*Άλλες ιστοσελίδες μιλάνε για επένδυση 200 εκ. Ευρώ κι άλλες για επένδυση 400 εκατ. Ευρώ!!! Ούτε… στραγάλια να ήτανε!!! Ποια είναι η αλήθεια;;;Ψυχρή Σύντηξη στην Ξάνθη!! Θαύμα ή απάτη;
Επειδή αυτές τις μέρες μιλάμε για πυρηνική ενέργεια, για ψυχρή σύντηξη και σενάρια επιστημονικής φαντασίας, θα ήθελα μέσα σ' αυτό το θέμα να παραθέσω μια είδηση η οποία έχει σκάσει σαν κεραυνός εν αιθρία, γεννώντας πολλά ερωτηματικά για τη γνησιότητά της, η οποία εάν αποδειχτεί θα ανατρέψει το παγκόσμιο ενεργειακό σκηνικό και τότε όντως το 2012 θα αποτελέσει Το-Τέλος-Του-Κόσμου-Όπως-Τον_Γνωρίζουμε, αλλά με τον πλέον ευοίωνο τρόπο, όπως ο Άρθουρ Κλαρκ είχε προβλέψει λίγες δεκαετίες πριν, μάλιστα για τις αρχές του 21ου αιώνα. Μάλιστα, η Επανάσταση αυτή, εάν φυσικά δεν αποτελεί κάποιου είδους φάρσα ή απάτη, έχει ως επίκεντρο τη χώρα μας.Συγκεκριμένα, σε μια σειρά ΜΜΕ, όπως Ο Κόσμος του Επενδυτή, ή το ενημερωτικό portal για ενεργειακά θέματα energypress.gr δημοσίευσαν την είδηση ότι η ελληνική εταιρεία Defkalion Green Technologies SA ανακοίνωσε πως "κατάφερε να μετατρέψει σε βιομηχανικό προϊόν μια σημαντική ανακάλυψη Ιταλών επιστημόνων και ξεκινά οσονούπω από την Ξάνθη τη μαζική παραγωγή και παγκόσμια διάθεση μονάδων που μπορούν να εγκατασταθούν σε κάθε σπίτι ή επαγγελματικό χώρο και να παράγουν θερμική και ηλεκτρική ενέργεια με ελάχιστο κόστος".
Αφετηρία της υπόθεσης είναι η επαναστατική εφεύρεση του αντιδραστήρα σύντηξης Υδρογόνου και Νικελίου (ψυχρή σύντηξη σε ελεγχόμενο περιβάλλον), που έγινε από δυο ιταλούς επιστήμονες του πανεπιστήμιου της Μπολόνια, τους Sergio Foccardi και Andrea Rossi, η οποία παρουσιάστηκε επίσημα στις 14 Ιανουαρίου στην Ιταλία. Οι δύο επιστήμονες, πράγματι παρουσίασαν δημόσια την εφεύρεσή τους, όπως μπορούμε να δούμε εδώ:
Ωστόσο, όπως διάβασα σε άλλη ιστοσελίδα, οι δύο Ιταλοί επιστήμονες δεν μπόρεσαν να δώσουν καμμία εξήγηση για την επιστημονική βάση της εφεύρεσης, απεναντίας δηλώνουν ότι δεν μπορούν ν' αποδώσουν σε κάτι συγκεκριμένο την ενεργοποίηση της διαδικασίας, ωστόσο αυτή συμβαίνει!! Έτσι, κανένα επιστημονικό περιοδικό δεν δέχτηκε να δημοσιεύσει την εργασία που υπέβαλαν, ενώ τελικά οι δύο επιστήμονες ίδρυσαν δικό τους επιστημονικό περιοδικό, το Journal of Nuclear Physics, το οποίο είναι στην πραγματικότητα απλά ένας ιστότοπος, προκειμένου να καταφέρουν να βγάλουν στην επιφάνεια την έρευνά τους. Επίσης, για τους ίδιους λόγους, απορρίφτηκε η αίτηση πατέντας που υπέβαλαν. Ωστόσο, επιστήμονες που ήταν παρόντες στην παρουσίαση, δήλωσαν ότι παραδόξως παρήχθη πράγματι ηλεκτρισμός, αν και δεν είναι ξεκάθαρο εάν συνέβη ψυχρή σύντηξη!!
Από την άλλη πλευρά, στο Journal of Nuclear Physics φιλοξενείται από τις 12 Δεκεμβρίου 2010, άρθρο του Έλληνα καθηγητή Φυσικοχημείας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, Χρήστου Στρεμμένου, ο οποίος επιχειρεί να προτείνει έναν μηχανισμό για την διεξαγωγή της αντίδρασης. Παράλληλα, ο ερευνητής επιστημονικός ρεπόρτερ Steven B. Krivit, εκδότης της επιστημονικού-τεχνολογικού ενδιαφέροντος ιστοσελίδας New Energy Times, δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η ανακάλυψη είναι πράγματι αληθινή, αποδίδοντας την αισιοδοξία του στη μαρτυρία του φυσικού Dr. Francesco Celani και δίνει μια δική του πιθανή εξήγηση του μηχανισμού που υπόκειται του φαινομένου. Μάλιστα, ο Celani αποκαλύπτει ότι μαζί με το Νικέλιο, χρησιμοποιούνται και δύο μυστικά συστατικά, τα οποία βρίσκονται σε μορφή κολλοειδών σωματιδίων ή νανοσωματιδίων.
Η εταιρεία Defκalion ανακοίνωσε ότι ήδη έχει αγοραστεί παλιά βιομηχανία στην Ξάνθη και ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι σε θέση να ξεκινήσει την μαζική παραγωγή και την εμπορική διάθεση του προϊόντος της, το οποίο πρόκειται ν' αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στο χώρο της ενέργειας, καθιστώντας τη χώρα μας πρωταγωνιστή των παγκόσμιων εξελίξεων, αφού η ελληνική εταιρεία διαθέτει την παγκόσμια πατέντα, εκτός Αμερικής. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα xanthipress.gr, εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε τα περί της επένδυσης, μη αποκαλύπτοντας ποιος είναι ο χρηματοδότης της επένδυσης, της τάξης του ποσού των 200 εκατομμυρίων ευρώ, αναφέροντας ωστόσο ότι πρόκειται για εταιρία ελληνικών συμφερόντων η οποία έχει διασφαλισμένα όλα τα απαιτούμενα κεφάλαια και η προσωρινή της έδρα είναι στην Αθήνα. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Σ. Τσαλίκογλου, ανέφερε ότι η εταιρία που κάνει την επένδυση δεν έχει ενδιαφερθεί να ενταχθεί σε κάποιο επενδυτικό νόμο και οποιασδήποτε μορφής επιδότηση.
Θαύμα ή νερό του Καματερού;
Πηγή: «e-steki.gr»
Επένδυση 200 εκατ. στην Ξάνθη για «πράσινη» ενέργεια
EΠΕΝΔΥΣΗ ύψους 200 εκατ. ευρώ δρομολογείται στην Ξάνθη για τη δημιουργία βιομηχανικής μονάδας η οποία θα παράγει συσκευές παραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλό κόστος. Η ελληνική εταιρία Defkalion Green Technologies, που θα υλοποιήσει την επένδυση για τη μαζική παραγωγή και παγκόσμια διάθεση μονάδων (συσκευών)Hyperion έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα (μέσω εταιρίας holding) της ανακάλυψης δύο Ιταλών επιστημόνων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν αντιδραστήρα ψυχρής σύντηξης υδρογόνου με νικέλιο παράγοντας θερμότητα πολύ μεγαλύτερη από όση χρειάζεται ο αντιδραστήρας για την εκκίνησή του. Η Defkalion Green Technologies δεν εξασφάλισε μόνο τα δικαιώματα για την αξιοποίηση της εφεύρεσης των δύο Ιταλών καθηγητών αλλά κατόρθωσε να τη μετατρέψει και σε βιομηχανικό προϊόν, φιλοδοξώντας να ανατρέψει τα ενεργειακά δεδομένα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.Η νέα μορφή ενέργειας που στηρίζεται στην επιστημονική ανακάλυψη των Foccardi-Rossi, εκμεταλλεύεται εξώθερμες αντιδράσεις νικελίου - υδρογόνου σε συνθήκες δωματίου. Η τεχνική αυτή επιτρέπει την παραγωγή απόλυτα ασφαλούς και με πολύ χαμηλό κόστος θερμικής ενέργειας, που με τη σειρά της μπορεί με κατάλληλες διατάξεις να μετασχηματιστεί σε ηλεκτρική. Λόγω των κοινών υλικών που χρησιμοποιούνται, το κόστος είναι ιδιαίτερα χαμηλό, στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει την περιφερειακή ή και την εθνική ανάπτυξη με τη μείωση του κόστους των παραγόμενων προϊόντων κατά το ποσοστό που συμμετέχει η ενέργεια στη διαμόρφωσή τους.
Ο Eλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και τέως πρέσβης Χρήστος Στρεμμένος, ο οποίος συμμετείχε στην ερευνητική προσπάθεια αλλά μετέχει και στην εταιρία Defkalion, υπολογίζει ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι κάτω από 0,01 ευρώ ανα κιλοβατώρα, ενώ το μέσο κόστος παραγωγής της ΔΕΗ φτάνει τα 0,1 ευρώ. Η συσκευή που θα παράγει η Defkalion ονομάζεται Hyperion και θα διατίθεται στην αγορά έναντι 3.000-5.000 ευρώ για την παραγωγή θερμότητας (για ζεστό νερό οικιακής χρήσης), ενώ με επιπλέον αγορά ενός μετατροπέα (inverter) κόστους 500-900 ευρώ θα μπορεί να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια που θα διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο με τον ίδιο τρόπο που γίνεται η σύνδεση των φωτοβολταϊκών.
Η εταιρία έχει εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις τόσο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του προϊόντος όσο και τις τυπικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία της βιομηχανικής μονάδας. Η επένδυση θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση από την Ξάνθη, όπου η εταιρία έχει αγοράσει ένα παλιό εργοστάσιο το οποίο ήδη μετασχηματίζεται σε νέα μονάδα, η οποία θα είναι ενεργειακά αυτόνομη αξιοποιώντας το ίδιο το προϊόν το οποίο θα παράγει για την αγορά και σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρίας, τον Οκτώβριο θα είναι σε θέση να περάσουν στη φάση παραγωγής. Θα δημιουργηθούν 200 νέες θέσεις εργασίας εντός του 2011, εκ των οποίων περίπου οι μισές αφορούν εξειδικευμένες θέσεις προσωπικού παραγωγής, κυρίως ειδικών τεχνιτών σε μηχανοκατασκευές και ηλεκτρονικά. Θα δημιουργηθεί επίσης ερευνητικό κέντρο το οποίο προτίθεται να συνεργαστεί με όλα τα τεχνολογικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, όπως και με ορισμένα του εξωτερικού, για την περαιτέρω ανάπτυξη της εν λόγω τεχνολογίας αλλά και της θεωρητικής έρευνας.
Είναι γεγονός ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την εφεύρεση των δύο Ιταλών επιστημόνων ως προς την επιστημονική τεκμηρίωση, ωστόσο η λύση της βιομηχανοποίησης του τελικού προϊόντος εκτιμάται ότι αφενός θα επιτρέψει την περαιτέρω έρευνα και αφετέρου θα δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα της εφεύρεσης σε συνθήκες αγοράς. Με άλλα λόγια αν πράγματι το προϊόν που θα διατεθεί στην αγορά μειώνει το κόστος ενέργειας η επιστημονική έρευνα θα έρθει στη συνέχεια να αποδείξει τα δεδομένα στα οποία στηρίζεται η εφεύρεση, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν δεν έχει αποφανθεί με σαφήνεια και αντιμετωπίζει την συγκεκριμένη περίπτωση με επιφυλακτικότητα.
Πηγή: Express.gr
Επένδυση 400 εκατ. ευρώ στην Ξάνθη για «ψυχρή σύντηξη» υδρογόνου
Την Πέμπτη παρουσιάζεται, τελικά, επισήμως, το ενεργειακό επενδυτικό σχέδιο της ελληνικής εταιρείας Defkalion Green Technologies SA που αφορά τη βιομηχανική εφαρμογή της περίφημης επιστημονικής ανακάλυψης «ψυχρής σύντηξης νικελίου και υδρογόνου» των Ιταλών καθηγητών Sergio Foccardi και Andrea Rossi που έχει δημιουργήσει μεγάλο ενδιαφέρον διεθνώς.Η επένδυση, συνολικού προϋπολογισμού 300 – 400 εκατ. ευρώ, θα περιλαμβάνει τρείς βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες θα εγκατασταθούν στη Θράκη. Η μία θα παράγει μαζικά τον αντιδραστήρα νικελίου – υδρογόνου, η δεύτερη, με βάση τον αντιδραστήρα, θα παράγει μονάδες οικιακής χρήσης για την παραγωγή θερμικής ενέργειας δυναμικότητας 10 – 30 KW και η τρίτη θα παράγει μεγάλες μονάδες 1 – 3 MW ...
Με βάση το χρονοδιάγραμμα των επενδυτών, από το τέλος Ιουλίου θα παράγονται εργαστηριακά οι πρώτοι αντιδραστήρες, ενώ από το Νοέμβριο θα υπάρχει συστηματική βιομηχανική παραγωγή. Τον Ιανουάριο προγραμματίζεται η εισαγωγή στην αγορά των μικρών μονάδων οικιακής χρήσης. Η χρηματοδότηση είναι απολύτως ιδιωτική και προέρχεται από ελληνοκαναδικά κεφάλαια μέσω κυπριακής εταιρείας που θα συμμετέχει κατά 64%. Το υπόλοιπο 36% ανήκει σε διάφορους έλληνες επενδυτές, κανείς εκ των οποίων δεν έχει ποσοστό πάνω από 4%.
Το προϊόν
Αφετηρία της υπόθεσης είναι η επαναστατική εφεύρεση του αντιδραστήρα σύντηξης Υδρογόνου και Νικελίου (ψυχρή σύντηξη σε ελεγχόμενο περιβάλλον), που έγινε από δυο ιταλούς επιστήμονες του πανεπιστήμιου της Μπολόνια, τους Sergio Foccardi και Andrea Rossi, η οποία παρουσιάστηκε επίσημα στις 14 Ιανουαρίου στην Ιταλία. Με βάση την ανακάλυψη αυτή μπορεί να παραχθεί φθηνή ενέργεια, με πολύ χαμηλό κόστος, σχεδόν μηδαμινό σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, αφού ο αντιδραστήρας μπορεί να παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει για τη λειτουργία του. Τα δικαιώματα για την αξιοποίηση και την βιομηχανική εκμετάλλευση (για μη στρατιωτικούς σκοπούς) της εφεύρεσης των Ιταλών για όλο τον κόσμο εκτός από την Αμερική τα πήρε η ελληνική πολυμετοχική εταιρεία Defkalion. Η εταιρεία φρόντισε, στηριζόμενη σε έλληνες επιστήμονες, να «μεταφράσει» τεχνικά τα επιστημονικά αποτελέσματα και να δημιουργήσει μια συσκευή η οποία μετά την αρχική ενεργοποίηση της, παράγει θερμότητα χωρίς την ανάγκη περαιτέρω τροφοδοσίας και μάλιστα χωρίς να δημιουργεί ρύπους ή επιβλαβείς για τον άνθρωπο ακτινοβολίες. Η θερμική αυτή ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ζεστού νερού και τη θέρμανση χώρων και ένα ποσοστό της, γύρω στο 40%, να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω ενός κοινού μετατροπέα (inverter).Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, το κόστος για την απόκτηση της συσκευής δεν θα ξεπερνάει τα 4.000 – 5.000 ευρώ, ενώ περίπου 500 – 900 ευρώ είναι το κόστος του μετατροπέα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η περίσσεια ηλεκτρική ενέργεια, όπως συμβαίνει και με τις οικιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, μπορεί να διοχετεύεται στο ηλεκτρικό σύστημα και θα αγοράζεται από τη ΔΕΗ, δίνοντας εισόδημα στον παραγωγό. Η μέθοδος, πέρα από την οικιακή χρήση, μπορεί να εφαρμοστεί για παραγωγή ενέργειας στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στη βιοτεχνία, στις επιχειρήσεις, στα δημόσια κτήρια και, υπό προϋποθέσεις, στη βιομηχανία.
Η επιστημονική βάση της μονάδας
Η ψυχρή σύντηξη, η διαδικασία δηλαδή στην οποία στηρίζεται επιστημονικά η μονάδα, αποτελεί ένα «θερμό» πεδίο της φυσικής που έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια έντονες συζητήσεις . Πρόκειται για μια αντίδραση που συμβαίνει σε θερμοκρασίες δωματίου, κατά την οποία δύο μικρότεροι πυρήνες συνενώνονται για να σχηματίσουν ένα μεγαλύτερο απελευθερώνοντας ταυτόχρονα μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Στη δεκαετία του ΄80 οι Pons και Fleishmann υποστήριξαν ότι είχαν επιτύχει μια αντίδραση ψυχρής σύντηξης, όμως το πείραμά τους δεν μπόρεσε να επαναληφθεί. Από τότε οποιαδήποτε άλλη θεωρία και υπόθεση περί της ψυχρής σύντηξης απορρίφθηκε δημιουργώντας έτσι ένα επιστημονικό ρεύμα επιφυλακτικότητας πάνω στο θέμα. Παρόλο αυτό τον σκεπτικισμό μια μικρή μερίδα επιστημόνων συνέχισε να ερευνά το θέμα.Τα τελευταία ανατρεπτικά νέα ήρθαν από την Ιταλία και είναι αυτά που αποτέλεσαν την αφετηρία για τη δημιουργία της συγκεκριμένης εφαρμογής. Δυο επιστήμονες, ο μηχανικός Andrea Rossi και ο καθηγητής Sergio Focardi του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, επέδειξαν δημόσια στις 14 Ιανουαρίου του εφετινού χρόνου, μια συσκευή ψυχρής σύντηξης ικανή να παράγει 12.400 Wh θερμικής ενέργειας εισάγοντας μόλις 400 W ενέργειας. Οι Ιταλοί επιστήμονες παρουσίασαν δηλαδή ένα νέο τρόπο παραγωγής πράσινης ενέργειας με κοινά υλικά (Νικέλιο και Υδρογόνο παρουσία καταλύτη), με μικρό κόστος και χωρίς εκπομπή ρύπων ή ραδιενεργών αποβλήτων. Τα αποτελέσματά τους επιβεβαιώθηκαν ήδη από ανεξάρτητες μετρήσεις τρίτων και τυγχάνουν θετικής κριτικής από φυσικούς πρώτου μεγέθους, όπως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Uppsala Sven Kullander, πρόεδρος της National Academy of Sciences Energy Committee, ο Hanno Essén, καθηγητής της Swedish Royal Institute of Technology, ο Dr Edmud Storms κ.α.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα του μηχανικού Rossi και του φυσικού Focardi δημιουργεί την ανάγκη να... ξαναγραφτούν κάποια κεφάλαια της φυσικής.
πηγή: «http://www.energypress.gr/portal»