*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

06 Αυγούστου

Ενημερώθηκαν σχετικά με τις εξελίξεις στο έργο εκβάθυνσης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

06 Αυγούστου
Συνεδρίασε στην Κομοτηνή την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
Συνεδρίασε στην Κομοτηνή την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Τα μέλη του, ενημερώθηκαν από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή αλλά και τον ίδιο τον Περιφερειάρχη για τις εξελίξεις σχετικά με το έργο της εκβάθυνσης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί προκειμένου να υπάρξει εφικτή λύση και ολοκλήρωση του συμβατικού έργου.
Επιβεβαιώθηκε ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει ως σύγχρονος κόμβος μεταφορών και τουρισμού και καλέστηκε το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων Μεταφορών, υπηρεσία του οποία τα τελευταία χρόνια υλοποιούσε το έργο, να αναζητήσει από οποιαδήποτε πηγή πόρους προκειμένου όχι μόνο να ολοκληρωθεί η εργολαβία όπως προβλεπόταν στη σχετική σύμβαση αλλά και να ολοκληρωθούν τα συνοδευτικά έργα που θα επιτρέψουν την ανάδειξη του λιμένα και τη λειτουργική του χρήση.
Η Περιφέρεια δε, όπως ανακοίνωσε ο κ. Γιαννακίδης, αναλαμβάνει παράλληλα να προχωρήσει στην ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου της διασύνδεσης του λιμανιού με την Εγνατία Οδό προκειμένου όταν τα έργα συμπληρωματικά και με την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα Αρδάνιο – Ορμένιο να αποτελούν μια ενιαία αναπτυξιακή πλατφόρμα η οποία θα καθιστά την Περιφέρεια ελκυστικό χώρο επενδυτικών σχεδιασμών.
Το Συμβούλιο επίσης ενέκρινε ψήφισμα συμπαράστασης προς τα μέλη των σωματείων Αρτοποιών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, σχετικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους. Στο ψήφισμα επισημαίνονται οι ιδιαιτερότητες της διασυνοριακής θέσης της περιφέρειας καθώς και η ανάγκη στήριξης των οικογενειακής κυρίως μορφής αρτοποιητικών επιχειρήσεων, που επί χρόνια δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Από το Γραφείο Τύπου
της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Δήλωση Γιώργου Παυλίδη για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης:
Το έργο του λιμανιού πρέπει να συνεχιστεί! Ποιος θα έχει
την ευθύνη για τα εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν;»
«Το έργο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης πρέπει να συνεχισθεί εδώ και τώρα. Ποιος θα έχει την ευθύνη εάν μείνει το έργο ημιτελές και μη λειτουργικό; Για τα εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν;»
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, επιβάλλεται να είναι από τις κεντρικές αναπτυξιακές επιλογές στην Περιφέρεια μας αλλά και για την Ελλάδα. Το 2007 ξεκίνησε έργο αναγκαίας εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης και εκσκαφής διάνοιξης διαύλου ναυσιπλοΐας του από τα 6 περίπου στα 12.00 μέτρα σε μήκος 3500 μέτρα και πλάτος 160 μέτρα.
Από τις αρχές Απριλίου, φέτος, σταμάτησαν οι εργασίες και έγινε γνωστό στους διοικούντες ότι κινδυνεύει να μείνει ημιτελές.. Κανείς δεν ανησύχησε .Στις αρχές Ιουλίου, σε σύσκεψη στην Αθήνα τα συμφέροντα του τόπου εκπροσώπησαν ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ (κ. Οικονομίδης) υπηρεσιακοί παράγοντες (!!!) και όχι οι αιρετοί της περιφέρειας, ο κ. Γιαννακίδης, ως όφειλε. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Περιφέρειας, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. Τώρα πληροφορούμαστε ότι μάλλον θα μείνει ημιτελές, στη σημερινή του κατάσταση. Δεν γίνεται το σύγχρονο, αναλόγων δυνατοτήτων της καίριας θέσης του, λειτουργικό λιμάνι. Μένουμε χρόνια πίσω. Αντιμετωπίζεται ως δευτερεύον ζήτημα και χάνεται για χρόνια- όπως φαίνεται- η ευκαιρία να καταστεί ,τώρα, πραγματική πύλη της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια.
Η γραφειοκρατία των τύπων, τα πιθανά λάθη, οι τυπικές προϋποθέσεις και η καχυποψία δεν πρέπει ανατρέψουν την ουσία, που είναι η ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου, ούτε να επιφέρουν τεράστια ζημία στον τόπο μας..
Ερωτούμε: Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη εάν μείνει το έργο ημιτελές και μη λειτουργικό; Την ευθύνη να κινδυνεύσει- γιαυτό- ακόμη και με απένταξη; Για τα εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν για ένα έργο που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άγνωστο χρόνο;
Στη χθεσινή συνάντηση που έγινε με πίεση των ΜΜΕ στο ΥΠΕΚΑΑ απλώς επιβεβαιώθηκε το πρόβλημα, ότι βούλιαξε στο σύστημα το έργο. Έτσι θα βοηθηθεί η Περιφέρεια; Έτσι θα βοηθηθεί ο Έβρος;
Ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Π.Α.Μ.Θ., της Περιφερειακής Αναγέννησης, πρώην νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης, σχολιάζοντας την κατάσταση ανέφερε:
«Δυστυχώς σταθερά μας πηγαίνουν πίσω. Νέα έργα δεν γίνονται αλλά αντίθετα σταματούν και παλιά που ήσαν σε εξέλιξη. Σταθερά βουλιάζουμε.. Το έργο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης πρέπει να συνεχισθεί ,εδώ και τώρα. Λύσεις υπάρχουν. Ας ενσκήψουν, η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια, ο κ. Γιαννακίδης, να τις προωθήσουν, αντί να κρατούν θέση αποστασιοποίησης και Πόντιου Πιλάτου.. Ας μην επιβεβαιώνουν συνεχώς την ανεπάρκειά τους. Θα ζητήσουμε πολιτικές ευθύνες, από τους υπόχρεους, εάν το έργο μείνει ημιτελές.»

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »