Μεταξύ αυτών και η συνεργάτης του «Μ» Ρεϊχάν ΜαλκότςΗ τελευταία τελετή αποφοίητησης της ΕΠΑΘ πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή μέσα σε μια αρκετά συγκινητική και όμορφη ατμόσφαιρα...
Οι 8 τελευταίοι μουσουλμάνοι δάσκαλοι-δασκάλες, απόφοιτοι της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, παρέλαβαν τα πτυχία τους σε μια ειδική τελετή στην οποία παρέστη, εκτός των άλλων, και ο Διευθυντής του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων πρέσβης Αλέξης Αλεξανδρής.Μεταξύ των νέων δασκάλων και η πρώην συνεργάτης του «Μ» και αθλητικογράφος της Thraki Sport Ρεϊχάν Μαλκότς (Ελβίνα) από το Σέλερο που τελείωσε το νυχτερινό και με πολύ δουλειά, όνειρα και πείσμα πήρε το πτυχίο της δασκάλας, έτοιμη να προσφέρει στη μειονοτική εκπαίδευση μαζί με τους συναδέλφους της.
Ο Διευθυντής της σχολής Τάσος Μολοχίδης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκόφωνης Azinlikca, ανέφερε στο λόγο του ότι ακολουθεί μεγάλη προσπάθεια στο μέλλον με τη δημιουργία του Πανεπιστημιακού Τμήματος, ενώ ο πρέσβης Αλεξανδρής ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη σταδιοδρομία των τελευταίων πτυχιούχων της σχολής και υπογράμμισε τη σημασία της μειονοτικής εκπαίδευσης και της αναβάθμισής της.
Όπως είναι γνωστό, η ΕΠΑΘ, μετά από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, δεν δέχτηκε νέους σπουδαστές την περυσινή χρονιά και, με την ολοκλήρωση των σπουδών και για τους τελευταίους φοιτητές, διακόπτει τη λειτουργία της οριστικά. Ήδη έχει αποφασιστεί η ένταξη του Τμήματος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με τετραετή φοίτηση και πανεπιστημιακό πτυχίο. Την εποπτεία της εν λόγω διαδικασίας έχει η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Ειδική Γραμματέας Θάλεια Δραγώνα.
20 θέσεις επιπλέον στο Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης για μουσουλμάνους (νίδες) της Θράκης.
Είκοσι θέσεις περισσότερες αναμένεται να καταλάβουν οι φετινοί μουσουλμάνοι απόφοιτοι λυκείου στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λόγω κατάργησης της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.Αυτό προκύπτει σε ανακοίνωση, που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας σχολιάζοντας τη δήλωση του υπεύθυνου τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Άρη Σπηλιωτόπουλου, για το μηχανογραφικό και την Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ). Όπως αναλυτικά αναφέρει η ανακοίνωση: «Σε όλη τη διάρκεια των πανελληνίων εξετάσεων ο υπεύθυνος Παιδείας της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, προσπάθησε να αντικαταστήσει την παντελή έλλειψη πολιτικής, τόσο κατά τη θητεία του, ως υπουργού, όσο και τώρα, με συνεχείς ανακοινώσεις που έχουν στόχο να προκαλέσουν ανησυχίες στους υποψήφιους.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απέφυγε μέχρι σήμερα να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές γιατί πιστεύει ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν πρέπει να είναι πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Άλλωστε στις ανακοινώσεις αυτές δεν έδωσε κανείς σημασία, ούτε καν τα μέσα ενημέρωσης. Όμως, αυτή τη φορά, κατάφερε και ο ίδιος να ξεπεράσει τον εαυτό του σε προχειρότητα, ισχυριζόμενος ότι στο μηχανογραφικό δελτίο υπάρχει σχολή που έχει καταργηθεί.
Για την αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνεται ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ΕΠΑΘ στο μηχανογραφικό δελτίο για το 2011. Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ποτέ αναφορά στην ΕΠΑΘ -ούτε την εποχή που ο κύριος Σπηλιωτόπουλος ήταν υπουργός Παιδείας- στα μηχανογραφικά των πανελλήνιων εξετάσεων, δεδομένου ότι η εισαγωγή των ενδιαφερομένων υποψηφίων σε αυτή δεν απαιτούσε συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Η ΕΠΑΘ με πρόσφατο νόμο καταργείται την 31/08/2013 (για να ολοκληρώσουν την φοίτησή τους οι εν ενεργεία φοιτητές). Παράλληλα, δεν εισάγονται από φέτος νέοι φοιτητές, ενώ έχουν ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε από εδώ και πέρα να προσφέρονται σπουδές ανώτατου επιπέδου στο παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Λόγω της κατάργησης της ανωτέρω σχολής, ήδη με την από 08/06/11 απόφαση περί «Καθορισμού αριθμού εισακτέων σπουδαστών στα Τμήματα και τις Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012» του υφυπουργού, Ιωάννη Πανάρετου, προβλέπεται αυξημένος αριθμός (κατά 20θέσεις) για τους υποψηφίους που προέρχονται από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης», καταλήγει η ανακοίνωση.