Καταγγελίες για τον τρόπο προβολής της μέσω... facebook και twitterΣτα δικαστήρια οδηγείται η μετωπική σύγκρουση του μέχρι πρότινος προέδρου της ΔΕΘ Α.Ε. κ. Γιάννη Κωνσταντίνου και του εκτελεστικού μέλους της διοίκησης κ. Κώστα Μαυράκη.
Κλείνοντας την πόρτα πίσω τους, 24 ώρες μετά την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, και συγκεκριμένα του αναπληρωτή υπουργού κ. Σωκράτη Ξυνίδη να ζητήσει τις παραιτήσεις τους με το αιτιολογικό ότι η πολύμηνη δημόσια διαμάχη τους ζημιώνει την εταιρεία, ο κ. Κωνσταντίνου εξαπέλυσε μύδρους κατά του κ. Μαυράκη και μερίδας μελών του Δ.Σ. για τα τεκταινόμενα του τελευταίου χρόνου στη ΔΕΘ, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γραφείο του «δέκα εστίες διαφθοράς, διαπλοκής κι αδιαφάνειας».Από το διπλανό γραφείο, ο κ. Κ. Μαυράκης δηλώνοντας ότι δέχεται συκοφαντική δυσφήμηση άνευ προηγουμένου υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, ανακοινώνοντας ότι θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας αγωγή μετά τις γιορτές του Πάσχα.
Πρώτο στον κατάλογο των όσων κατήγγειλε ο κ. Κωνσταντίνου είναι το σημαντικότερο αυτή την περίοδο για τη ΔΕΘ, το έργο της μετεγκατάστασης στη Σίνδο αξίας 1,14 εκατ. ευρώ. Έκανε λόγο για διαπλοκή με υποψήφια ανάδοχο εταιρεία, καθώς συγγενικό πρόσωπο του κ. Μαυράκη προσλήφθηκε σ’ αυτή λίγες μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής φακέλων για τον διαγωνισμό πρόσληψης τεχνικού συμβούλου, ενώ έθεσε και ζήτημα «παράνομης» αύξησης στον μισθό του κ. Μαυράκη κατά 1.700 ευρώ.
Ο κ. Κωνσταντίνου μίλησε επίσης για αντιδεοντολογική στελέχωση του ραδιοφώνου της ΔΕΘ. Κατήγγειλε τη χρήση υπηρεσιακών αυτοκινήτων, την απόφαση της πλειοψηφίας περί ασφάλισης των μελών του Δ.Σ. για ζημιογόνες πράξεις τους, την πρόσληψη νομικού συμβούλου με απευθείας ανάθεση, τη δέσμευση του ταμειακού αποθέματος της ΔΕΘ καθ’ υπέρβασιν της νομότυπης διαδικασίας για να μην αγγιχθεί από το ελληνικό δημόσιο, καθώς και σπατάλες σε ιδιώτες για διοργάνωση συνηθισμένου συνεδρίου και για την προβολή (στο facebook και το Twitter) της έκθεσης στην Κομοτηνή, δαπάνες που αποτελούν αντικείμενα δραστηριοτήτων της εταιρείας! Για ορισμένα από αυτά είχε ενημερώσει εγγράφως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου τον Φεβρουάριο, και «ήταν στη δική της αρμοδιότητα να πράξει ή να μην πράξει. Δυστυχώς η αναμονή δημιουργεί φθορά» και μια συνέπεια αυτής της φθοράς ήταν και η δική του απομάκρυνση, για τους λόγους της οποίας προέτρεψε τους δημοσιογράφους να απευθυνθούν αρμοδίως, καθώς ο ίδιος «δεν αντιπαρατέθηκε με κανέναν δημοσίως. Απομακρύνομαι για άλλο λόγο τον οποίο δεν γνωρίζω», απάντησε χαρακτηριστικά.
Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει και ποινική διάσταση των όσων καταγγέλλει, απάντησε «προφανώς δεν είμαι οπαδός τού ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Θα παραμείνω στην πολιτική διάσταση της πράξης μου».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, τα τεκταινόμενα σε μια μικρή ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΘ, αποτελούν μια διδακτική ιστορία για το πώς λειτουργεί ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα... Ελπίζω -ανέφερε- ότι ο οποιοσδήποτε θα το ξανασκεφτεί να λειτουργήσει την εταιρεία με τρόπο που να δείχνει υπόνοια για ανιδιοτέλεια».
«Η επίθεση που δέχομαι», υποστήριξε ο κ. Μαυράκης, θυμίζει τη λαϊκή ρήση «εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι».
Υπερασπίζοντας τις ενέργειές του στο Δ.Σ. ανέφερε ότι προστάτεψε τη ΔΕΘ Α.Ε. αρνούμενος να υπογράψει υπό πίεση την αγορά τεντών κόστους 1,7 εκατ. στο εκθεσιακό κέντρο του Ελληνικού χωρίς διαγωνισμό, χωρίς έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χωρίς την παραχώρηση από ΕΤΑ και ΚΕΔ.