*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

09 Ιανουαρίου

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΞΑΝΘΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ! Ετήσια Εμπορική Έκθεση, προβολή τοπικών προϊόντων, Τουριστικό Τμήμα, δυναμικές δράσεις !

09 Ιανουαρίου
Η βασιλόπιτα του ΕΒΕ Ξάνθης ήταν τη Κυριακή ένα ξεχωριστό και εντυπωσιακό γεγονός, απευθείας μετάδοση από το Xanthi channel.
*Βραβεύτηκαν επιχειρηματίες, το φλουρί στον Δήμαρχο Ξάνθης που δεσμεύτηκε για συμπαράσταση από τον Δήμο σε όλες τις πρωτοβουλίες του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ Ξάνθης.
*Η σύζυγος του Α’ Αντιπροέδρου του ΕΒΕ Ξάνθης κ.Χατζηγκενέ, κέρδισε το φλουρί της πίτας, καταθέτοντάς του υπέρ του Γηροκομείου Ξάνθης.
Παρουσία του Μητροπολίτη Ξάνθης κ.Παντελεήμονα που ουσιαστικά κήρυξε και την έναρξη της εκδήλωσης, των βουλευτών του Νομού Μάντατζη Τσετίν και Αλέξανδρου Κοντού, του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Φώτη Καραλίδη, του Δημάρχου Ξάνθης Λάκη Στυλιανίδη, του πρώην Νομάρχη Ξάνθης Γιώργου Παυλίδη, του πρώην Αντιδημάρχου Ξάνθης Στάμου Τριμίτζιου, Περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων και δεκάδων μελών, το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Ξάνθης την Κυριακή το βράδυ έκοψε την ετήσια βασιλόπιτά του, συνδυάζοντάς την με την προβολή τοπικών εδεσμάτων και κρασιών, καθώς και βραβεύσεις επιχειρηματικών της περιοχής, Χριστιανών και μουσουλμάνων που διακρίνονται στον κλάδο τους.
ΣΤΗΝ ουσία η προχθεσινή εκδήλωση του Επιμελητηρίου Ξάνθης, έδινε και το στίγμα γύρω από τους στόχους και το έργο της νέας Διοίκησης που στην ουσία «ανοίγει» τα πλοκάμια της σε πραγματικά νέα ταξίδια και νέους δρόμους που αναβαθμίζουν τον Φορέα.
ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Η νέα διοίκηση βράβευσε τον πρώην Πρόεδρο Παναγιώτη Ανδρικόπουλο –ο Στέλιος Μωραϊτης τον εγκωμίασε ιδιαίτερα λέγοντας πολλά μάθαμε δίπλα του-καθώς και το πρώην μέλος της Διοίκησης Γιάννη Κιουρκτσόγλου και μια σειρά από πετυχημένους στο αντικείμενό τους επιχειρηματίες, όπως τον Δημήτρη Παπαγιαννόπουλο της φίρμας Παπαπαρασκευά, τον Μπαντάκ Χουσεΐν που εκπροσωπεί στην Ελλάδα μια από τις πλέον γνωστές Τουρκικές εταιρείες, τον ποτοποιό Ναπολέοντα Σγουρίδη τον ζαχαροπλάστη Νίκο Νικολαίδη, τον Οδυσσέα Βουρβουκέλη των ομώνυμων Κρασιών Άβδηρα Ξάνθης, τον χονδρέμπορα Τζαμπάζ Ριτβάν από τη Γλαύκη, τον παραδοσιακό ζαχαροπλάστη Τζαμπάζ Ογλου Ιμπραχήμ και τον Τάσο Μουμτζάκη της εταιρίας ανακύκλωσης, με την συνεργασία του οποίου το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ θα ιδρύσει Μουσείο παλιών μηχανημάτων με τα επαγγέλματα της Ξάνθης!!!!

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ
Στην πραγματικά ονειροπόλα και γεμάτη όραμα αλλά και μαχητικότητα ομιλία του, ο νέος Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραϊτης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην δυσκολία των ημερών και την οικονομική κρίση που έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης δεκάδες επιχειρήσεις και μαγαζιά της Ξάνθης, ενώ δεν υπάρχει καθόλου ανάπτυξη, σκιαγραφώντας με μελανά πράγματι χρώματα την σημερινή εικόνα και την αγωνία του Ξανθιώτη επιχειρηματία και επαγγελματία.
Ωστόσο παράλληλα με την κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία αναλαμβάνει καθήκοντα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης αναφέρθηκε αναλυτικά και στους στόχους που θέτει η διοίκησή του προκειμένου στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, να κάνει πιο θετικό το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Μεταξύ άλλων το ΕΒΕ Ξάνθης θα δημιουργήσει φορέα με τίτλο «ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ» και εβδομάδα αγοράς και των τοπικών προϊόντων, ιδρύει στο Επιμελητήριο Τμήμα Τουρισμού, Eπικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, Εισαγωγών-Εξαγωγών, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ενημέρωσης και Κοινωνικής Προσέγγισης, Στήριξη και Ειδικό Τμήμα. Επίσης εισάγει το θεσμό του Συνηγόρου του Επιχειρηματία, του Ταμείου Αρωγής,, ενώ κάλεσε μέλη και μη μέλη του ΕΒΕ Ξάνθης στις ομάδες εργασίες που θα έχουν μοναδικό στόχο την πρόοδο και ανάπτυξη του Νομού Ξάνθης. Επίσης για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΊΑΣ τονίζοντας ότι «με τη στήριξη των Δημάρχων και των μετόχων πρέπει να ξαναλειτουργήσει και να διαχειριστεί τα προγράμματα, η παρουσία της είναι απαραίτητη ως αναπτυξιακό εργαλείο στο Νομό Ξάνθης».
«Το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο αποτελούν τους μεγαλύτερους εχθρούς των τοπικών επιχειρήσεων» επισήμανε ο κος Μωραΐτης για να συμπληρώσει πως «ο σταθμός του Αγίου Κωνσταντίνου αποτελεί σήμερα την κερκόπορτα του παρεμπορίου, αν και κατασκευάστηκε ως τουριστική δίοδος». Ο ίδιος αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στις προγραμματικές δεσμεύσεις του συνδυασμού του, αναγγέλλοντας την ίδρυση μια σειράς από νέα τμήματα στο ΕΒΕ Ξάνθης καθώς και 34 ομάδων εθελοντικής εργασίας για τη στελέχωση αυτών.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ
ΣΤΟΝ χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, τόνισε κι αυτός τη σοβαρότητα των ημερών και την οικονομική κατάσταση που έχουν φέρει στο αδιέξοδο τη χώρα, αναφέρθηκε στην παρέμβαση της ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με 25 εκατομμύρια ευρώ, που θα διαχειριστούν στην Περιφέρεια οι φορείς της ΑΜΘ και τα Επιμελητήρια, ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στον απόντα αναπληρωτή Υπουργό Ανταγωνιστικότητας Σωκράτη Ξυνίδη και στην συμβολή του σε θέματα ανάπτυξης της περιοχής καθώς επίσης και των πρόσφατων εγκρίσεων των επιδοτήσεων εργασίας 12% για τις επιχειρήσεις της Θράκης.
25 εκατομμύρια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις!
Πάντως ο κ.Γιαννακαίδης αναφερόμενος στην αναπτυξιακή κατρακύλα της ευρύτερης περιοχής, τόνισε χαρακτηριστικά πως «αυτή ξεκίνησε πριν από δέκα περίπου χρόνια όταν χάθηκε η παραγωγική ταυτότητα της περιοχής».

ΜΑΝΤΑΤΖΗ ΤΣΕΤΙΝ:
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΒΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
Ο μειονοτικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάντατζη Τσετίν, μιλώντας στην εκδήλωση σημείωσε ότι η επιχειρηματικότητα βιώνει πράγματι πολύ δύσκολες μέρες, συνεχάρη και ευχήθηκε καλό έργο στη νέα διοίκηση, ενώ επανέλαβε την πρότασή του δίνοντας ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους Τουρίστες που θα φέρει περισσότερο κόσμο στην περιοχή μας και θα βοηθήσει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη.
Ο κύριος Μάντατζη τόνισε χαρακτηριστικά ότι η κατάργηση της βίζας στους Τούρκους Τουρίστες, είναι κάτι που δεν στοιχίζει τίποτα στη χώρα μας, με πολλά οφέλη για τους επιχειρηματίες της περιοχής». Παράλληλα ο ίδιος εκτιμά πως το 2012 «ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, μετά και την καταβολή της 2ης δόσης της επιδότησης εργασίας 12% στις επιχειρήσεις της περιοχής, αν και απαιτείται η καταβολή και των υπόλοιπων δόσεων».

ΑΛΕΚΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ
12% ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ!
Ο Βουλευτής Αλέξανδρος Κοντός παίρνοντας το λόγο τόνισε ότι οι «Οι επιχειρήσεις χρειάζονται οξυγόνο για να προχωρήσουν». Συμφώνησε με τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη για τους στόχους της Περιφέρειας, παράλληλα ωστόσο άσκησε έμμεση κριτική στην κυβέρνηση ζητώντας δεσμεύσεις ότι το Τελωνείο του Λάγος δεν θα κλείσει, ότι η Αναπτυξιακή της Ξάνθης θα συνεχίσει να λειτουργεί ότι θα ελεγχθεί το παραεμπόριο από την Τουριστική δίοδο του Αγ. Κωνσταντίνου που προξενεί σοβαρά προβλήματα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η επιδότηση του κόστους εργασίας πρέπει να δοθεί άμεσα και για όλα τα 6μηνα μέχρι σήμερα για να σωθούν και μπορέσουν να σταθούνε όρθιες οι επιχειρήσεις της Θράκης «Πρώτα να έρθουν τα χρήματα και μετά να βγάζουμε ανακοινώσεις» είπε με νόημα ο Αλέξανδρος Κοντός σημειώνοντας ότι η κοινή προσπάθεια που έγινε για το 12% και την οποία επιβραβεύω, θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα για να δοθεί οξυγόνο στην αγορά. Ευχήθηκε επίσης στον Πρόεδρο και στη νέα Διοίκηση καλό έργο προς όφελος όλων του επιχειρηματικού και επαγγελματικού κόσμου της Ξάνθης.

ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΑΛΙΔΗΣ: ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
Ο Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης ανέφερε την ανάγκη η κρίση να γίνει ευκαιρία, προσθέτοντας ότι απαραίτητη προυπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να υπάρχει ομοψυχία και ομοθυμία, ενώ τόνισε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό του Φορέα. Ο Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης, μεταξύ άλλων, είπε ότι οι τοπικοί φορείς και ειδικά ο Δήμος Ξάνθης , θα είναι κοινωνοί και συμπαραστάτες του προγράμματος που καταθέτει η νέα Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Την νέα διοίκηση συνεχάρη και ευχήθηκε καλό έργο και ο πρώην Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης στον σύντομο χαιρετισμό του.
Το φλουρί της βασιλόπιτας του ΕΒΕ Ξάνθης έτυχε ο Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης, ενώ το χρυσό φλουρί με τα πιτάκια κέρδισε η σύζυγος του Α’ Αντιπροέδρου του ΕΒΕ Ξάνθης κ.Ιρφάν Χατζηγκενέ. Μάλιστα το φλουρί θα καταθέσει σε φιλανθρωπικό ίδρυμα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης και η παιδική χορωδία του Εθνικού Ωδείου που καταχειροκροτήθηκαν ιδιαίτερα από τα μέλη Την όλη εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία και λάμψη, η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Επιμελητηρίου Ξάνθης Ελένη Κίτσου. Στον προθάλαμο του Επιμελητηρίου υπήρχε παρουσίαση τοπικών προϊόντων ενώ τα μέλη γέμισαν μέσα και έξω τις αίθουσες του Επιμελητηρίου Ξάνθης, στηρίζοντας την εκδήλωση της νέας Διοίκησης.
Σημειώνεται ότι όλη την εκδήλωση που κράτησε περισσότερο από 2.5 ώρες, κάλυψε απευθείας τηλεοπτικά το Xanthi channel βάζοντας την εκδήλωση του Επιμελητηρίου Ξάνθης μέσα στα σπίτια όλων των Ξανθιωτών.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΩΡΑΊΤΗ
Η ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου στην τελετή κοπής πίτας του φορέα, το βράδυ της Κυριακής 9-1-12
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Η σημερινή εκδήλωση έχει ξεχωριστή σημασία για μας, για το σύνολο των επιχειρήσεων του νομού μας, αλλά και για τον Επιμελητηριακό Θεσμό στον τόπο μας, καθώς ενσαρκώνει το όραμα μας, για ένα «Νέο Επιμελητήριο Ανοιχτό για Όλους».
Για τον σχεδιασμό του νέου μοντέλου δράσης, μιλήσαμε διεξοδικά με όλους, ακούσαμε προσεκτικά κάθε πρόταση, καταγράψαμε και κωδικοποιήσαμε τις ανάγκες, τις απόψεις και τις ιδέες.
Για την ανάπτυξη του νέου μοντέλου διοίκησης έχουμε την απαραίτητη γνώση και εμπειρία, έχουμε καινοτόμες και σύγχρονες ιδέες και ικανότατα στελέχη και μέλη για να τις υλοποιήσουμε.Για την εφαρμογή του μοντέλου αυτού καταφέραμε να ενώσουμε ανθρώπους με διαφορετικές αφετηρίες, με διαφορετικές πολιτικές διαδρομές, με διαφορετική κουλτούρα.
Μοιραζόμαστε όλοι όσοι είμαστε εδώ σήμερα τις ίδιες αγωνίες, τα ίδια όνειρα, την λαχτάρα και την ανυπομονησία να αλλάξουμε και να αντιστρέψουμε μια πορεία που μας βουλιάζει στο τέλμα και μας οδηγεί σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο.
Ο τόπος μας περνά μια πρωτοφανή κρίση οικονομική , κοινωνική, πολιτική. Κρίση Αξιών. Μια κρίση αμφισβήτησης των πάντων, ο τόπος μας βρίσκεται σε πόλεμο.
Δεν χωράει αμφιβολία ότι τις μεγαλύτερες ευθύνες για την κρίση, τη χρεοκοπία της χώρας τις έχει το πολιτικό – κομματικό σύστημα. Φταίει άραγε μόνο αυτό;
Όχι. Είναι γεγονός ότι η κρίση τροφοδοτήθηκε και από πολλούς άλλους παράγοντες. Το αναποτελεσματικό παραγωγικό μοντέλο, η έλλειψη σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα, οι αξίες και αντιλήψεις που κυριαρχούν εδώ και πολλά χρόνια συνέβαλαν σ’ αυτό.

Η παραγωγή στον τόπο μας έχει συρρικνωθεί στο ελάχιστο.
Οι οικονομικές ανατροπές στην κοινωνία έρχονται η μια μετά την άλλη, τα εισοδήματα συρρικνώνονται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις η ανεργία καλπάζει και έχει φτάσει στον νομό μας για πρώτη φορά σε νούμερα θλιβερά και επικίνδυνα, σε συνδυασμό δε με τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, δημιουργούν καθημερινά συνθήκες ανασφάλειας, φόβου, αβεβαιότητας και απορύθμισης με αποτέλεσμα τον κίνδυνο διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η Ξανθης μας, δέχεται μια μανιώδη επίθεση από τις πολυεθνικές εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα άνευ προηγουμένου. Δεν θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί στον τόπο μας και όχι αλλού;
Η απάντηση είναι απλή. Όλοι αυτοί έχουνε από καιρό στοχοποιήση τα πλεονεκτήματα που προσφέρονται στον τόπο μας. (οικονομικά αποθέματα μιας χρυσής εποχής, γεωγραφικά πλεονεκτήματα, πολιτισμικά και άλλα.)
Με συνέπεια ο ρυθμός εξαφάνισης μικρών και μεσαίων ντόπιων επιχειρήσεων να είναι παροιμιώδεις.
Η φορολογία είναι απαράδεκτη, τα χαράτσια ατελείωτα, οι έκτακτες εισφορές συνεχείς.
Το τούνελ ανάκαμψης δυστυχώς τεράστιο και ατελείωτο.

Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν ξέρει τι πρώτα να πρωτοπληρώσει χιλιάδες επαγγελματίες ανασφάλιστοι λόγο αδυναμίας πληρωμής εισφορών, χιλιάδες απλήρωτες επιταγές που οδηγούν τον επαγγελματικό κόσμο στον Τειρεσία και στις φυλακές.
Καθημερινά λουκέτα τρομάζουνε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βλέπουνε να εξαφανίζεται καθημερινά το εισόδημα τους παραμένοντας τα καταστήματα τους ανοίκιαστα.
Μέσα στην ζοφερή εικόνα της τρομερής και πρωτοφανής ύφεσης έρχεται η ανυπαρξία του κράτους να ενθαρρύνει τον μεγαλύτερο εχθρό των επιχειρήσεων το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο.
Η λαίλαπα που εξαφανίζει χιλιάδες επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα πληρώνοντας όλα τα βάρη που προανέφερα, μειώνει δε τα δημόσια έσοδα του κράτους με συνέπεια να τα επιφορτίζεται η ανυποψίαστη κοινωνία.
Ο δρόμος του Αγ. Κων/νου - Ζλάτογκραντ που δημιουργήθηκε να λειτουργήσει ως τουριστική δίοδος δυστυχώς έχει μετατραπεί σε κερκόπορτα του παραεμπορίου, του λαθρεμπορίου, έχει γίνει δίοδος κλεπτών , αετονύχηδων και απατεώνων που οργώνουν ολόκληρο τον νομό μας.

Κλέβουν, ληστεύουν, παρανομούν.
Δεκάδες απατεώνες μπαίνουν στα σπίτια παριστάνοντας τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς, τους εμπόρους, εμπορεύονται παράνομα τα πάντα, χωρίς να δίνουνε λογαριασμό σε κανέναν.
Το κράτος παρακολουθεί όλα αυτά ως παρατηρητής, οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί σκόρπιοι, ασυντόνιστοι και απαθείς.
Οι νόμοι εφαρμόζονται μόνο στις ντόπιες επιχειρήσεις, που λειτουργούν νόμιμα, με σκληρότητα, με όλους τους τρόπους, με πρόστιμα με έκτακτες εισφορές με χαράτσια.
Το κράτος δυστυχώς ανύπαρκτο.
Δεν μπορεί να προστατέψει τον επιχειρηματικό κόσμο και ούτε καν τα δημόσια έσοδα του κράτους.
Όχι φτάνει πια εφόσον το κράτος δεν μπορεί εμείς θα κλείσουμε τον δρόμο των παρεμπόρων, των λαθρεμπόρων και των αετονύχηδων και θα επιτρέπουμε μόνο την νόμιμη λειτουργία του μέχρι να εφαρμοστούν οι νόμοι.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κλέβει το ψωμί, τις περιουσίες και τα όνειρα των παιδιών μας.
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Η Εγνατία οδός με τους 2 κόμβους οι οποίοι υφίστανται και έναν τρίτο που προτείνεται για απευθείας σύνδεση με το λιμάνι του Πόρτο Λάγους , και σε συνδυασμό με τους γειτονικούς κάθετους άξονες και την υφιστάμενη σιδηροδρομική σύνδεση, δημιουργούν σήμερα ιδανικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ισχυρού αναπτυξιακού πόλου.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η θαλάσσιες μεταφορές έχουνε το χαμηλότερο κόστος σε σχέση με αλλού τύπου μεταφορές.
Εμείς λοιπόν αντί να εκμεταλλευτούμε αυτό το αναπτυξιακό πλεονέκτημα, που τρομάξαμε να αποκτήσουμε, έρχεται το ίδιο το κράτος να το μηδενίσει επιβάλλοντας διόδια και κλείνοντας το τελωνείο του ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΥΣ .
Καταργεί το τελωνείο του ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΥΣ σε ένα λιμάνι που αποδεδειγμένα την χρονιά που μας πέρασε είχε 320 000 τόνους εμπορευματική κίνηση. Σε ένα λιμάνι που εναλλάσσεται την τελευταία δεκαπενταετία με το λιμάνι του ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ στην 4 και 5 θέση σε ολόκληρη την Ελλάδα.
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών Α 613 216 886 που εκδόθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2011 πριν δηλαδή από ένα μήνα περίπου, εν΄ κρυπτώ, αποφασίζετε να καταργηθεί το τελωνείο του ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΥΣ, από την 01 Φεβρουαρίου του 2012.
Ακυρώνοντας και υποβαθμίζοντας ένα λιμάνι που εξυπηρετεί όλες τις εισαγωγές – εξαγωγές –μετακινήσεις , διακίνηση καυσίμων και τα «τράνζιτ» των αλιέων. Με τεράστιες συνέπειες για τον νομό μας και όχι μόνο. Με εκατοντάδες οικογένειες και επιχειρήσεις έμμεσα και άμεσα απασχολούμενες να χάνουνε το ψωμί τους.
Φίλες και φίλοι
Τα τελευταία δυο χρόνια ο τόπος μας έχασε πάρα πολλά, γι΄ αυτό τον λόγο, καλούμαι όλους τους φορείς, συλλόγους και την κοινωνία ολόκληρη να συστρατευτούμε προκειμένου να μην επιτρέψουμε σε αυτούς που σχεδιάζουνε για εμάς χωρίς εμάς την ολοκληρωτική καταστροφή αυτού του τεράστιου αναπτυξιακού πλεονεκτήματος της περιοχή μας.
Εκείνο που προέχει πλέον, αποτιμώντας και αξιολογώντας τις εξελίξεις, είναι να φέρουμε στο προσκήνιο επιχειρηματικές δράσεις, αναπτυξιακά προγράμματα και πρωτοβουλίες που στηρίζουν και υποβοηθούν άμεσα και έμμεσα τον επιχειρηματία και τον τόπο μας.

Στα πλαίσια αυτά οριοθετούμε την λειτουργία και το ρόλο του ΝΕΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ έτσι όπως εμείς το οραματιζόμαστε.
Δεν πρέπει λοιπόν για 30 000€ όλοι οι φορείς που συμμετέχουν και είχαν μόνο οφέλη, να αφήσουν να χαθεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο που έχει προσφέρει τα μέγιστα στον τόπο μας . Την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΞΑΝΘΗΣ.
Την πρώτη μάχη την κερδίσαμε.
Θα πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί όσα εμπόδια και εάν συναντήσουμε από αυτούς, οι οποίοι έχουνε συμφέρον από το κλείσιμο της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ.
Δεν υπάρχει δεν μπορούμε, υπάρχει δεν θέλουμε και πρόσφατα αποδείξαμε όλοι μαζί, όταν θέλουμε μπορούμε να κερδίζουμε.
Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε όλοι μαζί σε κανέναν να διαλύσει αυτήν την εταιρία με αποτέλεσμα να χαθούνε 5 εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα που έχουνε εγκριθεί για τον νομό μας σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο. Στην δυσκολότερη ίσως μεταπολεμική περίοδο για τον νομό μας.
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Εκφράζοντας την αγωνία όλων σας, ζητούμε από την πολιτεία επιτέλους να εφαρμόσει ένα φορολογικό σύστημα που θα πρέπει να πείθει ότι είναι σταθερό, απλό, δίκαιο, μακράς πνοής το οποίο θα αντικειμενοποιεί, όσο είναι δυνατόν θα ενθαρρύνει την καινοτομία, την ποιοτική παραγωγή και την εξωστρέφεια.
Θα ενθαρρύνει νέες επενδύσεις για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους νέους μας και θα επιτρέψει στις υφισταμένες επιχειρήσεις να αναπνεύσουν ώστε να επαναλειτουργήσει η ατμομηχανή στον νομό μας.
Ζητούμε από την πολιτεία να καταλάβει επιτέλους ότι δεν μπορεί από ανήμπορους και εξαθλιωμένους επιχειρηματίες και πολίτες να ζητά να είναι νομοταγείς και καλοπληρωτές όταν η ίδια η πολιτεία είναι αναξιόπιστη και δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.
Η πολιτεία χρωστά δεκάδες εκατομμύρια σε επιχειρήσεις του νομού μας από την εργασιακή επιδότηση του 12%.
Για 3,5 ολόκληρα χρόνια οι συνάδελφοι επιχειρηματίες μένουν απλήρωτοι. Το τελευταίο διάστημα ακούστηκαν στα Μ.Μ.Ε. κάποιες δηλώσεις πολιτικών. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ……
Εάν θέλει λοιπόν η πολιτεία να παραμείνουν όρθιες οι εκατοντάδες επιχειρήσεις, δίνοντας εργασία σε χιλιάδες συμπολίτες μας, πρέπει να αποπληρώσει μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2011, όλες τις υποχρεώσεις της έναντι των επιχειρήσεων.

Ζητούμε να εφαρμοστούνε οι νόμοι για την πάταξη του λαθρεμπορίου και παραεμπορίου εάν θέλει να γεμίσει τα ταμεία του κράτους χρήματα από νόμιμες και υγιείς επιχειρήσεις που θα παράγουνε πλούτο στο τόπο μας και θα προσφέρουν ανάπτυξη.
Ζητούμε επιτέλους να υπάρξει υγιείς ανταγωνισμός, να παραχθεί πλούτος, να παράγουμε ελληνικά, ντόπια, ποιοτικά, προϊόντα.
Ταυτόχρονα η πολιτεία θα πρέπει να εγγυάται την ισόρροπη ανάπτυξη, μέσα από την απαραίτητη δικτύωση πρωτογενούς δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον όπου:
Ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος θα μπορεί να πιστέψει και να αισθάνεται ότι ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, παράγοντας ποιοτικά, πιστοποιημένα προϊόντα, υιοθετώντας γνώσεις, κανόνες και όρους ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Ο μεταποιητής – βιοτέχνης να νιώθει σιγουριά για την ποιότητα και την επάρκεια της πρώτης ύλης, αναλαμβάνοντας την υλοποίηση σημαντικών και σύγχρονων επενδυτικών σχεδίων, προσαρμοσμένα στους όρους και τους κανόνες της περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Ο επιχειρηματίας – επαγγελματίας του τριτογενούς τομέα να είναι ενημερωμένος και καταρτισμένος αναφορικά με τις ευκαιρίες ανάληψης επιχειρηματικού ρίσκου σε υπηρεσίες υψηλής ζήτησης, προσφέροντας ταυτόχρονα υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών για τον πελάτη – καταναλωτή.
Με σκοπό φυσικά ο πελάτης – καταναλωτής να είναι ικανοποιημένος από το επίπεδο και την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας και του τελικού προϊόντος.

Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να παλέψουμε, να παράγουμε ανταγωνιστικά προϊόντα, να σταθούμε όρθιοι, περήφανοι και όχι να είμαστε οι απατεώνες και οι φτωχοί συγγενείς της Ευρώπης.
Αν λοιπόν όπως πολλοί διατείνονται, θέλουμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, έναν μόνο δρόμο έχουμε να ακολουθήσουμε, να κατανοήσουμε την πραγματικότητα που βιώνουμε, το αύριο έτσι όπως διαγράφεται και κυρίως το τι πρέπει να κάνει, τόσο η Πολιτεία κεντρικά αλλά και εμείς.
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Το όραμα μας, για ένα «Νέο Επιμελητήριο Ανοιχτό για Όλους» είναι να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις ως προς την οργάνωση και τρόπο δράσης του Επιμελητηρίου.
Θα διαχειριστούμε με πλήρη διαφάνεια και συνέπεια αξιοποιώντας και το τελευταίο ευρώ από συνδρομές και προγράμματα του επιμελητηρίου, προς όφελος όλων των μελών του Επιμελητηρίου μας.
Για τον λόγο αυτό καθιερώνουμε ειδική επιτροπή με συμμετοχή όλων των παρατάξεων του Επιμελητηρίου στην οικονομική διαχείριση.
Ήδη από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, ξεκινήσαμε την δημιουργία βάσης δεδομένων, με τα τηλεφωνά επικοινωνίας και τα «e-mail» των μελών μας, με σκοπό, την άμεση και γρήγορη ενημέρωση, για τις δράσεις του Επιμελητηρίου, καθώς, και του ηλεκτρονικού οδηγού επιχειρήσεων την Ξάνθης.
Θα συμμετάσχουμε ενεργά στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και όχι μόνο, με στόχευση στις ανάγκες της περιοχής μας.
Συνεχίζουμε την συνεργασία με Επιμελητήρια του εσωτερικού και του εξωτερικού και θα προβούμε σε νέα μνημόνια συνεργασίας με αλλά Επιμελητήρια της ευρύτερης περιοχής.
Διεκδικούμαι δυναμικά την μείωση των φορολογικών συντελεστών καθώς και την μείωση του Φ.Π.Α.
Ιδρύουμε τουριστικό τμήμα στο Επιμελητήριο με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων του κλάδου και την διαφύλαξη και ανάπτυξη της Τουριστικης Προβολής ώστε να έχουμε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και ελκυστικότητα στον νομό μας.
Να εκμεταλλευτούμε ως πολύτιμο πρεσβευτή τα πανελληνίως γνωστά γλυκά Ξάνθης.
Να επαναδραστηριοποιήσουμε δυναμικά το τοπικό σύμφωνο παράδοσης και ποιότητας.
Καθιερώνουμε βράβευσης μελών τιμώντας την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, τις εξαγωγές και όχι μόνο.
Καθιερώνουμε βραβεύσεις μαθητών και φοιτητών σε θέματα επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και σχεδιασμού νέων προϊόντων.
Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον προσεκτικά τις προσπάθειες του «FORUM» Θράκης για την δημιουργία προνομιακής ζώνης. Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις, απόψεις, αντιρρήσεις και θέσεις για το καλύτερο του τόπου μας.
Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε και να στηρίξουμε τα μέλη μας που ασχολούνται με την οικοδομική δραστηριότητα καθώς και τις επιχειρήσεις του νόμου μας που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, με ναυπηγοεπισκευατικές δραστηριότητες και συμβάλουν τα μέγιστα στην τοπική οικονομία.

Καθιερώνουμε τον θεσμό του Συνηγόρου του Επιχειρηματία ΤΕΧΝΙΚΟΥ, ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ των επιχειρήσεων με συμβουλές δωρεάν.
Συνεχίζουμε των αγώνα μας δυναμικά μέχρι να πετύχουμε την τροποποίηση του Ν. 2121/93 περί πνευματικών δικαιωμάτων προ όφελος των μελών μας.
Απαιτούμαι δυναμικά την θέσπιση του ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΡΩΓΗΣ για τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και για τους αυτοαπασχολούμενους, που οδηγούνται στο κλείσιμο των επιχειρήσεων τους, καθώς και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι την εξεύρεση εργασίας.
Απαιτούμαι δυναμικά την συνέχιση του μεγάλου οικολογικού αρδευτικού έργου του νομού μας.
Συνεχίζουμε των αγώνα μας, για την απλούστευση διαδικασιών αδειοδότησης γεωθερμικού πεδίου, προκειμένου να είναι προσβάσιμο σε όλους τους επιχειρηματίες του νομού μας.
Καθιερώνουμε από φέτος ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΞΑΝΘΗΣ, την γιορτή της αγοράς στην πόλη μας, με εκδηλώσεις, συνέδρια και ειδικές προσφορές των επιχειρήσεων, ως τρίτο πόλο επισκεψιμότητας στον νόμο μας (θρακικές λαογραφικές γιορτές, γιορτές παλιάς πόλης, εμπορική έκθεση – εμπορική εβδομάδα).
Προτείνουμε να αξιοποιηθεί το πολυπολιτισμικό πλεονέκτημα της αγοράς της Ξάνθης και οι εορταστικές εβδομάδες από δυο να γίνουν τέσσερις στον νομό.
Θωρακίζοντας έτσι την αγορά έναντι των πολυεθνικών συμφερόντων.
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να πάψουμε να περιμένουμε μαγικές λύσεις.
Πρέπει όλοι μαζί να συμβάλλουμε ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της νέας διοίκησης και που θεωρώ ότι είναι προς όφελος όλων των μελών μας και της κοινωνίας.
Για τον λόγο αυτό εκτός από το ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ , ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ που είναι θεσμοθετημένα, δημιουργούμε για την καλύτερη λειτουργία και αποτελεσματικότητα επιπλέον τα εξής τμήματα:
ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ – ΕΞΑΓΩΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ.
Θέλησή μας είναι να καταστεί το Επιμελητήριο εκφραστής του συνόλου των επιχειρήσεων και των κλάδων που το συνθέτουν και για τον λόγο αυτό δημιουργούμαι 34 ομάδες εργασίας εθελοντικής υποστήριξης των παραπάνω τμημάτων, που στόχο θα έχουν να προωθήσουν τεκμηριωμένες και εξειδικευμένες θέσεις και λύσεις στα έντονα και πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του νομού μας.
Γα τον λόγο αυτό δεσμευόμαστε μέχρι και την 30 Ιανουαρίου 2012 να δώσουμε στην δημοσιότητα, ενημερώνοντας τα μέλη μας και όχι μόνο , την θεματική ενότητα των ομάδων εργασίας εθελοντικής υποστήριξης.
Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να αντέξουν και να προετοιμασθούν για το τέλος της κρίσης.
Πεποίθηση της Διοίκησης του Επιμελητηρίου είναι ότι παρά τις αναμφισβήτητες δυσκολίες που υπάρχουν, οι Επιχειρήσεις μας θα μπορέσουν να ανταποκριθούν με την βοήθεια της διεύρυνσης των Τμημάτων και την δημιουργία των ομάδων εργασίας εθελοντικής υποστήριξης, με επιτυχία στη νέα αυτή οικονομική πραγματικότητα επ’ ωφελεία τόσο της ξανθιώτικης επιχείρησης όσο και της εθνικής οικονομίας.
Καλούμαι λοιπόν εκτός των 21 εκλεγμένων μελών της νέας διοίκησης του επιμελητηρίου όλους τους υποψήφιους συναδέλφους που συμμετείχαν σε όλες της παρατάξεις, τα μέλη του επιμελητηρίου και τις επιχειρήσεις, επιστήμονες, αγρότες, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους να προσφέρουν εθελοντικά συμμετέχοντας στις ομάδες εργασίας από το μετερίζι του ο καθένας σε αυτήν την προσπάθεια με απόψεις, θέσεις και ιδέες.
Όλοι μαζί ενωμένοι για να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάκαμψης ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε θεμέλια σε σταθερό έδαφος, ανάπτυξης από την αρχή.
Η εκ των πραγμάτων, περιορισμένη δυνατότητα απασχόλησης στο δημόσιο, μας υποχρεώνει να στραφούμε στις νέες δυνατότητες που έχουμε στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μας, μέσα από την Επιχειρηματικότητα.
Η ανάδειξή της, κυρίως για τους νέους ανθρώπους φαντάζει ως μοναδική, πραγματική, εναλλακτική οδός αξιοποίησης των δυνατοτήτων και δεξιοτήτων του παραγωγικού δυναμικού, στο σύνολο του νομού μας.
Εδώ λοιπόν εμείς, θα πρέπει να φανούμε, αλλά και να είμαστε αντάξιοι, στις επιθυμίες αυτών των νέων ανθρώπων και στις επιταγές των καιρών που διανύουμε, για τον τόπο μας, για την κοινωνία μας, για τα παιδία όλων μας.
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Το Επιμελητήριο μας επέλεξε να κάνει αυτήν την γιορτή στο χώρο αυτόν για να δηλώσουμε ότι αυτός ο χώρος θα είναι δικός σας.
Χώρος για κάθε επαγγελματία που θα μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του, τις ιδέες του, τα παράπονά του, ώστε να βοηθάει τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου.
Αυτός ο χώρος από εδώ και πέρα σας δηλώνουμε ότι θα είναι χώρος διεκδικήσεων και σχεδιασμού για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και του τόπου μας.
Επίσης σας γνωρίζουμε ότι η αίθουσα αυτή θα παραχωρείτε σε οποιονδήποτε το επιθυμεί είτε είναι σύλλογος, κοινωνική ομάδα, επαγγελματίας ή επιχείρηση, για διοργάνωση εκθέσεων, ομιλιών, σεμιναρίων, παρουσιάσεις βιβλίων, και άλλων δραστηριοτήτων, με στόχο το κέντρο της πόλης να το κρατήσουμε όσο το δυνατόν ζωντανό.
Καθιερώνουμε αυτή την γιορτή με την συμπαράσταση όλων των συναδέλφων για να δώσουμε ελπίδα σε όλους εμάς του ταπεινούς εργάτες του «επιχειρείν».
Να βραβεύουμε αξιόλογους νέους επιχειρηματίες που μάχονται μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες.
Να βραβεύουμε τους κόπους δεκάδων χρόνων επαγγελματιών που συνέβαλλαν στο «επιχειρείν».
Να βραβεύουμε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις για την πρόσφορα τους στον τόπο μας.
Στο πρόσωπο αυτών τιμούμε όλους τους επαγγελματίες παλιούς και νέους οι οποίοι αγωνίζονταν και αγωνίζονται ώστε το διατηρηθεί και να διευρυνθεί το «επιχειρείν» στον τόπο μας.

Πρέπει να επισημανθεί ότι εμείς οι επιχειρηματίες με τις επιχειρήσεις μας, δεν αποτελούμαι μόνο μια οικονομική μονάδα αλλά ταυτόχρονα και έναν σημαντικό κοινωνικό θεσμό.
Ουσιαστικά η επιχείρηση ζει από την κοινωνία και συνεπώς δεν μπορεί να μην ζει για την κοινωνία.
ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΕ
Σε αυτές τις άγιες μέρες που διανύουμε θέλω να συγχαρώ αλλά και να ευχαριστήσω εκ΄ βάθος καρδιάς εκατοντάδες επιχειρηματίες οι οποίοι χωρίς προκαταλήψεις και διαχωρισμούς, χωρίς τυμπανοκρουσίες, προσέφεραν ότι μπορούσε ο καθένας, προκειμένου να ανακουφιστούνε οι δοκιμαζόμενοι συμπολίτες μας, συμβάλλοντας και αυτοί στην χαρά και ελπίδα αυτών των οικογενειών στις άγιες που διανύουμε.
Εύχομαι και ελπίζω του χρόνου, να είμαστε όλοι γεροί, να έχουμε όλοι την δυνατότητα, την δύναμη της ψυχής και την αγάπη, να πράξουμε όλοι το ίδιο για τους συνανθρώπους μας.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »