*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

30 Ιουνίου

ΣΕΚΑΠ: Για τις 20 Ιουλίου, αναβλήθηκε η γεν. συνέλευση!

30 Ιουνίου
Με αίτημα του Αστικού, Πιστωτικού Συνεταιρισμού Εργαζομένων ΣΕΚΑΠ ΑΕ, «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», ο οποίος εκπροσωπείται νόμιμα, αναβλήθηκε για τις 20 Ιουλίου 2011 στις 11.00 το πρωί, η Γενική Συνέλευση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ.
Υποχρεωμένο το προεδρείο, έκανε δεκτό το αίτημα της αναβολής, αφού βάση νόμου αυτό είναι εφικτό.
ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ
Με πλήρη απαρτία, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει σε προηγούμενες Συνελεύσεις, ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί της Τετάρτης, η Γενική Συνέλευση της ΣΕΚΑΠ Α.Ε.
Ξεκινώντας, ο πρόεδρος της συνέλευσης, προέβη στην ανάγνωση του αιτήματος του Συνεταιρισμού το οποίο ανέφερε τα ακόλουθα:
«Ως μέτοχοι της ΣΕΚΑΠ ΑΕ, που εκπροσωπούμε, περισσότερο από το 1/20, του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, υποβάλουμε αίτημα αναβολής, λήψης αποφάσεων όλων των θεμάτων της ημερησίας διάταξης της σημερινής Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας, για τις 20 / 07/ 2011 ημέρα Τετάρτη και ώρα 11 π.μ.»
Σύμφωνα πάντως με τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομεένων της ΣΕΚΑΠ κ. Γαβριηλίδη, αυτό το οποίο θέλουν να κερδίσουν οι εργαζόμενοι μέσα από την αναβολή της συνέλευσης, είναι λίγος περισσότερος χρόνος.
« Εμείς μέσα σε αυτό το 20ήμερο, θα κάνουμε κάποιες επαφές και πιστεύουμε πως αυτό ίσως ωφελήσει την εταιρεία, γιατί όπως έχουμε πει, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Η Αγροτική είναι πλέον ξεκάθαρη. Θέλει να πουλήσει το 44% και πάει σε ανοιχτό διαγωνισμό με σύμβουλο. Ζητήσαμε μια αναβολή των 20 ημερών, με τα ίδια θέματα και να δούμε μήπως έχει αλλάξει κάτι», κατέληξε λέγοντας ο κ. Γαβριηλίδης.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Πράτσος δήλωσε ναι μεν άγνοια, για τους λόγους που οδήγησαν στην αναβολή της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης (αν και όλοι μιλάνε για συμφωνία από την Τρίτη με τον Λειβαδίτη….), όπως τόνισε όμως, η γεν. συνέλευση ήταν υποχρεωμένη να κάνει δεκτό το αίτημα της αναβολής.
Στις δηλώσεις του μάλιστα στους δημοσιογράφους, τόνισε τα παρακάτω!
«Στην λογική όπως σας μιλούσα πάντα, της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και ένταξης νέων μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο, δεν είναι πώληση, είναι μια απλή μετοχοποίηση και διαδικασία, ανοίγματος της εταιρείας στην αγορά κεφαλαίου. Αυτή τη στιγμή όμως όταν πωλείται ένα μερίδιο, πωλείται. Που σημαίνει, έχετε δίκιο, πουλά η τράπεζα το δικό της. Υπάρχει όμως μια τεράστια διαφορά του σήμερα και των χθεσινών, των θέσεων της διοίκησης. Ότι, σήμερα η ΑΤΕ θα πουλήσει και εισπράξει. Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τα χρήματα έρχονται και μένουν στην εταιρεία. Άρα λοιπόν, η ΣΕΚΑΠ την ερχόμενη της αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου, θα είναι 25.000.000 ευρώ στο ταμείο. Δεν μπορώ να ξέρω εάν οι εργαζόμενοι είναι υπέρ ή κατά της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου».
Πάντως ανεξάρτητα της νέας αναβολής που δόθηκε στη χθεσινή γεν. συνέλευση της ΣΕΚΑΠ (για τις 20 Ιουλίου) πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επαφές από τη διοίκηση με την κρατική China National Tobacco Corporation, που αποτελεί το κινέζικο μονοπώλιο καπνού, με στελέχη του Ινδικού ομίλου Bommidala Group – ΒΒΜ, αλλά και με καπνοβιομηχανία από τη γειτονική Τουρκία.
Βέβαια για να προχωρήσει οποιοδήποτε ενδιαφέρον ιδιώτη επενδυτή θα πρέπει να δρομολογηθεί η προκήρυξη του ανοιχτού, δημόσιου, διεθνή διαγωνισμού για την πώληση ποσοστού 44,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ που έχει στην κατοχή της η ATEbank, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την ΑΤΕ, μέτοχοι της ΣΕΚΑΠ είναι η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία με 34,5% (ΣΕΚΕ), ο συνεταιρισμός εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ με 8,5% και αγροτικοί συνεταιρισμοί.
Στη συνέλευση λοιπόν της 20 Ιουλίου, αναμένεται να παρουσιαστεί με λεπτομέρειες και το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΣΕΚΑΠ, καθώς εκτός από την αύξηση της ρευστότητας, πρόκειται να υπάρξουν παρεμβάσεις και στο επίπεδο της περικοπής του κόστους λειτουργίας.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »