*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

30 Νοεμβρίου

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

30 Νοεμβρίου

Αποκλειστική συνέντευξη του νεαρού μέσου της SKODA Ξάνθη στον Γιάννη Τσιλιγκιρίδη για τον «Μ»

ΘΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗΣ:

«Θέλουμε να πετύχουμε το κάτι παραπάνω…»

Μπορεί η οικονομική κρίση να μαστίζει σχεδόν όλες τις ελληνικές ομάδες, όμως στην Ξάνθη θεώρησαν την περίοδο αυτή μια χρυσή ευκαιρία να επενδύσουν στα νέα παιδιά. Αν και 23 ετών ο Θόδωρος Βασιλακάκης θεωρείται ήδη καταξιωμένος ποδοσφαιριστής στην Ξάνθη αφού το Γενάρη συμπληρώνει δύο χρόνια παραμονής στην ομάδα της ακριτικής πόλης.

Ήδη το όνομά του ακούγεται και γράφεται τακτικά σε πολλά ΜΜΕ, δείχνοντας έτσι μ' αυτόν τον τρόπο το θαυμασμό του για την ποδοσφαιρική ευφυΐα του νεαρού παίκτη - ανακάλυψη του Γιάννη Μαντζουράκη. Ο "Ρουμάνος" ήταν αυτός που εισηγήθηκε στο Χρήστο Πανόπουλο τη μεταγραφή του Βασιλακάκη από τη Βέροια στη SKODA ΞΑΝΘΗ. Από τις πρώτες του κιόλας εμφανίσεις κέρδισε όλους τους προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκε και με τη σκληρή δουλειά κατάφερε να καταξιωθεί γρήγορα στο ελληνικό ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που αποτελεί μέλος της οικογένειας της SKODA ΞΑΝΘΗ, αφού ανδρώνεται ποδοσφαιρικά σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε θαυμάσαμε την ωριμότητα των λόγων του, χαρακτηριστικό του ότι ο Θόδωρος Βασιλακάκης πατάει γερά στα πόδια του. Πιστεύει στην ομάδα και τις δυνατότητες της. Θεωρεί ότι αν οι ποδοσφαιριστές της SKODA ΞΑΝΘΗ είναι προσεκτικοί στα επόμενα παιχνίδια, τότε σίγουρα στο τέλος της χρονιάς θα έχουν πετύχει το κάτι παραπάνω.

Πιστεύει ότι τα επόμενα παιχνίδια, μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου θα κρίνουν πολλά για τη φετινή πορεία της ομάδας στην οποία όλοι οι ποδοσφαιριστές λειτουργούν σαν μια οικογένεια και με έναν προπονητή ο οποίος πιστεύει πολύ στα νέα παιδιά. Άλλωστε η φιλοσοφία της ομάδας έχει αλλάξει, κάτι που βρίσκει απόλυτα σύμφωνο τον Θόδωρο Βασιλακάκη.

Ας δούμε όμως τι μας δήλωσε ο αμυντικός μέσος της SKODA ΞΑΝΘΗ:

-Θόδωρε ήσουν στον αγώνα με τον Ατρόμητο ο κορυφαίος του αγώνα, και πέτυχες ένα πολύ ωραίο γκολ με το κεφάλι. Τι έχεις να πεις;

«Σημασία έχει πως η ομάδα πέτυχε μια σημαντική νίκη, επί ενός ικανού αντιπάλου, όπως είναι ο Ατρόμητος. Για μας μετράει που η ομάδα μας, έχει τρεις συνεχόμενες νίκες, δίχως να δεχτούμε, κάποιο γκολ. Στο παιχνίδι αυτό ήμασταν όλοι αποφασισμένοι, για την νίκη, και να την αφιερώσουμε και αυτή στους φιλάθλους μας».

-Θόδωρε, η SKODA Ξάνθη άρχισε να παίρνει και βαθμούς. Πιστεύεις ότι θα υπάρξει και ανάλογη συνέχεια;

«Δείχνουμε σιγά σιγά ότι πέρα από το καλό ποδόσφαιρο παίρνουμε και τα αποτελέσματα που θέλουμε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Νομίζω ότι η δουλειά που κάναμε αυτόν τον καιρό και το άγχος που δεν είχαμε όταν έπρεπε, όπως περίμεναν οι περισσότεροι είναι αυτό που μας βοηθάει να παίρνουμε τους βαθμούς και να έχουμε μια καλή συνέχεια. Οι τρεις συνεχόμενες νίκες που κάναμε είναι ένας καλός παράγοντας ώστε η ομάδα να συνεχίσει έτσι».

- Πίστευες ότι η ομάδα θα μπορούσε να ανακάμψει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;

«Δεν ήμασταν σε τόσο δεινή θέση, απλά δεν είχαμε πάρει τα αποτελέσματα που θέλαμε. Είχαμε ένα δύσκολο πρόγραμμα στην αρχή αλλά όταν τα παιχνίδια άρχισαν να γίνονται πιο βατά για μας πήραμε τους βαθμούς και πιστεύω ότι έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος αφού έχουμε ένα πολύ καλό πρόγραμμα».

-Πίστευες ότι όσο δεν ερχόταν αυτή η βαθμολογική ανάκαμψη υπήρχε κίνδυνος να χαρακτηριστεί αυτή η χρονιά "χαμένη";

«Η αλήθεια είναι ότι κρινόμαστε βάσει αποτελεσμάτων. Στα πρώτα παιχνίδια με τις μεγάλες ομάδες που τα αποτελέσματα δεν έρχονταν το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μην αγχωθείς για τη συνέχεια. Εμείς αυτό κάναμε, ξεπεράσαμε τα δύσκολα παιχνίδια με καλές εμφανίσεις αλλά χωρίς τα αποτελέσματα που θέλαμε, ωστόσο από την επόμενη ημέρα των αγώνων σκεφτόμασταν πόσο καλά δουλεύουμε και τα αποτελέσματα θα έρχονταν. Δεν υπήρχε άγχος από την πλευρά μας».

-Θεωρείς ότι η SKODA ΞΑΝΘΗ παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο από τα προηγούμενα χρόνια;

«Νομίζω ότι είμαστε πιο οργανωμένοι και δουλεμένοι από την αρχή, κρατάμε έναν προπονητή για αρκετό χρονικό διάστημα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γίνεται πολύ καλή δουλειά και θεωρώ ότι το τέλος είναι αυτό που θα δείξει αν αυτή η χρονιά είναι η καλύτερη».

-Σαν ποδοσφαιριστής της SKODA ΞΑΝΘΗ τι κρατάς από τα μέχρι τώρα παιχνίδια;

«Είχαμε πολλά δύσκολα παιχνίδια. Κρατάμε τις πολύ καλές μας εμφανίσεις με τις μεγάλες ομάδες και ότι δε φοβηθήκαμε κανένα παιχνίδι. Πολεμήσαμε με όλους για τη νίκη και θα ήμασταν περισσότερο ικανοποιημένοι αν είχαμε πάρει και μερικούς ακόμη βαθμούς. Για έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η ομάδα του να έχει πολλούς βαθμούς για να ασχολούνται όλοι μαζί του».

-Τι έχεις να πεις για αυτά που ακούγονται περί Ευρώπης;

«Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για Ευρώπη αφού έχουν παιχτεί μόλις 11 παιχνίδια ενώ άλλες έχουν παίξει 9 ενώ άλλες ξεκινήσανε πριν από 3 αγωνιστικές. Εάν έχεις στο μυαλό πώς να παίξεις καλό ποδόσφαιρο και να ευχαριστιέται ο κόσμος που έρχεται να σε δει τότε και οι βαθμοί θα έρθουν αλλά και στο τέλος θα δούμε τι έχουμε καταφέρει. Πάντα στο μυαλό μας, τα χρόνια που είμαι στην SKODA ΞΑΝΘΗ έχουμε στο μυαλό μας πάντα το κάτι παραπάνω από μια καλή πορεία. Δεν νομίζω ότι τώρα μπορώ να μιλήσω για Ευρώπη αλλά σίγουρα για κάτι παραπάνω από μια καλή πορεία».

-Πώς βλέπεις το φετινό πρωτάθλημα της superleague, το οποία αν και ξεκίνησε κουτσουρεμένο, άρχισε σιγά σιγά να μπαίνει στο δρόμο του;

«Είναι καιρός να έχει μια κανονική ροή το πρωτάθλημα. Άργησε λίγο να γίνει αυτό αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Νομίζω ότι θα είναι ένα πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός θα ξεφύγουν από τους υπόλοιπους. Πολλά θα παιχτούν και στις θέσεις του υποβιβασμού. Δε νομίζω ότι ο Λεβαδειακός και η Δόξα θα εγκαταλείψουν τόσο εύκολα την υπόθεση "σωτηρία". Θα είναι δύσκολο πρωτάθλημα κάτι που βλέπουμε να γίνεται κάθε χρόνο».

-Μια και ανέφερες τον Λεβαδειακό και τη Δόξα, πιστεύεις ότι αυτές οι δύο ομάδες θα αποτελέσουν τα θύματα του πρωταθλήματος φέτος;

«Δεν νομίζω ότι θα είναι εύκολη λεία για κανέναν. Κάποια παιδιά αγωνίζονται για πρώτη φορά και είναι ένα επιπλέον κίνητρο να αποδείξουν τι αξίζουν. Παίζουν στο υψηλότερο επίπεδο ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και ποιος δεν θα ήθελε να πρωταγωνιστεί σε τέτοιο επίπεδο».

-Ακολουθεί για τη SKODA ΞΑΝΘΗ ένα ευνοϊκό πρόγραμμα με Δόξα, Λεβαδειακό, Πανιώνιο και Εργοτέλη. Τι βλέπεις γι' αυτά τα παιχνίδια; Μπορείτε να κάνετε "άλλες" σκέψεις" αν έχετε ανάλογη συγκομιδή βαθμών;

«Τα παιχνίδια τα κοιτάμε ένα - ένα. Κάθε παιχνίδι έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και σε όλα προσπαθούμε μόνο για τη νίκη. Όσα παιχνίδια μείνανε θα κυνηγήσουμε να τα κερδίσουμε γιατί έχουμε την ποιότητα και τις δυνατότητες να τα καταφέρουμε».

-Πιστεύεις ότι έχεις φτάσεις στο 100% των δυνατοτήτων σου;

«Σε κάθε παιχνίδι κάθε ποδοσφαιριστής θέλει να δουλεύει για την ομάδα, να ακολουθεί τις οδηγίες του προπονητή του και μέσα από την απόδοσή του να βοηθιέται και όλη η ομάδα. Θεωρώ ότι το 100% είναι ένα ποσοστό που δεν είναι εύκολο να το πλησιάσει κάποιος ποδοσφαιριστής. Απλά σε κάθε αγώνα προσπαθείς να είσαι όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερος και να βοηθάς την ομάδα σου».

-Ποια είναι η πρόβλεψή σου για το φετινό πρωτάθλημα; θα είναι διεκδικητές μόνο οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ή θα υπάρξει και άλλη ομάδα;

«Δε νομίζω ότι μπορεί να μπει άλλη ομάδα ανάμεσά τους. Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα για να γίνει κάτι τέτοιο. Ο Παναθηναϊκός παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο παρά την προβληματική αρχή που έκανε ωστόσο ο Ολυμπιακός είναι η μεγάλη δύναμη του ελληνικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια, μέσα στην έδρα του είναι πολύ δυνατός και δε χάνει βαθμούς. Άρα είναι δύσκολα να μπει κάποια ομάδα ανάμεσά τους. Αυτοί οι δύο μέχρι τέλους θα παλέψουν για το πρωτάθλημα, το οποίο θα κριθεί με πολύ λίγους βαθμούς διαφορά».

-Τα τελευταία παιχνίδια βλέπουμε στην ομάδα πολλούς Έλληνες ποδοσφαιριστές. Νομίζεις ότι αυτό είναι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές είναι μετρημένοι στις ομάδες, ιδίως στις μεγάλες. Αυτό γινόταν και στη SKODA ΞΑΝΘΗ τα δύο τελευταία χρόνια που είμαι εγώ στην ομάδα. Είναι καλό, κυρίως για τις επαρχιακές ομάδες, ιδίως αν είναι και από την περιοχή στην οποία ανήκει η ομάδα. Ο κόσμος ευχαριστιέται να βλέπει Έλληνες ποδοσφαιριστές και αυτό κάνει καλό στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την εθνική ομάδα».

-Πώς αισθάνεσαι όταν τα ΜΜΕ ασχολούνται με το όνομά σου;

«Αυτό είναι επιβράβευση των προσπαθειών κάθε ποδοσφαιριστή. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να το αφήνεις πίσω και να μην το κοιτάς και πάρα πολύ. Καλό είναι να συμβαίνει αλλά να μην σε επηρεάζει στον χαρακτήρα σου και την απόδοσή σου μέσα στο γήπεδο. Εγώ προσωπικά θέλω σε κάθε παιχνίδι να είμαι όσο πιο καλός γίνεται και τα μέσα γράφουν για μένα, καλό είναι κακό δεν είναι».

-Πώς βλέπεις το γεγονός ότι ο προπονητής δίνει πολλές ευκαιρίες σε νέα παιδιά να αγωνιστούν;

«Είναι δύσκολο για προπονητές, και μάλιστα Έλληνες, να δίνουν ευκαιρίες σε νεαρούς ποδοσφαιριστές. Είμαι πολύ χαρούμενος που γίνεται αυτό στην ομάδα μας. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές με πάρα πολύ ταλέντο, ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου. Το καλό είναι ότι ο κ. Ουζουνίδης δίνει τις ευκαιρίες και αν συνεχίσει να γίνεται αυτό, σίγουρα θα κάνει καλό και στην ομάδα αλλά και στους ίδιους τους ποδοσφαιριστές».

-Υπήρξες ποδοσφαιριστής και της εθνικής ελπίδων. Πιστεύεις ότι οι επιλογές του κ. Σάντος, που δοκιμάζει πολλούς νέους ποδοσφαιριστές, κάνει καλό σε νέους Έλληνες ποδοσφαιριστές που θέλουν να αγωνιστούν στην Εθνική;

«Ο κ. Σάντος από τότε που ανέλαβε έδειξε ότι πάντα δίνει ευκαιρίες σε ποδοσφαιριστές που κατά καιρούς είναι φορμαρισμένοι και προσπαθεί να μην αδικεί κανέναν. Η Εθνική ομάδα είναι ότι καλύτερο για ένα ποδοσφαιριστή και είναι ένα κίνητρο για μικρούς ποδοσφαιριστές ώστε σε κάθε αγώνα να είναι συγκεντρωμένοι αφού ο προπονητής τους παρακολουθεί και κάποια στιγμή θα έχουν κι αυτοί την ευκαιρία τους».

-Είναι κακό για την περιφέρεια η μη συμμετοχή στη SUPERLEAGUE των Ηρακλή, Καβάλας και Ολυμπιακού Βόλου;

«Δεν μπορώ να ξέρω τι συνέβη αλλά και οι τρεις ομάδες είχαν μια αξιοπρόσεκτη δυναμική αφού και ο Ηρακλής είναι μια παραδοσιακά μεγάλη ομάδα και οι άλλες δύο ήταν ομάδες πολύ δυνατές που διεκδικούσαν με αξιώσεις την έξοδό τους στην Ευρώπη. Δεν θα πω ότι είναι δίκαιο ή άδικο που δεν συμμετέχουν στο φετινό πρωτάθλημα αλλά ο χρόνος θα είναι αυτός που θα δείξει τι είναι καλό ή όχι».

-Ποια είναι η άποψή σου για τους φιλάθλους της Ξάνθης;

«Η αλήθεια είναι ότι στεναχωρήθηκα πάρα πολύ που στο τελευταίο εκτός έδρας παιχνίδι στα Γιάννενα έφτασαν έξω από την πόλη και η αστυνομία τους γύρισε πίσω και δεν είδαν το παιχνίδι ούτε καν στην τηλεόραση. Ο κόσμος ξέρουμε ότι είναι δίπλα μας, αγαπάει πάρα πολύ την ομάδα. Αυτό φάνηκε και τότε η ομάδα έφτασε στο χείλος του γκρεμού και ζήτησε τη βοήθειά τους. Νομίζω ότι θα είναι δίπλα μας όποτε θα τους χρειαστούμε, μας ακολουθούν στα εκτός έδρας παιχνίδια γι' αυτό και τους ευχαριστούμε».

-Πώς νιώθεις όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται ευνοϊκά και αρχίζουν οι αποδοκιμασίες;

«Είναι ένα δύσκολο συναίσθημα αλλά επειδή ξέρεις ποια ομάδα είσαι και η ομάδα έχει μια ιστορία στην κατηγορία, οι φίλαθλοι της είναι απαιτητικοί. Νομίζω ότι πρέπει να περιμένεις τα πάντα από τους φιλάθλους, ξέρεις ότι σε αγαπάνε, απλά μερικές φορές απογοητεύονται όπως μπορεί να απογοητευτεί κι ένας ποδοσφαιριστής. Όλα λοιπόν τα αφήνεις στην άκρη και καρτερικά περιμένεις να τους δικαιώσεις».

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »