρα δηλαδή αμμοληψία βάθους ενός (1) μέτρου από την κοίτη του ποταμού.
Οποιαδήποτε αμμοληψία εμπίπτει στην νομοθεσία περί λατομικών περιοχών πράγμα το οποίο δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας ποταμός.
Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση με την αιτιολογία της προστασίας των γειτονικών περιοχών από τον ποταμό, λόγω φερτών υλικών και με πιθανή περίπτωση υπερχείλισης και πλημμύρας να γίνεται ανεξέλεγκτη αμμοληψία. Άλλωστε αυτά τα τελευταία 70 χρόνια στον Ν. Ξάνθης έχει γίνει μόνο (1) μια φορά το έτος 1996 και αυτό έχει αποδειχθεί ότι και πάλι ήτανε υπαιτιότητα των εταιριών που τότε δρούσανε στην περιοχή με την ανοχή του Δήμου Ξάνθης και κάνανε ανεξέλεγκτες αμμοληψίες.
Δεν είναι δυνατόν να γίνεται διάκριση σε μια δημόσια διακήρυξη και να αποδεχόμαστε επαγγελματικές ομάδες συγκεκριμένων συμφερόντων.
Εννοούμε ότι στη συγκεκριμένη διακήρυξη γίνεται μνεία ότι γίνονται δεκτές μόνο όλες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις παραγωγής σκυροδέματος. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί μόνο αυτές και όχι άλλες;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη άλλωστε αποτελεί κοινό μυστικό στην κοινωνία του Νομού μας, διάκριση λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων δηλαδή «αποπληρωμής» προεκλογικών εξυπηρετήσεων από τις επιχειρήσεις αυτές.
Είναι ξεκάθαρο ότι είναι ενάντια στο υγιή ανταγωνισμό και θα πρέπει να κριθεί αντισυνταγματικό.
Σε κάθε περίπτωση κάθε ποταμός και κάθε ρέμα μιας περιοχής όταν επηρεάζεται από τον ανθρώπινο παράγοντα ανεξέλεγκτα τις περισσότερες φορές έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον (κλιματικές συνθήκες, γεωλογία, έδαφος, υδρολογία, χλωρίδα, βλάστηση, πανίδα).
Είναι πολύ σημαντικό να σας γνωστοποιηθεί ότι ο ποταμός ΚΟΣΥΝΘΟΣ καταλήγει σε περιοχή που αφορά το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και είναι προστατευόμενη περιοχή με ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και μάλιστα με πολύ πολύ αυστηρούς κανόνες.
Είναι λοιπόν απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε παρέμβαση όχι μόνο να υπάρχουνε συγκεκριμένες μελέτες αλλά θα πρέπει να έχουν ληφθεί υπ’ όψιν όλες εκείνες οι πιθανές ανεπανόρθωτες και μη αναστρέψιμες συνέπειες που μπορεί να έχει μια παρέμβαση σε μια κοίτη ενός ποταμού.
Θα πρέπει επίσης για την εξασφάλιση της συμβατότητας της δράσης με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις αλλά και τις απαιτήσεις όλων των μελετών να υπάρχει η σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης με αρμοδιότητες ελέγχου και αστυνόμευσης των περιοχών παρέμβασης. Η μέχρι σήμερα εμπειρία και πρακτική έχει δείξει ότι ουδείς έλέγχει και ουδείς ελέγχεται. Γιατί άραγε να το πράξει σήμερα;
Σε κάθε περίπτωση η απόληψη αδρανών υλικών από τις κοίτες των ποταμών και ρευμάτων δεν είναι απορριπτέα μέθοδος πάντα όμως συντελείται με μέτρο το οποίο καθορίζεται με ειδικές μελέτες ισοζυγίου φερτών (δηλαδή να παίρνουνε όσα είναι φερτά).
Όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι γνωστό ότι δράσεις όπως αυτή της αμμοληψίας έχει σημαντική περιβαλλοντική όχληση καθώς η διαδικασία αυτή με την απόληψη και μεταφορά των υλικών απαιτεί την χρήση βαρέων μηχανημάτων με σημαντικές επιδράσεις τόσο στο ανθρωπογενές, όσο και στο φυσικό περιβάλλον.
Πρέπει λοιπόν να τονισθεί ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η υδραυλική μελέτη θα διασφαλίζει την εξεύρεση αποδεκτών λύσεων.
Εκτός των παραπάνω προκύπτουνε τα εξής ερωτήματα:
1. Υπάρχει υδραυλική μελέτη και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων; Μελέτες που είναι οι ελάχιστα απαιτούμενες που θα πρέπει να υπάρχουνε για παρέμβαση τέτοιου είδους.
2. Με ποια μελέτη πιστοποιείται ότι θα πρέπει να γίνει αμμοληψία βάθους (1) ενός μέτρου σε συνολικό εμβαδόν 224 677,20 τετραγωνικών μέτρων;
3. Ο κάθε ποταμός και ρέμα διέπεται από την νομοθεσία περί προστασίας της δημόσιας περιουσίας. Έχει παραχωρηθεί η συγκεκριμένη περιοχή στον Δήμο Ξάνθης προκειμένου να την εκμεταλλευτεί κατά αυτόν τον τρόπο;
4. Έχει ληφθεί υπ’ όψιν η προστασία έναντι των γεφυρών που υπάρχουνε στην περιοχή (αυτοκινήτων και τρένου) από μια τέτοια ενέργεια, που πιθανόν να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες; Με πιθανότητα ακόμη και απώλειας ανθρωπίνων ζωών.
Σας υπενθυμίζω ότι σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί τον 06/2011 στην τότε Περιφέρεια, παρουσία όλων των εμπλεκομένων πολιτικών αρχών, των φορέων και την συμμετοχή ακόμη και βιομηχάνων παραγωγής σκυροδέματος, ο Ο.Σ.Ε. με εκπροσώπους του είχε εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία και ανησυχία του για ζημιές στις γέφυρες από τις αμμοληψίες με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονο πρόβλημα.
5. Υπάρχει Μελέτη που καλύπτει την φάση αποχώρησης της λατομικής δραστηριότητας; Ή μήπως για ακόμη μια φορά όπως γινότανε τόσα χρόνια έναντι του κέρδους θα αφήσουμε κουφάρια;
Επειδή θεωρούμε ότι είναι σοβαρό το ζήτημα παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση σας προκειμένου να ακυρωθεί η συγκεκριμένη ανεξέλεγκτη δραστηριότητα και να καταλογιστούνε οι ευθύνες σε κάθε υπεύθυνο.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων
«Πολίτες διαφάνειας Ν. Ξάνθης
Υ.Γ.
1. Όπως οι άρχοντες του τόπου παρανομούν και καταστρατηγούν τον θεσμικό τους ρόλο έτσι και εμείς ως FORUM έχουμε ένα και μοναδικό σκοπό να τους καταγγέλλουμε στα όργανα ελέγχου και στον τύπο. Είναι το μόνο όπλο που έχουμε για να αλλάξουμε τακτική και νοοτροπία.
2. Ο καθένας πρέπει να αντιδράσει και να καταγγέλλει. Οι άρχοντες του τόπου μας έχουνε ξεφύγει από κάθε έννοια νομιμότητας.
3. Σύντομα θα σας γνωστοποιήσουμε και στοιχεία επικοινωνίας για να γίνετε μέλη ή να μας στέλνετε τις καταγγελίες σας.
Σας λέμε μόνο προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης ότι
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΑΠΛΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »