Τι αναφέρει η κυρία Χρυσανίδου Αθανασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τι ρωτάει ο «Μαχητής»ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ...
*Μπράβο στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου....Γιατί όμως να ΚΛΕΙΣΕΙ η Βιβλιοθήκη της Μύκης κύριε Υπουργέ;Μετά τη μεγάλη επιτυχία με την οποία υλοποιήθηκε η προγραμματική σύμβαση για την «Προώθηση της Ανάγνωσης και τον Εκσυγχρονισμό των Βιβλιοθηκών στο Ν. Έβρου», το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα στο νομό Ξάνθης. Η σχετική προγραμματική σύμβαση είχε υπογραφεί το 1997 ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Έβρου, τη Τ.Ε.Δ.Κ. και 12 Ο.Τ.Α. του νομού Έβρου που διαχειρίζονται βιβλιοθήκες. Το 2010 το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων του. Η συνολική εικόνα των βιβλιοθηκών του νομού Έβρου άλλαξε εκ βάθρων. Οι υπάρχουσες βιβλιοθήκες αναβαθμίστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν πλήρως ως προς τον εξοπλισμό, τη στελέχωση, τη νοοτροπία και τον τρόπο λειτουργίας τους. Νέες βιβλιοθήκες ιδρύθηκαν κοντά στις παλαιότερες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα δυναμικό δίκτυο 24 ζωντανών βιβλιοθηκών (δημοτικών, κινητών μονάδων, στις ομάδες ανάγνωσης, στα νοσοκομεία) που καλύπτει τις πιο απομονωμένες περιοχές του νομού και αγγίζει τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Το ποσοστό των μελών των βιβλιοθηκών αυξήθηκε από 1,93% του πληθυσμού το 1996 σε 23, 18% το 2009 (έτος ερευνών). Η εμπειρία που αποκτήθηκε από την υλοποίηση αυτού του πιλοτικού προγράμματος στο νομό Έβρου , θεωρήθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί και στο νομό Ξάνθης.
Για το λόγο αυτό, το ΥΠ. ΠΟ.Τ. (το έτος 2010) προχώρησε στη χρηματοδότησε του Ε.ΚΕ.ΒΙ. με το ποσό των 50.000 ευρώ- ποσό που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του Υπουργείου για το πρώτο έτος υλοποίησης του προγράμματος- πέραν του τακτικού προϋπολογισμού του Ε.ΚΕ.ΒΙ., για τη χρονική περίοδο 2010-2011 και ως την υπογραφή νέας Προγραμματικής Σύμβασης.Οι στόχοι του προγράμματος είναι:
Βιβλιοθήκες σύγχρονες, ελκυστικές για το κοινό με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, εξοπλισμένες, εμπλουτισμένες με βιβλία, διευρυμένες τις συλλογές τους ( εκπαιδευτικά προγράμματα, περιοδικά κ.α.) προκειμένου να διαχειρίζονται και να προσφέρουν με σύγχρονο τρόπο τις υπηρεσίες τους. Βιβλιοθηκάριοι με επαγγελματική επάρκεια, συνεχή επιμόρφωση, δυνατότητα αναγνώρισης του αναγνωστικού τους κοινού, ικανοί να ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες του κοινού. Δράσεις που να δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο βιβλίο και την ανάγνωση σε όλους τους κατοίκους. Δράσεις συμμετοχής σε θεσμούς που υπάρχουν στο νομό. Δράσεις συνεργασίας με τους φορείς που θα παίρνουν υπόψη τις προτάσεις όλων και θα ενισχύουν τη σχέση παιδιών και ενηλίκων με το βιβλίο και την ανάγνωση. Δράσεις που θα αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά του τόπου και τα ειδικά ενδιαφέροντα των αναγνωστών. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του πρώτου έτους απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και περιλαμβάνει:
-Ενημερωτικές συναντήσεις με τους φορείς,
-Διερευνητικές συναντήσεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας,
-Καταγραφή της πληθυσμιακής αναπτυξιακής, πολιτισμικής, κατάστασης του νομού Ξάνθης,
-Καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης των βιβλιοθηκών και των βιβλιοπωλείων.
-Διεξαγωγή ερευνών αναγνωστικής συμπεριφοράς του γενικού πληθυσμού (ενηλίκων - μαθητών-τριών) καθώς και των αναγνωστών των βιβλιοθηκών.
-Σεμινάρια κατάρτισης βιβλιοθηκάριων, εκπαιδευτικών, γονιών, πολιτών-φίλων του βιβλίου.
-Οργάνωση εκδηλώσεων, εργαστηρίων, δράσεων για την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης,
-Παρουσιάσεις συγγραφέων, εικονογράφων, αφηγητών,
-Παρουσιάσεις και αγορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και βιβλίων κ.α.
Το Ε.ΚΕ.ΒΙ. αναλαμβάνει να κάνει τις επαφές, ώστε να προχωρήσει η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης στην οποία θα ορίζονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συμβαλλομένων μερών. Παράλληλα το Ε.ΚΕ.ΒΙ. θα συμμετέχει στο πρόγραμμα υλοποιώντας δράσεις από τον κεντρικό σχεδιασμό, όπως επισκέψεις συγγραφέων στα σχολεία, παρουσίαση εκθέσεων- αφιερωμάτων σε λογοτέχνες, διεύρυνση στο νομό Ξάνθης του ερευνητικού δείγματος πανελληνίων ερευνών αναγνωστικής συμπεριφοράς, διάθεση εντύπων ή άλλου υλικού προς το πρόγραμμα από τις κεντρικές του καμπίνες για τη διάδοση της ανάγνωσης, καθώς και άλλες δράσεις.
Με εκτίμηση
Χρυσανίδου Αθανασία
Συντονίστρια του προγράμματος
ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ «ΜΑΧΗΤΗ»
Μπράβο στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου για όλη την σημαντική επέκταση του συγκεκριμένου προγράματος... Αλλά και μια απορία... Γιατί να ΚΛΕΙΣΕΙ η Βιβλιοθήκη της Μύκης κύριε Υπουργέ του Πολιτισμού; Γιατί κύριε Γερουλάνο;