*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

29 Φεβρουαρίου

ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ

29 Φεβρουαρίου
Μια ακόμη επιτυχία για την Ελλάδα στη μεγάλη βραδιά του παγκόσμιου κινηματογράφου, με τον Αλεξάντερ Πέιν να κερδίζει αγαλματίδιο και να μιλά παραλαμβάνοντας τον θεό όσκαρ στην μητρική γλώσσα
-Τι ακριβώς είπε;
Σ' αγαπώ Μαμά!!! Απευθυνόμενος προς την ΕΛΛΗΝΙΔΑ μητέρα του, καθώς το Αλεξάντερ Πέιν στην πραγματικότητα είναι Αλέξανδρος Παπαδόπουλος.
Αυτή λοιπόν η μαγική ελληνική φράση ακούστηκε ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ! Χίλια μπράβο και πολλά συγχαρητήρια.
Ο Πέιν μαζί με τους Νατ Φάξτον, Τζιμ Ρας πήραν το όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου για την ταινία "Οι απόγονοι".
...........

Μπράβο στην ταβέρνα ο ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ (απέναντι από την Εθνική Τράπεζα), που με νέα πλέον διεύθυνση δύο πρώην σερβιτόρους από τα ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ, (πεθερός και γαμπρός), κράτησαν χαμηλά τις τιμές την Κυριακή και πραγματικά ενθουσίασαν τους επισκέπτες τους όχι μόνο για την υψηλή ποιότητα της κουζίνας τους, αλλά τον χαμηλό τιμοκατάλογό τους...
.......

Καλά πήγε η συναυλία της Ελεονώρας Ζουγανέλη το μεσημέρι του Σαββάτου στη κεντρική πλατεία. Συγκέντρωσε αρκετό κόσμο (παρά το κρύο...) και κυρίως νεαρόκοσμο, που χειροκρότησε θερμά την δημοφιλή τραγουδίστρια σε παλιές και νέες επιτυχίες της. Βέβαια μόνη της ακόμη δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας μεγάλης λαϊκής συναυλίας, ωστόσο δεν ήταν και άσχημη... Και του χρόνου.
Μίλησε πάντως στο Xanthi channel κι είχε μόνο καλά λόγια για την πόλη μας.
........

«Οι Μικρές Ιστορίες της Ξάνθης, είναι οι οκτώ θεματικοί, δίγλωσσοι, κατάλογοι του Λαογραφικού Μουσείου. Γιατί οκτώ κατάλογοι θα αναρωτηθείτε. Επειδή οι διοργανωτές θέλησαν να καταγράψουν πολλές Μικρές Ιστορίες της Ξάνθης, που αν τις προσθέσουμε, μας φτιάχνουν μια μεγαλύτερη.»
«... Όμως τι είναι ένα σπίτι, ή μια πόλη χωρίς τους κατοίκους της; Χωρίς την καθημερινότητά της; Αφιερωμένος στη λαογραφία της περιοχής ο τρίτος θεματικός κατάλογος ...» Επιμέλεια: Κική Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης Μουσειολόγος. Στο Λαογραφικό Μουσείο και στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου «+ Βιβλία Καφετζή». Το πρόγραμμα αναλυτικά τις Τετάρτες (7- 14– 21 - 28 ) Μαρτίου και ώρα 17.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, 2-3 πράγματα που ξέρω για τη φωτογραφία.
........

Εκδρομή στο Max Planck
Ένας από τους βασικούς στόχους του σχολείου ΑΞΙΟΝ στην Ξάνθη είναι και οι επισκέψεις σε διεθνή και εγχώρια ερευνητικά κέντρα. Πέρσι επισκέφτηκαν οι μαθητές του το φημισμένο ερευνητικό κέντρο CERN στην Ελβετία. Φέτος η Γ΄ Λυκείου επισκέφθηκε το εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας SCODA στη Τσεχία και οι μαθητές των Α΄- Β΄Λυκείου επισκέπτονται τρία ερευνητικά κέντρα στη Γερμανία. Στο μέλλον σχεδιάζουν οι υπεύθυνοι επισκέψεις σε μεγάλα ιατρικά, φαρμακευτικά, πολιτιστικά και οικονομικά κέντρα. Με τις επαφές που έχουν οι μαθητές στα ινστιτούτα, ενημερώνονται και δημιουργούν πρότυπα. Έτσι, από αύριο 29 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Μαρτίου θα επισκεφτούν: Το Ινστιτούτο Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Julich, το Ερευνητικό κέντρο Max Planck και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αεροδιαστημικής DLR- ESA.
........

Το αριστούργημα του Γεωργίου Βιζυηνού «ΤΟ ΜΟΝΟΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙΟΝ» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Μαρτίου στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Πρόκειται για το αυτοβιογραφικό «Ταξείδιον» που έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας, ορφανός από πατέρα, το 1859 στην ηλικία των δέκα χρόνων, πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη παραγιός σ’ ένα σκληρό και τυραννικό ράφτη. Ο εγκλεισμός του στο ραφτάδικο, οι φόβοι και οι προσδοκίες του, η φαντασία του μικρού παιδιού, όταν μαθαίνει την ύστατη επιθυμία του παππού του, να ταξιδέψει μέσα στη νύχτα, πάνω σ ένα άλογο, για να του κλείσει τα μάτια, ενορχηστρώνονται με ποίηση, ρεαλισμό και στοχασμό, σε ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα που γράφτηκαν ποτέ στην παγκόσμια ιστορία της λογοτεχνίας.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »