*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

30 Νοεμβρίου

ΤΣΕΤΙΝ ΜΑΝΤΑΤΖΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ

30 Νοεμβρίου
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
Ερώτηση Μάντατζη Τσετίν στη Βουλή σχετικά με τους τίτλους ιδιοκτησίας για έκδοση οικοδομικών αδειών σε Τεμένη
Ερώτηση σχετικά με τους τίτλους ιδιοκτησίας για έκδοση οικοδομικών αδειών σε Τεμένη, κατέθεσε στη Βουλή, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, ο βουλευτής Ν. Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Μάντατζη Τσετίν αναφέροντας τα παρακάτω:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αριθ . Πρωτ. 1857 / 23. 11. 2011
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
ΘΕΜΑ: Τίτλοι ιδιοκτησίας για έκδοση οικοδομικών αδειών σε Τεμένη
Η διαχείριση των βακουφικών περιουσιών – κινητών ή ακινήτων γίνεται από τις βακουφικές επιτροπές, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, του κάθε οικισμού. Tα βακούφια αφορούν αφιερώματα πιστών για διάφορους σκοπούς. Ένας από τους σκοπούς είναι η επισκευή, συντήρηση και ανέγερση Τεμένων.
Η συντριπτική πλειοψηφία των βακουφίων υφίστανται πριν το 1923 με την σημερινή μορφή τους. Συνεπώς, δεν φέρουν τίτλους ιδιοκτησίας αλλά ταυτόχρονα το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους δεν αμφισβητείται από καμία δημόσια αρχή. Μέχρι και πριν μερικά χρόνια για έκδοση οικοδομικής άδειας για την ανέγερση νέου Τεμένους ή για έκδοση άδειας για μικρής κλίμακας εργασίες γινόταν χωρίς να ζητούνται τίτλοι ιδιοκτησίας αλλά με ένορκη βεβαίωση της βακουφικής επιτροπής ενώπιον συμβολαιογράφου ή βεβαίωση της Μουφτείας ότι το συγκεκριμένο ακίνητο αποτελεί βακουφική περιουσία.
Ειδικά, η Νομαρχία Ξάνθης αντιμετώπιζε τα βακούφια όπως όλα τα ακίνητα. Ωστόσο, η Νομαρχία Ξάνθης απέστειλε έγγραφο στις 18/6/2010 προς το νομικό τμήμα του ΥΠΕΚΑ ζητώντας γνωμοδότηση σχετικά με τους τίτλους ιδιοκτησίας για την έκδοση οικοδομικών αδειών σε Τεμένη. Συγκεκριμένα, ζητούν να αποφανθεί το ΥΠΕΚΑ για το αν οι τίτλοι ιδιοκτησίας, οι οποίοι προβλέπονται για την έκδοση οικοδομικών αδειών από το άρθρο 3, παρ. Ιβ, του ΠΔ 8.7.1993 (τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών), σε περιπτώσεις βακουφικών ιδιοκτησιών για τις οποίες δεν υπάρχουν τίτλοι, μπορούν να αντικατασταθούν ειδικά με ένορκες βεβαιώσεις.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα το ΥΠΕΚΑ δεν έχει απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν απαραίτητες εργασίες συντήρησης σε Τεμένη, ούτε
να κατασκευαστούν νέα.
Η κατάσταση είναι πιο δυσχερής για πολλά Τεμένη τα οποία έχουν υποστεί βλάβες από το πέρασμα του χρόνου, οι οποίες δεν μπορούν να επιδιορθωθούν. Στέγες βάζουν νερά, σοφάδες κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των πιστών με την κατάσταση να γίνεται πολύ δύσκολη κατά τους χειμερινούς μήνες τους οποίους και διανύουμε. Οι πιστοί καλούνται να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον, χωρίς να μπορούν οι ίδιοι να επιμεληθούν και να διορθώσουν τα όποια προβλήματα. Αυτό προκαλεί, εύλογα την δυσαρέσκειά τους να αναμένουν δηλαδή να δοθεί ένα τέλος στο πρόβλημα.
Ως βουλευτής έχω πολλάκις εκθέσει το πρόβλημα στους αρμόδιους αλλά ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια διευθέτηση.
Κατόπιν τούτων, σας ερωτώ:
1. Θα δοθεί και πότε ένα τέλος στο πρόβλημα που έχει προκύψει προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες για την επισκευή και ανέγερση νέων Τεμένων;
Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2011
Ο ερωτών βουλευτής,
Μάντατζη Τσετίν

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »